ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
Honza má pravdu, ten úhel na řezání by byl opravdu při této tloušťce tupej, spíš by to byl sekáč, nebo bajonet Happy a stím se moc řezat nedá.
Každopádně, při tl. 3,25 bych použil Bohlera N690 co ma Honza (jinej Honza Happy )na Jataganu, délka je 500mm a to se vejdeš s přehledem.
Opracovatelnost je sice o dost horší než u 17 029, ale výsledek by byl asi super. Zvaž, Jatagan bude v Příbrami se svým stánkem a Honza jistě bude mít materiálu víc než dost. Cenu zjistíš na netu, z hlavy jí nevím ale bude to cca 500,-Kč??

S rapírem nevím, to ti asi poradí zas kluci co se 14 260 dělají, Forgi, želva, kenda a další...
asi vše.
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Na a kdyby ses přesto rozhod tak TADY mají 17029 30x5mm za cca 150,- za metr.
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2008
Ahoj kluci, moc vám děkuji za odpovědi! :)

Mate, hrozně si vážím nabídnuté pomoci. Určitě Ti napíšu mail. Mám v plánu ještě jeden počin, který jsem zatím nechával až dokončím rapír a "nůž", ale možná se do něj díky Tobě pustím teď v "mezičase", než se mi povede sehnat plech o síle 6 mm. Napíšu Ti víc mailem;)

Díky Dušane za odkaz. Koukal jsem se na něj, ale mají tam nějaké kompresory a příslušenství do vody. Určitě jim mám napsat ohledně té oceli? :)

Honzo, díky za "probírací" příspěvek:) Chyba je na mé straně. Špatně jsem se vyjádřil. Samozřejmě mám profil v nákrasech, takže vím co plánuji;) Skutečně chci sekáčky (jak Ty vtipně konstatuješ "majzlíky":) ne nože. Proto počítám se silnější čepelí. Má to prostě sekat, ne krájet:) Ostatně myslím, že jsi mi nechtěl vyvracet rapír, ale psal jsi hlavně o "noži". Měním tímto tedy původní "nůž" na "krátký mečík" či "zkrácený rapír". Doufám, že teď už to bude optimální vize k mému nákresu. Pro jistotu sem hážu ještě ten "profil", aby nevznikaly pochybnosti.

Jinak. 5 mm je OK. Tobě Mate napíšu víc, jak jsem slíbil. Jenomže na tenhle rapír a "krátký rapír" potřebuji nezbytně 6 mm plechy. Ani o mm víc ani o mm míň. Jde o to, že všechno musí perfektně sedět k pochvě a rukojeti.

Tak pokud byste měli nějaký tip na pérovku a nebo nožovinu o síle 6 mm, budu Vám vděčný. Tady v Brně chcípnul pes:(

Díky díky díky všem dobrodincům! Těším se na další reakce, rady, tipy.

A jdu dál projíždět fórum, abych nebyl takový diletant... to víte... jde to ztuha. Ale jde to. To je hlavní. Tak prosím o shovívavost a trošku trpělivosti. Díky moc:)

Tom89 vložil tyto přílohy:
prurez.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Neboj, v Aquacentru by měli mít ještě zbytky AK5 = 17029 v profilu 30x5mm, dělaly se z toho rotačky - něco jako hvězdice zkoušený v armádě

Honza J. vložil tyto přílohy:
Rotacka.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Tom89 napsal:

Díky Dušane za odkaz. Koukal jsem se na něj, ale mají tam nějaké kompresory a příslušenství do vody. Určitě jim mám napsat ohledně té oceli? :)...

Je to dobře. Zavolej tam a popiš co chceš. Viz. výše.
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/19/2008
[quote=Tom89]

Tak pokud byste měli nějaký tip na nožovinu o síle 6 mm, budu Vám vděčný. quote]

A co tohle http://www.dohnalknives.com/strana01cz.htm
Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:
Začátečník
Díky Dušane za potvrzení. Zítra tam zavolám.

Díky Seržante za tip. Zcela upřímně - a asi nic nového neprozradím - jsem v téhle oblasti skutečně zelenáč. Ale rychle se zaučuji:) Díval jsem se, že tam mají "Plocháče oceli 19312 (Stabil)" Bezva je, že mají 6 mm. Na krátký rapír potřebuji nožovinu, kterou jsem uváděl, protože je nerez. Tak tady to padá. O něco lepší by to bylo s rapírem. Jenomže si musím o téhle oceli zjistit víc informací. Je to nástrojovka. 14620 je pružinovka. Co jsem zatím mluvil s kováři, tak mi všichni doporučovali sami od sebe 14620. Kupodivu nic jiného nezmiňovali. Nevím, co je na pružinovce tak magického... snad mě jen napadá, že pruží...?:)) Nebo něco s kalením? Ne. Vážně nevím. Zkusím se pozeptat i na tuto variantu. Každopádně moc díky za tip.

Jinak jsem stále hladový po informacích... ví někdo, kde sehnat za "rozumnou" cenu 17029 a 14260 o síle (tloušťce) 6 mm?

Případně znáte nějaké levné kováře či brusiče - ideálně v Brně - kteří by brali i menší zakázky pouze na čepele?

Díky :)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Nedoporučovali ti určitě 14620 ale 14260 a to proto, že je na meče rapíry a podobné krávovinky nejosvědčenější a to právě proto, že pruží, je houževnatá a to i při docela slušné tvrdosti. Pokud si uděláš rapír z nerezovky, nikdy nic podobného jako z pružinovky nevydrží. On tam totíž ten chrom nemá co dělat, je tam navíc. Prostě stará osvědčená pružinovka na tyhle věci opravdu patří, nemusí to být třeba zrovna tahle, většina mečířů u nás ji ale používá.
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
mat.listy:

Příloha / Přílohy:
14260.pdf (58kb) staženo 179 time(s).
17029.pdf (52kb) staženo 110 time(s).
19312.pdf (85kb) staženo 107 time(s).

Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Ahoj všichni mistři tvorby a znalci čepelí. Tak jsem tu dnes konečně zase:)

Ano Petře, máš recht. Všichni mi doporučovali 14260. Přepsal jsem se (znáš to - když člověk pořád píše 14260, zvyšuje se pravděpodobnost výskytu mutací typu 14620 úměrně počtu absolvovaných pokusů:)

Ládesi, díky za tabulky rozdílů ocelí. Koukal jsem se do nich. Jenomže, jak jsem psal... v oblasti metalurgie je to se mnou podobné jako v oblasti tvorby čepelí. Čili tak nějak nevím, jak se všechny ty údaje projevují v praxi. Ještě jsem schopný cíleně dohledat číslo u HRC, ale na zbytek jsem krátký:) Takže to se mnou chce asi rychlý stručný proces.
Prostě říct např. 14260ka se nedá zakalit na takovou tvrdost jako 19312, ale zato je pružnější, takže "náhodný" sek do buldozeru ji nepošle na cestu do věčných lovišť:) (samozřejmě vše uvádím jen jako příklad nez nároků na pravdivost popisovaných vlastností ocelí nebo choutek na testování čepelí na staveništi:)

Jinak mé pátrání pořád pokračuje. Stále nikdo asi nevíte, kde by se daly sehnat
14260
a
17029

OBOJÍ v tloušťce (síle) 6 mm

za rozumnou cenu?

Kdyby ano a byli byste ochotni se podělit, byl bych moc rád:) Díky předem!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/6/2005
Tom89 napsal:
...objevil jsem odkaz na http://www.invelplus.cz/ .. za 600 Kč! To je skoro pětinásobek ceny, kterou jsem očekával....

Zkus se s nima lepe domluvit - ja kdyz jsem u nich kupoval, tak jsem chtel sirku 100. Na to mi oznamili, ze ta je priblizne dvakrat drazsi nez 130, protoze by to nekdo musel uriznout. Tak jsem samozrejme vzal 130.
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/28/2008
Ahoj. Pánové nenechte se zbytečně mást názvy ocelí jako- pružinová, konstrukční, nástrojová... Je to velice orientační, mnohdy v tom hraje roli i čistota chemického složení , způsob výroby atd...V žádném případě neplatí , že třeba pružinovku nemůžete použít na některé nástroje nebo z "nástrojovky" udělat pružinu. Je to jakýsi vžitý způsob označení. Nehledě na to, že pokud to 10x přehřejeme v dovímjakým uhlí a rozplácáme mimo kovací teploty, je nám původní čistota chemického složení stejně na h.... Ohledně 14 260 : prakticky totožná je nástrojovka 19 452 (má nepatrně víc uhlíku). Pro daný účel bych doporučil buď opatrně překovat nějaký prut, nebo klidně vybrousit z kusu po vláknech střiženého plechu (14 260). Zdaleka největší význam (jako u všech ostatních ocelí) bude mít závěrečné tepelné zpracování. Jirka
Koki
Posláno:

Štamgast
V tom má Jirka absolutní pravdu.Aby byla pružinovka opravdu pružinová musí projít přesným procesem zpracování a popuštěná na pružinovou tvrdost.Chce to co nejvíc a nejpřesněji dodržovat postupy předepsané pro jednotlivé normativy.Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Jéééé... Za chvíli z toho budu mít hlavu jako kolo štěstí.

Prosíííím... "dejte mi můj meč a nechte mě s ním zalézt do jeskyně"...:)

Už lítám z jednoho odkzu na druhý, od jednoho kováře k dalšímu a od téhle firmy na výrobu ocelí k onéhle snad skoro měsíc:( Slitování... Jsem taky jenom obyčejný smrtelník, který by chtěl mít prostě něco, co se mu líbí, funguje to a je na to spolehnutí. Chci snad tak moc, když prosím o kus 6 mm silného železa? Představte si to utrpení, když kolem vás všichni zasvěceně mluví o "té" 14260 za 70 Kč kilo a vy se snažíte jako mezek a nemůžete vypátrat kde by se dala sehnat... a když přijdete do Ferony, která je gigant snad "prdící" tyhle věci jako na běžícím páse, koukají se na vás jako na zjevení, svraští obočí a řeknou jako by mluvili o legendě: "Jó... dvěstěšedesátka. Ta kdysi bývala... ale to už je víc než deset let..."

No řekněte sami. Neměli byste pocit, že jste terčem nějakého zvráceného humoru lidí spiknutých kolem vás?:)) Když prostě tahle "obyčejná věc" není nikde k dostání a jediná firma, která ji nabízí by pomalu chtěla, abyste její cenu vyvážili zlatem?

No a přidejte si k tomu, že ji poptáváte několik dní na fóru, kde se pohybují profíci a jadrní nadšencí na výrobu chladných zbraní a nikdo vám není schopen říct, kde pružinovku sehnat... tedy pokud se zrovna nechcete s flexou pohybovat jako přízrak na některém vrakovišti.

Dobrá. Rozumím. Jsem bažant - jak všichni už od začátku víme. Tak jsme se pobavili a teď už fakt moc prosím... Kde se dá sehnat 6 mm silná pružinovka 14260 za rozumnou cenu v menším množství než dva metry čtvereční? :)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 3/26/2007
Veľmi sa mýliš, že Ťa na tomto fóre berú ako bažanta a preto pred Tebou niečo taja. Z vlastnej skúsenosti viem, že pokiaľ sa na niečo opýtaš a nie je to úplná blbosť, tak sa odpovede dočkáš. V tomto prípade asi ide o problém. Zjavne každý kto robí z požadovaných ocelí má svoje zásoby a v poslednej dobe oceľ nenakupoval. Preto Ti nedávajú odpoveď. Možno nemajú materiál požadovanej hrúbky, možno ... Asi by bolo dobré sa opýtať na ekvivalentné ocele v nemeckej norme. Možno by sa Ti to podarilo zohnať od Bohlera. Netreba byť nedočkavý, nie každý chodí na fórum denne.
Určite si tu z Teba nikto nestrieľa. Mohlo by sa Ti stať, že na Tvoj dotaz nikto neodpovie, ale to sa Ti nestalo.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Tome89, hoď se do klidu. Jsi tady dva dny i s cestou a už si dovolíš netrpělivost?
Ve Feroně na Vídeňské měli 14260 ještě loni. Ono je docela těžké Ti vyhovět, když požaduješ pouze a jedině 6mm tl. Díval jsem se na www,progrese.cz v Brně, mají tam jak 14260 tak i 17029, ale bohužel ne v rozměrech, které chceš. 14260 tam mají 10mm a 17029 jenom v kulatině takže pokud je Tvá touha opravdu veliká, seženeš si to tam a na příslušný rozměr to necháš překovat (17029) nebo to zbrousíš (14260). Jestli si představuješ, že všichni tady mají doma sklad s ocelí tl. 6mm jsi vedle jako ta jedle.
Čau a přeju Ti úspěšný "lov"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/12/2008
Chcel by som osloviť nejakého nožiara, či by mi nevedel pomôcť.
Potreboval by som urobiť výbrus plochý asi 1,5 -2 cm vysoký na BK-6 mačete.
Je to nezakalená čepeľ kúpil som ju z noze-nuz. Následne aby ju zakalil na 58-59 HRC .
A dorobiť rukoväť z nejakej tuzemskej dreviny (najlepšie orech).
Materiál výrobca uvádza - Exclusive high carbon steel (0170-6C).
PS: samozrejme myslel som to ako prácu pre niekoho skúseného čo už podobné veci robil.
Posláno:

Štamgast
No kde ji sehnat víme skorem všeci,ovšem tvé zbývající podmínky jsou trošku mimo.Taky mi nikde neprodají jen odřezek z tabule plechu a když ano nechají si to automaticky zaplatit což mi přijde celkem logické.Ani překování u kováře tě nevyjde o moc líp(materiál,uhlí práce,elektřina za to všechno se platí)Když třeba já něco sháním je to často i měsíc u internetu a ve společnosti telefonu a stejně dost často nepochodím....Jen málo firem si bude kvůli tvým 700x30 "pizdit" celou tabuli která se tím pádem stává neprodejnou....Zkus se obrátit na nějakého výrobce mečů,ten by snad mohl něco takového v menším množství pustit.Wink
Posláno:
Začátečník
Ahoj všichni:)

Mimo, samozřejmě si nemyslím, že by mi tu někdo házel klacky pod nohy. Určitě jsem moc rád za odpovědi, které se tu zatím objevily. Jenomže chápeš... měsíc a ani ťuk. To je prostě divný. Neber moji netrpělivost jako otázku dvou dní. Ale vážně začínám pomalu přemýšlet, jestli je k dostání to, o čem většina lidé všude možně na internetu povídá, že je běžně k dispozici:) Tak či tak to beru sportovně a hledám kde se dá dál. Pokud to se mnou vydržíte, budu rád. Díky za trpělivost s mojí netrpělivostí:) Jestli jsem se někoho dotknul, přijměte prosím moji upřímnou omluvu.

Vencále, díky za tip! Určitě tam zavolám a zjistím si víc.
Ferona na Víděňské... To je právě to místo, kde konstatovali, že už 10 let není 14260ka k dostání. Těžko říct čím to je, že Tys ji tam objevil ještě loni. Je to prostě boj. Tak pátrám kde se dá... i když zatím marně:(

Ládesi, díky za povzbuzení. Určitě vydržím, neboj:) Nějaké mečíře jsem kontaktoval a denně píšu dalším. Tak doufám, že se v jedné chvíli setkám s úspěchem:)

EM, věřím tomu, že slušné jednání je základem, na kterém by lidé měli stavět. Pokud se to komukoli nelíbí, je mi to líto, ale kvůli tomu nebudu strohý nebo hrubý. Píšu prostě tak, jak cítím a to, že to není všeobecně očekávané jednání je spíš smutné a zdá se mi postavené na hlavu, že by za to kdokoli měl být persekuován. Zkus to zvážit z tohoto pohledu.
Jinak píšeš, že je "to" tady "nějak často". Víš, zkus třeba jednat podobně. Mohlo by nám tady být všem líp. Nemyslíš?
Jinak jsem svému výmyslu říkal meč do té doby, než to jeden profesionální nožíř nazval rapírem. Pokud s ním chceš vést polemiku, pošlu Ti na něj mail. Jinak pro mě osobně... je prostě důležité jen to, že víme o čem se bavíme. Pokud Ti vadí nepřesnost, omlouvám se. Jak jsem psal... jsem v téhle oblasti nový.

Pokud budete mít kdokoli nějakou informaci, kde by se dala sehnat 6mm silná
14260
nebo
17029, budu Vám moc vděčný!

Díky všem, kteří mi pomáháte!
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...prosím tě žádnýho mejla mi neposílej,chtěl jsem opravdu pouze vidět jestli náhodou nemáš doma nějaký zajímavý torzo,který se snažíš zachránit pochybným způsobem a u svýho "slušnýho" manažersko-poslaneckýho vyjadřování si klidně zůstaň já tu svoji předchozí narážku na přeslazený pokusy o hru na "správňáka" co tu semtam vyskočí v podobě novinového článku mažu a to je tečka za tímto příběhem
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum