ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
dlouhé čepele (platí i pro mačety, meče) se s oblibou vyrábějí z listových per z aut. Tyto jsou k mání v různých velikostech, šířkách a tloušťkách na vrakovištích, kovošrotu apod.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
Tome89, zkus se obrátit na Pika (pike1zavináčcentrum.cz), on sem už moc nechodí, ale zabývá se historickým šermem a určitě kdysi kupoval 14260 ve Feroně na Vídeňce, třeba mu ještě kus zbyl. S tou 17029 Ti neporadím, možná vem raději od Petra Dohnala tu 19314 a když ji pořádně vyleštíš, zas tak moc reznout nebude.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
@ Tom89 .............. víš jak jsi hledal ......... DOST blbě Angry ....... výsledek hledání za dvě minuty ......... http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=7459&material=432
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=7469&material=432

tyčový materiál prodávají na běžné metry a kdyby toho chtěli prodat jen celou 6ti metrovou tyč, tak to kup a já od Tebe zbytek vezmu ..........
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/3/2007
Tom89 napsal:

Jinak jsem svému výmyslu říkal meč do té doby, než to jeden profesionální nožíř nazval rapírem.

nejsem sice profesionální nožíř, ale tohle bych po letech strávených okolo historického šermu neřekl. Tedy jednoduše neviděl jsem rapír (a ani mečik) který by byl broušený tak jak uvádíš a k 14 260 jen tolik, že dříve jsme z ní brousili zbraně a byla v pásovině 22x6 mm a nebo 38x8 mm brali jsme ji z Přerovských Strojíren (za flašku)
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2008
Jasně EM, v pohodě. Chápu to ;)

O vrakovištích vím. Ale díky za ujištění dmz, že jsou tam péra k mání.

Pikovi určitě napíšu. Díky moc za mail Vencále!

Westy... jsi kouzelník! Asi napochoduju zítra do Ferony a popovídám si s tím chlapíkem, co mi řekl, že je 14260ka historií. Jasně že beru všemi deseti! Jsi můj zachránce:) Díky díky díky!
Ještě mě prosím jen uklidni... ksoukal jsem na ten web a mají tam místo 14260 napsáno 14260.3 . Nemění ta trojka na konci nějak dramaticky vlastnosti té oceli, že? Třeba jako že by to dělalo z pružinovky nepružinovku a nebo by se nedala zakalit... Díky předem za zasvěcení do problematiky:)

Díky bigdragone za uvedení do terminologie... No, dalo by se to nazvat hybridní mutací meče, rapíru a katany? :) Jinak Přerovské strojírny jsou bezva tip. Jestli zítra neklapne ta Ferona, píšu tam.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
Tom89 napsal:

Ještě mě prosím jen uklidni... ksoukal jsem na ten web a mají tam místo 14260 napsáno 14260.3 . Nemění ta trojka na konci nějak dramaticky vlastnosti té oceli, že?

to cislo za teckou by mela byt povrchova uprava(?) , pokud si to dobre pamatuju ...
Posláno:
Začátečník
Aha. Díky:) A víš i o jakou úpravu konkrétně jde?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
a nejni to jedno?Wink
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
Tom89 napsal:
ksoukal jsem na ten web a mají tam místo 14260 napsáno 14260.3 . Nemění ta trojka na konci nějak dramaticky vlastnosti té oceli, že?.

JE to dodatkove číslo udava to stav oceli (žíhane na meko , normalizačne, kalene.....)
číslo 3 znamená tuším žíhení na měko.
s železem to je jak plastelínou
ijk
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/13/2007
Tom89 napsal:
Aha. Díky:) A víš i o jakou úpravu konkrétně jde?

jestli tohle čte westy, tak mu praskne žilka a máš ho na svědomí, tak ti to raději řeknu já, nestrojař, nekovář - klikni si na westyho odkaz do ferony a nahoře na liště na značení ocelí, číst už snad umíš sámWink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/8/2007
Posláno:
Začátečník
Díky Kendo a ijk. Fakt se kluci omlouvám. Prostě jsem kovolama. Doufám, že jsi Westy v pořádku a žíly drží jak mají a nehrozí Ti nic, jak ijk naznačoval...

Už raději mlčím:) Jen možná poslední věc... moje krátká rekapitulace, abych se ujistil, že jsem všemu porozuměl správně:
3 znamená skutečně žíhaný měkko. Což tedy - pro mě jako laika - znamená, že složení oceli udává 14260, další úpravu ona trojka. V reálu jde tedy o pružinovou ocel, která je "tím správným a nejlepším" (= používaným kováři:) materiálem pro výrobu čepele meče. Správně? :)

Díky moc za shovívavost. Tohle je pro mě vážně úplně nová oblast. Ale nezeptám se vás na věc, kterou mi jednou řeknete dvakrát. Slibuju:)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/16/2007
Tak jsem si to celé pročetl a napadlo mě jestli se ti to celé shánění atd vyplatí coby chudému studentovi. Sám jsem byl v dost podobné situaci několik let zpátky a neřešil jsem cypovinky a jednoduše jsem nechal co jsem měl dodělat a zkompletovat u mečíře a bylo to. Nebylo to drahé a hlavně jsem měl jistotu že to dělal člověk který ví co dělá. Nevím na co hodláš celý komplet používat-narážím na to že ani sám nevíš jak to pojmenovat ani nic moc co od toho očekáváš-ale pokud celé dílo půjde na zeď tak bych se detaily vůbec nevzrušoval. Navíc čepel na zeď je snazší a levnější. A pokud chceš hotový celek použít na šerm tak bych asi opravdu volil odborníka. Přeju hodně štěstíHappy
Ten kdo má plné ruce žrádla nemůže vzít rozum do hrsti.
Posláno:
Začátečník
Naware, jak jsem psal výš - tedy myslím, že jsem to psal i tady:) - chci, aby to sekalo a to dobře a dlouho. I když pro toho "bastardíka" nemám jméno, neznamená to, že by ho to odsuzovalo k věčné nepoužitelnosti. Naopak věřím tomu, že bude svůj úkol plnit víc než dobře:))
100% na stěně neskončí. O kovářovi uvažuji čím dál víc. Nevím ale, co můžu očekávat - jak cenově, tak výsledkově (co jsem se ptal, tak se do samotné čepele lidem moc nechce:( - takže se tomu zatím tak nějak vyhýbám. Ale je možné, že se tou cestou taky zkusím dát. Uvidíme:)
Zatím jsem ale natěšený na tu Feronu. Tak doufám, že už během zítřka budu mít 14260ku vyřešenou a zbyde mi na sehnání jen ta 17029ka:)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/3/2007
Tom89 napsal:
Jinak Přerovské strojírny jsou bezva tip. Jestli zítra neklapne ta Ferona, píšu tam.

jo jenže Strojírny už neexistují a ten skladník byl kámoš, ale pokusím se zjistit jestli to tam ještě někde mají a dám Ti vědět.
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:
Začátečník
Díky:) Budu v napjatém očekávání!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/24/2007
Nazdar chlapi... Mel bych prosbu. 1 rijna jetim na otocku do CR. Nemohli byste mi poradit nekoho na Morave kdo by mi udelal raznici??
Hlavně s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
Na Moravě nevím, ale v Českým Krumlově bydlí Gonza tuna z fóra, po předběžné domluvě by to snad nemusel být problém. Je to hodně šikovnej rytec, pár lidí odtud už od něj raznici má.
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:
Začátečník
Tak jak jsem psal včera, dnes jsem učinil:)

Díky moc Westy za ten web. Skutečně se mi povedlo objednat 14260 ku!!! Třikrát HURÁ!:) Sice ji mají jen v Hradci a odtam ji musí vyexpedovat do Brna, ale povedlo se. Cena nebude taky nějak závratná. Pro případ, že by kdokoli přemýšlel kde a za kolik se dá sehnat, objednal jsem si 3 x 1 metr dlouhé kusy 6 mm silné, 40 mm široké. Včetně dopravy by to mělo celé vyjít na nějakých 600 Kč (tolik po mě původně chtěli v té druhé firmě za jeden kus!!) Takže to už je mnohem lepší. Díky moc Westy!! :)

Taky díky Tobě Vencále za mail na Pika. Psal jsem mu a odpověděl mi. Takže jsem zase dozvěděl něco dalšího. Bezva:)

Teď už jen sehnat někde tu 6 mm tlustou 17029 a samým štěstím se budu rozplývat:)

A mohl bych se ještě zeptat... vím, že tu o tom byla na fóru v broušení řeč... máte někdo odkaz na nějaké video, kde by se člověk mohl podívat, jak se z kusu železného hranolu (plechu) vybrušuje flexou čepel? Brouzdal jsem na youtube, ale tam jsou jen brusné kotouče, nějaká ta pásovka a brusné kameny. Ale s flexou nikde nic. Tak kdybyste měl někdo nějaký tip (abych se do toho nepouštěl a nedělal zbytečné začátečnické chyby), budu moc rád.

Můj plán je
- upnout pružinovku do svěráku
- vybrousit ostří
- uříznout pás o potřebné šířce
- vybrousit řap
- opracovat

Není to moc diletantské? :)

PS: jinak k 17029 - v katalogu Ferony je, ale skladem ji nikde nemají (prý web neaktualizují !? :(. Jediné, co mají je 17024. Má trochu míň uhlíku a trochu míň chromu. Raději bych bral tu 17029 v tloušťce oněch 6 mm. Co si myslíte o 17024...?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/24/2007
romano napsal:
Na Moravě nevím, ale v Českým Krumlově bydlí Gonza tuna z fóra, po předběžné domluvě by to snad nemusel být problém. Je to hodně šikovnej rytec, pár lidí odtud už od něj raznici má.

Dikec :))
Hlavně s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum