ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Koukni ke mně do galérie.
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 6/22/2008
BombaSurprised , takhle jsem si to nějak představoval, jen ta vyvložkovaná rukojeť mi tam trošku chybí, ale to je věc názoru samozřejmě. No a ostatní tvoje nožíky jsou taky moc hezky udělaný...Razz
Ve všech dobách se lidé na cestě záhuby opájejí nesmyslnou iluzí, že to nejsou oni, koho čeká zkáza.
(Eiji Yoshikawa)
Posláno:

Štamgast
Díky.
Co se týče příložek je to opravdu věc názoru. Dříve jsem na ně koukal ''přes prsty'' a ted' na samonosku nedám dopustit. Jedna z velkých výhod je nižší váha.

Posláno:

Pozorovatel
Ještě se chci zeptat, jestli si použil na čepu čepele nějaké podložky a kde nejlépe sehnat nějaká pěkná dřeva? Za rozumné peníze....Laugh
Ve všech dobách se lidé na cestě záhuby opájejí nesmyslnou iluzí, že to nejsou oni, koho čeká zkáza.
(Eiji Yoshikawa)
Posláno:

Štamgast
Hmm tady si nasypu trochu popela (spíše popílkuWink) na hlavu. Původně jsem samo chtěl dát podložky mezi čepel a příložky. Časem jsem si řekl, že to holt zkusím bez a musím přiznat, že vše je O.K.
Až budu dělat svůj první zavírací nůž pro někoho tak tam samo dám ty nejlepšíCool , ale na druhou stranu musím přiznat, že nutnost to není.Happy
Jestli můžu doporučit tak zkus samonosku. Fakt to nemá chybu.Happy
Edit: co se dříví týče tak tady a tady

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Pokud to chceš do samonosné konstrukce (snad se dá říct že jsem její tvůrce) tak nejdůležitější je volba dřeva které to všechno nese.Jako nej bych doporučil Cocobolo, Jatobu, Tulip wood atd. Vždy to musí být husté, neporézní dřevo se stálim chováním, nejlépe olejnaté (Cocobolo, Tulip wood, Oliva)

S dobrým dřevem se dá celkem čarovat.

Mat
Posláno:

Štamgast
Nebo buk...kresba sice nic moc...
Koneckonců Opinel už to pár let taky používá.
Posláno:

Pozorovatel
Děkuju za rady a postřehy, na dřívka jsem koukal a docela mě láká ta OLIVA co se o ní zmiňoval Mat. Její kresba se mi líbí, je to sice světlé dřevo a já jsem myslel, že bych dal tmavé, ale ta oliva mě fakt vzala.....Razz Ještě bych se rád zeptal co všechno na to budu potřebovat "myslím tím nářadí" a na co si dát třeba pozor a nějaký stručný popis postupu při práci. Díky moc......Wink Honza
(Eiji Yoshikawa)
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/2/2009
Zdravim vsetkych odbornikov na noze.Som zaciatocnik,ktory si konecne zaobstaral nejaky ten outdoor noz.Je to rucna praca.Hladam odbornika,ktory mi poradi.Pokusim sa popisat noz.Je to 5mm hruba,20cm cepel,450g vaha,na vrchnej strane pilka,s gumovou ergonomickou ruckou(ktora mi velmi vyhovuje),taky Rambovsky vykostovak.Jeho vybrus je konvexny(neviem ci spravny vyraz,ale opak duteho vybrusu).Material je udajne vylesteny nerez.Nepoznam jeho specifikaciu,ale noziar mi deklaroval,ze ho nemusim brusit roky a jeho brusenie vyzadauje specialny postup,vraj je supertvrdy.

Problem tohto noza je ten,ze ked som s nim presekaval konare,tak sa zvlnil brit,dokonca malo vystrbil.Chlapik co ho vyrabal tvrdi,ze ten jeho brit je mimoriadne ostry a pri zlom uhle sekania sa dokaze zdeformovat a ze som narazil na kamen,alebo klinec v dreve.
Ja to vylucujem,skusal som to na inom pni a brit sa deformuje na inom mieste.

Nechce sa mi tomu verit(skusal som to iste s kuchynskym nozom a nepodarilo sa mi tak znicit brit).Moze mi niekto poradit kde je problem?Nevhodny opracovany material,alebo chyba zakalenie ostria?
Noz sa mi tak paci,ze som rozhodnuty si dat vyrobit noziarovi jeho duplikat.Potrebujem ho do lesa,presekavanie,obcas nejaky salam,zmrznute maso.Vrele diky za konzultaci,pripadne zaslem foto.
Pekny den
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Byly by dobre fotky.
Co se tyka materialu cepele, nozir by mel rict, z ceho je cepel vyrobena. Pokud ten nuz nestal pri teto velikosti radove neco kolem 10 000 a vic, pak bych o supertvrde cepeli, ktera se nemusi roky brousit opravdu pochyboval.

Pokud bys narazil na hrebir nebo na kamen, byly by na cepeli stopy - vymackane ostri. Urcite by nezustalo ostri neporsene a nezvlnilo by se.
Posláno:
Začátečník
bohuzial mastim to sem operativne z Pda,tak ked budem mat noz u seba,odfotim detail.Viem,ze je to zatial vestenie z krystalovej gule,ale da sa teraz povedat,v com tkvie nekvalita?Je to nedostatocne huzevnaty material ocele?Vlnenie=zly material,brit?Nemoze to byt tym chybajucim kalenim,alebo je zbrusene po ostreni?Alebo je mozne vyrobit z nerez ocele(odhlianut od ceny,musi mat nerezove vlastnosti,tj nesmie korodovat),taky outdoor noz s dobrou penetraciou,ktory znesie sekanie do dreva pod akymkolvek uhlom,bez vlnenia britu?Noz si hodnotil na 10tisicovu cenu,co je ale subjektivne.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/6/2009
Ať ti nožíř řekne jaký použil materiál a na jakou tvrdost je kalený (popř. dá protokol o měření tvrdosti).

Supertvrdé materiály se neohýbají, nýbrž praskají, nebo se vyštipují. Se zvyšující se tvrdostí roste křehkost materiálu.
Taky mě zajímá co bere jako supertvrdé.
100 lidí, 100 názorů - 10.000 nožů
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2006
Andy, koukni se, na odkaz, http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=929&p=34 , uprostřed stránky (příspěvek od Gera, z 1.října 2007), je nůž , který odpovídá, Tvým požadavkům.

Loner vložil tyto přílohy:
PA010013_1_.JPG

Posláno:
Začátečník
chlapi diky,zaklady su mi jasne este zo strojariny na priemyslovke tj kalenie,vyssie hrc,vydrz ostria,ale riziko ustiepenia britu a nekaleny je huzevnatejsi a sklbit tieto dva protichodne poziadavky dokaze iba damaskova ocel,ktora stoji majland.Ja chcem takyto vykostovak,mozno sa nad tym usmejete,ale mne vyhovuje do lesa,okrem nekvalitnej cepele,ktoru bud dam prerobit ak to ma zmysel,alebo vyrobit duplikat.Ten chalan je to skor jeho hobby a pochybujem,ze ma nejaky tester o tvrdosti.

andyxxl vložil tyto přílohy:
20072009654_001.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Nejde o test tvrdosti, ale o pouzity material - musi vedet, z ceho dela a o papir z kalirny, pokud nekali doma.
kazdy material ma svuj optimalni proces pri kaleni.
Posláno:
Začátečník
Takze takto dopadol moja kudla.Zaujimal by ma vas nazor,ci moze taketo sekanie krizom na vlakna bukoveho pna takto poskodit ostrie kvalitneho noza?Alebo je mozne vyrobit z nerezu noz(s respektom k cene),ktory toto v pohode znesie??dik za nazor.

andyxxl vložil tyto přílohy:
01082009673_001.jpg.jpg
02082009688_001.jpg.jpg
02082009695_001.jpg.jpg

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Otázkou je, čemu říkáš kvalitní nůž???
bez označení oceli, jen hádat. Dodej bližšší info, výrobce, ocel, udávaná tvrdost.

jinak k tvému dotazu, můj nůž z "blbé" 17 029 rozštípal bukové palety ( vyschlé ) tl. 2cm x 11cm bez jakéhokoli poškození, viz foto co jsem dal na své vlákno.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Zvlnenie ostria mi urobil jediný nôž a to bol nôž kúpený v DDR, proste klasický nôž s drevenou rúčkou, na konci hliníková hlavica. Nerobil ho žiadny nožiar. Zjavne ho sekali na stovky. Určite bol za facku (spomínam si naň z detstva) a ani som od neho moc neočakával.
To na čo je nôž určený tu už bolo písané niekoľko krát. Od určenia spôsobu použitia závislý použitý materiál, uhol vybrúseného ostria a následné tepelné spracovanie čepele.
Je komplikované povedať, kde urobili súdruhovia chybu, ale nôž vyzerá že je nabrúsený pod malým uhlom, to znamená, že je určený skôr na rezanie a nie na sekanie.
Nie som odborník na túto problematiku, ale je to na základe vlastných skúseností. Asi bude najjednoduchšie porozprávať sa s výrobcom toho noža (keď hovoríš, že je to nožiar). On bude vedieť, kde sa stala chyba.
Zvlnenie ostria však skutočne nohovorí o tom, že by bola čepel príliš tvrdá.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/8/2008
Mne sa urobila vlnka na mäsiarskom 9"noži od KDS, a to pri sekaní zmrznutého mäsa. Pomáhal som si túčkem na mäso. Je to nôž za asi 300 bývalých skk. Ten je určený na rezanie, tam to je pochopitelné.

chup vložil tyto přílohy:
P1050123.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Ostri se muze zvlnit, pokud je hodne tenke na vetsi vysce cepele. To bych v zadnem pripade neocekaval na "rambo" nozi s pilkou na hrbete
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum