ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/7/2005
zdravim Dido kukni moj web mam tam nejake macety nie je to kuta perovina ani nevazia 1kg ale uzivatelia su spokojny Happy web je trochu rozkopany Happy material cepele: gatrova pila
Hneva ma ked mi nieco nefunguje... No viac ma vie nahnevat ked neviem preco to nefunguje!... :-D
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/18/2008
Potřebuji poradit. Je to možná trochu mimo mísu, ale jak pročítám tyto stránky, musím smeknout cylindr nad lidským umem a šikovností. Nedal bych zaboha dohromady nožík z komponent od Jataganu, natož si nějakou tu čepelku vytepat či ukout. Umím si obstojně zavázat tkaničku a více než obstojně utřít zadek, tímto má zručnost končí a kapituluje před apraxií a syndromem karpálního tunelu. Ale k věci. Dostaly se mi do rukou volské rohy, ze kterých by se snad dala vyrobit řevnice na vábení jelenů. Žel bohu je v toulcích ještě kost. Jak kost dostat z toulce ven? Mám to celé povařit a vyklepnout? A jestli povařit, tak jak dlouho? A nepraskne při tom toulec? Nebo rozvrtat tu kost napadrť a po kouskách vyklepnout? A dala by se řevnice vyleštit do podoby, ve které ji prodávají výrobci vábniček - např. Zubíček? To jsou mé otázky, snad mi nějaký kutil poradí. Předem děkuji. Lesu zdar!

Kozlachov vložil tyto přílohy:
100_3418.JPG.jpg
100_3419.JPG.jpg
100_3420.JPG.jpg
revnice.jpg.jpg

"K třicátému výročí strčím prsty do ...." Egon Bondy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Ahoj, nejšetrnější způsob je, to položit na střechu kam se nedostane žádný dravec co by to mohl odnést a nechat to napospas povětrnostním vlivům nějaký ten čas..kost se uvolní a dá se v pohodě vyndat..no a nebo to pořádně provař,tkáň co drží kost a rohovinu povolí..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
A nezkroutí se to vařením? A jde to tedy vyleštit?
Posláno:

Pozorovatel
Každopádně díky, Želvo.
Posláno:

Štamgast
Kozlachov napsal:
A nezkroutí se to vařením? A jde to tedy vyleštit?

ne, nemělo by se to kroutit..vyleštit to jde do zrcadlového lesku..finál tak 1500 grit smirek a pak leštící pastu či pemzu..
- William Blake
MI
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/4/2007
S tím vařením pozor, mělo by to být těsně pod bodem varu, jen aby se to ta voda převalovala.Vařením to sice změkne, ale ztrácí se přirozený živočišný tuk.Následně to pak má snahu praskat.Mírně povařit, a vrátit tomu tuk.U rohoviny , želvoviny a pod. se používá mandlový olej,ale je dost drahý.Ale na tu řevnici postačí jakýkoliv živočišný .Rozehřát, a několikrát napouštět.Nemáte zdoj , na takovéto rohy?Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/13/2006
Já jsem kdysi taky vyndaval kost a vaření pomohlo, po uvaření jsem do toho navrtal vrut a za něj to chytl do svěráku a pak stačí klepnout kladivem do rohoviny a kost je venku.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/13/2006
MI napsal:
...Nemáte zdoj , na takovéto rohy?Happy

Taky by se hodily.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/18/2007
rohů jsem už vyvařil mraky tak bych se toho nebál,určitě se to neskroutí,jen je tam nebezpečí,že může prasknout když se k tomu bude člověk chovat nerozumně při vytloukání kosti.Stejně to pak budeš muset vyvařit k vůli tomu aby jsi z toho dostal zbytky ktezé drží kost u vnitř,ale nezapomeň na to promaštění sádlem nebo lojem,nejvíce se mi osvědčilo po uvaření strčit roh do svěráku těsně pod hrdlem kde trčí kost a ona se uvolnina,kdyby to nešlo tak to posuneš o kousek výša je to lepší dělat přez nějakou látku či zbytky koberce aby se ti nevytlačili zuby ze svěráku do rohoviny

:mrgreen:
telefón:737101335 emil:vidomustomas@seznam.cz
Posláno:

Pozorovatel
Už to klohním tři hodiny a furt to nepovoluje. Žel nejsem vlastníkem svěráku, zkoušel jsem do toho vrtat vrut, táhli, táhli, ale řepu nevytáhli. Bude to tím, že ten vůl byl trocha šrouborohý. No, budu vařit dál, to bude účet za elektrikuWink Jinak to mám od jednoho fármera, vozí to ovšem na jatka do Rakous.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Možná je to blbost, na rohu jsem to nezkoušel, ale co to normálně v ruce poklepat gumovou paličkou?
Posláno:

Štamgast
Kozlachov napsal:
Už to klohním tři hodiny a furt to nepovoluje. Žel nejsem vlastníkem svěráku, zkoušel jsem do toho vrtat vrut, táhli, táhli, ale řepu nevytáhli. Bude to tím, že ten vůl byl trocha šrouborohý. No, budu vařit dál, to bude účet za elektrikuWink Jinak to mám od jednoho fármera, vozí to ovšem na jatka do Rakous.

to víš, bejkovi rohy jen tak neutrhneš..pokud je to čerstvý a nikam nespěcháš,vystavil bych to povětrnostním vlivům..to zabralo vždycky..
- William Blake
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
[quote=Kozlachov]Už to klohním tři hodiny a furt to nepovoluje.

...myslím,že to máš špatně (pro tvoje učely)uříznutý a bude to trochu zamčený v tom "zaškrcení"...je to trochu vidět na těch fotkách...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pozorovatel
Tak jsem to vzdal poté, co jsem to škvířil do noci. Obřízl jsem i ten "zámek", co to drží. Myslím, že to drží fakt tím, že se roh kroutí do spirály, je to kouslý jak šroub v hmoždině. Nakonec jsem se po dlouhé oklice nevyhnul Želvově první variantě, a to vystavit to povětrnostním vlivům. Hodil jsem to na střechu a nechal to Slunečníkovi, Větrníkovi a spol. Myslím, že do jelení říje to snad ani nestihnu. Jestli vůbec. Přesto všem děkuji na cenné, byť neúčinné rady a podněty. Lesu zdar!
Posláno:

Štamgast
do měsíce to vyklepneš..zkusil bych tři týdny..mohlo by to už povolit..
- William Blake
Posláno:
Štamgast
Připojený: 2/8/2008
Jaj teď vzpominam, že jsem dal roh na střechu kůlny a kromě výše zmíněných pánů od počasí tam chodili pomáhat mravenečci (v preparaci koster jsou prý velmi výkoní). Takže to pak bylo hezky vyjedené a voňavé. Jak dlouho to trvalo nepamatuji. Je to už hooodně dávno. Původně to měl být picí roh, ale pak jsem ztratil odvahu Happy .
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2008
Zdravím všechny profesionály, poloprofesionály, amatéry a nadšence ve výrobě čepelí vůbec:) Rád bych vás poprosil o radu...

Mám problém. Spočívá v tom, že mám rukojeť... mám pochvu... ale nemám čepel:(

Vzhledem k tomu, že coby student nepatřím k těm majetnějším, řekl jsem si, že se do její výroby vrhnu na vlastní pěst. První překážka, se kterou jsem se setkal, je materiál. Rád bych si koupil 2 plechy o síle 6 mm (17029 - na nůž / 14260 - na rapír).

Vzhledem k tomu, že procházím různá fóra, objevil jsem odkaz na http://www.invelplus.cz/ Potíž je v jedné věci. Pružinovka (14260) by měla být k dostání do 100 Kč za kilo. Daný web je jediný (z nějakých 20 firem, kam jsem volal - včetně Ferony), kde mi řekli, že jsou schopni a ochotni mi materiál poslat... za 600 Kč! To je skoro pětinásobek ceny, kterou jsem očekával. Samozřejmě jsem ochotný zaplatit něco za poštovné. Ale bezmála 500 Kč... to je trochu moc:(

Další věc je 17029. S tím už to bylo lepší. Byli fér a řekli mi, že mi pošlou plech za cca 120 Kč za kg. Super. Až na tu drobnou vadu na kráse, že musím objednat minimálně 90 kg plát. Rád bych si vzal i víc (kdyby se případně dílo nezdařilo hned napoprvé... ale nějaké dva metry čtvereční jsou už trošku moc:)

Takže... PROOOOSÍÍÍÍM!!! Poradili byste mi někdo, na koho bych se mohl obrátit a objednat si tyto plechy o síle 6 mm? Prosím... jen ověřené prodejce - ideálně ty, s kterými máte vlastní zkušenost. Už jsem podnikl nějakých 30 telefonátů a další tažení na slepo bych asi nechtěl dál moc podnikat:(
Nemáte případně někdo z vás nožířů v zásobě 17029 či 14260 a nebyl byste ji ochoten (ochotna:) kousek postrádat za nějakou úplatu? :)

Alternativa, která mě napadla, byla nechat si čepele vyrobit na zakázku. Ale opět jsem u svého rozpočtu...:( Nevím, kolik by stály. Rád bych měl čepele, které vydrží a na které je spolehnutí. Nejsem zase tak paličatý, abych trval na realizaci svého prvního klání u svěráku s jiskrou v oku (obrazně:) a flexou v ruce:)) Nicméně vidina tisícových úspor mě k tomuto ´šílenství´ přibližuje sice pomalu, zato ale jistě a neúprosně:)

Každopádně jsem otevřený ledasčemu. Uvítám odkazy na výrobce plechů (ktaří mají v zásobě materiál, který potřebuji:), na dobré nožíře, na levné nožíře, samozřejmě na dobré a zároveň levné nožíře:))), uvítám i nabídky případného odkupu ocelí či přímo čepelí, uvítám i povzbuzení či konstruktivní rady. Díky moc všem z vás, kteří se budou ochotni se mnou podělit o cenné informace! A hezký den přeji úplně všem:)

PS: Číňané říkají, že obraz vydá za tisíc slov. Přikládám tedy obrázek toho, co mám v úmyslu - pro každý případ:)

PPS: jinak jsem z Brna

Tom89 vložil tyto přílohy:
nakresy.jpg.jpg

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Ahoj, no, 17029 v 5mm se mi válí v dílně, odřezávám jí po kouskách na drobnosti. na takovou nudli bych asi měl požadované množství co se délky týče. Klidně ti to i fiknu flexou.
Nechal bych to to za xcenu kterou mě to stálo, takže nula od nuli.

Nebo ti čepelku udělám celou, není to Bohler abych se stím pral Happy jako o život.
Ale......v tl. 5mm a šíři cca 25mm to bude docela tupý úhel pro nějaké uspokojivé řezné vlastnosti.
Materiál by jinak vyšel na tenhle nožík asi 250,- + 2x kotouček, cca 80,- za oba + pošta, cca 120??

Pokud bys stál o čepelku celou, tak se prosím ozvi na mejlík m.hlina@seznam.cz

Mat

Edit: sakra, vzal jsem si brejle a koukám, že to asi nebudeš dávat na trn do ručky, mám délku 350mm. Pro sichr zkusím v týdnu ověřit....ať tě zbytečně nematu.

Dal by se popřípadě navařit konec ručky?? Z čeho bude ručka( z jakého materiálu jsou ony kroužky)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Než to začneš dělat, tak si to nakresli z profilu a zjistíš, že tvůj projekt je hovadina a nebude z toho nůž, ale majzlík. Na šířku čepele 25 mm, aby měla vůbec nějakou řeznou schopnost je maximální tloušťka materiálu 3mm a i to je dost, tohle nemá cenu ani začínat. Měl by ses spíš chvíli rozhlížet po zdejších vláknech a napřed získat nějakej rozum a představu, co je a co není možné.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum