ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2006
[quote=Tom89]
A mohl bych se ještě zeptat... vím, že tu o tom byla na fóru v broušení řeč... máte někdo odkaz na nějaké video, kde by se člověk mohl podívat, jak se z kusu železného hranolu (plechu) vybrušuje flexou čepel?

No, pár čepelek jsem už flexou taky dělal Happy ale video jak na to, to točil Bača na PPN.
Odkaz je zde na knife, ale musíš hledat.
Mat
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/21/2008
Ahoj Mate, díky za potvrzení odkazu. Budu po něm slídit znovu a důkladněji:) Jinak jsem Ti posílal mail. Přišel Ti? Psal jsem i do aqcentra kvůli té 5 mm 17029. Ale ještě mi neodepsali:(
Mat
Posláno:

Štamgast
Tom89 napsal:
Ahoj Mate, díky za potvrzení odkazu. Budu po něm slídit znovu a důkladněji:) Jinak jsem Ti posílal mail. Přišel Ti? Psal jsem i do aqcentra kvůli té 5 mm 17029. Ale ještě mi neodepsali:(

mejlík nedorazil, zatím. jinak hledej na ppn 2008, nožířské akce, nebo tak něco.
Večer kouknu na mejl znovu, v praci máme trochu honičku, sezona, znáš to Happy
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/3/2007
Tom89 napsal:
Budu po něm slídit znovu a důkladněji:)

http://rapidshare.com/files/118579247/PPN-2008_Lipova-lazne.part1.rar
http://rapidshare.com/files/118580160/PPN-2008_Lipova-lazne.part2.rar

Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:
Začátečník
Ahoj Mate, díky za mail. Určitě zítra píšu! :)

Ahoj bigdragone. Děkuju za odkazy. Už jsem to stáhl, ale ouha... Když to chci rozbalit ve winraru, chce to po mě: "Zadejte heslo pro šifrovaný soubor" :(((
Máš pro mě nějaké? :)
Mat
Posláno:

Štamgast
Tom89 napsal:
Ahoj Mate, díky za mail. Určitě zítra píšu! :)

Ahoj bigdragone. Děkuju za odkazy. Už jsem to stáhl, ale ouha... Když to chci rozbalit ve winraru, chce to po mě: "Zadejte heslo pro šifrovaný soubor" :(((
Máš pro mě nějaké? :)

šmarjá, bylo to něco jako .......lipove.lazne.2008?? nebo tak, s čárkama nebo bez, zkus
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/22/2006
chlapi... tak jaky je ten login...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Podívej se tady nebo spíš tady a v nejbližším okolí... Happy
Posláno:
Začátečník
Děkuju za šifru:) To druhé "tady" je ok:) Hlavně musí člověk pamatovat na ta velká písmena.

Koukal jsem se na práci u pásovky. Měl jsem před pár týdny úžasnou příležitost dívat se přímo na práci profesionála při broušení čepele u téhle brusky. Potíž je v tom, že ji doma nemám a nevím, kdo by mě k něčemu podobnému pustil. Takže pro mě zůstává jen ta možnost svěrák-čepel-flexa:) Doufám, že to není nic světoborného a s trochou opatrnosti a citu se to dá zvládnout;)

Každopádně díky za video:)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Tom89 napsal:
...Takže pro mě zůstává jen ta možnost svěrák-čepel-flexa:)...

Slyšel jsi už někdy slova "pilník" a "šmirglpapír"? I s pomocí těchto zařízení lze vytvořit nádherný nůžWink
Padlo to tady již mockrát, výsledná práce není o strojích a zařízení, ale o rukou.

"Great knives are made by knifemakers, not by great tools."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
to Tom89: vrať se na odkaz na knife show, nalistuj stránka 37/ ze dne 2.6.17:04hod je tam seqence jak používá flexu Mat. Na fom vlákně, když ho prohledáš, najdeš Mata s flexou i u svěráku, pro upnutí používá magnet.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:
Začátečník
Díky moc ahaswehre za nasměrování! V tomhle kvantu informací je podobný odkaz nad zlato:)
Koukal jsem na ty fotky a stánul jsem si video. Jde Ti to Mate pěkně od ruky... hm... je vidět, jak jsi tam sám vtipně řekl, že jsi už "pár nožů" vážně dělal:))

Tedy magnet asi mít nebudu. Tak pokud se mi podaří chytnout svěrák někde venku k pevné konstrukci a do něj skoro metrovou čepel naplocho, bude to vážně ještě zábava, když ji budu co chvíli uvolňovat z čelistí, chladit a obracet. Ale zkušenost to bude určitě dobrá....
Jen otázka bokem... předpokládám, že bych ji měl asi zbrousit ne do ostra, pak ji nechat zakalit a ostří dotáhnout až po kalení, že?:)

Slone... nevím, co bych řekl. Ale přeci jen... taky asi místo počítadla raději používáš kalkulačku. Nebo ne? :) Nicméně neboj. Na pilník určitě taky dojde....
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/29/2008
Tom89 napsal:
Díky moc ahaswehre za nasměrování! V tomhle kvantu informací je podobný odkaz nad zlato:)
Koukal jsem na ty fotky a stánul jsem si video. Jde Ti to Mate pěkně od ruky... hm... je vidět, jak jsi tam sám vtipně řekl, že jsi už "pár nožů" vážně dělal:))

Tedy magnet asi mít nebudu. Tak pokud se mi podaří chytnout svěrák někde venku k pevné konstrukci a do něj skoro metrovou čepel naplocho, bude to vážně ještě zábava, když ji budu co chvíli uvolňovat z čelistí, chladit a obracet. Ale zkušenost to bude určitě dobrá....
Jen otázka bokem... předpokládám, že bych ji měl asi zbrousit ne do ostra, pak ji nechat zakalit a ostří dotáhnout až po kalení, že?:)

Slone... nevím, co bych řekl. Ale přeci jen... taky asi místo počítadla raději používáš kalkulačku. Nebo ne? :) Nicméně neboj. Na pilník určitě taky dojde....

Jo jo, myslím, že Bačovy se video s flexou povedlo, škoda že jsem nevěděl že mě natáčí, moc se mu tam pletu. ale jinak k magnetu, když dáš do roviny cca 3kusy, tak chytneš bez problému i 80cm dlouhou potvoru. na jednom magnetu udržím 350mm dlouhou čepel, respektive nůž.
Mat

Edit: Omluva, kolega z práce se registroval (konečně Happy ) nevšiml jsem si že je přihlášen on, jsem to jinak opravdu já Martin Happy
Posláno:
Začátečník
Díky za tip Mate. A jak silný magnet používáš? Kolik Newtonů? Když dám tři, tak by to mělo být potom třikrát tolik... Nerad bych, aby čepel letěla vzduchem dřív, než bude hotová:))
Přeci jen ještě nejsem s flexou moc "kamarád":)

Jinak říkám správně....? Nejdřív vytvarovat čepel, potom nechat zakalit, a pak vybrousit ostří?

Omlouvám se za asi vážně začátečnické otázky. Ale na spoustu věcí jdu zatím tak nějak intuitivně...

PS: a ještě pod čarou.... mám využít toho, že mi přijde širší tyč než potřebuji, vybrousit čepel, a pak ji odříznout a nebo rovnou uříznout čepel na potřebný rozměr (zúžit tyč ze 4 cm na 2,5), a pak ji začít brousit?
Ptám se, protože nevím, jestli nenadělám zuby, které by potom čepel ještě víc zúžily...

Díky za názory a zkušenosti:)
Mat
Posláno:

Štamgast
Tom89 napsal:
Díky za tip Mate. A jak silný magnet používáš? Kolik Newtonů? Když dám tři, tak by to mělo být potom třikrát tolik... Nerad bych, aby čepel letěla vzduchem dřív, než bude hotová:))
Přeci jen ještě nejsem s flexou moc "kamarád":)

Jinak říkám správně....? Nejdřív vytvarovat čepel, potom nechat zakalit, a pak vybrousit ostří?

Omlouvám se za asi vážně začátečnické otázky. Ale na spoustu věcí jdu zatím tak nějak intuitivně...

PS: a ještě pod čarou.... mám využít toho, že mi přijde širší tyč než potřebuji, vybrousit čepel, a pak ji odříznout a nebo rovnou uříznout čepel na potřebný rozměr (zúžit tyč ze 4 cm na 2,5), a pak ji začít brousit?
Ptám se, protože nevím, jestli nenadělám zuby, které by potom čepel ještě víc zúžily...

Díky za názory a zkušenosti:)

Ahoj tome.

No magnet nevím kolik má "nevtonů" nevím co to je a uráží mě to" Happy Zlatej Vlastík Burianů Happy
Magnet na sváření, koupíš ho ve svářecích potřebách cca kus kolem 200,-Kč.
Dal bych je do lajny, tak, aby čepel držela na začátku, uprostřed a na konci.
Sílu definuju jinak, hladkou a krádkou čepel (cca 10cm) mám někdy problém utrhnout. Takže myslím dostačující na mé a snad i tvé použití.
Nůž, nebo meč vyříznout, tvar začistit na finál a výbrus tak, aby v místě budoucího ostří byla souměrná ploška cca 1mm u meče bych možná nechal i o chlup víc, přeci jen bude pak sekat a né řezat. S tímto spíš na někoho kdo meče dělá, na nožíkách co posílám (kalení je to vakuové) nechávám v místě ostří cca 0,3mm.
Mat
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/24/2006
Ahoj Tome
Už chvíli sleduji toto vlákno a myslím si, že to zbytečně přeháníš s teorií. Moje rada a to i z vlastních zkušeností je vzít kus obyčejné pásoviny ( tak jsem začínal já a i můj syn) a brousit tak dlouho až do dostaneš trochu do ruky. I když už jsem pár nožů vyrobil, na tak dlouhé čepele bych si asi ještě netroufl. Měl bys začít s něčím podstatně kratším. Praxe a poučení z vlastních chyb je nejlepší škola.
Ať se ti daří a přeji hodně úspěchů.

Laďa
Posláno:
Začátečník
Ahoj Mate, díky moc za informaci o ostří a taky o magnetech! :)

Je mi to jasné haime... praxe dělá mistra, že? Ale zkusme to vzít třeba takhle... Kdybys šel na operaci mozku, raději bys, aby ji prováděl neurochirurg, který má nastudováno nebo nějaký nadšenec, který "zkouší co a jak" ? :))
Podle mě je přílišné zjišťování informací asi hloupost. to máš pravdu. Ale ještě větší hlupost je myslím pustit se do díla na vlastní pěst, když můžeš o pomoc a zkušenosti poprosit moc fajn lidi, kteří jsou tak laskaví, že jsou ochotní se podělit. Pro Tebe (jakožto otce asi i jako pracujícího) jsou možná průběžné ztráty finančních prostředků bezproblémovou věcí. Ale pro mě jsou daleko citelnější. Neptám se tady navíc - alespoň zatím - myslím na věci, které jsou skutečně v praxi nevyužitelné (jako úhel brusného kotouče apod.), ale ryze na praktické věci, které i jako úplný laik můžu velmi dobře využít hned napoprvé. Například poslední dotaz. Kdybych čepel vybrousil na ostří, kalení by ji porušilo natolik, že bych ji musel přebrušovat a dost možná bych ji potom i vyhodil. Díky Matovi vím, že "na 1 mm". A tím mi Mat pomohl ušetřit cca 200 Kč. Díky Mate!:)
Možná jsem začátečník, ale nejsem diletant, abych se postavil s flexou ke svěráku a řekl si... "to zvládnu levou zadní" nebo "žádný učený z nebe nespadl, tak s chutí do díla". To je podle mě trošku fušerský přístup. Očekávám akceptovatelný výsledek hned na poprvé a věřím tomu, že s informacemi, které mám a videi, které jsem viděl ho mohu dosáhnout a to i při dlouhé čepeli, kterou prostě potřebuji. Chyby si dovolit moc nemůžu. Tak jen tolik.
Finální otázka... proč podstupovat vlastní chyby, když se mohu poučit ze zkušeností druhých a chybám se vyvarovat???
Ale cítím, žes to myslel dobře jako povzbuzení. Neboj. Příští týden by mi měla dojít 14260, takže doufám, že spolu s ní dojde i k prvnímu klání:) Do té doby budu moc vděčný za každou rady, která mi pomůže dosáhnout lepšího výsledku. Díky všem! :)
Posláno:
Začátečník
PS: ještě mě napadla jedna věc. Asi bych to spáchal na vlastní pěst, kdybych měl už nastřádáno dost příspěvků na to, abych mohl založit vlastní vlákno. Ale třeba se toho někdo chytnete a nebo mě povzbudíte, až budu mít možnost, abych něco podobného spáchal...

Myslím, že sem zavítá čas od času někdo, jako jsem já. Člověk, který by rád vytvořil třeba meč, ale neví vůběc která bije.
Kdyby existovalo vlákno (např. JAK SI VYROBIT SVŮJ PRVNÍ MEČ / NŮŽ), které by obsahovalo základní "návod" co a jak, určitě by to pomohlo odlehčit od zbytečných opakujících se dotazů. Samozřejmě by v něm nebyly různé podrobnosti, ale vážně takové základní tipy - s tím, že by do něj přispívali jen zkušení lidé s podněty (nesloužilo by k dotazům, aby zůstalo přehledné a maximálně přínosné)
Napadá mě, že by třeba mohlo obsahovat:

- jakou ocel použít na ostří meče - 14260

- jakou ocel na nůž - 17029 (nerez - pro začátečníka, který třeba ani neví, že má železo rádo olej myslím fajn:)

- kde se dá sehnat materiál? - ve Feroně (díky Westy:)
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=7459&material=432
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=7469&material=432

- odkaz na video s Matem, jak pracuje s flexou (včetně hesla samozřejmě:)

- tipy pro základní obrábění - např., že čepel se nemá brousit na ostro, ale před kalením je třeba nechat ostří cca 1 mm silné

- atd. atd. atd.

Určitě budete vědět, co by se nadšeným začátečníkům ještě hodilo vědět, aby měli radost i ze svých prvotin.
Možná si řeknete, že by se měli snažit taky pátrat, než aby dostali všechno jako na stříbrném podnose. Ale myslím si, že třeba to, že si najdou tohle fórum už svědčí o základním zájmu a taky, že by to třeba ušetřilo čas při zodpovídání "základních" otázek co a jak při výrobě první čepele.

Tak to je jen takový nápad. Třeba se někomu z Vás bude líbit a určitě by to moc pomohlo laikům, kteří by třeba rádi zjistili víc o téhle krásné tvůrčí činnosti:)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Tom89 napsal:
PS: ještě mě napadla jedna věc............Kdyby existovalo vlákno (např. JAK SI VYROBIT SVŮJ PRVNÍ MEČ / NŮŽ) ........

Chlape, ty se mně snad zdáš......... takových vláken je tu už asi milion padesát, stačí si to jen trochu prolistovat, takže, prosím Tě, nepokoušej se nějaké takové další vlákno zakládat ....... bylo by odmazáno

Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Začátečník
Ahoj westy, jestli se Ti zdám, tak mám takové nepříjemné tušení, že asi budu něco jako noční můra, viď? :)
Ne. ale vážně. Samozřejmě, že je tady kvantum informací. Ale člověk si to musí všechno poslepovat dohromady a mezitím položí X nesmyslných otázek (jako já, což mě mrzí... ale v tom kvantu se dá lehce ztratit:(
Kdyby bylo místo, kde by člověk mohl najít "rychlonávod", bylo by to myslím pro všechny - jak nové tak ostřílené uživatele - odlehčení...
Ale pokud myslíš, že je lepší nechat věci tak trošku roztroušeně, určitě pro to máš správný důvod. Takže... jde jen o "návrh".

PS: jestli existuje "takové" vlákno, tak mě prosím jen přesměruj a tím se omluvím za své zbytečně zahlcování fóra. Pokud ale existuje místo, kde by byly všechny informace soustředěny, musel jsem ho vážně Minout... :(
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum