ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Civivi Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/12/2007
Díky, je to takový první oťukávání se. Ale už mi toho rukama prošlo tolik, že první dojmy se časem už moc nemění.

Jinak to přirovnání je trochu nadsazený, popisuješ to naprosto přesně. Každopádně Sokoke bude určitě v mnoha anketách vítězem "Dostupný nůž roku", a jestli se v Civivi neposerou, tak ho budou prodávat dlouhý roky po kilech. To srovnání mi vytanulo na mysli asi proto, že občas o Sokoke přemýšlím jako o noži, kterým "chtěl Böker Exskelibur vždy být a nikdy nebyl" 😎.

Jinak Saakshi jsem koupil v podstatě z rozumu, designem a parametrově seděl, a protože jsem chtěl "Esprit s flipperem". Nečekal jsem, že to nakonec bude pro mě taková bomba.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/10/2018
Nevíte jestli baterky-nože posílají hrací karty jako bonus k objednanému noži?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/30/2017
Dostaneš karty aj k Civivi, ale pre istotu to napíš do poznámky, že máš záujem aj o karty.
Balíčkov je obmedzené množstvo, takže platí iba do "vypredania", ale zatiaľ sú..Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
Vláďo,
díky za recenzi. Asi jsi sokoke ještě nerozebíral, že? Zajímalo by mě, jak teď civivi řeší neprotáčení čepu. U Asticuse to bylo řešeno drážkou v G-10 střence a vystupující linkou na hlavičce šroubu.
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/20/2020
U Sokoke je to tak isto.
Môj pôvodný účet bol Peto5 a nehanbím sa za to...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2013
díky Happy
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast

Tyler vložil tyto přílohy:
IMG_20230416_142822.jpg.jpg
IMG_20230416_142130.jpg.jpg

"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Na fotkách to asi nevynikne, až se sejdu s Vogysanem, tak zkusím vyfotit vedle G10 verze. Zakulacené hrany vnější i vnitřní. V ruce je změna cítit dost... Perfektní kudla 👍

IMG_20230423_110744.jpg.jpg
IMG_20230423_113229.jpg.jpg
IMG_20230423_113407.jpg.jpg
IMG_20230423_110553.jpg.jpg

"Thin is sharp."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Vláďo,
mám respekt k tvým znalostem a zkušenostem. V podstatě k práci, kterou tady na knife už roky odvádíš. (každý tvůrce webu ví, že "obsah je král" a ten ty sem chrlíš, navíc relevantní, bys měl dostat od Milana pochvalu) Ale " tahle kudla se podle mě stane legendou podobně jako RAT-1, Doziery" a "budou prodávat po kilech" - nic ve zlém, ale to je úlet.

Legenda z toho nebude ani náhodou a kila taky ne, už proto, že to už je v tuhle chvíli vlastně výběhový model, tohle je vidět víc u WE než Civivi. Ale stejně, prostě ta jejich politika zahlcení trhu modely... je sice pro dost lidí zvláštní nebo nepříjemná (jejich nože ztrácí hodnotu jak auta, viz ten grál vision R - koupí si někdo do zásoby, aby měl problém to prodat po 14 dnech o 25% levněji ještě s hardwarem). No nicméně já je chápu - oni totiž opravdu potřebují prodávat kila a tuny, oni prodávají totiž materiál, ne něco navíc, ale fakt jen surově ten materiál. A to, že do toho vrazili know-how a dobré zpracování a kvalitu je vlastně jen "obyčejný" marketing pro prodej toho materiálu. Ty desítky modelů jsou tam proto, aby oslovili prostě všechny a víckrát za sebou a stále dál. Prostě spotřebák, ale ani jeden (ano troufnu si to tvrdit) nebude nikdy ikonou.
Posláno:

Štamgast
Prvně díky za komentář k tomu, co dělám, ale oba víme, že si jen tak blbnu 😉

Jinak chápu tvůj pohled a rozumím tomu, že ho bude hodně lidí sdílet. Sám za sebe ho nechci úplně rozporovat, ale myslím si, že onen poměr cena-výkon-kvalita, který WE/Civivi od svýho začátku přinesl, nožosvět zase trochu rozhýbal a pomohl rozjezdu dalších teď už populárních značek (čímž se sekundarně trh zahlcuje, to ano), protože najednou lidí viděli, co za svoje peníze můžou dostat. A že na tenhle trend musely zpětně reagovat i US značky, viz třeba různý novinky Kershaw, CRKT apod.

A nesouhlasím ani s tím, že nemají "kultovní" model. Elementum takovým nožem je (pod WE třeba Banter a jeho větší a mini verze). I proto je v tolika variacích, protože hlavně za mořem je strašně moc populární, je často i jednou ze základních voleb při porovnání velikosti nožů v recenzích, a to z jednoduchýho důvodu, každej ho zná. I proto je na trhu tak dlouho, proto ho udělali pod WE jako fulltitan, proto přišli s Elemenum 2 s button lockem. A proto ho budou dělat dál. Je to pro mě takovej Leek moderní doby.

Sokoke je oproti němu pracant. Ale z ohlasů za mořem sbírá body na všech frontách. A myslím, že skoro každej, kdo ho vezme do ruky a řízne s ním, tak uzná, že pro praktický použití je to momentálně jedna z vůbec nejlepších voleb na trhu. Proto si myslím, že Sokoke bude s náma dlouhý roky určitě, i kdyby jen v těch čtyřech variantách.

Mimochodem, napočítal jsem 13 způsobů, jakýma ho umím otevřít 😎
"Thin is sharp."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Na Knifestocku jsem našel Tamashii s mikartovou rukojetí a černěnou čepelí za dobrou cenu a tak dneska přišel domů. Mikrofazeta měla dost tupý úhel a moc se mu nechtělo řezat, tak jsem jí přebrousil na cca 25 stupňů vrcholových a teď už je to v pohodě. S původním výbrusem jsem se při pokusu nadělat hoblinky ze smrkové třísky nadřel docela dost. Po přebroušení se zakusuje o hodně ochotněji. Ale závod s Morou stejně prohrál.Happy Nicméně vypadá dobře, drží se mi dobře a řeže taky dobře, takže zvostane doma a bude fungovat jako na většinu potřebných činností použitelný univerzál. I když u mě (doufám!) nebude muset plnit úlohu, na kterou ho zřejmě pan Terzuola primárně vytvořil. Tuhle možnost rád vynechám. Grin
Pro porovnání fotka čepele a jí nařezaných hoblinek před a po přebroušení. Vyfoceno za blbého světla blbě fotícím mobilem, který ovládal blbě fotící fotograraf. Laugh Takže sorry za kvalitu.

Zdenek

Sidney vložil tyto přílohy:
image__2_.jpg.jpg
IMG_20230426_155205.jpg.jpg
IMG_20230426_145957.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/10/2018
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/1/2018
Vím, že nejvíc opěvovaný je ten jejich Sandvik.

Jak mají zvládnutou d2 a 154cm? Kterou vybrat?
Korozivzdornost neřeším, zajímá mě spíš řezivost, dosažitelnost
jemného ostří a jeho výdrž.

Máte někdo praktické srovnání?
Posláno:

Štamgast
Ze 154CM už nože nevyrábějí, měli ji jen na pár modelech, spíš speciálkách zavedených modelů. D2 mají v pohodě úplně, ale jejich 14C28N i Nitro-V se bude líp brousit, a to i do větší jedovatosti. V držení ostří zásadní rozdíl nebude, rozhodně ne nějak výrazně poznatelnej při běžným používání. Mně ten jejich Sandvik sedí perfektně, jedovatej, drží fest i na dřevu.

"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Myslím, že kdybych si musel vybrat, který varle si nechám ufiknout, tak by to byla snažší volba 🙈😁

IMG_20230430_141912.jpg.jpg

"Thin is sharp."
Posláno:
Pozorovatel
Neváhal bych. Sokoke mě nějak nebere. Confused

Díky! A ta 154ka? Dočet jsem se, jak píšeš, že vytvoří
jemnější ostří, ale že d2 má zas agresivnější řez v běžnech
materiálech a lepší
výdrž. .a horší ostřitelnost. A vyšší houževnatost. .

Ale jak víme..Když dva dělají totéž, není to totéž.
Posláno:

Štamgast
Mně D2 funguje nejlíp nabroušená na kameni 600-800 grit, ostří je pak taková mikropilka a při řezu tahem řeže fakt parádně. 154CM má v tomhle blíž 14C28N, taky je vhodná na vyšší grity a obecně vyleštěnou fasetu, z mý zkušenosti se dá rozhodně snadněji nabrousit do jedovata.

Sandvik je na jemným ostří oproti D2 houževnatější, zvlášť pokud je ta D2 zakalená na vyšší HRC, pak může mít tendenci se vyštipovat. U takových 59 HRC je pro mě na používání houževnatá dostatečně. Na fotce je relativně extrémnější příklad, Birk je scandi do nuly, používanej primárně na vyřezávání z tvrdýho dřeva, kde je ostří občas zatěžovaný i z boku.

Při běžném EDC používání zvlášť ve městě ale ten rozdíl nebude nijak zásadní. Na Sandviku mi je sympatická nejen nerezovost, ale hlavně snadnost s jakou jde udržovat ve fakt jedovatým stavu, 154CM je v tomhle ohledu podobná, ale i tak mi 14C28N zvlášť s tepelným zpracováním od Civivi přijde pocitově lepší, čti drží líp ostří.

IMG_20230430_154034.jpg.jpg

"Thin is sharp."
Posláno:
Pozorovatel
Takový zuby, co máš na Birkovi se mi udělají na Laurině v 80crv2 na 63 HRC a scandi do nuly, jen když se ní jebnu o beton.. Nad výdrží fajnovýho ostří jen žasnu(a to zkusil fakt hodně za víc, než 7 let v mých službách) a nad snadností oživení taktéž.

Naproti tomu ta 154CM po chvilce likvidování kartonů okem viditelný otupení.. Do řezu se jí taky nechce moc ochotně, ale to zatím připisuju moc tupýmu vrcholovýmu úhlu tovární fasety. .Ale na oživení taky stačilo pár lehkých tahů na keramice..

Možná se to po přebroušení spraví?

Myslíš(te), že d2 by byl progres, nebo vymýšlím voloviny? Jako allround edc.
Posláno:

Štamgast
Přebruš tu 154ku na použitelnej úhel, pak teprve můžeš hodnotit. D2 by teoreticky měla držet ostří líp, ale záleží na tepelným zpracování. Osobně si myslím, že v běžný praxi velký rozdíly nebudou, aspoň taková je moje zkušenost. Záleží taky na tom, na co ty nože používáš.

Jinak D2 na Tamashii byla moc fajn. Na Green Thornech skvělá, lepší třeba než u BM.

Ale to už jsme celkem dost mimo téma Civivi, jsou tu vlákna jak o broušení tak o jednotlivých ocelích.

"Thin is sharp."
Posláno:
Pozorovatel
Já mluvím právě o materiálech a jejich tepelným zpracováním, co se Civivi, potažmo Sencut, týče. Nechci být mimo téma.

Mám čerstvě Mckenna. Mosaz a 154ka.. 'Sedli' jsme si, až na pár věcí. Nejvíc se mi nelíbí ten stonewash. Klip šel dolů, a mám choutky i amputovat ten fliper, kvůli nošení na dně kapsy..ze stejného důvodu už pochybuju i o tý mosazi Neutral samo. kvůli váze..ale ta je i tak v cajku..ale hlavně mi přijde náchylná na odrbání a potlučení. Jak se bude chovat v kombinaci třeba s mincemi, klíčema a tak..

Prostě mě napadlo, než ji sprasím po svým, zkusit vyměnit za klasiku. Tady, nebo dokud se dá ještě sehnat..

Ale protože střenky i povrchovka se dájí změnit, zbyla otázka, jestli si
polepším s materiálem čepele. Nebo, jestli jsem magor, řeším nesmysly (to je ta pravděpodobnější varianta) , sblížíme se více a časem třeba poutním.

Kapešní nožík tohoto kalibru používám na sem tam šmik, ovoce zeleninu, často kartony, plasty, izolepa. .

Omlouvám se za výlevy a děkuji Ti za reakce!

A. Talpa vložil tyto přílohy:
16829385949212044611235.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Dafy, Guest

Přechod na fórum