ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Každá z těch dvou ocelí má naprosto odlišné složení. Srovnávat nejdou. D2 se kove o dost lépe než Elmax, má větší tolerance, člověk si k ní může během práce více dovolit. Také se špatně shání v plechu proto ji hodně lidí kove.
Mě k srdci nikdy moc nepřirostla, ani Elmax který čas od času použiju. S výdrží jemného ostří jsou na štíru když se kalí a popouští nad 60 HRc. Obě jsou otěruvzdorné a tak když je tvrdost vyšší, potkává se kombinace rychlejšího otupení a náročného oživení ostří, což není pro nástroj zrovna ideální.
Za mne je lepší příbuzná D2 ocel Sleipner, má podobné složení ale méně uhlíku, je vyloženě konstruovaná na výrobu řezných nástrojů a její hlavní vlastností je perfektní odolnost jemného ostří proti vyštipování i při vyšších tvrdostech...
Před Elmaxem bych dal přednost švédské RWL34 která narozdíl od ELmaxu má rovněž tu výhodu že byla vymyšlena pouze na kudly..Při tvrdostech kde se Elmax vyštípne RWL stále drží..až neskutečně. Už její název nese jméno slavného nožíře Roberta Waldorfa Lovelesse.

Elmax je vyloženě nerezová ocel, D2 nikoliv ale protože nějaký ten chrom se v ní najde vydrží více než třeba čistě uhlíkové oceli jako 19312 nebo 19191. Záleží hodně na finálním tepleném zpracování vs. konstrukci čepele. Ostatně jako u jakékoliv jiné oceli.
Po letech nožířiny jsem srdcem zakotvil u ocelí s obsahem uhlíku pod jedno procento. Houževnatost je vlastnost která je potřeba všude. U nože i v životě Happy
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/11/2019
Dekuji ti, pěkně jsi to napsal a shrnul. Pro mě přínosné zkušenosti.
Slaipner je asi super, ale prvně co jsem z meho dělal, vůbec mi to nešlo brousit.
RWL jsem ještě nezkoušel. Tak aspoň vím, kam směřovat..Dík
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/21/2011
Díky.. Ok
lepsi nuz od tamanu nez zadny
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/18/2017
eSDeO napsal:
Já bych chtěl požádat zda by některý z mistrů kožo-tvorby mohl poskytnout zbytky hověziny o tloušťce cca 3 - 4 mm. Jen na pokusy jednoduchých pouzder / obalů na dláta.. Samozřejmě ne zadarmo.. Wink
Děkuji Admire

Pánové, díky za nabídky. Poslal jsem zprávy/maily..Admire
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/13/2020
Zdravím vespolek,
prosím o pomoc. Rád bych připevnil střenky nože šroubovacími nýty. Chtěl bych nejlépe šroubování na imbus, torx, nebo křižák.
Vidím podobné připevnění u spousty nožotvůrců a tak by mne zajímalo, kde je berete či jak si je lze vyrobit? Pěkně to má třeba vymyšlené Black, Gollik či Pietro.
Chci to na zatěžované střenky- u sekáčů a nožů s předpokladem těžšího zacházení. Ještě bych to pojistil epoxidem, chci mít jistotu mechanické pevnosti.
Děkuji uctivě za každou radu!
Štěpán
Veškeré otázky mile rád zodpovím. Dotazy prosím posílejte přes tlačítko "e-mail"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Babočka napsal:
Zdravím vespolek,
prosím o pomoc. Rád bych připevnil střenky nože šroubovacími nýty.

Něco takového?
https://www.jatagan.eu/sroubovaci-nyty-corby/
https://www.svarog.cz/news/sroubovaci-nyt-novinka/
Je to boj
Posláno:

Pozorovatel
Ahoj a děkuji!
Ano, jen preferuji právě imbus, torx či křižák. A to je cena opravdu u všech tak vysoká? Na jataganu jsem se na ně již koukal a ceny jsou tam mnohdy neodpovídající realitě. Rád bych materiál nerez, protože u mosazi by jsem se bál oštěchtání...
Š.
Veškeré otázky mile rád zodpovím. Dotazy prosím posílejte přes tlačítko "e-mail"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Ale šroubovací nýt se zašroubuje a pak se uřízne a zabrousí do roviny se střenkami. Na co tedy potřebuješ něco jiného než drážku, když ta je potřeba pouze na jedno utažení a pak se ubrousí?
Posláno:

Pozorovatel
Aha, tak proto... Omluvte mou nevědomost. Mám tedy na mysli toto:

Babočka vložil tyto přílohy:
Snímek_7052.jpg
87641697_2431496787111803_4563175226107494400_o.jpg

RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Já si myslím, že je tam vložena trubička s vnitřním závitem a šroubky klasika koupené.RS
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Jak píše RS, potřebuješ akorát trubičku s vnitřním závitem. Myslím si, že si to lidi, kteří ten systém používají, dělají sami. Ideálně asi na soustruhu, ale dá se to zvládnout i s ruční vrtačkou.

Jde jen o to, najít vhodný polotovar, který bude mít odpovídající vnější a ideálně i vnitřní průměr. Pokud bude vnitřní průměr menší, než je třeba, dá se snadno převrtat. Dělá se to tak, že do vrtačky upneš obrobek, zatímco vrták je někde napevno (třeba ve svěráku). Díra se pak sama středí...

Pokud by ses smířil s tou mosazí, tak dobrý výběr je tady:
http://www.litomysky.cz/mat/mso.htm

Tip na ocel bohužel nemám.

Je to boj
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/12/2013
Nebo použít navařovací sloupek a uříznout slepý konec.
Posláno:

Pozorovatel
Děkuji za vysvětleníAdmire , vyzkouším a pokud se mi podaří nafotit, tak se i podělím o výsledek.
Š.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Ještě můžeš jak již psali koupit normální šroubky a trubičky si udělat z nerezových dlouhých matic. Koupíš navíc jeden dlouhý šroub, na něj dáš dvě ty matice na kontra, upneš dřík šroubu do vrtačky, roztočíš a zbrousíš flexou vnější šestihran matic na kulato a žádaný průměr. Pak matky uvolníš pomocí svěráku a kleští (nejlíp sikovek).
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
Babočka napsal:
Ahoj a děkuji!
Ano, jen preferuji právě imbus, torx či křižák. A to je cena opravdu u všech tak vysoká? Na jataganu jsem se na ně již koukal a ceny jsou tam mnohdy neodpovídající realitě. Rád bych materiál nerez, protože u mosazi by jsem se bál oštěchtání...
Š.

V železářství mívají nerezové 6mm silné trubičky sadovýma závitníkama (materiál je tvrdý proto sadou) do ní jde udělat M5 závit zkrátíš si jí jak dlouhou budeš potřebovat a šroubky koupíš za pár korun. 1m takové trubičky vyjde do 100,-Kč jeden šroubek do koruny
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/12/2013
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2016
Jako trubičku se závitem jsem použil takový ty šrouby na spojování nábytku s velkou plochou hlavou. Ten dutý jsem uříznul a zašrouboval do něj dva torx šrouby. To je nenáročný na vybavení.
Posláno:

Pozorovatel
Našel jsem, co jsem hledal. Vřelé díky všem za pomoc!. Vyzkoušel jsem způsob, který zde psal INMU a RS, akorát jsem neměl problém s vnitřním průměrem, takže jsem se rovnou vrhl na závit- na ten se musí s velkým citem. Zde výsledek:
Štěpán

Babočka vložil tyto přílohy:
DSCN6222.JPG.jpg
DSCN6223.JPG.jpg
DSCN6224.JPG.jpg

RS
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/2/2011
Pak bych volil šroubky spíš s čočkovou hlavou.
Pište mi prosím raději email než PM.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/5/2005
Dobrý deň,

potreboval by som vyrobiť nové čepele na Cold Steel SR1 /typ 62L) a XL Voyager.
Ak by sa na to niekto podujal, napíšte mi prosím mail na :

tomcikpeter@gmail.com.

Vopred ďakujem.

Peto
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum