ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Honzabe Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/26/2007

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/5/2007
Díky moc za založení Happy
Tak ještě jednou krátké představení. Kovařinu dělám už asi 4 roky jako koníček a naprosto mě uchvátila. Jsem samouk a tomu odpovídá i rychlost mého zdokonalování. Prostě pokus - omyl. Stejnou dobu čtu toto fórum a ještě se nestalo, abych tu nenašel odpověď na svůj nevyřčený dotaz. Z vybavení - mám výheň a kovadlinu 50 kg, flexu a pásovku od Promy. Bohužel nemám kovárnu, takže vše vytahat na chatě ven a večer zase schovat. Kování cca od dubna do září (když počasí, práce a manželka dovolí Happy ) a přes zimu zpracovávám co se mi povedlo nebo i nepovedlo vykovat. Pozítří se snad dostanu k focení venku, tak to vezmu pěkně od začátku Happy
Posláno:

Pokročilý
Tak od začátku. Stáří asi 3 roky. Materiál vinutá pružina, původně při výrobě byla čepel o dost delší, ale nějak jsem se zamyslel a ..... Zkrátka najednou byly čepele dvě Happy Rukojeť mosaz, ořech tagua, americká třešeň.

honzabe vložil tyto přílohy:
PB170002.jpg.jpg
PB170005_2.jpg

Posláno:

Pokročilý
Stáří 2 roky. Materiál listové pero, zkoušel jsem čepel zakalit, při ochlazení se prohla do původního oblouku listového pera. Znovu jsem ohřál a srovnal, nic méně čepel byla už popraskaná vlasovými trhlinkami. Dýku jsem přesto dodělal, rukojeť černý bez, zdobení litým olovem do připraveného vzoru.

PB170006_2.jpg.jpg
PB170007_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Stáří 1 rok. Materiál listové pero, rukojeť dřevěná potažená kůží.

PB170010_2.jpg.jpg
PB170011_2.jpg

Posláno:

Pokročilý
A jsme u letošního roku. Tentokrát čepel není kovaná, jen broušená. Materiál pila z katru. Poprvé jsem zkoušel pracovat s kyselinou a vyleptat na čepel nějaký vzor. Rukojeť mosaz, ořech tagua, dub.

PB170012_2.jpg.jpg
PB170013_2.jpg.jpg
PB170014_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
První pokus o damašek. Materiál pila z katru a plech. 10 svařených vrstev a byl jsem tak nadšený, že to drží pohromadě, že jsem se rozhodl dále neriskovat a už jsem nepřekládal ani nekalil. Prostě se mi vůbec poprvé povedlo ve výhni něco svařit Happy Vzor je poměrně málo vyleptaný. Rukojeť mosaz a mahagon.

PB170017_2.jpg.jpg
PB170018_2.jpg.jpg
PB170020_2.jpg

Posláno:

Pokročilý
Druhý damašek. Stejný výchozí paket, překládáno - 160 vrstev. Rukojeť mosaz, briár, ořech tagua, dub.

PB170023_2.jpg.jpg
PB170024_2.jpg.jpg
PB170027_2.jpg

Posláno:

Pokročilý
Zatím poslední nůž. Kukri (už je sice na vlákně o těchto nožích, ale jedenu fotku dám i sem). Damašek, cca 40 vrstev. Záštita a hlavice také damašek, rukojeť cosi tropického.
Tímto jsem prozatím vystřílel všechny náboje, tak zas někdy příště Happy Uvítám jakýkoli názor a kritiku.

PB150027.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/8/2008
chlape ahoj, maš to tu naozaj pekné. Prečo si prvý damašok nekalil? Bude len ozdoba? Môj prvý skončil na polici, ja som kalil no popraskal. Držím palce v dalšej tvorbeHappy
" Najväčším vzrušením nie je zabíjať, ale nechať žiť. "
J. O.Curwood
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/18/2009
Happy Ahoj, moc pěkné nože. Nejlepší je ten kukrák super kudla. Víš co bys mohl zkusit? Velký bowiák taky damašek. Nevím čím to je ale jak vidím ty tvoje nože tak mi tam nějak chybí bowiáčekWink škoda že ta historická dýka se nepovedla každopádně rukojeť je moc hezká.
Posláno:

Pokročilý
Quote:
Prečo si prvý damašok nekalil? Bude len ozdoba? Môj prvý skončil na polici, ja som kalil no popraskal.

Ahoj. Nekalil jsem právě proto. Prostě jsem se to bál risknout Happy Nůž je použitelný i takhle.

Quote:
škoda že ta historická dýka se nepovedla každopádně rukojeť je moc hezká.

Dělám trochu lukostřelbu v kategorii původní luk a potřeboval jsem k oblečení poboční zbraň. Tak o tu čepel zas až tak nejde Happy

Jinak díky za pochvalu.

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/10/2008
Sákryš, zatraceně pěkné a povedené kousky. Zvlášť se mě líbí tvoje zpracování rukojetí, elegantní a decentní. Happy
Jakou máš povrchovou úpravu u dřeva?
Posláno:

Pokročilý
Na povrchovku používám většinou olej. Buď lněný olej, nebo jsem dostal na vyzkoušení nějaký skandinávský (přesně co to je nevím, snad na podlahy). Ale je perfektně zasychavý.
Posláno:

Pokročilý
Tak zkusím zase vlákno na chvilku vylovit. Tentokrát je to něco delšího Happy Omlouvám se za fotku, je to pořád ve fázi zrodu. Zbývá ještě nějaké dobrušování a vyrobit pochvu, pak to vyfotím znovu venku. Materiál listové pero, celková délka 72 cm, délka čepele 54 cm. Rukojeť dřevěná potažená kůží, hlavice naražená na řapu, konec roznýtovaný.

PB300012_2.jpg
PB300013__1__2.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/7/2007
Ten meč je kovaný nebo jen vybroušený?
Posláno:

Pokročilý
Kovaný. Ta druhá dýka umístěná kousek výš je kus této čepele. No a je to venku red face Happy Nějak jsem to před 2 roky ve výhni neuhlídal. A delší kus dodělávám teď.
Posláno:

Pokročilý
Malý dáreček ze zbytku damašku do dámské kabelky. I když je fakt, že nože ze zásady nerozdávám, takže prodáno za 1 Kč Happy Celková délka 11 cm, čepel 5,5 cm.

PC150002_2.jpg
PC150003__1__2.jpg

Posláno:

Pokročilý
Tak jsem konečně dodělal k meči co k němu patří Happy

PC260012__1_.jpg.jpg
PC260017_2.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
První zavírák, pojal jsem to spíš jako výrobní studii pojistky linerlock z toho co bylo momentálně doma Happy Čepelka je ne příliš povedený damašek, původně to bylo kukri, pak připraveno na pevný nůž, trn jsem uřízl a skončila tady. Celková délka 23 cm, délka čepele 10,5 cm, průměr čepu 6 mm. Tak a teď vy - co je špatně? Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum