ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/17/2006
Lades taktiez robil podobny... :) tak mu mozes skusit napisat PM
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
dadek napsal:
Zdravím panové chtěl bych se zeptat zda by byl někdo ochoten a schopen vyrobit tento nůž http://www.noze-nuz.com/browning/BR580.php akorát ho zmenšit do velikosti někde od 25-30cm kdyby se někdo našel prosím o odpoved do emailu díky poteší mě i orientační cena
Radek

Jak psal Jirka (Svonji) ale bojím se, že zrovna v tomto případě se to nevyplatí. nůž je cca kolem 3000,- a recenze je víc než dobrá. Dělat to samé je třeba z Bohlera 5mm tak kolem 5-6.000,- (má cena) Jinak mám li být upřímný, i já po něm šilhal......... za ty prachy Happy

Edit alternativa by ještě byla pkud ti tolik vadí velikost, zkrátit ho.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/25/2007
dadek napsal:
Zdravím panové chtěl bych se zeptat zda by byl někdo ochoten a schopen vyrobit tento nůž http://www.noze-nuz.com/browning/BR580.php akorát ho zmenšit do velikosti někde od 25-30cm kdyby se někdo našel prosím o odpoved do emailu díky poteší mě i orientační cena
Radek

Ahoj,kdyby jsi měl zájem valí se mi už přes půl roku v dílně jedna identická čepel tohoto nože zatím je nekalená materiál je 19 312.
Na nožík se neváhejte optat nejlépe telefonicky 728 605 129 .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/25/2009
Zatím všem dík cena je dobrá recenze výborné akorát ta velikost mi trochu vodí a taky ručně dělaný nůž má v sobě něco víc
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/10/2009
Nazdárek páni nožíři
Nevěděl jsem kam muj přispěvek vložit, tak jsem to fláknul sem. Je to muj první pokus výroby damaškového nože, dělal jsem to trochu na rychlo(4x odpoledne), už dnes večer najde sveho majitele kamarada kuchaře. Je vyroben z katru a nějakeho obyč plochače nalezeneho na dílně, vrstev pramálo asi 40, ručka je z dubu, záštita mosaz.
Kritiku uvítám a rád se z ní poučím, dále by mě zajímalo které materiály (pro damašky) jsou vhodné a běžně dostupné v menším množství ? Už se těším na pár facek

Jakuza vložil tyto přílohy:
P2272966.JPG.jpg
P2272976.JPG.jpg

jakuza-knives.cz
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Jakuza napsal:
už dnes večer najde sveho majitele kamarada kuchaře. Je vyroben z katru a nějakeho obyč plochače nalezeneho na dílně,

dále by mě zajímalo které materiály (pro damašky) jsou vhodné a běžně dostupné v menším množství ?

Takže je to pokus o damašek, který získal podobu nože. Například jako přezka by vypadal velmi hezky.
Obávám se, že výsledný damašek je horší než původní katr. Ten plocháč mohl snad jen snížit rezonanci čepele za cenu menší tvrdosti, menší odolnosti břitu a hůř se brousí.
Tvarově mě připadá to odsazení ostří od rukojeti velké. Na kuchařský nůž bývá klínový nebo dutý výbrus lepší než vypouklý (Nebo to vidím špatně?).

Pro materiály na damašek bych zašel na vlákno damašku. osobně jsem začínal (a stále začínám) něčím předzpracovaným jako jsou pohoné a pilové řetězy a lana.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/10/2009
Hm slušná fackovaná, výbrus je klínový, je to celé zkované nebylo moc matroše. Co se týká tý tvrdosti tak to asi nebude nej a brousí se fakt blbě . Každopádně radost byla veliká, lahve se vypily, ale nuž zustane! Přečetl jsem celé dama vlakno a připadá mi že je tam mnohem víc plků než užitných rad, nějaké ty čísla ocelí jsem si opsal a už sháním ?
Dnes jsem poslal zakalit jeden kousek z rwlky, tak uvidíme koncem příštího týdne.
jakuza-knives.cz
Mat
Posláno:

Štamgast
ale prd, žádná fackovaná, neber to tak vážně, já tohle umět (kovat) tak si pískám. nůž se ti líbí (mě taky) tak co, řeže?? vsadím se že ano. kdyby se tu pokaždý objevili takovéhle prvotiny, tak nože věším na krovák a jdu od toho Happy
takže............směle dál.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Po čerstvých zkušenostech s kovárny musím smeknout až na zem, neumím si představit kolik bych musel sníst jitrniček a vypít kvasničáků od Franty abych toto vykoval. Ale abych jenom nechválil nezdá se mi (vizuálně,) jak navazuje ručka na čepel, myslím to odskočení nahoře. Udělal bych stejně nahoře i dole, nebo vůbec, ale je to jenom můj subjektivní dojem....Wink
Ahoj Gw
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Jakuza je to pěkný,osobně bych tam nacpal víc toho katru zejména do oblasti ostří a možná nějakou 12 050,ale na první daškový pokusy to je super....
Gweck:toi jsou přece mouchy které časem odletí.....Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/15/2009
Zdar pánové,
tento dotaz je spíš směrovanej na místní profíky. Chěl bych vyrobit několik nožů a hledám někoho na spolupráci. Postnul jsem nějaký obrázky, aby byla přibližná představa o tom co asi chci udělat, teda jakým směrem by se to mělo ubírat. Stopro by to měl být "zavírák", lehkej retro nádech a sem tam nějakej moderní materiál, žádnej "naturščik co běhá po lese s okovaným pérovým listem jak z dob keltů. Vlastně jde hlavně o čepele a jejich "ruční" výrobu, včetně všech věcí okolo, jako kalení atd. Vůbec se nebráním nějaký ulíkový oceli, je to přeci jen klasika a řeže to jak "sviňa"..atd. Při ručním kutí nějaký zbytky od kladiva v patřičnejch místech a s patinou by mohli bejt určitě fajn. Co do zbytku nože, tak tam mám vcelku jasno, čím přesnější tím lepší, takže asi nějaká ta drátovka nebo klasika třískový obrábění a co nejvíc strojově. V čem ještě tápu je pojistka. Nějaký systémy jsem rozebráním nožů pochopil, ale furt postrádáj takovou tu komplexně geniální jednoduchost, nezničitelnost a bezúdržbovost, takže tady se rád přiučím. Jsem totiž línej používat tlačítko hledat a následně se probírat hromadou balastu, i když tady jsem toho trochu už přelouskal.
Takže pánové profíci, kdo má zájem o takovouto spolupráci pošlete email nebo SZ s nějakým kontaktem a můžeme se pokusit nějak domluvit.
Ještě nakonec... doufám, že tento dotaz tady nezapadne, nechtělo se mě honit třicet příspěvků typu uch...juch..paráda a parta smajlíků. Takže ještě jednou dík.

=MS=

HCIQ vložil tyto přílohy:
skizza_3_cof_lA.jpg.jpg
skizza_5_cof_l.jpg.jpg
skizza_6_cof_l.jpg.jpg

Mat
Posláno:

Štamgast
[quote=HCIQ]
Co do zbytku nože, tak tam mám vcelku jasno, čím přesnější tím lepší, takže asi nějaká ta drátovka nebo klasika třískový obrábění a co nejvíc strojově. V čem ještě tápu je pojistka. Nějaký systémy jsem rozebráním nožů pochopil, ale furt postrádáj takovou tu komplexně geniální jednoduchost, nezničitelnost a bezúdržbovost, takže tady se rád přiučím.

Ahoj, tomuhle moc nerozumím?? Nechápu..
Jinak k zavíráku, kované čepele jsou mimo mě, tady nepomůžu, ale k pojistkám.... bohužel je to první v čem musíš mít zcela jasno, protože od pojistky se odvijí ten zbytek nože. Uložení čepů, pera, čepele atd....Dělat to nechci, poradit pokud budu moct můžu Happy
Mat
Posláno:

Začátečník
Připojený: 3/15/2009
Mat napsal:

Jinak k zavíráku, kované čepele jsou mimo mě, tady nepomůžu, ale k pojistkám.... bohužel je to první v čem musíš mít zcela jasno, protože od pojistky se odvijí ten zbytek nože. Uložení čepů, pera, čepele atd....Dělat to nechci, poradit pokud budu moct můžu Happy
Mat

sry.. asi se nevyjadřuju tak jak jste zvyklí...možná se doučím. Vím padaj tady takový názvy jako frame lock, back lock liner lock, nějaký Baskidský a Lagui...něco, nějak v těch názvech ještě nejsem zběhlej. Jinak mám asi představu co od toho chci. Ad1 nechci zbytečně vymejšlet něco co už někdo dávno vymyslel a čas ověřil... ad2 zatím jsem těch systémů moc nevyguglil a neviděl, tak abych kápnul na něco co by mě fakt zaujalo, no a pojistka nebude nosným prvkem. Zatím je favorit taková ta klasická stará sry Lag...něco horní pojistka, ale ta má taky svoje mouchy, liner lock taky možnost jestli to tedy správně nazývám (odpružení na příložce) jsem měl na jednom noži od S&W. Blbě se držel a občas náchylný na bordel, možná jen špatnou konstrukcí nože, no a když to vyčvachtáš, tak je asi vymalováno...sry moje úvaha no flame. Přesnost mě nebolí, výkresy nejsou problém včetně vektorovýho výstupu na nějakou drátovku. Stejně jsem nějak takto chtěl ty střeva dělat (žádný pižlání pilníkem).
Čepel nemusí bejt nutně ručně kovaná. Byla to jen úvaha a možná varianta. Tady je možné oboje. Jen si myslím, že tady na fóru můžu najít nějakýho profíka, co má za sebou nějakou tu porci čepelí a bude vědět a bude ochoten se mnou spolupracovat.. Furt lepší než v nástrojárně nebo u nějakýho zámečníka vysvětlovat jak to chci vybrousit a pak zjistit, že je to celý na prd.
Takže mi jde o to, aby mě někdo hlavně udělal fajnový čepele z dobrýho materiálu a někdo kdo mě pomůže se trochu víc orientovat v těch zatracenejch pojistkách. Praha a blízký okolí by bylo fajn. Jestli je na tebe někde kontakt a uděláš si čas, tak můžeme na toto téma hodit řeč.

=MS=
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/3/2008
HCIQ napsal:

Přesnost mě nebolí, výkresy nejsou problém včetně vektorovýho výstupu na nějakou drátovku. Stejně jsem nějak takto chtěl ty střeva dělat (žádný pižlání pilníkem).

=MS=

Táto poznámka je presne to, čo vo mne vyvoláva pochybnosť, či je položená v správnom fóre.
Nikto z nožiarov nepoužíva CNC stroje a nôž je práve nielen kvalitnejší ako zo strojového výstupu, ale má zároveň punc originality, lebo je to jedinečný ručne robený unikát.
A je to presne ako píše Mat, že u zatváracieho noža sa výroba odvíja presne od typu poistky. V prípade nejasností v tejto otázke, žiadne potom neexistuje.
Prikladám zároveň foto priateľovho noža, ktorý je s netypickou poistkou a je to automat.

arowana vložil tyto přílohy:
automat_016.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/30/2009
nazdar.poradi mi niekto s vybrusenim noza?mam plat zakalenej ocele.ale neviem akej.
ako mam stoho vybrusit noz aby som ho neprehrial.diki
Mat
Posláno:

Štamgast
HCIQ napsal:
Mat napsal:

Mat

sry.. asi se nevyjadřuju tak jak jste zvyklí...možná se doučím. Vím padaj tady takový názvy jako frame lock, back lock liner lock, nějaký Baskidský a Lagui...něco, nějak v těch názvech ještě nejsem zběhlej. Jinak mám asi představu co od toho chci. Ad1 nechci zbytečně vymejšlet něco co už někdo dávno vymyslel a čas ověřil... ad2 zatím jsem těch systémů moc nevyguglil a neviděl, tak abych kápnul na něco co by mě fakt zaujalo, no a pojistka nebude nosným prvkem. Zatím je favorit taková ta klasická stará sry Lag...něco horní pojistka, ale ta má taky svoje mouchy, liner lock taky možnost jestli to tedy správně nazývám (odpružení na příložce) jsem měl na jednom noži od S&W. Blbě se držel a občas náchylný na bordel, možná jen špatnou konstrukcí nože, no a když to vyčvachtáš, tak je asi vymalováno...sry moje úvaha no flame. Přesnost mě nebolí, výkresy nejsou problém včetně vektorovýho výstupu na nějakou drátovku. Stejně jsem nějak takto chtěl ty střeva dělat (žádný pižlání pilníkem).
Čepel nemusí bejt nutně ručně kovaná. Byla to jen úvaha a možná varianta. Tady je možné oboje. Jen si myslím, že tady na fóru můžu najít nějakýho profíka, co má za sebou nějakou tu porci čepelí a bude vědět a bude ochoten se mnou spolupracovat.. Furt lepší než v nástrojárně nebo u nějakýho zámečníka vysvětlovat jak to chci vybrousit a pak zjistit, že je to celý na prd.
Takže mi jde o to, aby mě někdo hlavně udělal fajnový čepele z dobrýho materiálu a někdo kdo mě pomůže se trochu víc orientovat v těch zatracenejch pojistkách. Praha a blízký okolí by bylo fajn. Jestli je na tebe někde kontakt a uděláš si čas, tak můžeme na toto téma hodit řeč.

=MS=

No jo, ale stále jsme na začátku, vysí to na typu pojistky.
Proč?? Protože od typu pojistky se odvíjí i tvar rukojetě.
Né každá pojistka se dá použít do již daného tvaru rukojetě, takže č.1 vyber si pojistku, č.2 pak se dá řešit tvar ručky a tvar čepele.
Nejsem profík, s výkresem pro nějaké stroje ti neporadím, dělám to růčo a podle svejch náčrtků, a spoustu věcí podle citu a zkušeností, pokud to nezní nějak nadneseně. dneska vydím ůhel zámku a vím že bude či nebude sedět.
Co se týče kontaktu m.hlinak@seznam.cz dělat to nechci, to už jsem říkal, poradit mohu, do určité míry, přeci jen, 17let zkušeností se zavírákama ti na podnose nedám Happy

Edit. K těm náčrtům, takhle je to blbost, podívej se kde máš čep čepele a kde kování, když bys ten nůž zavřel, všechno ti bude koukat ven. Musíš první udělat výkres, ten namnožit, rozstřihat na šablony a pak si proti světlu zkoušet zavírat, pak teprv uvidíš co se ti kam vejde, ale takhle to asi neklapne.....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Plát zakalené oceli neznámého původu použij na podložení počítačového stolku. Pokud máš zájem, vše potřebné je zde na webu. Pokud chceš začít, začni rukojetí. Kup si hotovou čepel. To se dá dodělat i v kuchyni na stole.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2004
Zdravím neválí se někomu doma nějaké zbytky dašku? Stačí fakt relativně malé kousky. Bude z toho přívěsek na krk...
Mat
Posláno:

Štamgast
janstanek napsal:
Zdravím neválí se někomu doma nějaké zbytky dašku? Stačí fakt relativně malé kousky. Bude z toho přívěsek na krk...

Vydržíš do Lipový?? mám jich pár, jeden obětuji Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
expresskiller napsal:
nazdar.poradi mi niekto s vybrusenim noza?mam plat zakalenej ocele.ale neviem akej.
ako mam stoho vybrusit noz aby som ho neprehrial.diki

Už jsem o tom psal. Čím víc chladíš tím líp. Do 100 stupňů v pohodě. Nebrousit na jednom místě. Jen jestli je ten materiál na nůž vhodný. Ale proč to nezkusit. Vezmi odřezek a zkus jak se brousí, drží ostří, co vydrží v ohybu. Když nic jiného, něco se naučíš.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum