ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Rick Hinderer XM-18 Možnosti
555
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 2/12/2002
Tento noz som tu nevidel preberat, tak mozno niekoho zaujme.
Po roku som nevydrzal a vyuzil toto predvianocne obdobie a spojil financie na darceky od celej rodiny + meniny a pretavil to do dalsieho zbytocneho kusu plastu a kovu do suflika, ako hovori moja manzelka Grin
Moja vecna dilema je pevny noz vs zatvarak. Mam radsej pevne, su aj lacnejsie a praktickejsie, ak sa na to pozeram z hladiska pouzita. Zatvarak ale mozem nosit kdekolvek a je skladnejsi. Vdaka tejto dileme som postupne nakopil doma dost zatvarakov, od jednoduchsich az po exkluzivnejsie, to v setko v snahe najst nieco, s cim budem naozaj spokojny. Nikdy sa mi nepodarilo kupit si noz, ktory by som bez problemov pouzil na grilovacku, nosil do prace, 100%ne mi sedel tvar a pod.
Az som si povedal, ze bud budem mat na stole stale 3-4 noze a kazde rano mat dilemu ako manager, ktory premysla, ake hodinky si ma zobrat, alebo najdem nieco, co splna moje nenaplnitelne predstavy.
Google na otazku best EDC knife on the world vyhodil miliardu odkazov a zacal som studovat.
Sebenza nechybala, no nejak ma neoslovila a tiez nemam sklon vlastnit nieco, co je na google vyhladatelne tak casto, ako meno Jackson Wink
Objavil som aj Strider, ale znovu ma ten tvar neoslovil, bol viac moderne futuristicky, nez funkcny, az som narazil na nejake XM-18.
To ma doviedlo k vyrobcovi a moje prekvapenie bolo dvojake. V prvom rade ma "zabila cena", videl som generaciu I a II, ktora bola robena ciste rucne a na ebay uvidel nejaku zakazkovu 18ku za 1700USD.
Ale ta druha vec rozhodla, tvar cepele bol presne taky, ako som si snazil v duchu vymysliet. Rucka a cele spracovanie vyzeralo byt zamerane na dobre uchytenie a odolnost, co sa mi potvrdilo, ked som na dalsej podstranke nasiel fotky Jeepu zaparkovaneho na nozi.
Prekvapenie vsak zdaleka neskocilo, zistil som, ze Rick vymyslel ten pomocny cap na frame lock, ktory s jeho povolenim pouziva Stryder a Kershav pre ZT.
Padlo rozhodnutie, jedneho dna bude moj.
To bolo pred mesiacmi. Pred tyzdnom som si povedal, ze sa potesim znovu a vsimol si, ze na stranke ma uvedenu cenu pod 400USD. Ta cena klesla, pretoze pri generacii III presiel viac na strojovu vyrobu a dokonca uz sa objavuju aj 30SV noze To ma nastartovalo, moznost dodania z USA som nemal, nasiel som vo Viedni dealera, ktory mal skladom 3,5" verziu flipper, cize otvaranie s asistenciou ukazovaka a aj s povodne dodavanou ocelou 20CV. Jedine minus bola cervena rucka, ale daju sa dokupit ine.
Nevahal som a este v ten den isiel pre neho, cize vcera Happy
Prvy kontakt ma presvedcil, ze toto je konecne zatvarak, ktory som vzdy hladal. Neuveritelne dobre sedi v ruke, nikde nie je naznak vole a cely chod naznacuje, ze tento zvladne aj sekanie dreva a ine tazke prace.
Ostrie bolo ok uz od vyrobcu, ale nevydrzal som a par krat potiahol po ocielke a teraz je to skalpel. Povrchova uprava je stone wash, co je nieco, ako jeansy vyprane v kamienkoch a sice vyzera dost lacno /hlavne s tou cervenou ruckou/, no neznalec ho zaradi medzi nezuajimave importy z Ciny a nemusi ma trapit, co spravim, ak sa poskrabe. Dokonca aj titan vyzera ako pozinkovana ocel Laugh a spona drzi noz aj v tenkych nohaviciach tak, ze mozem visiet dole hlavou a nevypadne napriek svojej vahe.
Tak snad mam konecne pokoj so zatvarakmi a mozem sa niekolko rokov venovat setreniu penazi na supravu kvalitnych japonskych mecov...
Zakladne udaje su:
Dlzka cepele: 8 a 7,6cm
Celkova dlzka: 21 a 18cm
Hrubka cepele: 4mm / udava 5mm ale asi pre custom verzie/
Ocel: 20CV.
Rukovat: Titan a G10 alebo Micarta.

555 vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
H1.jpg.jpg
H2.jpg.jpg
H3.jpg.jpg
H4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/3/2009
Skvělý a poutavý příběh o cestě ke zcela jistě nádherném nožíkuOk
Škoda jen, že ho nevidím - fotky jsou, bez urážky, tragickéOh No
Ale to se dá napravit, nebo ne? Na každý pád díky za příjemné počteníWink
edit: takjsem to nevydržel a musel jsem pár foteček najít...
....a můžu jen Applause

Rahmed vložil tyto přílohy:
xm18black.jpg.jpg
xm18orange.jpg.jpg
xm18closed.jpg.jpg
xm18back.jpg.jpg

555
Posláno:

Začátečník
Fotky su hekticke, prsalo, stmievalo sa a padala hmla, nasiel som za sidliskom prvy kus odmreteho dreva, zapichol, cvakol, utrel fotak a isiel domov a tam zistil, co som spachal. Ked bude krajsie pocasie, pokusim sa to napravit, aj kompoziciu, nielen kvalitu.
Na tychto katalogovych fotkach je verzia II, ma na cepeli logo, III ho ma na rucke a pekne vidno rucne brusenie a prechod pri spicke.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/1/2006
Rahmed napsal:

Škoda jen, že ho nevidím - fotky jsou, bez urážky, tragickéOh No ...

Rahmede, podle mého, jsou fotky v pohodě( foto si rozklikni a roztáhni na pův. formát) a ta sychravá atmosféra, k tomu noži parádně pasuje.Ok
P.S. S dovolením 555, sem dám jednu fotku ořízlou.

Loner vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Dneska budu urejpaný, Bulisovo téma bylo hned shozeno, stopadesáté téma na jeden jediný zavírak je ale fajn ..... KO

Dopředu odpovídám .... to nemůžu mít právo na svůj názor?Wink
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Pěkný nožík, gratuluji. Taky jsem po něm pokukoval, ale to byly ještě v podstatě "custom" made. Nyní je to taková strojní výroba, ale za ty peníze super kup. Na noži mi vadí jen ty otevírací čudlíky, které slouží zároveň jako stop pin. U flippru mi prostě na čepeli nadbývají.

( . )( . )
Posláno:
Štamgast
westy napsal:
Dneska budu urejpaný, Bulisovo téma bylo hned shozeno, stopadesáté téma na jeden jediný zavírak je ale fajn ..... KO

Dopředu odpovídám .... to nemůžu mít právo na svůj názor?Wink

Neřekl bych, že Bulisovo vlákno na testy nožů, bylo shozeno, spíše z jeho úvodního příspěvku, není příliš srozumitelný význam vlákna a jeho směřování, z toho důvodu se k tomu někteří, ve svých příspěvcích vyjádřili. Pokud tedy píšeš, že to bude o seriózních testech nožů, tak jsem zvědavý,ale přiznám se, že zatím nevím, co si mám pod pojmem seriózní test nože představitOh No . To co jsi napsal, není rejpání, ale naopak, konstruktivní poznámka.Applause Mohl by jsi Hinderer přesunout, např. do vlákna, Zavíráky ? Díky.Admire Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2007
Pekny noz, tiez som mal jeden "na dosah", ale za podstate vyssiu cenu. Myslim ze ani vo Viedni si zan nedal 400$, ale tak 450 Eur , mylim sa?
Mna od kupy nakoniec odradili recenzie na nie prave najlepsie "cutting ability" v porovnani trebars so Spydercom military. Ako hard use folder som zvolil nakoniec Skirmish.
"Life is too short to carry an ugly knife" - Calvin Coolidge
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Loner napsal:
.... Mohl by jsi Hinderer přesunout, např. do vlákna, Zavíráky ?

To už je jedno, jestli bude o jedno téma navíc. K Bulisovu vláknu jen tolik ... mělo by být věnováno právě testům a zkušenostem uživatelů Najfu s vlastním hodnocením a fotkami, nikoliv linkováním pitomin z JútubuWink
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Loner napsal:
To co jsi napsal, není rejpání, ale naopak, konstruktivní poznámka.Applause Mohl by jsi Hinderer přesunout, např. do vlákna, Zavíráky ? Díky.Admire Happy

Já jsem rád, že je tu nové vlákno a nechápu nechuť k zakládání dalších vlákem. Kua kdo se má vyznat ve vláknu zavíráky, které je v oddělení zavírazcí nože. Jaký je rozdíl mezi zavírákem a zavíracím nožem? Zato u vlákna obsahujícího název konkrétního nože je vše jasné.

Co se týká vlákna o testování - sám jsem zvědav a těším se. Podle mě bylo založeno sice dobře, ale předčasně (neb je to zatím vlákno bez obsahu).

( . )( . )
555
Posláno:

Začátečník
Loner, dakujem, nevadi.
David, dakujem, Stop pin je tu zaujimavy. Nemam sajn, ako sa dotahuje? Z obidvoch stran vyzera ako vidis na fotke, tak snad je dobre uchyteny, chystam sa skusit sekat drevo. Je to strojova vyroba, ale neskutocne opracovana, cvaknem par deatilov a pridam to sem.
Laurin, ano zhruba v tej cene, webshop vlastni mlady chalan nieco malicko sa da zrazit pri osobnom kontakte. Pozitivne je, ze co ma vyvesene na shope, to ma u seba a moj noz isiel dole hend, ako sa vratil z prace.
Cutting ability je fajn, ak ide o zarezavanie sa do prsta, co skusala teraz navsteva Happy ak ide o krajanie parkov a spekaciek, neurobis rovny rez, lebo je ti to nedovoli tvar cepele. V tomto je Spyderco v inej galaxii. Skirmish ma fascinuje cepelou ale nepaci sa mi rucka. Prave medzi mini s damaskom a tym Dejavoo som sa rozhodoval, ale rucka na mini je pre deti a velky mi nejak nesadol. Inak by som mal uz po starostiach ovela skor.
Westy, ospravedlnujem sa, videl som niekolko takto stylizovanych prispevkov tu, tak som to sem dal.

555 vložil tyto přílohy:
hd1.jpg.jpg
IMG_4698.JPG.jpg
IMG_4710.JPG.jpg
IMG_4709.JPG.jpg
IMG_4708.JPG.jpg
IMG_4712.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/21/2009
to 555:mám dotaz co je to za ocel ta 20CV nebo které je podobná?
"On balance, allowing taping was maybe the smartest business move we ever made." -Phil Lesh, Grateful Dead
Posláno:
Štamgast
555
Posláno:

Začátečník
Ten link mi tvrdi, ze nemam cookies povolene, ale je to tusim prvy odkaz na google po zadani 20CV.
na noze-nuz som nasiel toto:
20CV – je proti opotřebení odolná nerezová ocel, která je získaná technologií „pseudopráškové“ metalurgie. Má vysokou abrazivdornost, korozní odolnost, nárazovou houževnatost a výbornou leštitelnost. Obsahuje 1,9% uhlíku, 0,3% manganu, 0,6% molybdenu, 20,0% chrómu a 4,0% vanadu. Uplatňuje se nejen v průmyslu, ale i v nožířství.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2007
Upravene XM-18

laurin vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
2.jpg.jpg
3.jpg.jpg
4.jpg.jpg

"Life is too short to carry an ugly knife" - Calvin Coolidge
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/11/2010
to 555: Mam presne taky isty hinderer ako Ty. Je to monstrozny kus zeleza a titania. Rick Hinderer noz testoval pod kolesom auta. Ma to aj nafotene na webstranke.

to All: Mate skusenost s XM-24? aky je rozdiel ked ho drzi clovek v ruke oproti xm-18?
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/11/2007
chlapi,kam na ty Hinderery chodíte,nemůžu ho nikde sehnad,všude jen samé: Sold....,No available now....Když už jsem se rozhodl dát za to ty prachy,tak to nikde není k máníAdmire
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/8/2010
JIM
skus wiennacutlery.com,maju tam hnedy XM-24 za 900EUR
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/7/2008
MRBLUE napsal:
JIM