ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
EXTREME EDC Možnosti
EM
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/21/2008
...06 a 09 je jak na překlápêčkách z nádraží...a ta luneta bez indexů je kravina...indexy jsou sice na ciferníku,ale čísla na lunetě šmajdaj mimo...nejsou symetrický...ty starší cibule jsou mnohem míň onanistický a sympatičtější,ty nový maj lepší rafičky,ale to je buřt spíš čumím že je nutný aby se taková jemnomechanika prala s tím,že vteřinovka bude mixovat nějakou tekutinu...
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Pet
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/4/2008
U těch s olejem, bude i nějaká extra vodotěsnost, nebo je to jen proti zamlžení a lepší čitelnosti ve vodě? Třeba olejovky od Sinn mají až 5000m.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/10/2018
Ve 13 minutě je to názorně ukázáno (čitelnost)

Hodinky s olejem a bez oleje - Sinn hydro jsem měl dokonce 2x a čitelnost ciferníku s olejem je výborná z úhlu i na suchu.

Nevýhoda tohohle "systému" je poměrně nákladné měnění baterie (zasílání výrobci atd.) a jakoby "gumová" vteřinová ručka, která se "pere" s odporem oleje.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/29/2011
Jak dlouho vydrží baterie, když musí ručička překovávat odpor toho oleje? Čekal bych, že to bude výrazně méně, nebo se pletu? Jinak je to hustý, vůbec jsem nevěděl, že nějaké takové hodinky existují. Nicméně to má asi smysl pouze pro potápěče, nebo to má nějaké výhody i při běžném nošení?
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Nevím jak dlouho vydrží baterie u tohohle projektu. Nečetl jsem to celé a nevím co je v tom za strojek.

Nicméně u Sinn hydro je termokompenzovaný švýcarský strojek ETA 955.652 u kterého se udává s 3V lithiovou baterií životnost baterie cca 15 let. Reálná životnost (vlastní zkušenost) díky oleji byla 7-8 let.

Co se týká užitku, tak jednoznačně vodotěstnost do velkých hloubek a čitelnost číselníku pod úhlem.

Ještě se vrátím k té gumovosti vteřinovky o které jsem psal výše. Nutno říci, že některé kousky to dělají více a některé méně.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
janm napsal:
...Nečetl jsem to celé a nevím co je v tom za strojek...

Autor projektu uvádí strojek Ronda 705 Swiss made.
Posláno:

Štamgast
Tak podle technické listu Rondy by měla baterie vydržet 60 měsíců, takže s olejovou náplní tipuji polovinu.

A je v tom 1,5V baterie, Sinn používá 3V.

Hele nevím, předpokládám, že stvořitel to má vyzkoušené a funkční a bude i za 30 měsíců naživu, aby mohl měnit baterie. Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 8/24/2010
Za mna rozhodne palec hore za trpezlivot, remeselnu zrucnost, technicke prevedenie, mikro strojarinu, rozhodne obdivuhodne. To komu sa co paci je vec druha, preto existuje tolko druhov aut, hodin, nozov ..atd aby si kazdy sudruh vybral podla seba a pokial nenajde zaplati cistku ktora mu je to hodna aby mu niekto vyrobil nieco mimoriadne, pripadne aj najvyssieho trpazlika alebo najrychlejsie hodiny Cool . Super ze existuje aj takato moznostApplause .
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
EXTREME EDC napsal:
Ahoj………………Datumovku tedy vyndám obrousím, přestříkám a opět udělám čísla. A další důvod proč si dávám tolik práce s datumovkou je to že nemám rád tu bílou co bije do očí. Na hodinkách si sám dělám téměř vše…………

Osobně se mi víc líbí jednoduchost těch prvních….

Datumovka mne zaujala hlavně proto, že jsem si přečetl právě ten úvod u těch prvních.
Že může být v hodinkách zakletý olej jsem vůbec netušil… z hlediska uživatele bych asi váhal investovat větší obnos peněz pokud je servis vázaný z nějakého důvodu k jedné konkrétní osobě.
Nehodnotím technickou zručnost to stejně z fotek úplně nepoznám….
Jarda
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Nechci být za rejpala a rozhodně nemám takové znalosti okolo hodinek jako třeba janm, takže je to pouze názor trochu poučeného laika. Nicméně, když se má jednat o hodinky s jistou exluzivitou, za kterou jsou zákazníci většinou ochotní si připlatit, pak se ptám. Proč například strojek za řádově 50,- dolarů, proč ne něco kvalitnějšího s větší výdrží baterie apod.? Za rozdíl v kvalitě se o tolik režijní cena výrobku nezvedne.
Proč olejová náplň? Z mojí zkušenosti, pokud se jedná o hodinky se safírovým sklíčkem s aspoň vnitřním antireflexem, na suchu nemám problém s čitelností a v těch pár metrech pod vodou, kam jsem se zatím potápěl, taky ne. Něco jiného to asi bude u hlubinného potápění, ale pak je potřeba, aby ty hodinky měly garantovanou voděodolnost aspoň 20ATM. Pokud tohle kritérium není výrobce schopen zaručit, pak mi olejová náplň přijde jako nadbytečná, protože výměna baterie bude díky tomu zbytečně komplikovaná.
Co se týče ciferníku, můj slábnoucí stařecký zrak má rád jednoduchost a čitelnost, a to nejen na suchu. Pod vodou to platí dvojnásob. Takže co nejméně nápisů, eventuálně nápisy co nejmenším písmem a jednoduché indexy a číslice na ciferníku. U těchto hodinek je toho „povídání“ na ciferníku a na lunetě na můj vkus moc najednou a k přehlednosti hodinek to nepřispívá.
Další otázka: korunka bude šroubovací? I kdyby ne, nepřijde mi moc praktické, aby byla hladká. Stačí trochu zpocené ruce a „verglování“ s korunkou bude problém. U původního modelu hodinek byla korunka o mnoho praktičtější.
Je bezva, že se tvůrce do takového projektu pustil a smekám před jeho invencí a odvahou a přeju mu úspěch, ale obávám se, že tímhle provedením tak trochu sám sobě hází klacky pod nohy.

Zdenek
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/20/2018
Pokusím se na vše odpovědět.

Design:

Budu se opakovat ale tyhle hodinky jsou udělané tak abych si je koupil já sám. Ciferník je také udělaný tak abych si vyzkoušel kde jsou moje limity. Proto je písmo maličké a indexy také. Můj cíl je dělat hlavně custom hodinky. Čísla na lunetě rozhodně nikam neletí. Zkresluje to fotka.

Datumovka: ano u prvních hodinek jsem šel cestou černé ale je s tím fakt peklo a zde to není až tak výrazné jako na předchozím projektu.

Kvalita strojku: Ronda je velmi dobrý strojek. Například zde zminovaný Sinn u posledního modelu také přešel na rondu konkrétně na rondu 715 Li kterou jsem použil v předchozím modelu. Ronda 715 Li má velkou baterii . Ale nenašel jsem ji v provedení Swiss made. Takže nemá uložení na kamenech a je plastová. Je otázka jestli provedení Swiss nedělají pro Sinn extra.

U strojku jsem poměrně limitovaný. Hlavně výškou ručiště. Kvůli silnějšímu ciferníku potřebuji vysoké ručiště a tím se výběr hodně zužuje. Samozřejmě jsem psal do Rondy ale nikdo mi ani neodepsal.

Výdrž baterie: Ano baterie samozřejmě vydrží méně. To je jasně dané zvýšeným odporem ručičky. Ale zde se vracím proč Ronda 705. Má ze všech strojků které šlo použít nejvyšší "kroutící moment" vteřinovky. A díky téhle diskuzi vyzkouším vyměnit baterku za 3V. To mě samotného dost zajímá.

Výměna baterie: ta je samozřejmě komplikovanější. K novým hodinkám nabídnu tři výměny zdarma kdy zákazník zaplatí jen dopravu a baterii.

Proč olejová náplň: když jsem to viděl bylo jasné že to musím udělat. Čitelnost je skvělá a celkově to působí dobře. Není to o vodotěsnosti. Ta pro mě není zajímavá. Další důvod je i moje ego. Budu první výrobce v ČR kdo něco takového udělal. A je to věc která zaujme. I zde to spustilo diskuzi což je super.

A co je důležité. Hodinky půjdou samozřejmě koupit bez oleje. Ne každému do musí vyhovovat.

Korunka: ne není šroubovací. U WR 10 bar je to zbytečné. Například hodinky Fortis mají WR 20 bar a nemají šroubovací korunku. Proč je korunka hladká. Ona ted není úplně hladká ale je jemně pískovaná. Protože není šroubovací manipuluje se s ní úplně normálně. A korunka je věc která půjde skvěle customizovat takže rýhování nebude problém. A upřímně, kdy nastane situace kdy bych musel manipulovat korunkou a měl ruce třeba od bláta. Podle mě nikdy. Quartz je velmi přesný, stačí nastavit jednu za půl roku čas a nebo přeskočit datum. Nevidím důvod nějakého "taktického" seřizování.

Ještě se vrátím ke strojku a vysvětlím proč jsem zvolil quartz. Můj cíl je dělat kvalitní cenově dostupné hodinky. Mechanika by zvedla cenu o několik tisíc. A nikdy nedosáhne takové spolehlivosti jako quartz. Ano vypadá hezky ale tím to končí. Přesnost bude vždy horší (v této cenové kategorii neřeším třeba Rolex), citlivost na nárazy a otřesy. Opět vede quartz. Mechanika není ani vhodná ani na střelnici. Servis je jen výmena baterie v provedení bez oleje ji zvládne každý doma. Mechanika znamená jednou za pět let doporučený servis: rozebrat, promazat, seřídit.
To jsou hlavní důvody prč quartz. Ale to neznamená že tvrdím že je mechanika naprd. Naopak mám polovinu hodinek v mechanice a vždy mě baví se podívat na krásný strojek. Ale nezapadá to do konceptu mých hodinek.

Na závěr to celé shrnu. Podle mě by byla nuda dělat obyčejné hodinky které ničím nevystupují z řady. To že se někomu líbí a někomu ne je zcela přirozené. Když by byli všechny věci stejné to by ani nemuselo být tohle forum...
No ještě odpovím na jednu věc. Musím se pochválit nikdo to za mě neudělá Laugh A zde jsem na výsledek hrdý. Čtyři roky jsem se díval na krabici s předchozím projektem a pěkně mě srala. Pro mě osobně to byla velká výzva.
.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/21/2011
Strojek ronda???nevidím absolutně problém v něm... osobně mám tyto hodinky 10 let...a slouží k plné spokojenosti... vodotěsnost 200m...co víc chtít
Ráno je nasadíme na ruce a večer sundavam

palong74 vložil tyto přílohy:
IMG_20240325_095219.jpg.jpg

lepsi nuz od tamanu nez zadny
Posláno:

Štamgast
EXTREME EDC napsal:

Kvalita strojku: Ronda je velmi dobrý strojek. Například zde zminovaný Sinn u posledního modelu také přešel na rondu konkrétně na rondu 715 Li kterou jsem použil v předchozím modelu. Ronda 715 Li má velkou baterii . Ale nenašel jsem ji v provedení Swiss made. Takže nemá uložení na kamenech a je plastová. Je otázka jestli provedení Swiss nedělají pro Sinn extra.

Já Rondu jako velmi dobrý strojek nevnímám. Je to dobrý strojek, ale velmi dobrý ne. Co by také člověk chtěl za 40 dolarů.

Proč olejová náplň: Není to o vodotěsnosti.

Je to o vodotěsnosti a hlavně o kompenzaci tlaku, kde Sinn v kombinaci s olejem dělá pružné zadní víko, aby se tlak vyrovnával a hodinky neexplodovaly. V kombinaci s 10WR odolností olej v hodinkách nedává vůbec smysl.
Co se týká vynikající čitelnosti číselníku ze všech úhlů, tak musím souhlasit a kdo to neviděl naživo, tak to nepochopí.

Ještě se vrátím ke strojku a vysvětlím proč jsem zvolil quartz.

No protože mechanické hodinky versus olejová náplň nefunguje, takže Quartz je jediná volba.

Na závěr: Je to určitě zajímavý počin.
Nejsem si jistý odbytem, neb Sinn "hydro" také není žádný frčák a troufnu si říci, že kdyby do tohohle projektu nevstoupila GSG9 (https://cs.wikipedia.org/wiki/GSG9), která jim udělala reklamu, tak je to ležák. Čekací doba na některé modely Sinn hydro je až jeden rok, takže na sklad se moc nevyrábí.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/5/2022
lidi,čtete vůbec ty příspěvky? V infu je napsaný, jak je tohle testovací kus na ozkoušení možností a kontrastu textu,a že cílem je dělat individuální kusy s kustomizací podkladu,textu,indexů a podobně.

a půlka lidí tuhle snahu o výrobu něčeho ne úplně obvyklýho sepsuje, že "ten text je hnusnej a jeho tam moc" 🙄 ...
CUM SPUMIS ORIS
instagram.com/forgottenkustoms
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Úplně to sem nepatří nebo možná jo, když tak klidně odpověď do hodinek….
Ale co ten olej a přesnost, když se počasí urve a bude zase jednou -25 nebo míň?
A co když budu v hodinkách obsluhovat jako firemann velkej oheň po delší dobu (jednou mi tak slezly nehty od žáru)?
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Dnes mi přišel balíček s novými řemínky a jsem fakt nadšený. Je přesně takový jako jsem chtěl "přehnaný" a trochu provokativní. Armyprodukt.cz můžu jen doporučit. Materiál, zpracování a komunikace vše perfektní.

Video zde : www.youtube.com/shorts/YkYUhvm9B_E
.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/11/2009
Když je doporučuješ, tak to napiš správně. armyproduct.cz Happy
Za všechno si můžu sám
Posláno:

Pokročilý
Rozhodující okamžik je zde! Právě jsem zveřejnil kampaň na Hithit a během 45 dní se rozhodne jestli bude úspěšná. Na projektu vlastních hodinek jsem strávil stovky hodin práce a to jestli bude úspěšný nebo ne teď záleží na Vás. Pokud se vám projekt líbí podpořte ho právě teď. Bez Vás to nedokážu. Důležitá je teď každá maličkost. Sdílejte můj projekt. I to může být klíčové. Díky za podporu!

Kampan je zde.
.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/19/2011
Chápu to správně, že když se tvého projektu zúčastním, nic si nekupuji a zmíněné hodinky získám jako odměnu ?
A tím pádem jaksi nemám právo na vrácení výrobku, reklamaci, servis, atp...Surprised
Ana'l nathrach, orth' bha'is's bethod, do che'l de'nmha
"Hadí dech, kouzlo života a smrti, předzvěst stvoření."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Koukam, ze na rozdil od kickstarteru hithit kasiruje hned, ne az po skonceni kampane. Tak snad nezmizi i s penezi ;)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum