ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/13/2006
Surg napsal:
4 šolim: Tohle bylo vcelku, je to pojistka z čínských vyskakováků s vinutou pružinou. Originál je bohužel udělaný z mosazi a pochromovaný, takže se buď zlomí (jako tenhle), nebo se hrany ošoupou a nůž nedovírá. Je potřeba to proměřit a nechat vytočit na soustruhu - nechával jsem si dvě dělat u známého z tzv. "stříbrné oceli" (místní znalci Ti jistě poradí číslo oceli). Mělo by to být z dost tvrdého materiálu, nebo se to vzhledem ke konstrukci nože a tvrdosti čepele ošoupe. Současně bývá potřeba případně předělat (mírně zvětšit průměr) kolíček, který slouží jako doraz čepele, jinak nebude čepel po otevření pevná a bude se lehce kývat okolo čepu.
Tak přesně toho jsem se bál. Takže nezbyde než to nechat vytočit. Díky.
Posláno:
Pozorovatel
Dotaz amatéra. Pánové poraďte mi, jak pracovat s brusnými pastami z Jataganu. Nanášet na kotouče tak, jak jsou nebo je nastrouhat a rozpouštět v oleji a potom teprve nanášet na kotouč?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2005
šolim napsal:
Dotaz amatéra. Pánové poraďte mi, jak pracovat s brusnými pastami z Jataganu. Nanášet na kotouče tak, jak jsou nebo je nastrouhat a rozpouštět v oleji a potom teprve nanášet na kotouč?
Pustis pulirku, az se roztoci kotouc tak celej blok pasty prilozis ke kotouci (hadraku nebo k filcaku, ne k brusnemu) a zatlacis. Za cca 1-2 sec tlak povolis, pastu odlozis a muzes lestit
Happy
Posláno:
Pozorovatel
LittleNail napsal:
šolim napsal:
Pustis pulirku, az se roztoci kotouc tak celej blok pasty prilozis ke kotouci (hadraku nebo k filcaku, ne k brusnemu) a zatlacis. Za cca 1-2 sec tlak povolis, pastu odlozis a muzes lestit
Happy
Díky za bleskovou odpověď. Na brusný kotouč jsem ani nepomyslel. Jen mi ty pasty připadaly takový dost tuhý.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2005
šolim: napsal:
...Jen mi ty pasty připadaly takový dost tuhý.
Jo, to jsou, ale kdyz je pritlacis na ten hadrak, tak se jako natavi a naser.. se na ten kotouc. Staci to jednou zkusit a pochopis Happy
Posláno:
Pozorovatel
LittleNail napsal:
šolim: napsal:
...Jen mi ty pasty připadaly takový dost tuhý.
Jo, to jsou, ale kdyz je pritlacis na ten hadrak, tak se jako natavi a naser.. se na ten kotouc. Staci to jednou zkusit a pochopis Happy
Než jsem si je objednal tak jsem si to tak myslel, protože můj tchán tak nanášel pastu na kotouč. Ale ta mi připadala měkčí. Každopádně to tak udělám.Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
šolim napsal:
Tak přesně toho jsem se bál. Takže nezbyde než to nechat vytočit. Díky.
Ještě mě napadlo - pokud budeš tu pojistku nechávat dělat, nechej si tu dolní část vytočit nepatrně kuželovitou - dolní průměr asi o půl milimetru větší, než byl originál. Potom se lépe usadí do vybrání v čepeli a stabilizuje ji proti pohybu. Viz neumělý obrázek.
Posláno:
Pozorovatel
Surg napsal:
[quote=šolim]Tak přesně toho jsem se bál. Takže nezbyde než to nechat vytočit. Díky.
Ještě mě napadlo - pokud budeš tu pojistku nechávat dělat, nechej si tu dolní část vytočit nepatrně kuželovitou - dolní průměr asi o půl milimetru větší, než byl originál. Potom se lépe usadí do vybrání v čepeli a stabilizuje ji proti pohybu.

Díky moc. Změřím to, nakreslím a nechám udělat.
Posláno:
Pozorovatel
Pánové dotaz. Čím a jak leštíte dřevo na rukojetích. Leštíte, pak napouštíte a pak zase leštíte? Poraďte prosím.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/20/2006
[quote=šolim]No já po vysmirčení napustím teacoilem (přípravek na dřevo), nebarví jen zvírazní kresbu, no a pak ho přeleštím hadrovým kotoučem. a nebo ho předtem můžeš eště třeba natřít včelím voskem, nahřát ho aby se rovnoměrně rozpustil a pak ho líšťnout. Koukni na Jatagan, sou tam třeba i šelaky, lněný oleje.
Posláno:
Pozorovatel
Dawos napsal:
[quote=šolim]No já po vysmirčení napustím teacoilem (přípravek na dřevo), nebarví jen zvírazní kresbu, no a pak ho přeleštím hadrovým kotoučem. a nebo ho předtem můžeš eště třeba natřít včelím voskem, nahřát ho aby se rovnoměrně rozpustil a pak ho líšťnout. Koukni na Jatagan, sou tam třeba i šelaky, lněný oleje.
Díky za radu, chtěl bych o víkendu dodělat svůj první kudlík a nerad bych to zvoral.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Zdravím pánové, měl bych prosbičku. Potřeboval bych sehnat nějakou dobrou duši v Praze, která by mi dokázala pořádně nabrousit nůž. Mám zánovní zavírák z damašku od Papiho bez broušení a sám jsem na to levej. Samo to nechci zadarmo. Kdyby se někdo našel prosím napište mi. Předem díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Jo klidně ti ho nabrousím, když to Papi nezvládlLaugh
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Díky Želvo. Napíšu ti příští týden a domluvíme se kdy se ti to bude hodit. Mám zrovna dovolenou a nejsem v Praze.
Posláno:

Štamgast
Oukej,od středy jsem doma..

- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Želvo zdar, NEKRIČ HOP, KÝM TI NEPRESKOČÍ (poupravená Slovenská múdrosť)
Nabrousíš, jestli nabrousit půjde ...Sad
Posláno:

Štamgast
St.Nicolaus napsal:
Želvo zdar, NEKRIČ HOP, KÝM TI NEPRESKOČÍ (poupravená Slovenská múdrosť)
Nabrousíš, jestli nabrousit půjde ...Sad

nabrousit lze všechno, i žlíce..Happy
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
To máš pravdu Wink
Dokonce jsem od ťamanů viděl lžičky, které při neopatrné manipulaci řezali pusu, a klidně i chleba
Tak se pak pochlub řezivostí ...
Posláno:

Štamgast
Někdo tady tvrdil že dokáže nabrousit i "na hovně špicu".

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Štamgast
z každého správného nožíře padaj už nabroušenýLaugh Wink
- William Blake
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum