ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Pafka Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/25/2007
Díky, kluci. S pouzdrem nevím, tohle by asi bylo složité a nemám na to ještě dost praxe. Futrály budou nejspíš cíl pro příští rok, letos budu mít co dělat abych splnil těch 12 kudel co jsem si předsevzal.
Reddit: reddit.com/user/AlmostOk
Aukro - Nůž pro dobrou věc: aukro.cz/uzivatel/NuzProDobrouVec/nabidky
Posláno:

Pokročilý
Čepel N690 10 cm, ručka stabilizovaná bříza cca 13 cm, nerez+měď. Ještě musím srazit přecho ostří do ricasa - zůstal mi tam takový tlustší kousek který vadí při broušení.

Pafka vložil tyto přílohy:
01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg
06.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/10/2018
Máš to pěkný. Ok Musim se za tebou někdy zase stavit na čumendu a pokecat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/8/2008
Pekná čistá práca, tá meď je pekný detailOk
" Najväčším vzrušením nie je zabíjať, ale nechať žiť. "
J. O.Curwood
Posláno:

Pokročilý
Hencin napsal:
Máš to pěkný. Ok Musim se za tebou někdy zase stavit na čumendu a pokecat.

Jasná věc, budu rád když se zastavíš, stačí dát vědět.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/26/2018
Palec nahoru.
Posláno:

Pokročilý
Tak pro letošek poslední kus. Čepel ze stejné dávky jakou jsem ukazoval v létě - každou čepel jsem vyráběl dvakrát, kdyby něco. Na ručce tentokrát mosaz, jako těžítko do vitríny super:)

Jinak cíl jsem měl letos 12 nožů, a udělal jsem 10, takže žádná hitparáda. Pro příští rok asi nebudu ten cíl zvedat, ale chtěl bych poslat víc nožů z domu. Letos to byly jen 2, a i když jsem pár dalších rozdal, tak se mi to tu začíná hromadit a to je trochu škoda.

Díky všem za přízeň v roce 2020, přeju vše nej do nového roku. Ok

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg
04.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Slušný otvírák na dopisy Applause
Posláno:

Pokročilý
Po delší době nová kudla.
N690 4.75mm, 60 HRC, cca 12 cm čepel. Ručka je odlehčená, těžiště mezi bolsterem a prvním čepem.
Bolster je nýtovaný, je to můj první pokus, a už to asi dělat nebudu:)
Ručka je kartit - taková průmyslová mikarta.

j04.jpg.jpg
j01.jpg.jpg
j05.jpg.jpg
j02.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Po delší době dva kousky. První spíš takový pokus, scandi výbrus pro kamaráda co si to poručil. Sleipner + Palisandr Santos.
Druhá věc inspirovaná jistým ukrajinským nožířem, jméno neznám, jen se mi líbila tvorba. N690 + bubingo, čepel cca 11 cm.

01.jpg.jpg
01a.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Dnes nabroušeno a dokončeno - čepel stejná jako u posledního kousku, N690 @ 60 HRC, cca 105 mm. Ručka skládaná, mosaz, G10, jakási imitace slonoviny, stabilizovaný nádor ořechu. Navíc první pouzdro co se nestydím tady ukázat - jednoduchá konstrukce, ale napustil jsem to horkým voskem, a zdá se že kudla v tom drží dobře.

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
05.jpg.jpg
06.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Dodělal jsem poloprovizorní futrál na jednu předchozí kudlu.

Zároveň chci přehodnotit, jak se nožů zbavuju. Měl jsem cíl, že co za nože utržím, půjde na nějakou charitu. To jsem plnil a mám z toho dobrý pocit, ale musím říct že řešit ceny, a jestli je nůž dost dobrý, atd atd, to je pro mě zbytečný stres, kterým si nechci kazit tenhle koníček.

Takže bych chtěl zkusit experiment, krycí název "Nůž pro dobrou věc". V podstatě jde o to, že nůž dostane první člověk, co si o něj řekne, a následně přispěje na nějakou dobrou věc částkou dle svého uvážení. Pravidla sesumíruju do samostatného příspěvku, ať se na to můžu odkazovat.

Je to asi trochu naivní přístup, ale plní to dva hlavní cíle (vyrábět nože aby je někdo používal, a aby z nich šla nějaká koruna na dobrou věc). Pokud se občas najde někdo, kdo ty pravidla zneužije, nedá se nic dělat, jsem ochoten to risknout. Je to experiment, třeba za rok to zhodnotím a uvidí se jak dál.

Zatím můžu takhle nabídnout ty dva poslední nože co jsou tady v galerce (v tomto příspěvku a v tomto příspěvku ten spodní), jak budu dodělávat pouzdra nebo vyrábět další kudly, budu je sem přidávat.

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Operace Nůž pro dobrou věc

- Proces: zájemce o nůž se ozve, následně dostane nůž poštou/zásilkovnou. Zájemce pošle příspěvek na charitu dle vlastního uvážení, případně nůž vrátí pokud nevyhovuje;
- Konkrétní charita je na výběru zájemce, asi bych preferoval nějaké nekontroverzní jako Člověk v tísni, Adra apod;
- Důkaz o příspěvku nebudu vyžadovat, ale budu vděčný pokud se dozvím částku - čistě abych si mohl vést záznamy o úspěšnosti kudel;
- Rezervuji si možnost zájemce odmítnout dle vlastního uvážení (např. příliš mladý účet na knife.cz);

Nože k dispozici v rámci této akce budou označeny v tomto vlákně.
Posláno:

Pokročilý
Aktuálně z výroby - doufám že by to mohlo jít do kalírny tak během týdne.

03102021.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Dnes dokončeno - ručku jsem předělával několikrát, a stejně to nedopadlo nic extra. Přestože je to micarta, na kterou by se nemělo nic patlat, tak jsem ji trochu nahonil tungovým olejem, aby to na fotkách líp vypadalo:) Až se to ohmatá, nebude to vypadat tak pěkně, i když by samozřejmě mohlo - to je jen moje neschopnost. Jinak ale kudlík ok.

D2 @ 60 HRC, micarta plus mosaz, čepel cca 9 cm. Kožený futrál. Moměntálně zamluveno v rámci operace "nůž pro dobrou věc".

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg
04.jpg.jpg
05.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 8/14/2020
Pafko za me to vypada super a nevim proc, ale tyhlety umelotiny mam radeji nez drevo pro pracovni noze. Ta udrzba se mi zda jednodussi a urcite to neberu jako neco podradneho.
Nuz jsem chtel ja a prispivam na detsky domov a postizene deti.

Castku zda-li zverejnit necham na Pafkovi.

Diky a smekam pred takovou to akci!
Pisu z mobilu, co nema diakritiku, pisu vetsinou z auta, tak prosim prezijte moje preklepy a pravopis, vzdyt nam jde hlavne o kudly.
Jsem primitiv a idiot, co se zajima o noze a vedu kolem toho.
Posláno:

Pokročilý
Cca před rokem jsem začal používat blok na brusný papír, jak jsem to viděl na videu zde - https://www.youtube.com/watch?v=AtAZRdxUrh4

Funguje to dobře, dřív jsem používal jen obyč blok oceli, a musel jsem papír držet prsty a k tomu ještě tlačit - bylo to nepohodlné a únavné. Tenhle blok je prostě lepší. Vyrobil jsem si ho sám, a teď nedávno jsem dělal verzi 2. Přišlo mi že je škoda dělat jen jeden, tak jsem udělal 3 kusy navíc. Kdo byste si chtěl jeden vzít, napiště a domluvíme se - klidně bych to vyměnil za nějaký kus materiálu (stabilizované dřevo, ocel), jiný nástroj nebo něco podobného. V nejhorším případě i peníze na nějakou dobrou věc jako vždy:)

Rozměrově jsou bloky 40x25x80 (jeden kus k dispozici) nebo 50x20x80 (dva kusy k dispozici). Dělané je to na smirkový papír o délce cca 115 mm (tolerance je celkem velká). Kupuju smirk Rhynowet, který má kratší stranu 230 mm - čili po té kratší straně si ustřihnu pruh (šířky 40-50 mm), ten roztřihnu na půl a mám dva kusy které přesně padnou do přípravku. Ve výsledku mám velmi malý odpad. Všechny plochy jsou frézované, rovinnost by měla být (pro tyto účely) ok.

01.jpg.jpg
02.jpg.jpg
03.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/14/2021
Ahoj.
Poslal jsem mail.Díky.
Posláno:

Pokročilý
Všechny tři kusy držáků jsou zamluvené, kdyby byl zájem tak zase můžu nějakou várku v řádu jednotek kusů udělat.
Posláno:

Pokročilý
N690, stabilizovaná bříza od Milana ("labil" tady na knifu). Milane dřevo je myslím super, vypadá fakt pěkně. Nějaké dutinky tam byly, ale nějak jsem to snad zaflikoval.
Záštita je ocel, černěná za studena, plus mosaz.
Futrále spíš takový provizorní, nějak se mi pokrabatil, sorry.
Nůž je volný v rámci operace "nůž pro dobrou věc" (link). Vzhledem k současné situaci je asi jasné, co by ta dobrá věc mohla být.

01.jpg.jpg
03.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum