ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
cernun napsal:
Ahoj měl bych menší problém jsem úplný začátečník a sehnal jsem si ocel 19573 (D2) chtěl bych si z něj udělat pořádný tábornický nůž. Návrh mám zašlu jej později délka ostří by měla být 13,5 cm a rukojeť 12 cm a tloušťka je 5 mm. Chtěl bych poradit co a jak. Doufám ,že mi pomůžete.Razz

Ahoj, no poradit....D2 na záčátek, to není zrovna úplně in. Je tvrdá sama o sobě a kalení nedělá kde kdo. Jinak poradit jak na nůž, je asi zbytečné, info na knifu je víc než dost Happy
Fixou nakresli tvar, vyřízni tím co máš (flexa, pilka na kov atd.) a výbrus pilníkama (upřímnou soustrast) nebo strojivě Happy bruska a trpělivost.
Kalení nevím, jednou jedinkrát jsem dělal nožík z D2 a jeho poslání do Bodikote a zpět + kalení samotné se vyšplhalo na 900,- Sad
Mat
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/18/2008
Chtěl bych se zeptat zas trochu mimo mísu, ale Vy, co pracujete se dřevem, byste to mohli vědět. Když pucuju flintu (mám celopažbu), tak se mi většinou povede potřísnit olejem (WD 40 nebo Konkorem) i dřevo objímající hlaveň. Mám obavy, aby se časem (pucuju totiž svou bambitku po každém venčení - ne že by to potřebovala, ale je to taková menší úchylka, snad to znáte - něco jako mazlení se s nožem, věčné přebrušování, i když to vůbec nepotřebuje) dřevo nenacuclo natolik, aby to mělo vliv na funkci (nikoli rostlináře). Známý mi tvrdil, že když už flintu čistí, tak přejede naolelojovaným hadrem i pažbu. Vadí to? Nebo snad prospívá?
"K třicátému výročí strčím prsty do ...." Egon Bondy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
cernun napsal:
Ahoj měl bych menší problém jsem úplný začátečník a sehnal jsem si ocel 19573 (D2) chtěl bych si z něj udělat pořádný tábornický nůž. Návrh mám zašlu jej později délka ostří by měla být 13,5 cm a rukojeť 12 cm a tloušťka je 5 mm. Chtěl bych poradit co a jak. Doufám ,že mi pomůžete.Razz

rada? vyměň s někým D2 za O1.. a bude to rozdíl jako uřezat krajíc chleba nožem oproti řezání kolejnice plátkem pilky na železo.. asi tak.. kdo D2 nezažil, nepochopí co je to za potvoru tvrdou..

ostatní napsal Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/16/2008
Od známeho viem že na prerezanie kolajnice treba 8 plátkov.
ERRARE HUMANUM EST
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Kozlachov: úchylka to je, ale z toho si nic nedělej, já teda celopažbu žádnou neměl, ale když jsem přišel zvenku tak ten samej rituál, až na to že jsem nepoužíval Konkor ani WDčko kvůli smradu a pažbu nakonec jak na kuli, tak na brokách taky přetíral mastným hadrem, ale používal jsem tenkrát jenom klasickej zbrojní olej. Jo, to byly časy, ani nevzpomínatHappy
Posláno:

Pozorovatel
No a prospělo jí to? Resp. neodneslo to dřevo? Nemá se to voskovat nebo tak něco?
Posláno:

Štamgast
Za dobu, co jsem ty flinty měl jsem nepozoroval, že by jim to vadilo, nehledě na to, když jdeš ven, tak jí stejně otřeš čistým hadrem abys nebyl mastnej a kuli bys měl vyčistit do sucha i vevnitř, jinak je první rána k prduHappy
A pokud vím, tak pažbaři brousí finiš pod lněným olejem, jako lakýrníci pod vodou. Neviděl jsem, ale říkal mi to kamarád puškař
Posláno:

Pozorovatel
Jinak mám pocit, že to WDčko, který je ostatně dražší jak českej Konkor, dost blbě konzervuje.
Posláno:

Štamgast
Já s ním nekonzervuju nic, ani pistoli, ani nože, ale spíš bychom měli vypadnout s touhle debatou jinam, než nás pojebou, třeba na volnej pokec a Samuraj bude tak hodnej a uklidí po nás, když už to nemůžeme udělat sami jako dřív, viď SameHappy Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2007
Mat napsal:
[quote=cernun]Ahoj měl bych menší problém jsem úplný začátečník a sehnal jsem si ocel 19573 (D2) chtěl bych si z něj udělat

Kalení nevím, jednou jedinkrát jsem dělal nožík z D2 a jeho poslání do Bodikote a zpět + kalení samotné se vyšplhalo na 900,- Sad
Mat

Mně ji zakalili v Mikovu s AK5 za hubičku. Je to fakt svině tvrdá, už druhý den brousím na kameni ,keramikou , šmirglem. Jak se říká klasik-zkoušel jsem už obojí (teda Ak5),nedá se to srovnatLaugh
Posláno:

Začátečník
Připojený: 9/8/2008
no tak děkuju ,ale nemám možnost ji vyměnit.Sad
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
cernun napsal:

Už jsem dělal i ze zakaleného materiálu. Je tomu třeba přizpůsobit návrh (pilka, pilník a vrták se moc nechytají Happy ) . Takže flexu, brusku, řezat, brousit a přitom chladit a chladit..

Jednou z možností je zasadit čepel do něčeho na trn. Vše záleží na podmínlách které pro výrobu máš.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
cernun napsal:

Hele, nevěš hlavu, D2 je sice svině svinutá, ale jde to. Máš jí, tak se snaž Happy bude to trvat dýl, ale má to i výhodu. Když přetáhneš pilníkem, bude to jen malej vryp, když se ti to samý povede u 17 029 tak je to zásek jako svi.... Happy
Takže ??? Nikdo učený z nebe nespadl, a pokud ano a neměl padák......je na krchově Happy
Mat

Házíš flintu do žita trochu předčastně.....
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/3/2007
Mohl bych se zeptat, jak je provedený závěsník na R-U Útočný nůž 1917. V knize sem viděl, že to je kožený řemínek. Směrem "dolů" provlíknutý oběma očkama na pochvě a směrem "nahoru" jen jedním. Nechápu jak je spojen, jestli je nastálo sešit, čímž by se z pochvy nedal sundat a nebo, jakým jiným způsobem je spojen. Prosím mohli by ste poradit?

A pro kozlachova, na pažbu by ten olej přijít neměl. Dřevo potom křehne, neni to poznat hned ale po delší době je to špatný. Dřevo by si měl opečovávat stejně jak vše ostatní. Na dřevo je třeba dobrý lněný olej nebo včelí vosk rozpuštěný v benzínu.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2008
Chcel by som sa opýtať, či by bol niekto z nožiarov ochotný mi spraviť full-tang čepeľ typ Benchmade Griptilian fixed 151. Tento nôž je medzi výkresmi od Samuraja, len by som mal požiadavku na dlhšiu čepeľ - cca 13 cm (orig.10,5 cm) a hrubšiu oceľ - 5 mm (druh ocele si nechám poradiť). Rúčky si vyrobím sám. Ďakujem

baratona vložil tyto přílohy:
bm151fb_resize.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Tohle jsem dělal před rokem. Vyhovuje? Wink

Black vložil tyto přílohy:
můj_Griptilian.jpg.jpg

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/5/2008
Je tady na foru někdo ochotný udělat Italský útočný nůž Pungale? Jedná se cca o 6ks. Pokud ano tak za kolik?
Posláno:

Štamgast
Jak to vypadá? Foto. A jen čepele, nebo celé nože? A hlavně, obvykle je hrdost nožíře udělat to kapku jinak. Tedy, proč si ty nože nekoupíš,když existují? Platí jedno jednoduché pravidlo. Ručně vyrobený nůž je obvykle výrazně dražší, než továrně vyrobený. Ještě pořád chceš ručně vyrobený nůž? Laugh
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Je to z I.ww útočák, byl dělán zkrácením bodáku, foto asi totoHappy

westy vložil tyto přílohy:
PICT0008_jpg.jpg

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
No, ten je hnusný. Dalo by se to sázet, jak Baťa cvičky.. Ale to si snad vyrobí každý, ne?
(Theodore Roosevelt)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum