ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Prosba k nožířům Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2016
Ahoj, hezka cepelka, byla byji skoda. Urcite nejsem nejpovolanejsi, ale mel jsen tahle z kalirny prohnute cepele z D2 - zkousel jsem rovnat, ale nesla, pak uz jsem mel i strach by neprdla... Nakonec jsem prachsproste na pasovce ubral ocel na rucce, ze se zuzovala do spucky z obou stran, ale byla rovne.red face
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/25/2018
Díky, jj škoda by jí byla. To broušení mě také napadlo, ale připadlo mi, že bych to musel brousit dost a moc materiálu by tam nezbylo. Pak mě ještě napadlo udělat z ručky trn tam by se to prohnutí mohlo ztratit úplně. Jak to pak vypadalo po tom zúžení do špičky? Nemáš náhodou fotku?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/11/2016
Fotku bohuzel nemam. Slo o cepelku z 4mm pasoviny - po zbrouseni/zarovnani byla ke konci rucky asi jen 1mm.

Esteticky to asi nebylo uplne ono, ale vysledek byl funkcni (kovane cepelky taky obcas mivaji rukojet "do ztracena"). S tim trnem nevim, jelikoz uz mas navrtane diry, moc prostoru pro uzky ale pevny trn tam nevidim :( Kazdopadne drzim palce.

Mimochodem me tyhle zkusenosti s kalirnou prinutily udelat si vlastni el. pec... Takze tyhle problemy uz nemam, resp. kdyz nahodou ano, tak muzu byt nastvnanej jen na sebe + rovnou vim, co jsem udelal spatneGrin
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/21/2016
Simba napsal:
Díky, jj škoda by jí byla. To broušení mě také napadlo, ale připadlo mi, že bych to musel brousit dost a moc materiálu by tam nezbylo. Pak mě ještě napadlo udělat z ručky trn tam by se to prohnutí mohlo ztratit úplně. Jak to pak vypadalo po tom zúžení do špičky? Nemáš náhodou fotku?

Zbruš to. Dělá to tak kde kdo a vypadá to pěkně. I to tím malinko odlehčíš.....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2017
Simba napsal:

A co tu ručku uříznout na první díře a trn tam přivařit z jiného materiálu.
Posláno:

Pozorovatel
S tím trnem máš pravdu musel by být pod těma dírama a to by nebyl asi úplně ideální. Nad výrobou pece jsem už také přemýšlel a před časem o nich tady na fóru pročítal, ale nejsem si jistý zda bych jí zvládnul. Třeba pásovku jsem postavil, ale ta pec je úplně něco jiného. Zkusím to ještě jednou pročíst, třeba to nakonec nebude tak hrozné.
Posláno:

Pozorovatel
To navaření také není špatný nápad, ale nevadila by ta teplota při vaření?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Rána kladivem by to měla vyřešit...Rovnal jsem takhle už x čepelí z Elmaxu i RWL...Nemá to žádný zůžený přechod ani vrub takže by to mělo být ok...Jen použít rovnou plochu co pohltí ráz, nejlíp kovadlinu a na ní desku..
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Simba napsal:
Ahoj, měl bych prosbu zda by mi někdo nenarovnal prohnutou čepel po kalení.

Než začneš brousit, můžeš zkusit i "kování" za studena. Čepel si polož na tvrdou podložku a nosem kladiva klepej do vnitřku oblouku. Trpělivě. Velké množství malých úderů. Materiál na vnitřku oblouku bude mít tendenci pod těmi údery expandovat a tím kompenzovat prohnutí.

Funguje to i na překvapivě tvrdé materiály. Sice zničíš povrchovku na rukojeti, ale pod příložkami to stejně nebude vidět.
Je to boj
Posláno:

Štamgast
To není potřeba..napřimovat jednu stranu má smysl u hodně tenké čepele s vrubem nebo zůžením třeba v trnu. Tohle se dá srovnat třemi ranami velkýho kladiva na hulváta Wink
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Právě, že nemám kovadlinu ani žádnou podložku, jen kousek staré kolejnice (cca 20cm). Myslíš, že to bude stačit? A mám to tedy položit obloukem nahoru a flaknout do toho?
Posláno:

Štamgast
Pokud je rovná tak ano...kladivem bez hran, druhou rukou držet čepel, musí to požrat vibrace..Používám dvoukilový kovářský kladivo. Kdysi mě to naučil Buddy Weston. "Je to křivý? Tak do toho flákni kladivem a je to..ocel si nechá líbit moc" Happy Jen si musíš být jistý že tam nejsou vruby. Taky pomůže potom ještě jednou popustit. Na spodní hranici ale přes to Happy
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Takže když to nepůjde kladivem půjde to ještě větším kladivemLaugh Tak díky za rady (všem) zítra to zkusím, sice nevím jestli budu mít kladivo bez hran, když tak je zabrousím a pak dám vědět jak to dopadlo.
Posláno:

Štamgast
Když to rupne, uděláš jinej nůž. Laugh Ale nemělo by Ok
- William Blake
Posláno:

Pozorovatel
Laugh toho jsem se právě bál, tak jsem to chtěl svěřit do zkušených rukou, ale zas nějak ty zkušenosti taky musí získatLaugh
Posláno:

Pozorovatel
Tak ručka je rovnáHappy Nejprve jsem to zkoušel dát prohnutím nahoru a několikrát do toho fláktnout kladivem, ale připadlo mi, že se prohnutí ještě zvětšilo, možná jsem nedal dostatečně velkou ránu (a ani ta moje kolejnička na to není ideální). Pak jsem dal na radu INMU položil to obráceně (prohnutím dolů jako U) začat nosem kladiva poklepávat vždy uprostřed, kde bylo prohnutí největší a úspěch se dostavilOk Nakonec nepatrně přelíznul na pásovce a hotovoHappy INMUAdmire Ještě jednou díky za radyWink
Posláno:

Štamgast
Tak tos dal malou ránu Laugh Hlavně že to dobře dopadlo Happy
- William Blake
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/10/2007
Dobrý večer,
při uklízení jsem našel torzo nože, který patřil mému otci a o kterém jsem si myslel, že je dávno ztracený. Chtěl bych poprosit některého z místních nožířů, který by byl ochoten vyndat starou čepel a vyrobil a napasoval čepel novou. Snad se někdo ochotný najde. Díky

Jurášek vložil tyto přílohy:
DSCN1713.jpg.jpg
DSCN1709.jpg.jpg
DSCN1710.jpg.jpg
DSCN1712.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
želva napsal:
Kdysi mě to naučil Buddy Weston. "Je to křivý? Tak do toho flákni kladivem a je to..ocel si nechá líbit moc

Tak jsem včera aplikoval Ževákův postup na RWL34 zakalenou na 60HRC. A můžu potvrdit, že to funguje. Ale fakt to chce jenu mocnou šlehu a hned zkontrolovat, co se s čepelí stalo. Nejdřív jsem se bál, že se čepel rozlítne na kousky, když do toho praštím. Ale nějaké "citlivější" rány neměly žádnej efekt. Teprve, když jsem do toho praštil tak, že se celá čepel obtiskla do prkýnka, který jsem pod tim měl, se začalo něco dít. Bude to chtít získat trochu cviku.

Slovy alchymisty z Císařova pekaře: "Víte, ono záleží na tom, jak se do toho třískne, ale já na to jednou přijdu."
Je to boj
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Jurášek napsal:
Dobrý večer,
při uklízení jsem našel torzo nože, který patřil mému otci a o kterém jsem si myslel, že je dávno ztracený. Chtěl bych poprosit některého z místních nožířů, který by byl ochoten vyndat starou čepel a vyrobil a napasoval čepel novou. Snad se někdo ochotný najde. Díky

Pokud ten nůž pro Tebe má vzpomínkovou hodnotu, tak ho radši nechej tak jak je, přebrousit a vyčistit čepel, případně tomu dodělat střenky není nic náročného a pro tu vzpomínku to má smysl.
ALE Tenhle starý mikovácký aušusový rám dávat na novou kudlu je zbytečná a drahá práce, která moc smyslu nemá... (A pokud nemáš ani ty střenky, tak z tátova nože nezbyde skoro nic.)

A nebo si někde na bazáru kup starý mikovák se slušnou čepelí, ručku rozmlať kladivem, odvrtej nýtek a vyměň si jen čepele....
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum