ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2004
Slovutní mistři umění nožířského, obracím se na vás s prosbou, zda by někdo z vás byl ochoten vyrobit mi čepel survivalového nože. Má představa je nůž typu britského MOD4, tloušťka čepele 6-7mm, materiál D2 (stran materiálu si nechám poradit) Rád bych nůž na práci, expediční použití. Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Zdráv buď Jeskyňáři, ze tvého nicku bych usuzoval na hodně mokré a ušmudlané prostředí a pro takový případ bych raději volil "chirurgickou ocel", tedy nejobyčejnější kalitelnou nerezovku. Takový nůž je zcela bezúdržbový pokud se smířiš s nutností častěji brousit (ale zase to jde snadno). Z domácích luhů a hájů to je 17 029 či 17 030 a její zahraniční ekvivalenty (440A, 1.4034), úplně ideální kompromis je 440B (18% chromu a kolem 0,8% uhlíku)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Když se ta 17029 poctivě prokove,není s ní problém,budeš spokojen.Funkční kudla,více je možné,ale je to hledání"zlatého grálu",to už tu padlo.Jsou materiály,co více drží ostří,ale rezaví.Ale s rukojetí bude problém,chtělo by to gumu...
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Micarta nebo epoxid by měl být v pohodě, ne?
A pouzdro nejspíš kydex.
Posláno:
Štamgast
Kvůli tomu nerezu jsem na něj celou dobu myslel Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Pánové, jsem rád, že jste si na mě vzpomněli, ale bohužel, tu 17033 mám jen ve 4mm, pokud má jeskyňář zájem, ať si přečte Galilovu recenzi, jinak s MODem 4 bych souhlasil, ale z D3 tl. 7mm OK, je to sice tzv. polonerez, do 13% Cr, ale už jsme dost vyzkoušeli, co vydrží, teda spíš Galil, no a na střenky micarta
Ahoj, Honza
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2005
Osobně bych se vyhnul D2 i D3. Do vody to chce nerez. Co takhle N690-17,3% chromu a 1,07% uhlíku. A stojí prakticky stejně jako D2 z Jataganu. Jsem prostě příznivcem nerezu.
Na práci není vidět jak je dlouho dělaná, ale jak je udělaná.
Nepoužívejte PM - kontaktujte mne e-mailem, prosím!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2005
No, já bych se tý D3 nijak nebránil, údržbu jí dávám jen sporadickou a kromě náznaku map na čepeli tomu vůbec nic není. Přihodím fotečku, jak nůž vypadá s "čočkovým" brusem po dost drsným užívání. A D3 jako matroš na čepel fakt nemá chybu.

"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:

Štamgast
Ještě detailík čepele s mapama

"Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. ...Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není." Moše Dajan
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/18/2004
Já můžu doporučit Prapora jako výrobce, vyráběl nůž pro kolegu-seriózní jednání, 100% spolehlivost,kvalitní práce, profesionální přístup...co víc si přát.

nůž je teď na cestě ke kolegovi, takže se těšte na recenzi

Tommy
Posláno:
Začátečník
to Honza J. ještě mám drobný dotaz: děláme expedice i do solného krasu v Íránu, jak je to s odolností té D3 vůči soli. Nemíním sice s nožem plavat přímo v solance, ale je tam všude slanej prach. Jinak Galilovu recenzi jsem četl, moc pěkný "žabikuch"
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
No nechci rejpatHappy ale na expedici aspon z vlastních zkušeností bych spíš bral menší zavírák a pak mačetu nebo sekeru - podle terénu kam zrovna jedu a co budu dělat. Do díry nosím ,v kapse overalu , CRKT M-16Z čepel cca deset čisel ocel AUS-6 ale rezne ji linerlockSad. Jelikož vlastním nůž typu který bys chtěl (čepel D2 délka cca 20 cm tloušťka skoro 6mm) , vím že ho používám max v táboře. Když jdem k díře nebo do díry tak máme tak plný ruce a těžký bágly že tahat ssebou ještě třičtrtěkilovej kuchák nemám náladu mimo jiné i pro to že si sním , narozdíl od mačety cestu křovím neprosekáš....
To je jen pár osobních praktických postřehů
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/15/2006
V tvem pripade bych doporucil jednu z modernich
praskovych nerezu.
CPM S30V,CPM S60V,M390 Bohler,Elmax.Jeste by se dal pridat
Talonite,Stelite nebo Dendritic Cobalt.Vsechny tyto slitiny
obsahuji pres 50%cobaltu a 30% chromu.
Posláno:

Pokročilý
No já už bych na práci nůž z nějaký super oceli nechtěl.Když sekneš do dřeva ve kterym je třeba písek nebo tak něco tak ostří ze sebelepší oceli poškodíš a věř m i že brousit D2 zakalenou na 58 HRC je za trest , teda nemám diamantovej brousek , tím to jde třeba samo.
Posláno:
Začátečník
Jsem z Moravy, 6-23 Aragonit. Beru to tak, že když už si nechat udělat nůž, tak solidní z kvalitního materiálu, je to přece jenom věc, ke které by člověk měl mít vztah.
Posláno:

Štamgast
jeskyňář napsal:
to Honza J. ještě mám drobný dotaz: děláme expedice i do solného krasu v Íránu, jak je to s odolností té D3 vůči soli. Nemíním sice s nožem plavat přímo v solance, ale je tam všude slanej prach. Jinak Galilovu recenzi jsem četl, moc pěkný "žabikuch"

Jak se D3 chová v hodně slaným prostředí to nevím, zatím byl jen po Čechách, ale ve vlhku byl prakticky pernamentně (když jsem byl venku) a odolával zdatně. Jinak zrovna na sekání je jak stvořený, přes relativně krátkou čepel - cca 17 cm. O pokud jde o odolnost ostří, ta je výborná možná spíš díky konvexnímu profilu než díky samotnému matroši.
Posláno:

Pokročilý
2jeskyňář Jo to chápu jsem nožofilHappy ale ona většina zde zmíněných materiálů je hodně kvalitních a každý se hodí trochu na něco jiného.
Hrobník 1-11 Barrandien

2 Honza J. co je zač ta 17 033 nemůžu o ní nikde nic najítSad nějaké stučné info please , třeba i to kde se dá sehnat Happy
Posláno:
Štamgast
Happy a co je u tebe "relativně" normální délka čepele Happy
Galil napsal:
...přes relativně krátkou čepel - cca 17 cm...
Posláno:

Štamgast
To byla narážka na Hrobníkovo slova o mačetě a prosekávání. 17 cm je fakt tak akorát, relativně málo je to jen ve srovnání s mačetou. Happy Prostě na tenhle druh nože je to asi optimum, "bo tak je to nejlepši a tak to ma byt"Laugh
Posláno:

Pokročilý
Ano tak je to spravne!Happy
Souhlas u nože tohoto typu je optimum 16 až 18cm
akorát si myslim že síla čepele by neměla o moc přesahovat 5mm (v závislosti na typu výbrusu) aby se s tím dalo i krájet.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum