ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/31/2005
Není to náhodou titan? To je přeci ORCA, ne?

Myslel jsem samozřejmě ocel...

Edit: Jinak hodně záleží na vyleštění, ale jak se věci používají, tak mám zkušenost, že do těch drobných rýh se ta rez chytá mnohem víc...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
poutník napsal:
Není to náhodou titan? To je přeci ORCA, ne?
Myslel jsem samozřejmě ocel...
ORCA to nie je Happy je to noz od Mission knives robia viacero modelov a na cepel pouzivaju titan ale aj tusim 440C

edit: a ako tak pozeram maju v ponuke aj jeden MPK vo verzii damascus len za 1700 dolarov Happy

ten test korozievzdornosti som tu uz urcite niekomu linkoval vzdy ho davam ako priklad ked chce niekto naozaj matros ktory mu nezhrdzavie ale samozrejme titan co sa drzania ostria tyka je zase tiez niekde inde aj ked konkretne u noza MPK je udavana minimalna garantovana tvrdost ostria HRC=47 co sice nie je velmi oslnive ale pouzitelne
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 6/24/2005
Chcel by som sa informovat kto by mi vedel vyrobit a za kolko nieco ako je:
fallkniven thor / odin, cold steel - Laredo Bowie
Dlzka 30-40cm hrubka 6 a viac.
mail: woden@pobox.sk

vdaka
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Winkmyslíš něco takového???

woden napsal:
fallkniven odin

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Pozorovatel
westy napsal:
Winkmyslíš něco takového???

[quote=woden]fallkniven odin

neviem aky je to rozmer ale v podstate hej. nieco take vacsie ale jednoduche ziadne prezdobene.
Posláno:

Štamgast
čepel je podle odinu, délka 200mm, 14260 tl.6mm, záštita a koncovka v nerezi, dřevo kingwood.
[quote=woden]
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Pozorovatel
vyrobca je kto? a cena?
kludne na mail.
d.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
woden napsal:
vyrobca je kto? a cena?
kludne na mail.
d.
Laugh predpokladam ze ten co sem ten obrazok pastol
cize WESTY
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/13/2006
Happy Ahoj, lidi. Potřebuju poradit. Děsně moc bych si chtěl vlastnoručně vyrobit ( přesněji VYBROUSIT ) svůj nůž.

Co mám udělat?

Nářadí mám plnou garáž, pilníky, brusné kotouče, brusku, vrtačku, skoro všechno.

Co teď? Když si koupím jenom plát oceli, tak když si vybrousím tvar... tak to budu muset zakalit, ne? To neumím a nikoho neznám ( bydlím v Ostravě )

Na stránkách Štora je foto seriál, jak dělá nůž, ale o kalení tam je prdlajz, dokonce to vypadá, jakoby to jenom vystřihnul, vybrousil, osadil střenkou a prodal, ale já vím , že na jataganu je k mání tzv. výpalek, takže se to kalit po vystřižení tvaru nože má. Tak poraďte.

Mám se na to kalení vyprdnout a třebas jenom přejet autogenem ostří, nebo něco....?

Dík.

Kdybych měl prachy, tak bych si od štora koupil kudlu ( kolik může nejlevnější verze 25cm nože z D2 vlastně stát? ), ale to je z říše snů.

Majte sa.Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
ReyG: máš-li k dispozici dílnu a dvě ruce vč. autogenu tak je pro tebe nejlepší volbou koupit pásovinu 14260 tl. 4mm a rozměru dle nože co chceš. Pak si na pásovinu nakresli rukou tvar čepele nebo si vytiskni ode mě z vlákna některý nožík, vystřihni a nalep na železo a udělej hrubé vyříznutí. To se dělá nejlíp flexou s řezným kotoučem a pak brusným podél obrysu.

Následuje vyvrtání děr na kolíky popř udělání vrypů do trnu v případě lepené rukojeti nebo udělání závitu na konci trnu v případě stahované rukojeti. Pak uděláš nahrubo výbrus tak, aby ti zbylo ostří tl. cca 1,5÷2mm.

Pak nahřeješ ostří autogenem do té doby, než přestane držet magnet a vrazíš do do oleje. Pak už následuje zbroušení plochy, ostří a dokončení střenky nože.

Asi tak..
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2005
[quote=ReyG]Happy Ahoj, lidi. Potřebuju poradit. Děsně moc bych si chtěl vlastnoručně vyrobit ( přesněji VYBROUSIT ) svůj nůž.

na stránkách mám icq tak se ozvi rád poradím Wink
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Samurai napsal:
ReyG:
Pak nahřeješ ostří autogenem do té doby, než přestane držet magnet a vrazíš do do oleje.

- ešte by to chcelo popustenie. Teda ešte vopchať do vyhriatej rúry a asi dva až trikrát piecť 0,5-1 hod. Teda zohriať na nejakých 150°C (100-200°C to znesie, podľa cieľovej tvrdosti a húževnatosti), ochladiť a znovu zohriať. To aby zakalená oceľ nebola tak krehká.
Posláno:

Štamgast
Sad - bez komentářeSad
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/13/2006
Díky moc, chlapci. Tohle vypadá reálně a zvládnutelně. To popouštění taky udělám. Jenom se bojím to strkat při kalení do oleje...vím, že se to tak dělá...ale nezačne to hořet? Je na to nějaký fígl? Jakou reakci mám čekat? Mám plno vyjetého motorového oleje - bude vhodný?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Vyjetý motorový olej na kalení používám taky, s tím problém není. Hořet nejspíš bude, zvlášť pokud ještě nevyhořely ty těkavější složky. Proto si připrav kus plechu a až to bude hořet, tak to přiklop.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
A velkou nádobu by to určitě chtělo,žádnou pidiplechovečku,třeba říznout vrch plechovýho kanystru od ředidla.Na PETky bacha,olej nemá takovou ochlazovací schopnost a mohl by sis horkým nožem udělat dirku do dna.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
Hořet to trochu začne, ale nic hroznýho.Akorát to dost smrdí,takže to radši dělej venkuWink.A ten olej radši čistý nebo ti to moc zasere čepel.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/13/2006
Pánové nožíři mám dotaz. Kde sháníte pojistky na zavíráky? Nebo si je děláte sami? Jeden kamarád mě poprosil o opravu zavíráku. Přikládám fotky.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/13/2006
Ani nevím jestli to bylo vcelku nebo každá součástka zvlášť.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
4 šolim: Tohle bylo vcelku, je to pojistka z čínských vyskakováků s vinutou pružinou. Originál je bohužel udělaný z mosazi a pochromovaný, takže se buď zlomí (jako tenhle), nebo se hrany ošoupou a nůž nedovírá. Je potřeba to proměřit a nechat vytočit na soustruhu - nechával jsem si dvě dělat u známého z tzv. "stříbrné oceli" (místní znalci Ti jistě poradí číslo oceli). Mělo by to být z dost tvrdého materiálu, nebo se to vzhledem ke konstrukci nože a tvrdosti čepele ošoupe. Současně bývá potřeba případně předělat (mírně zvětšit průměr) kolíček, který slouží jako doraz čepele, jinak nebude čepel po otevření pevná a bude se lehce kývat okolo čepu.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum