ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
ANV knives - ActaNonVerba. Zkušenosti. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/5/2011
Jestli to není jen následek lehké bláhovosti výrobce, který chtěl rovnýma nohama skočit do výroby spousty doladěných nožů Happy
Design mají pěkný, na papíře i v ceníku to vypadá dobře a umí to okořenit pár blbinkami navíc.
S finálním naostřením a vyúhlováním dosedacích ploch zámků občas válčí i firmy s dlouholetou tradicí, či mnozí nožíři. To první jde naštěstí snadno opravit, to druhé, pokud by to mělo být vážně tak markantní a nebezpečné, aspoň prověří přístup výrobce k reklamacím. Osobně bych to lehkému pidinožíku asi odpustil - např na Kershaw Atmos mám taky dosedací plochu lineru o výšce tak 2mm, ale na krájení papíru a svačin je to vážně jedno, hlavně že zapadá. Není to na batoning.
A to jsem teda frfňa co neustále hledá, co na noži zkritizovat a vylepšit Laugh
Btw že se za drátěný deep carry klip blbě chytá a loví nůž z kapsy je snad taky jasný každému, kdo to na noži někdy měl. To je daň za eleganci, ne vada.
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/28/2011
Hlavně na batoning se zavirakem se pojistka odjistuje mrGreen
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/22/2009
U klipu nie je problem ,že je drotený ,ale oblúk nad črienkou vytvara priestor do ktoréko sa zasekne napr.obruba vrecka džinsov.
Poklepania boli dve ĺahke,zopakované trikrát.
Po rozobratí noža a zložení sa problém odstranil.
Liner je kotvený jednobodovo a zrejme sa može mierne posunúť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/5/2011
spartan napsal:
U klipu nie je problem ,že je drotený ,ale oblúk nad črienkou vytvara priestor do ktoréko sa zasekne napr.obruba vrecka džinsov.
Poklepania boli dve ĺahke,zopakované trikrát.

Aha, rozumím...podle fotek to nevypadalo, že by to mohl být problém (a vím že to u některých klipů vedoucích do backspaceru může být celkom markantní). Ale stále bych řekl, že je to o vkusu - někteří lidi přímo vyžadují, aby byl nožík co nejdiskrétnější, a řekl bych že právě o to se ANV pokusili. Při váze nožíku bych nečekal, že se tam bude ten okraj kapsy nějak zvlášť cpát... Jinak já teda taky mám raději, když nůž spíš trochu čouhá a jde snadno vytáhnout Wink

S tím poklepáním - já bych takový nožík testu klepáním ani nevystavoval. Ale jak píše Vláďa, ten oblouček dosedací plochy v čepeli není na pohled moc dobře provedený, a chápu že tohle je určitá metrika jak říct, že to nedrží zajištěný. red face

Btw, foto rozebraného by tady určitě taky dost lidí ocenilo Happy
Chcete mít nůž neustále ostrý? Krájejte si s ním denně habanero!
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
pekony napsal:
Hlavně na batoning se zavirakem se pojistka odjistuje mrGreen

Víš, on ten postřeh Spartana je celkem na místě. A pokud dovolíš a neurazíš se, tak ti hned napíšu i proč.
X krát se mi nůž povedlo zavřít na prsty. Při silovém řezání klacku (směr od sebe) Stačí když se ti u takhle povedeného lineru stane, že se ti čepel zařízne dost hluboko a zůstane tam, a pak stačí aby si při zpětném tahu musel víc zabrat. A pojistka ten tlak prostě nevydrží.
To co popsal Spartan je zcele regulerní situace. A pokud tohle liner nezvládne, tak je chyba pouze a jen v jediné věci. Špatný úhel zámku. Kdo si někdy liner zkusil vyrobit, ví a zná. Chápu že běžný byť velký fanda může být na pochybách, ale to už je jen jeho problém.
Co se týče klipu pro hluboké nošení, tak znám X lidí, kteří si na něj dělali pletenec, aby se nůž dal vůbec vyndat z kapsy. Né každý to vnímá jako vadu, ale může vadit.

Martin
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
Tak, kdo potřebuje větší výdrž pojistky, tak je nebo bude každý model i ve verzi s framelockem ne? Pojistky jsem nikdy nevyrábel, ale předpokládám, že na té je o dost méně co zkazit oproti 1mm lineru. Dyštak mě opravte.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Nedalo mi to a vzal jsem Spydero Military. Jeho liner mi opakovaně při měření digi šuplérou vyšel na 1,20mm , delší čepel, jiná páka tím pádem, 5x jsem hřbetem nevybíravě bouchl o plastovou kuchyňskou desku a nic ani náznak, že by se něco hnulo...takže vychytat to jde. A tak, jak bylo psáno, jestli že stačí rozebrat a složit a v pořádku, co třeba kontrola každého kusu po zkompletování a ještě dříve zmíněná "ostrost"??? To si jako koupím nůž abych první co udělám šel brousit?
Vím, že je to nešvar mnohde, ale koupím sekeru, která neseká? Zámek, který v rámci požadavků na něj nevydrží zamčený?Shocked red face
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/28/2011
Mat napsal:

Víš, on ten postřeh Spartana je celkem na místě. A pokud dovolíš a neurazíš se, tak ti hned napíšu i proč.

Martin

Ahoj.
Není proč se urážet. Sám jsem si taky zavřel jeden levnější zavirak do ukazováku.
Ale já spíše reagoval na ten batoning kdy někdo spominal sekání klacků zavírákem.

Silové řezání je něco jiného a to musí pojistka vydržet.

Ikdyz se mi zdá dle dodaných fotek, že pojistka vypadá vporadku. To jestli nefungovala a následně jo mohlo být způsobeno čímkoliv.
Mat
Posláno:

Štamgast
Tyler Durden napsal:
Tak, kdo potřebuje větší výdrž pojistky, tak je nebo bude každý model i ve verzi s framelockem ne? Pojistky jsem nikdy nevyrábel, ale předpokládám, že na té je o dost méně co zkazit oproti 1mm lineru. Dyštak mě opravte.

Ahoj, dovolím si odpovědět že své zkušenosti (výrobní zkušenost) Ne. Takhle jednoduše to asi není ideální odpověď, ale trochu to popíši.
Liner a Frame se liší pouze a jen konstrukcí. Liner má na straně zámku svou vlastní střenku. Frame je střenka i zámek sama sobě. Ale princip systému se nijak neliší.
Je to pouze a jen o úhlu na čepeli. Ano, statickou zátěž by měl Frame zvládnout větší, protože se díky tl. sebe sama třeba neprohne, což zámek lineru může.
Ale to zda jistí či ne, není věc technického provedení liner/frame, ale skutečně jen úhlu.

Snad je to trochu srozumitelně, případně poprosím kolegy o doplnění svých postřehů.

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Přesně tak, úhly a dosedací plochy... Martine, kolik je ten požadovany ideál? Někde jsem zachytil, že ve velmi úzkém rozmezí kolem 7 st., čili tak 6.5-7.5 stupně, ne? Jinak pojistka sjíždí.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Mat
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Přesně tak, úhly a dosedací plochy... Martine, kolik je ten požadovany ideál? Někde jsem zachytil, že ve velmi úzkém rozmezí kolem 7 st., čili tak 6.5-7.5 stupně, ne? Jinak pojistka sjíždí.

Vláďo tak nějak, ale...
Ono je tam víc aspektů, kdy se úhel mění. To rozpětí je skutečně 1°
U titanu je úhel větší, titan se má snahu přikusovat (pokud není zámek vyvložkován kovem)
Ta proměnná je délka lineru. Tedy přímo té zamykací části. Délka prořezu ti mění obrazný poloměr jistící páčky (zámek lineru) snad to popisuji srozumitelně. Do určité míry platí, čím kratší prořez drážky, tím větší úhel na čepeli. Ale skutečně to ber s reservou. Pokud prořez bude mít 30 mm, a jiný 70mm úhel na čepeli nebude/nemůže být stejný. Přesný úhel po mě nechtěj, to se ladí přímo u daného nože. Ale lítá tam zhruba 1-1.5°

Mat
PN
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/20/2016
Na fan stránce ANV na FB je video - unboxing P200

Unboxing Acta Non Verba P200

Nebo

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Mat napsal:

Ono je tam víc aspektů, kdy se úhel mění. To rozpětí je skutečně 1°
U titanu je úhel větší, titan se má snahu přikusovat (pokud není zámek vyvložkován kovem)
Ta proměnná je délka lineru. Tedy přímo té zamykací části. Délka prořezu ti mění obrazný poloměr jistící páčky (zámek lineru) snad to popisuji srozumitelně. Do určité míry platí, čím kratší prořez drážky, tím větší úhel na čepeli. Ale skutečně to ber s reservou. Pokud prořez bude mít 30 mm, a jiný 70mm úhel na čepeli nebude/nemůže být stejný. Přesný úhel po mě nechtěj, to se ladí přímo u daného nože. Ale lítá tam zhruba 1-1.5°

Super, díky, srozumitelný to rozhodně je i laikovi, který je schopný maximálně zatlouct hřebík nebo přebrousit čepel na kamenech, jako jsem já Wink. Šlo mi o to, že to rozpětí je prostě dost malý a tak se dá pojistka snadno vykur*it, když výrobce nehlídá tolerance.

PN napsal:
Na fan stránce ANV na FB je video - unboxing P200

Fakt pěkná kudla i pouzdro. Sice bych se obešel bez toho falešného výbrusu, ale ok. Jinak přečuhující fulltang přes střenky mají třeba i některé LionSteely a pokud jsou hrany zaoblené (což snad i P200 má), tak to nějakou neplechu nedělá.

Jsem zvědavý na nějaké video se zavírákem/zavíráky.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/13/2017
Ahoj všem,

po přečtení debaty o lineru nože Z 100 jsem podíval na ten svůj (mám jej od včerejška v práci v šupleti – a na prohlídku bohužel neměl čas). Musím (k mé lítosti) dát za pravdu Spartanovi. Nedá takovou práci klepnutím na hřbet čepelku „odjistit“. Na mém kousku to přičítám dvěma okolnostem. Jednak liner nedosedá v celé ploše výbrusu dosedací plochy (sedí jen na asi tak 1 mm dosedací plochy). Druhak (a to jsem si na jiném svém noži nikdy nevšiml – ačkoliv přiznávám, že jsem ani nepátral) je dosedací plocha broušena na rádius (dutý). I při relativně mírném tlaku na hřbet čepelky (jedním či dvěma prsty) tak liner „klouže“ po dosedací ploše čepelky k jejímu okraji ... Jinak mi ta čepelka přijde pěknė zpracovaná i když ( jak bylo řečeno) mohla být tenší. Příležitostně rozeberu a prostuduji detailně ( a dám vědět).
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/22/2009
Takže po dni flipovania sa liner posunul cca do polky hrubky čepele,podotykam len flipovanie,a to už naozaj drži velmi slabo.
Nie je to sposobené, ,čímkoliv" ,ale nahov... konštrukciou.
NIČ LEN SLOVÁ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/10/2015
Ok. Má niekto niekto nejaké problémi s pevnými nožmi? Nejaké závady a podobne?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
Musej tu pojistku mít hodně blbě když jim nedrží ani na konkávní dosedací ploše, přitom oproti rovné ploše je dutá mnohem snažší na spasování. Dokonce jde rovná na noži kde nedrží linerlock přebrousit na dutou a pojistka pak krásně drží jak při tlaku tak poklepu na hřbet.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
PN
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/20/2016
Wotan napsal:
Ok. Má niekto niekto nejaké problémi s pevnými nožmi? Nejaké závady a podobne?

Druhy den doma P200 a parada, i prisel ostry, lec jsem ho malinko poladil na keramice
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/21/2006
Dost se mi líbí Z300, škoda, že chybí rozměry. Shocked
Možná, že bych ho vyměnil za ZT0450.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/19/2008
krtenek napsal:
Dost se mi líbí Z300, škoda, že chybí rozměry. Shocked