ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2005
Tom89:Shocked Celý fórum je v podstatě o výrobě nožů,věř tomu,že když si projdeš vlákna v sekci "Ruční výroba" a "Materiály pro výrobu" zjistíš, že tohle všechno už tu je zodpovězeno a spousta dalšího navíc,jako jsou finty fígle a osobní zkušenosti.Wink
Jinak bacha na Westyho žilku(cévka se dá vyložit dvojsmylně)....
Edit:Ještě jsem zapoměl na sekci "Jak a čím brousit" Jo příslušné vlákno se jmenuje "Chci zkusit udělat svůj vlastní nůž" nebo tak nějak podobně.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/8/2007
Tom89 napsal:
PS: ještě mě napadla jedna věc. Asi bych to spáchal na vlastní pěst, kdybych měl už nastřádáno dost příspěvků na to, abych mohl založit vlastní vlákno. Ale třeba se toho někdo chytnete a nebo mě povzbudíte, až budu mít možnost, abych něco podobného spáchal...

Tom89 > Dějiny se opakují, aneb po stopách Zmijáka...Happy
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=1442
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
to Tom 89: Máš jistě pravdu, že je těžké se v tom vyznat a zjistit- zvláště pro nováčka - kde co je.
Otázka roztroušenosti informací tu bývá na přetřesu něklikrát do roka, vždy, když se najde nějaký "rejpal co chce učit orla lítat", když si najdeš statistiku, tak zjistíš, kolik je sekcí, kolik je vláken a kolik je tu lidí. Nedávno tu byl jeden, co založil enciklopedii, nevím kolik je tam příspěvků - myslím že se nějak moc neujala. Zatím se nenašel člověk, který by vše probral, vytřídil, a založil tam kam patří. Máš možnost. Vždy se najde nějaká stará páka, která Tě někam navede, nebo poradí, ale musíš hledat především sám. Buť vydržíš, nebo odpadneš, občas Ti někdo pomůže.
edit: DOPORUČUJI udělej si čas cca 3-5hodin klikni na /Fórum/ a projdi si jednotlivé témata. abys získal trochu informací jaké jsou kde vlákna. POMŮŽE TI TO V ORIENTACI, KDE A CO HLEDAT!!!

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
to Tom89:
Já mám pocit, že moc neposloucháč, co ti tu kdo píše... Někdo ti něco vyčte, ty se zdvořile omluvíš, ale nic si z toho nevezmeš. A přitom myslim, že ty poznámky, byť i negativní, nejsou myšleny špatně, ale že by tě mají někam směrovat. Proto není třeba se za všechno omlouvat, ale stačí se zamyslet nad tím, co ti ta která odpověď řiká.

Jinak se musím přidat k názoru, který tu už několikrát padl. Měl by ses míň míň teoretizovat a víc dělat. Ty si to představuješ sice tak, že když budeš vědět JAK na to, tak že ti to i půjde. Já taky vím, jak se řeší diferenční rovnice, ale zkoušku jsem udělal, až na třetí pokus, protože jsem jich neměl dost napočítáno.

S těmi noži je to stejné. Začal jsem zkoušet vyrábět nože asi před 2-3 roky(dneska mi je 20) Zatím jsem vyrobil asi 10 nožů, 4 poslední jsem tady nedávno zveřejnil. Těch 6 předtím se mi moc nepovedlo. Ale nebylo to tím, že bych neměl informace...ale prostě vědět JAK něco udělat a UMĚT to tak udělat je rozdíl.
Ani po té době neumím udělat flexou čistý výbrus. Vždy dodělávám smirky nalepenými na plocháč, protože při práci s rozbruškou mám vždycky rozleštěnou horní hranu výbrusu. Fakt to není sranda.

Podle mě by sis to měl zkusit nejdřív na něčem na nečisto. Co koupit v hutních materiálech obyčejnou konstrukční ocel a zkusit výbrus na ní? Půl metru v nějakej příhodném průřezu tě vyjde tak na 30 korun... Nebo zkus udělat nůž ze dřevěné latě... Spousta lidí začínala takhle... Princip práce s nástroji je pořád stejnej. Jen případná ztráta bude cenově zanedbatelná. Sám jsi říkal, že si nemůžeš dovolit moc finančních ztrát
Je to boj
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2008
Ahoj kluci:)

Ládesi, díky za tip na vlákno. Půjdu po něm od začátku do konce.

Taky díky cb058374. Po stopě Zmijáka se vydám neprodleně.

Díky za podporu ahaswehre:) Možná bych se o něco rámcového pokusil sám, ale westy hrozil nějakým mazáním, takže nechci provokovat;) Co mi vadí je asi rozředěnost. Vlastně je to zhruba o 90% zajímavých názorů nebo informací, ale jen 10% zkušeností, které člověk v praxi nakonec zužitkuje. Proto ten nápad s vláknem, kde by byly jen ty "konstruktivní" věci. Co a jak jednoduše a stručně. Ale nebudu to raději hrotit. I neustálé prosby a odpovědi mají svoji poetiku. Jen mě mrzí, že tím asi zbytečně přicházejí lidé o čas (což o to, pokud chce někdo něco zjistit, je to jednoznačně cena, kterou by měl zaplatit... ale hlavně to bere čas při odpovědích. Nerad jsem zbytečnou přítěží:( Ale asi se tu objevují lidé podobní mě čas od času dokola a tohle by mohlo zmírnit kvantum jejich dotazů... Tak jen tak. Ale jak říkám. Byl to jen nápad. Asi ne moc dobrý:(

INMU, to máš určitě pravdu, ale řekl bych, že do určité míry. V otázkách se neopakuji a ani je dál nějak nerozvádím. Myslím, že si skládám informace celkem obstojně na to, že je vše pro mě úplně nové. Nebo myslíš že je to tak zlé?
Omlouvám se tehdy, když jde skutečně o věci, které si sám myslím, že jsem nemusel... Beru to jako alespoň základní zdvořilost. Ale jak už jsem se o svém přístupu musel zmínit dřív... někdo se s tím ztotožní, někdo ne. S tím už moc nezmůžu:(
Díky za tip se dřevem. Napadlo mě to taky. Myslím, že do nějaké překlížky půjdu a možná zkusím i nějakou levnou ocel předem určenou na vyhození. Jsem rád, že jsi mě v tom utvrdil.
Vědět a umět je rozdíl. Nejsem zase úplně lempl. Nějakou zručnost jsem pobral, ale ne zrovna v broušení čepelí. Čili se snažím jen o jedno. Abych mohl svůj "základní um" skloubit s vašimi zkušenostmi. To je celé. A věř tomu, že jsem hrozně šťastný za každou odpověď o které vím, že mi pomůže a za každé video, kde si můžu srovnat co a jak. Hodně mi daly odpovědi, kterými jste mi zatím pomohli a doufám, že sem budu moci dát nějakou fotku svého prvního výtvoru... nebo alespoň druhého či třetího, abyste viděli, co jsem díky vám byl schopný vytvořit.
Určitě Ti moc děkuji za informaci o smirku na plocháči! Vidíš? Nevím, jestli by mě to napadlo, potom čepel takhle zarovnat. To je bezva myšlenka. O smirku tu byla řeč, ale ne o jeho použití v tomhle směru. Myslím, že to je jedna z věcí, které mi pomůžou.

Díky moc kluci asi hlavně za pochopení a za tipy (i na vlákna). Věřte tomu, že to pro mě má skutečně velký smysl a význam.
Hodně se mi postoj "nejdřív teorie potom praxe" osvědčil i v jiných oblastech. Takže to myslím bude stejné i tady... Uvidím příští nebo přespříští týden:)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
S výrobou meče (pokud není na zeď) to bývá tak: Rozvrhneš si meč, děláš na něm, a zjišťuješ co všechno na něm máš špatně. Chyby opraváš. Meč doděláš a máš radost žes to zvlád. Za dva,tři týdny používání zjistíš kde všude je špatně vyvážený, silný slabý a podobně. Co jde opravíš a začneš přemýšlet o výrobě skutečně použitelného meče. Možná se někomu povede už první meč, ale statistika je neůprosná. Čím víc mečů máš předtím v ruce tím líp ti to půjde. Ale stejně je to něco úplně nového.
Posláno:
Začátečník
Díky Cogito. Beru to jako povzbuzení. Stále se těším víc, jak se mi nakonec zadaří. Dnes jsem prouzdal po fóru celé odpoledne... tak 4 hodiny... byla to fuška probrat se vším možným. Ale vytáhl jsem jeden zajímavý nápad. Tak uvidíme, jak se mi ho podaří zrealizovat v praxi:)) No, každopádně sem potom hodím onen výtvor. Sám nevím, jak to dopadne, ale cítím, že by to mohlo vyjít:) Nechme však hovořit činy. Ty mají větší váhu než slova. Hyn sa hukáže:))
Posláno:

Štamgast
....tak už přestaň spisovat a začni neco dělat Laugh

Posláno:
Začátečník
ahaswehre, i Ty vtipálku jeden! :) Psal jsem, že mi má dojít ocel někdy během příštího týdne! Očekáváš ode mě, že si nějakou vyčaruju jako djin a nebo si pro ni doletím na koberci jako Aladin??
A já že jsem prý netrpělivý... Dočkej času. Neboj. Podělím se s vámi o svůj výsledek (tak ´trochu´ vám to dlužím;) Ale čepel nikomu myslím ještě do klína nespadla, zvlášť, když jde o 70 cm ostří nebo ano? :)

PS: kdybyste to chtěli ale přeci jen za každou cenu uspíšit, tak Brno Zvonařka - kdykoli dojeďte se 17029 a přijmu vás s otevřenou náručí! ;) To jen pro případ, že byste vážně chvátali na můj počin;) Jinak prosím o strpení. OK? :)

Jo a abych nezapomněl... hezký začátek týdne všem;)

A ještě pod čarou... chci sem dát čepel, až ve chvíli, kdy bude ve stavu řekněme "aktuální finální použitelnosti". To obnáší její dodávku - opracování - zakalení - opracování. Věřím tomu, že si dokážete udělat rámcovou představu, kolik to tak asi může vzít času, že? Tak doufám, že mě nebudete "povzbuzovat" předčasně...;) Nebojte. Myslím na to co jsem slíbil a své slovo plním.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/13/2008
Dobry den, pani noziari

Rad by som sa spytal ake je u vas cenove minimum, za kt. by ste boli schopni a ochotni splodit noz na bezne pouzivanie v prirode i doma s dlzkou cepele max 14 cm z nejakeho obstojneho materialu (odolnost proti hrdzaveniu nie je podmienkou). Respektive, co by sa dalo podniknut s max. 3000 Kč, ak chcem rucne robeny noz a moje prijmy ako studenta - maturanta su znacne obmedzene.

Teraz par blabolov:
Nozomilstvo ma opantalo len pred nedavnou dobou. Predtym som vlastnil niekolko zatvarakov jarmocnej kvality a jeden maly pevny mikov - veteran. Moj prvy "drahy" noz bol Glock 81, kt. som si kupil asi pred rokom a pol za cca 1000 Sk po tom, co som pri dost banalnej cinnosti zlomil spicku mikova (zatvaraciky uz povecsinou mali pokazenu poistku) a zaumienil si ze si kupim spolahlivy noz. Moje militaristicke chutky Glock ukojil ale noze sa mi zapacili a tak k nemu pribudla aj dyka Nieto (ktoru som pouzil asi raz), Victorinox (praktickost sama) a sekeromlat Ka-Bar heavy bowie large (nahradil dosluhujucu macetu made in dielna). Napriek tomu ze vyssie uvedena "zbierka" viac nez vyhovuje veskerym cinnostiam, ktore by som si kedy chcel nozom ulahcit, stale mi chyba noz z ktoreho by priam dychal zivot, ku ktoremu by som mal vztah a ktory by bol tak nejak osobnejsi a originalny (vyrytie napisu do puzdra Heavyho "Piecemaker" moc nepomohlo). Preto sa obraciam na tunajsiu noziarsku obec. Nechcem aby to vyznelo ako nejaka sutaz: "Noziari, pobite sa o zakaznika!" Je to skor len taky dotaz, ci by sa tu nasiel noziar, ochotny za (prenho asi symbolicku, pre mna vsak dost krvavu :) ) sumu 3000 Kč vyhotovit obycajny nozik s klasickym kozenym puzdrom na bezne zaobchadzanie.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/7/2005
Fiskantes: poslal som ti PM

Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Pokročilý
Teraz ma napadlo: Funguje to aj u tunajsich noziarov tak, ze mozem aspon prostrednictvom internetu sledovat vyvojove (ehm vyrobne) fazy mojho noza a popr. konzultovat s noziarom vlastne napady? Ak nie, pezijem to, predsa len s takym cenovym limitom by som chcel az prilisWink
Posláno:

Štamgast
Fiskantes napsal:
Teraz ma napadlo: Funguje to aj u tunajsich noziarov tak, ze mozem aspon prostrednictvom internetu sledovat vyvojove (ehm vyrobne) fazy mojho noza a popr. konzultovat s noziarom vlastne napady? Ak nie, pezijem to, predsa len s takym cenovym limitom by som chcel az prilisWink

Doporučuji: prohlídni si inzerci a vlákna nožířů, získáš trochu náhled na styl jaký kdo dělá a trochu o cenách. Potom už je na Tobě, koho oslovíš a jak se domluvíte.
Je taky dobré se podívat na výstavy a tam si dohodnout případné změny proti vyhlédnutému noži, podle vlastní představy.

Posláno:

Pokročilý
Inzerciu mam presmejdenu odpredu odzadu, ale popri tolkych skvelych a lukrativnych noziaroch naozaj neviem Wink A co sa vystav tyka to by musela byt niekde v okoli mojho bydliska, ako som povedal nemam penazi nazbyt a benzin je dnes drahy :D
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Posláno:

Pokročilý
29.11 je trosku neskoro ale to by nebol hlavny problem. Totizto niesom vzdy panom svojho casuWink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
Fiskantes napsal:
A co sa vystav tyka to by musela byt niekde v okoli mojho bydliska, ako som povedal nemam penazi nazbyt a benzin je dnes drahy :D
a do Ostravy jezdí i vlaky a ty tak draho nevyjdouWink
:mrgreen:
telefón:737101335 emil:vidomustomas@seznam.cz
Posláno:

Pokročilý
Och ja viem co a ako do Ostravy, meiac som tam robil na mostochWink Nechajte to tak
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
Ahoj měl bych menší problém jsem úplný začátečník a sehnal jsem si ocel 19573 (D2) chtěl bych si z něj udělat pořádný tábornický nůž. Návrh mám zašlu jej později délka ostří by měla být 13,5 cm a rukojeť 12 cm a tloušťka je 5 mm. Chtěl bych poradit co a jak. Doufám ,že mi pomůžete.Razz
Posláno:

Pokročilý
D2? Tak to vela stastiaShocked
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum