ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/18/2007
Luboš: svatá pravda, mám ji taky i s hoblovkou, taky asi 40 let a je super, zvládne všechno. Ještě jsem si k ní navařil na nohy plošky a kolečka.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/27/2018
Zdravím vespolek,poprosím o nasměrování na nožíře který by mi vyrobil nůž podobný Happy noži Grohmann #4. Děkuji velice Admire
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2019
Ahojky, chlapi mám prosbu , dotaz.....
Našel jsem cca 50-60 let staré pilové kotouče na dřevo. Průměr 60 cm a jeden 70 cm, Hanibalku. Ta je ale mladší...
Z té 60 ky, se pokouším něco vypotit Laugh
Trénuju na nové pásovce, je mi líto kupovaného materiálu.
Otec si myslí, že to byly kotouče z Pilany.
Tušíte někdo, jakou to může mít tvrdost ?
Řezal jsem to flexou a kotouč na flexe ubývá hodně rychle, pilka na železo se nechytá, ale kvalitní pilník jo.
Vrtat vrtáky HSS G jde, ale po jedné díře je po něm Shocked Na nízké otáčky, mažu, chladím.....
Jde mi o to, jestli to je nutné po vybroušení kalit, když to vypadá, že je to zakalené slušně.....
Děkuji za případné odpovědi.....
Richard Happy
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Luku napsal:
Zdravím vespolek,poprosím o nasměrování na nožíře který by mi vyrobil nůž podobný Happy noži Grohmann #4. Děkuji velice Admire

máš na mysli Canadu?

Mat vložil tyto přílohy:
Snímek_1644.jpg_big.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Richardos: Pilové kotouče na dřevo a katrové listy nemůžou být moc tvrdé. Pokud totiž narazí na hřebík ve dřevě (nebo pevný suk), tak se musí ohnout. Pokud by byly kalené na max, tak se to roztříští jak sklo a střepiny by mohly hodně ublížit. Takže z tohoto se dají dělat mačety, na běžný nůž je lepší znovu zakalit.
Posláno:
Štamgast
slon napsal:
Richardos: Pilové kotouče na dřevo a katrové listy nemůžou být moc tvrdé. Pokud totiž narazí na hřebík ve dřevě (nebo pevný suk), tak se musí ohnout. Pokud by byly kalené na max, tak se to roztříští jak sklo a střepiny by mohly hodně ublížit. Takže z tohoto se dají dělat mačety, na běžný nůž je lepší znovu zakalit.

Ahojky, dík za odpověď.
Už na toto téma diskutujeme s Mílou Zítkem po mailu. Admire
Stará pila, tvrdé to je, že to nejde provrtat. Pilník po tom jezdí, jak po skle Shocked Když vezmu pilník Oregon na pilové řetězy, nebo jehlový , tak to bere.....U mně to s tím kalením je problém.
Dnes jsem to zkoušel a zvlnilo se mi to. Asi jsem to vybrousil moc do tenka.....
Sice to ryje do skla, ale poletí to pod ponk Cry
Uvažoval jsem o tom, že to zakalím , před výbrusem, popustím to a pak to na pásovce vybrousím......
Každopádně děkuji Admire
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/4/2014
Ahoj Pro RICHARDOS.Z tohoto mat. 19418 dělám docela často sedláky a nebo z péra mat dobrý ale trošku více rezne .Kalení je třeba a potom popustit. at se daří Ahoj JIRKA.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Mat napsal:
Luku napsal:

máš na mysli Canadu?

Pěkné Mate...Applause
A tyto je možné u Tebe objednat?
Posláno:
Štamgast
Ahojky, všem děkuji za odpovědi Admire
Budu dál zkoušet Happy Mám toho dost Laugh
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Muscatel napsal:
Mat napsal:
Luku napsal:

máš na mysli Canadu?

Pěkné Mate...Applause
A tyto je možné u Tebe objednat?

V podstatě asi ano. Sice to není zavírák Happy ale ano. Někde tu bude asi i výkres, ten musím dohledat....bohužel jsem zjistil, že ač koupená licence na Draftsight nelze překreslovat z vložené fotky. Což je celkem na prd. A nejsem schopen vyřešit pouzdro. Muselo by se opravdu jednat jen o nůž. Na kůži, nebo kydex prostě nejsem vybaven.

Mat
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/11/2017
Pls pánové , potahovali jste někdo dřevěnou střenku nože rejnočí kůží ?Dostal jsem ji od ježicha a nerad bych ji zpotvořil kvůli špatnému postupu .Díky moc za radu. Jara
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/18/2017
Já bych chtěl požádat zda by některý z mistrů kožo-tvorby mohl poskytnout zbytky hověziny o tloušťce cca 3 - 4 mm. Jen na pokusy jednoduchých pouzder / obalů na dláta.. Samozřejmě ne zadarmo.. Wink
Děkuji Admire
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/21/2011
Jak hodnotíte kvalitu elmaxu a kovaný D2... Která je lepší... A proč... Diky
lepsi nuz od tamanu nez zadny
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Palongu 74 : asi toto - srovnej chem. složení, technologii výroby oceli a jsi doma. Nemusíš se ptát. Kovanou D2 sice nemám, ale křižné válcování plechu je téměř totožné. Už to tu psal Želva, P. Dohnal a i Slon. A myslím si, že po jejich vyjádření už není nad čím přemítat.
Posláno:

Štamgast
Odkaz by jsi neměl na ty jejich příspěvky? Diky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
eSDeO napsal:
Já bych chtěl požádat zda by některý z mistrů kožo-tvorby mohl poskytnout zbytky hověziny o tloušťce cca 3 - 4 mm. Jen na pokusy jednoduchých pouzder / obalů na dláta.. Samozřejmě ne zadarmo.. Wink
Děkuji Admire

pokud by stačily zbytky černé kůže 2,5-3mm tak ti klidně možu na pokusy naházet plnou krabici, klidně zadara jen za poštovné ať netratím..

pokud bys chtěl přírodní asi se ti vyplatí objednat si kraj z koželužny, na první pokusy to stačí..
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
palong74 napsal:
Jak hodnotíte kvalitu elmaxu a kovaný D2... Která je lepší... A proč... Diky

Za mě 3,8mm silný elmaxový fultang tak 26-28cm délky s kvalitní rukojetí a koženým pouzdrem a jemný diamantový brousek. A nemusím nic řešit ! Se dřevem s ním udělám vše a těch 90% co jej použiji na potraviny nebudu mít v puse pachuť po železe, řešit fleky, v kterém poudře mi to zrezaví, jestli to černění je jedlé a ten lak co na tom je jestli náhodou nebude v tom špekáčku co budu nebo budou děcka jíst atd. Toď můj názor. Grin
Posláno:

Štamgast
Teď teda nevím.. D2 je koroziva??? Shocked
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Když koukneš na net, uvádějí D2 jako jako nekorozivzdornou ocel. Má jen zvýšenou odolnost před korozní. Měla by tedy normálně reznout. Něco z D2 mám a zatím v pohodě. Je mnohem odolnější jak uhlíkovka. Celkem mi to příjde jako dobrá ocel. Dobře drží ostří, je houževnatá. Elmax je ale asi o třídu výš. Problém je u mě v ceně. Taková je moje skromná zkušenost, nejsem žádný odborník.
Posláno:

Štamgast
Ok... D2 mám ale právě se mě jedna rozdíl mezi kopanou d2 a Elmaxem... Ale podle souzeni jiných asi velký rozdíl nebude... Já jen že mistr Brixi si na ty D2 dost zakládá a asi ví proč... Toť můj skromný názor... Nejedná se mě o cenu ale jen prostě o názor
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum