ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pomoc při identifikaci Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2004
podařilo se mi od známého získat bajonet. Bohužel je v hrozném stavu, někdo ho používal jako klín, takže celý hřbet čepele je roztlučený kladivem a nějaký chytrák ho nabrousil flexkou Sad. Můžete mi, prosím,někdo říct, co je to zač? Myslím ten bajonet, ne ten člověk, ten je ... Sad
Posláno:
Začátečník
ještě obrázky ...
Posláno:
Začátečník
...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
Podobný mám doma. Je to Rakouský Manlicher z 1.sv.v. U toho tvého ale chybí očko záštity k nasazení na hlaveň.
Posláno:
Začátečník
rolf napsal:
Podobný mám doma. Je to Rakouský Manlicher z 1.sv.v. U toho tvého ale chybí očko záštity k nasazení na hlaveň.
Díky, už jsem ho našel na netu Happy. O téhle verzi bez očka jsem našel že je upravený pro Němce. A podle písmen FGGY na čepeli je vyrobený v Maďarsku.
www.old-smithy.info/bayonets/Austrian%201895.htm
Tady je dost podrobný popis všech verzí
Posláno:
Začátečník
Jinak jsem mezi tím zničil jeho historickou hodnotu a předělal si ho k obrazu svému Happy
Posláno:
Začátečník
...a ještě jeden
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/14/2006
Také bych potřeboval pomoc při identifikaci. Bajonet Mannlicher jsem snad určil dobře, a myslím si, že má zkrácený hrot. Značka CEWG je výrobce - asi český? Opravte mě! Neutral
Bodák - mevím kam s ním. Angry Je celkem dlouhý asi 58 cm a má 4 břity nebo jsou to hrany? Torzo šavle - má vyrážené znaky a nápisy - dvě ratolesti větviček drží královskou korunu, uvnitř vyražené F II. Pod tím VIVAT. Na druhé straně je sedící lev, podobně jako sfinga, ale dívá se doprava - pod ní nápis PRO PATRIA.
Čepel je dlouhá asi 55 cm.
Nevím jak to vše bude zřetelné na fotkách které jsem dostal od známého a přeposílám sem, mezi odborníky a znalce! Proto ten můj laický popis!Laugh !
Díky za odpovědí!

Packa.

packa vložil tyto přílohy:
DSC00821.JPG.jpg
DSC00822.JPG.jpg
DSC00827.JPG.jpg
DSC00829.JPG.jpg

I pád na hubu je krokem vpřed!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Bodák vypadá na Mosin
Šavle je rakouská pro důstojníky českých dobrovolníků, r.1800.
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Pokročilý
Díky westy!

Packa.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/13/2009
Packa: Spodní bodák patří na pušku Manlicher, ale ne na rakouskou. Tvojí variantu používali rumuni. Pozná se jednoduše podle plastických vybrání v horní i spodní části střenek. Pokud bys očistil prostor okolo stiskátka, měla by se objevit malá rumunská orlička. Viz. např. zde:
http://www.armyzdar.cz/?pg=shop&subcat=73&id_prod=730
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/13/2009
Mimochodem, ve speciálu Střelecké revue mne zaujaly nože, vyobrazené na straně 9 dole. Bohužel k nim autor článku nepřipojil žádné údaje. Nevíte někdo prosím, o čí výrobek se jedná? Připojuji nekvalitní reprodukci původní fotky (foceno mobilem). Díky Kouba

Kouba vložil tyto přílohy:
Noze_nejen_pro....jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Kouba díky za info, na tu orličku se poptám!
Ty nože ze SR neznám. Někdo je jisté pozná, nebo zkus dotaz v redakci!
Packa.
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
westy napsal:
Bodák vypadá na Mosin

Tak s tím bych si dovolil polemizovat - spíše bych se přiklonil k tomu, že se jedná o rakousko-uherský tulejový bodák vz. 1867 pro pušky pro zvláštní sbory Werdl vz. 1867 atd. (více viz. "Jan Šmíd, Petr Moudrý: BODÁKY HABSBURSKÉ MONARCHIE 1683 - 1918", str. 60). K přesné identifikaci jsou třeba rozměry - průměr tuleje, její délka, délka čepele a celková délka bodáku.
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Nezkrácený nožový bodák pro rumunskou pušku Mannlicher vz. 1893 by měl mít délku čepele +/- 245 mm.

Co se týče značky výrobce OEWG = Österreichische Waffenfabrik Gesellschaft, Steyr. To už se ale tady na KNIFE několikrát zmiňovalo...Cool

Jinak Rakousko-uhersko dodávalo rozměrově shodné bodáky spolu s puškami Mannlicher do Irska jako vz. 1904, ale o tomhle (alespoň pro mne Happy ) zajímavém tématu se teď nestíhám rozepsat. Neutral
Posláno:

Pokročilý
Petře díky za informace, ještě nechám přeměřit čepel bajonetu a celý bodák!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
[quote=P.] .........Tak s tím bych si dovolil polemizovat .........[/quote/]
S Tebou se nebudu přít, stejně máš pravdu jako vždy Admire
@ Packa - dej rozměry a dostaneš infoWink ....... zítra naskenuji příslušné stránky pana Moudrého a Šacha a hodím je sem
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
Bude to spíše ten Werndl...Mosin má bajonetovou dráhu "přímou" a odskočenou a Werndl "šroubovitou".Zkusím dát obrázek obou. Celková délka by měla být 575mm ,délka čepele 470mm

ps : vkládám to sem půl hodiny,něco zase blbne

EM vložil tyto přílohy:
mosin.jpg
werndl.jpg
werndl2.JPG.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pokročilý
Tak rumunský bajonet Mannlicher je o 20mm kratší, potvrdil se můj předpoklad.
Je to vidět z tvaru hrotu.
Škoda ho!Confused
Ale tři detaily jsou stále záhadou Oh No
1) tenhle "rumun" nemá pronýtovanou přední záštitu . . .
2) to označení OEWG se majiteli i pod lupou čte jako CEWG!, ale C nedává smysl!
3) orlička se nenašla.

Čekám na míry bodáku.
Packa.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
packa: To označení je opravdu OEWG - OE je psané jako spřežka. K těm irčanům, jak psal P. Admire : zkus se podívat třeba sem, najdeš tam i porovnání s rumunem...Wink
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum