ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/1/2004
MH_Kytka napsal:
Ahoj - moc prosím o radu / pomoc. Manželce se dostal do ruky můj oblíbený nůž a podle toho to bohužel dopadlo Cry Tj. vzala do ruky damascenské santoku od Hattoriho (63 vrstev - Hrc 61) a jala se s ním krájet. Pokud se mi podařilo identifikovat krájela s tím nějaké kuře i s kostmi, ztvrdlý chléb a ještě nějaké další věci šutroidního charakteru (+asi něco dalšího co nepřiznala). Noo... už spolu zase začínáme mluvit, ještě pár dní a bude to OK.
Nicméně výsledek jejího snažení (také viz foto) - zvlněná čepel, pár drobných zoubků a vylomený zub - cca 0,75mm.
V prvním záchvatu jsem to začal brousit - pak jsem se ale rychle vzpamatoval a přestal.
Prosím všechny o radu co s tím - případně, kdyby byl někdo ze zde přítomných mistrů ochoten se ujmout nějaké opravy (má manuální zručnost se limitně blíží nule a nerad bych něco podělal)...
Moc díky

No to bych se asi naštval, ten kuchyňák musel stát slušně peněz, ale abych s ním nemohl jít na kuře byť s kostí a ztvrdlý chleba........., já kuře běžně porcuju nožem i s kostma, a na tvrdý chleba jdu zásadně s lepším nožem právě kvůli komfortu krájení a to nemám takovýhle kousek. Nedovedu si představit že by se tohle stalo s nožem vyrobeným některým ze zdejších nožířů.
"To ale není spravedlivé!" vykřikl zoufale Mort. "Není spravedlnost, jsem jenom já...." odvětil Smrť
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Odhadnul bych, že se někde po čase objeví zaříznutá vidlička.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Gero napsal:
Měl bych dotaz,nebo spíš prosbu...Našel by se někdo ochotný,kdo by z mého CS Kukri odstranil to černění a nadělil mu satéňák jako na přiložené fotce???

Pošli mi to, skočbrajt se už nudí Happy
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Gero napsal:
Měl bych dotaz,nebo spíš prosbu...Našel by se někdo ochotný,kdo by z mého CS Kukri odstranil to černění a nadělil mu satéňák jako na přiložené fotce???
Dejve pošli to-sfóknu tě to.To je epoxidový černění?-Horkovzdušná pištol na 600 to dá.Sleze to jak přerostlé puchéř......Wink Laugh
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2009
MH_Kytka napsal:
Ahoj - moc prosím o radu / pomoc. Manželce se dostal do ruky můj oblíbený nůž a podle toho to bohužel dopadlo Cry Tj. vzala do ruky damascenské santoku od Hattoriho (63 vrstev - Hrc 61) a jala se s ním krájet. Pokud se mi podařilo identifikovat krájela s tím nějaké kuře i s kostmi, ztvrdlý chléb a ještě nějaké další věci šutroidního charakteru (+asi něco dalšího co nepřiznala). Noo... už spolu zase začínáme mluvit, ještě pár dní a bude to OK.
Nicméně výsledek jejího snažení (také viz foto) - zvlněná čepel, pár drobných zoubků a vylomený zub - cca 0,75mm.
V prvním záchvatu jsem to začal brousit - pak jsem se ale rychle vzpamatoval a přestal.
Prosím všechny o radu co s tím - případně, kdyby byl někdo ze zde přítomných mistrů ochoten se ujmout nějaké opravy (má manuální zručnost se limitně blíží nule a nerad bych něco podělal)...
Moc díky

Mě připadá jestli nebude chyba nejen v manželce, ale i tepelném zpracování čepele. Ty zuby bych chápal, ale taková vyhnutí na břitu při udávané tvrdosti 61 Rockwella je divný.
Cesta může být cíl
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/15/2009
ládes - gero- horkovzduška? černění dolů? Happy opatrně na tu gumovou rukojeť chlapi ! co takhle prostý dráťák na vrtačce? pokud to černění teda není něco jako DLC...
Páchejte dobro, bez ohledů co na to říká zákon.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
liman napsal:

No to bych se asi naštval, ten kuchyňák musel stát slušně peněz, ale abych s ním nemohl jít na kuře byť s kostí a ztvrdlý chleba........., já kuře běžně porcuju nožem i s kostma, a na tvrdý chleba jdu zásadně s lepším nožem právě kvůli komfortu krájení a to nemám takovýhle kousek. Nedovedu si představit že by se tohle stalo s nožem vyrobeným některým ze zdejších nožířů.

Ja naprosto neverim tomu, ze to udelala pri rezani kurete, nebo tvrdeho chleba. Dokazu si prestavit, ze by vylomila zub, kdyby trebas rezala nake zmrzle kotlety a zapacila nekde v kosti, ale kurata, dokonce i husy (akorat ty zminuju jen okrajove, protoze narozdil od kurete se v mem jidelnicku nevyskytuji moc casto) krajim nozem uplne bezne a naprosto bez problemu. Rozhodne neublizim ostri vic, nez co by tri obtahnuti ocilkou nespravili. Takovehle zuby a vyhnuti ostri, to mi spis pripada, jak kdyz tim sekala litinove radiatory...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Ráďa napsal:

Mě připadá jestli nebude chyba nejen v manželce, ale i tepelném zpracování čepele. Ty zuby bych chápal, ale taková vyhnutí na břitu při udávané tvrdosti 61 Rockwella je divný.

No, v pripade, ze je to damasek, tak nemusis mit pravdu. Pokud je to sendvic s jadrem z tvrde oceli, na kterem jsou ze stran naplatovane pasky damasku, aby se zajistila pruznost, pak bych rekl, ze pravdu mas. Kor jestli je to ta japonska bila, nebo modra ocel, obe jsou docela krehke a to vyhnuti proste neni mozne. To by se to vylamalo vsude.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2009
JeromeHeretic napsal:
Ráďa napsal:

No, v pripade, ze je to damasek, tak nemusis mit pravdu. Pokud je to sendvic s jadrem z tvrde oceli, na kterem jsou ze stran naplatovane pasky damasku, aby se zajistila pruznost, pak bych rekl, ze pravdu mas. Kor jestli je to ta japonska bila, nebo modra ocel, obe jsou docela krehke a to vyhnuti proste neni mozne. To by se to vylamalo vsude.

Je to sendvič s jádrem z VG10
Cesta může být cíl
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/4/2010
Cogito napsal:
Odhadnul bych, že se někde po čase objeví zaříznutá vidlička.

Já bych to osobně tipoval na něco podobného. Rozhodně s tím ale něco páčila a rozhodně to nechce přiznat. Co mám ale dělat - když už jsme spolu konečně zase začali mluvit, tak už nechám tak... Teď jen to dát dokopy - v pondělí to posílám Blackovi (díky).
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
No něco je každopádně blbě, buď je na hovno kudla, nebo tím žena řezala (snažila se řezat ) něco co nepráskla. Mám solingena se středem VG 10 a boky damast, sekám s tím krůtí křídla přez kosti, kuřata i kosti na kotletách....jo, asi jsem prase, ale pouze to po tomhle řádění čas od času obtáhnu na keramice, podotýkám že občas skončí i v odkápávači mezi příbory....ostří je jak z fabriky...mám ho rok..

Martin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/18/2009
Žena mi udělala s takovýmto nožem přesně to samý....to ostří je hodně žiletkoidní a velmi tenký, proto s tím nejde sekat kosti...ikdyž po vybroušení zubu se to trochu zlepšilo a mohu si s nožem více dovolit....
Posláno:

Štamgast
hele to černění jsem sundal barvožroutem (podívám se doma na značku), sežere to i epoxidovou barvu a zbytek jsem dobrousil, večer dám fotku......šlo to fajn, tý horkovzdušný pistole bych se bál, abych nezměnil vlastnosti kovu....
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2008
Chcel by som poprosiť niekoho z tunajších členov, kto má skúsenosti s prácou s minerálmi, resp. drahými kameňmi o nasledovné. Chcel by som vsadiť platničky modrého achátu do Mikov vyhadzovačky z byvolieho rohu. Platničky sú rôznych velkostí (mám ich viac) väčšinou nepravidelného elipsovitého tvaru a hrúbky 3-4 mm. Vlastne ide o to vyfrézovať otvor do črienky, prispôsobiť kameň a vlepiť ho tam. To by som chcel z obidvoch strán rúčky. Viem, že sú tu na fóre ludia, čo s tým majú skúsenosti a určite to zvládnu. Ďakujem.

baratona vložil tyto přílohy:
30.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
MH_Kytka napsal:
Moc díky

Opraveno.Happy

Black vložil tyto přílohy:
Snímek_4101.jpg.jpg

Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/18/2008
baratona napsal:
Chcel by som poprosiť niekoho z tunajších členov, kto má skúsenosti s prácou s minerálmi, resp. drahými kameňmi o nasledovné. Chcel by som vsadiť platničky modrého achátu do Mikov vyhadzovačky z byvolieho rohu. Platničky sú rôznych velkostí (mám ich viac) väčšinou nepravidelného elipsovitého tvaru a hrúbky 3-4 mm. Vlastne ide o to vyfrézovať otvor do črienky, prispôsobiť kameň a vlepiť ho tam. To by som chcel z obidvoch strán rúčky. Viem, že sú tu na fóre ludia, čo s tým majú skúsenosti a určite to zvládnu. Ďakujem.

No tak chalani, viem že to niekto z vás zvládne aj v kuchyni na stole ...
Posláno:

Štamgast
Nemá někdo nějaký fígl, jak na damaškovou záštitu u nože s trnem? Máte nějakej postup, když bude záštita hotová a vyleptaná, jak dodělat ten zbytek ručky, abych jí nezprasil?Napadlo mě udělat záštitu a k tomu mezikroužek, ten zbrousit se záštitou(rukojeť stažená matkou...Pak rozebrat, záštitu vyleptat a dolepit mezikroužek....pak už jen dobrousit dřevo...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/4/2010
Black napsal:
MH_Kytka napsal:

Opraveno.Happy

Potvrzuji! A moc děkuji Blackovi za rychlou reakci a pomoc. Nůž zase slouží! Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
maxwell napsal:
Nemá někdo nějaký fígl, jak na damaškovou záštitu u nože s trnem? Máte nějakej postup, když bude záštita hotová a vyleptaná, jak dodělat ten zbytek ručky, abych jí nezprasil?Napadlo mě udělat záštitu a k tomu mezikroužek, ten zbrousit se záštitou(rukojeť stažená matkou...Pak rozebrat, záštitu vyleptat a dolepit mezikroužek....pak už jen dobrousit dřevo...

Klidně to můžeš celé slepit, obrousit, udělat kudlu na hotovo, pak rukolet omotat elektrikářskou izolačkou a leptat, ta rostok k rukojeti nepustí( pokud si to dobře oblepil) a nebo to udělat rozebýrací, spasovat naleptat, složit a slepit.
Používam obojí.
s železem to je jak plastelínou
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/21/2010
Byl by někdo ochoten napasovat dřevěné střenky na BW nůž LL80, případně udělat i novou hlavici? Mám kousek staré jilmové fošny, asi jen na jeden pokus a nechci to sprasit. Nejedná se o pokus podvodu, líbí se mi Fallmesser a originál bych nechtěl při nošení ničit. Děkuji za odpověď.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum