ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Na internetu jsem se dočetl, že na dotaz tohoto typu byla jako odpověď ustanovena zkratka UTFG! (moc neumím anglicky, tak si její význam najdi.)
No a něco o ocelích třeba Ottův slovník naučný. Nebo pokud používáš internet, takWikipedie.
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2016
dík, sice jsem se o rozdílu v kalení plávkové oceli a té druhé (svářkové?) stejně nic nedověděl, ale aspoň už vím, že 99 % celosvětově položených otázek je UTFG..... Ok
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Jseš Happy víc než rok registrovaný na fóru o nožích!

A mrGreen pokládáš otázky jako kdybys tady celou tu dobu nic asi nečetl!

Jako Confused dělat z materiálu o kterým víš PRD, Surprised věnovat úsilí a čas ....

... tak třeba u Venoše Špičáků se dá koupit PŮL METRU oceli 14 260, za asi 3kila i s poštou Wink .

POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:

Štamgast
Od špičáka mam několik různých pásovin.... Debata o vyrábění z různých neznámých materiálů, různých pér apod. se tu vedla nekolikrát a to tu fakt řešit nebudu. Kalitelny to je, akorát já to neumím. Shánim někoho, kdo by to zakalil, ne radu, ze to je materiál na hovno, na to jsem se nikoho neptal..... Nebo ti to mám snad poslat?? Happy
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Jak mrGreen víš že je to kalitelný?

POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:

Štamgast
Z péra ze stejnýho svazku si nechával pred lety kamarád vykovat meč na šerm, ne na zeď. Akorát že s nim nejsem v kontaktu a už vůbec nevím, kdo mu to dělal. Takže za předpokladu, že jsou všechny péra ve svazku ze stejnyho matroše, je to kalitelný. Sám jsem ten materiál kalil 3x, 2x to nebylo dost tvrdý, i když ten nůž používám. Potřetí jsem čepel spálil. Proto bych rád, kdyby z toho někdo zkušený zkusil dostat víc.....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Pošli mi kousek na výrobu referenčního vzorku pro zjištění kalící teploty,případně zkus chladit ve vodě(třeba to potřebuje vyšší kritickou rychlost ke vzniku požadované tvrdé struktury).Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Pokud je z toho vyrobené péro, tak to částečně kalitelné je. Nůž na dloubání pampelišek z toho bude. Je to hezký materiál s historií, ale na ostří kvalitu nemá. Takže si to zkus zakalit sám, hodně se u toho naučíš. (Jak se kalí doufám nastudováno máš.)
Jestli to chceš jen zakalit, klidně mi to pošli. Risknu to do vody, protože v oleji to stačit nejspíš nebude. Možná to praskne, protože kalit čepel ve vodě je dost risk. A vůbec nejlepší bude, když si sbalíš batoh a přijedeš s tím. (Adresa je:UTFG)
Posláno:

Štamgast
OK pánové, já to tedy ještě jednou zkusím a to do té vody. Ale jestli to zkurvím, tak běda vám ;)....
Ládesi jestli chceš, kousek ti pošlu a nalož s tím jak chceš. Budu rád za info, jak to šlo. Posli kdyztak adresu do mailu nebo PM....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Udělej si vejlet k Hejkalovi, je tam moc hezky - i když prší.... A naučíš se....
Posláno:

Štamgast
[quote=miloslav.zítek]Udělej si vejlet k Hejkalovi, je tam moc hezky - i když prší.... A naučíš se....[/quote

To je pro mě vejlet na 600 km :/
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Hejkal von Sovinec napsal:
Pokud je z toho vyrobené péro, tak to částečně kalitelné je. Nůž na dloubání pampelišek z toho bude. Je to hezký materiál s historií, ale na ostří kvalitu nemá. Takže si to zkus zakalit sám, hodně se u toho naučíš. (Jak se kalí doufám nastudováno máš.)
Jestli to chceš jen zakalit, klidně mi to pošli. Risknu to do vody, protože v oleji to stačit nejspíš nebude. Možná to praskne, protože kalit čepel ve vodě je dost risk. A vůbec nejlepší bude, když si sbalíš batoh a přijedeš s tím. (Adresa je:UTFG)

takže jsem dal na radu a zkusil jsem to do vody (předehřál jsem jí na cca 30 st., ale ani nevím proč...).... kupodivu to neprasklo, ani se to nezkroutilo. Popustil jsem na 200 st. a jen 0,5 hodiny....
Zatím se to zdá OK. Tvrdost nevím, ale fajrstýl o to hází jiskru, což při předchozích pokusech nešlo, takže o něco tvrdší než základ to je Happy ....
pro zajímavost - moje profesionální výheň:

pohlava vložil tyto přílohy:
WP_20170730_20_25_24_Pro.jpg.jpg

Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
Prosím tě, takovou mám taky... A zatím stačí. Jen příprava dřhuhlí zabere krapet času. Ale navrtal jsem si 3 řady děr. Nefučí to tolik , nelítaj uhlíky a topí tak nějak akorát.
Posláno:

Štamgast
pohlava napsal:

takže jsem dal na radu a zkusil jsem to do vody (předehřál jsem jí na cca 30 st., ale ani nevím proč...).... kupodivu to neprasklo, ani se to nezkroutilo. Popustil jsem na 200 st. a jen 0,5 hodiny....

No vida, takže motivace zabrala. :)Cool mrGreen Výheň je parádní. S tím popouštěním bych se nebál jít i na hodinu a víc. Je to hlavně pro snížení pnutí, tvrdost by to nijak zvlášť ovlivnit nemělo.
Posláno:

Štamgast
Hejkal von Sovinec napsal:
pohlava napsal:

No vida, takže motivace zabrala. :)Cool mrGreen Výheň je parádní. S tím popouštěním bych se nebál jít i na hodinu a víc. Je to hlavně pro snížení pnutí, tvrdost by to nijak zvlášť ovlivnit nemělo.

aha... tak myslíš, že bych to tam měl radši dát ještě na další 0,5 hodiny?
jestli to tedy v tuhle chvíli ještě má cenu...???....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Ale jo, má to cenu. Nech to tam klidně tři čtvrtě hodiny.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Co na to pilník? Vozí se, nebo bere? To vždycky vyzkoušej hned po kalení, ať víš že je to v cajku. Pokud trochu bere, tak to buď už nepopouštěj vůbec, nebo to popusť max na 150, tak hoďku.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Štamgast
Raďas napsal:
Co na to pilník? Vozí se, nebo bere? To vždycky vyzkoušej hned po kalení, ať víš že je to v cajku. Pokud trochu bere, tak to buď už nepopouštěj vůbec, nebo to popusť max na 150, tak hoďku.

právě že lehce bere..... Proto jsem to radši dal jen na půl hodiny, protože jsem žil v tom, že na tvrdost má vliv i doba popouštění....
ale tenhle fígl s pilníkem mi nejde moc do hlavy, protože když vemu pilníkem tovární nůž, např. Moru, tak jí bere taky Confused ..... asi nepoznám, co je brát a brát Happy
hodně orientačně to zkouším tím fajrstýlem, nebo to někdy zkouším tak, že do sebe navzájem rejpnu s tovární kudlou..... Ale na to jsem včera zapomněl, zkusím dneska.....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/8/2010
Teplota a počet popouštění samozřejmě na tvrdost vliv má. Hejkal asi měl na mysli menší vliv času popouštění. Pokud to pilník bere, už bych to nepopouštěl.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Proto je taky potřeba zkoušku pilníkem dělat hned po kalení.
Většina ocelí, i ta oblíbená 14260 co se používají na nože, prokalí na tvrdost přes 60 Rockwell. A vzhledem k tomu, že pilníky mívají kolem 62-64, tak se po zakaleným materiálu vozí. Takže pokud je to po kalení měkký, můžeš popouštět jak chceš a bude to naprd.
Ještě k těm Morám, nevím jakou tvrdost mají jejich čepele, ale pokud je to třeba kolem 56, tak to pilník strouhne.

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum