ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Tak tomu prosím tu chvilku věnuj a natoč to, rád se něčemu novému přiučím a jistě nebudu sám, takto vyštípaných japonských nožů je potřeba opravovat hodně a doteď jsem neviděl nikoho kdo to za chvilku zvládne profesionálně opravit.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/14/2015
Původně jsem se nechtěl zapojovat, ale nějak mi to vrtá hlavou...opravdu si myslíte, že když je někdo schopnej dostat nože do tohohle stavu, že má smysl pro takovýho člověka to X hodin odznova brousit v celý ploše do nuly??? Beating

Jako tady jednoznačně souhlas s Motorkářem...odbrousit zuby, nová fazeta a tralalalalala...ano, bude tam víc materiálu a nůž ztratí něco málo na řezivosti, ale zase bude trvat o pár týdnů dýl, než vám to ten barbar přinese na opravu znova ve stejným stavu...
Makej na sobě tak dlouho, dokud se tvoje vzory nestanou tvými soupeři!
Posláno:
Štamgast
Petře ale tohle tu nikdo nerozporuje.
Máš něco k tematu?
Jde o to jak udělat původní plochý výbrus od ostří až ke hřbetu na takto tenkém noži, "snadno a rychle" ne jak udělat jiný nůž a co si kdo zaslouží.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Mat napsal:
baca napsal:
V podstate ano ale preco chladit brusku ked treba chladit noz...? Wink

Protože když takovouhle planžetku vezmeš na normální brusku, tak tu čepel v podstatě při kontaktu s pásem okamžitě prohřeješ, spíš přehřeješ.

No, vsak to tam pisem. Akurat nemam v plane chladit brusku ale prave ten noz (cepel). Wink

Mat napsal:
. . . Nebo se můžeme bavit o profesionální opravě, a pak to fakt není na chvilku, jak si někdo myslí.

Mat

Ok, pod chvilkou myslim pracu do cca 30 min.

1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Meiming napsal:
Tak tomu prosím tu chvilku věnuj a natoč to, rád se něčemu novému přiučím a jistě nebudu sám, takto vyštípaných japonských nožů je potřeba opravovat hodně a doteď jsem neviděl nikoho kdo to za chvilku zvládne profesionálně opravit.

Rad, ale az to budem mat k dispozicii. Momentalne som vo faze nakupovania potrebneho vybavenia a prisposobovania brusky na vodne chladenie. Vzhladom na to, ze v poslednej dobe mam zakazky vacsinou na kuchynaky tak sa mi takato uprava docela hodi. Predpokladam, ze zvlast pri filetakoch mi to usetri hafo casu. Pri mojom tempe to vsak bude funkcne tak najskor nabuduci rok. Confused

wajgy: 100% suhlas.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/15/2010
Meiming napsal:
Máš něco k tematu?
Jde o to jak udělat původní plochý výbrus od ostří až ke hřbetu na takto tenkém noži, "snadno a rychle" ne jak udělat jiný nůž a co si kdo zaslouží.

Jirko promiň, ale o to právě z počátku vůbec nešlo, přečti si to celé znovu od dotazu. Ani v dotazu ani hidalgově odpovědi nebyla zmínka o dělání původního plochého výbrusu od ostří ke hřbetu, s tím jsi začal Ty. Původní otázka zněla: "... Co by sa s tým dalo robit? ..." Takže ano k původnímu tématu Petr něco měl a já s ním souhlasím. Tvé téma, to už je jiná, to Ti zpochybňovat nebudu...Happy

marcello napsal:
Dostali sa ku mne tieto dva noze v dost biednom stave Oh No A tak sa chcem spytat...Co by sa s tym dalo robit?Je niekto schopny a ochotny "dat ich dokopy"?...samozrejme nie zadarmo

hidalgo napsal:
Myslím,že pre nožiara s patričným tech.vybavením by to bola "otázka chvíľky" ...
Nemáš v okolí nikoho ?

Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/14/2015
Díky Pavle Happy

Já už se dál rozepisovat nebudu...nemám tyhle slovíčkaření a debaty moc rád...a spoustu lepších věcí na práci Laugh
Makej na sobě tak dlouho, dokud se tvoje vzory nestanou tvými soupeři!
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Bača - zkus si to, já to mám za sebou a jsem rád, že to byl můj nůž. Problém těchto kudel je ve vícero bodech. tím že je to vícevrstvý sendvič, nebo vložené jádro do damaškových boků, chová se to jako bimetalový pásek. Pokud víš jak se bimetal chová při teplotě na jedné straně, nemusím víc popisovat. Tím hůř, při této tl materiálu.
Druhý problém je tvrdost 60 - 61HRC když na to šáhneš triziackem ( novej pás) v gritu 220 ( a to jsem docela na hrubým) tak je to ohřátý dřív, než to stačíš zamočit. Reálná osobní zkušenost vydá za 1000 slov.

Proto se tyhle nože a né jen ty brousí na vodním brusu.

Jistě, dotyčný člověk co tohle udlal by zasloužil přez pracky a dát mu KDSka, ale o tom to není.

Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
I ty KDS by si to nezalsloužily.....
Posláno:
Štamgast
Chalcodes napsal:
Meiming napsal:
Máš něco k tematu?

Jirko promiň, ale o to právě z počátku vůbec nešlo, přečti si to celé znovu od dotazu. Ani v dotazu ani hidalgově odpovědi nebyla zmínka o dělání původního plochého výbrusu od ostří ke hřbetu, s tím jsi začal Ty. Původní otázka zněla: "... Co by sa s tým dalo robit? ..." Takže ano k původnímu tématu Petr něco měl a já s ním souhlasím. Tvé téma, to už je jiná, to Ti zpochybňovat nebudu...Happy

marcello napsal:
Dostali sa ku mne tieto dva noze v dost biednom stave Oh No A tak sa chcem spytat...Co by sa s tym dalo robit?Je niekto schopny a ochotny "dat ich dokopy"?...samozrejme nie zadarmo

hidalgo napsal:
Myslím,že pre nožiara s patričným tech.vybavením by to bola "otázka chvíľky" ...
Nemáš v okolí nikoho ?

Ano Pavle, ale pak tu jde o to co si kdo představuje pod tím "dat ich do kopy". Pro mě to znamená výbrus až nahoru aby nůž byl co nejvíc podobný tomu před poškozením, za takovou opravu bych se nestyděl, ale vhledem k tomu že vodou chlazená bruska je zatím jen v mé hlavě, tak jako u Bačy, tak to rozhodně není otázka chvilky.

Gar
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/21/2013
Proč vlastně zmizela mínusová karma?
Já bych jí za nikam nevedoucí hnidopištví s chutí nadělil.Evil
Dotyčný měl aspoň šanci poznat že je otravný, dříve než to musel někdo napsat.
Posláno:

Štamgast
Mat napsal:
Bača - zkus si to, já to mám za sebou a jsem rád, že to byl můj nůž. Problém těchto kudel je ve vícero bodech. tím že je to vícevrstvý sendvič, nebo vložené jádro do damaškových boků, chová se to jako bimetalový pásek. Pokud víš jak se bimetal chová při teplotě na jedné straně, nemusím víc popisovat. Tím hůř, při této tl materiálu.

No, par tenkych cepeli uz mam za sebou takze viem aky je to opruz.

Mat napsal:
...když na to šáhneš triziackem ( novej pás) v gritu 220 ( a to jsem docela na hrubým) tak je to ohřátý dřív, než to stačíš zamočit...

Asi si mal na mysli "trizactem". Mate, obavam sa, ze si nerozumieme. Ja som o namacani predsa vobec nepisal. Pisal som o chladeni cepele a nie brusky co si myslim, ze je podstatny rozdiel. Chapem, ze z mojej strany ide skor o slovickarenie ale termin "vodou chladena bruska" vo mne evokuje predstavu brusky, ktora ma vodou chladene prehrievane casti (ano, aj to existuje). Naopak termin "bruska s vodnym chladenim (obrabaneho predmetu)" je uplne nieco ine aj ked rozumiem, ze kvoli skrateniu sa pouziva prvy termin. Confused
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/15/2010
Meiming napsal:
Ano Pavle, ale pak tu jde o to co si kdo představuje pod tím "dat ich do kopy".

Jasně, takže Petr měl něco k tématu, protože...viz. citace.Wink

Prosím nepište mi PM. Pokud se rozhodnete mě kontaktovat, použijte "tlačítko" email. Děkuji.
Posláno:
Štamgast
Chalcodes napsal:
Meiming napsal:
Ano Pavle, ale pak tu jde o to co si kdo představuje pod tím "dat ich do kopy".

Jasně, takže Petr měl něco k tématu, protože...viz. citace.Wink

Ano, já totiž reagoval na hidalgovo "otázka chvilky" a teprve potom se tu přidali další lidi do diskuze o všem možným. Jediný bača pochopil oč jde a držel toho na co jsem reagoval a přidal k tomu že jde i o to patřičné tecnické vybavení, kterým tu ovšem nikdo nedisponuje, ale to jsme si vyjasnili celkem bez problémů.
Takže sice je to trochu sci-fi, ale hidalgo měl pravdu pokud myslel podmínky které bača doplnil. Pro nožíře s patřičným technickým vybavením (bruska s chlazením "nože") by (profesionální) oprava mohla být otázkou chvilky. (Nebo pokud myslel pod pojmem dát ich do kupy, vytvořit na nich scandi či hodit je do kupky hnoje.) Vzhledem k tomu že už to dál nerozvedl tak těžko říct. Já vycházel z dostupného vybavení a z vlastních zkušeností s úpravama výbrusů již kalených čepelí proto jsem mu odpověděl že to podle mě otázka chvilky není, nad poslední předělávkou Matovi navaji na kuchyňák jsem strávil hodně hodin abych měl jistotu že ocel neohřeju tak jsem použil jen hrubovací pás a zbytek dobrousil ručně smirkama. Takovou opravu jsem měl na mysli já.

Meiming vložil tyto přílohy:
aaa.jpg.jpg
20170430_103808.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 5/17/2010
Ahoj našel by se někdo kdo by mi zakalil čepelku z AK5 ky samozřejmě že práci zaplaztím.Díky
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/11/2016
Ahoj, nedelate tu nekdo i prsteny z damasku? Pred cca rokem jsem ztratil svuj snubak a rad bych nahradu - a nechci resit nekde na krame, je pro me dost dulezity od koho to bude...
V podstate by ani nemusel bejt damasek, ale muze byt i nejak leptanej / patinovanej nerez - dulezity je pro me, aby byl hladkej, spis tmavej a vydrzel agresivni pot. Kdyz to do toho bude i mekkci material, aby mi to pri bouracce na masine nemuseli brat hasici i s prstem, taky dobreGrin
DikOk
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/29/2005
Nazdar chlapi!
Máme tu nějakýho výrobce slipjoint zavíráků, ideálně z pardubicka a okolí? Už jsem zkusil oslovit pár nožířů, jejich tvorba se mi líbí, ale bohužel na zakázku nevyrábějCry
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
chtěl bych požádat někoho z místních mistrů o zakalení čepele. Jedná se i listový péro asi z nějakýho kočáru, předpokládám, že by to mohla být 14260, ale těžko říct....
čepel má 31 cm, ve hřbetu 5 mm a ke špici se plynule zužuje (poměrně do tenka).... Výbrus je konvex s malinkatou ploškou na mikrofazetku....
Moje předchozí 3 pokusy o kalení tohodle materiálu nedopadly a už nemám sílu to zkoušet znovu Confused .....
Práci i poštu samozřejmě zaplatím....
Našel by se někdo?? Admire Admire

pohlava vložil tyto přílohy:
WP_20170729_18_10_04_Pro.jpg.jpg
wp_20170729_18_17_03_pro.jpg.jpg

Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Jestli je to z kočáru , nebo bryčky, mohla by to být spíš plávková ocel. Pokud k tomu nedodáš kus na zkoušení co to dělá, tak je kalení fakt jen experiment....
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Plávková ocel?? Co to je, to jsem nikdy neslyšel...??....
Kus na zkoušení případnému zájemci dodám.... :)
Sapere Aude.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum