ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Civivi Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
CIVIVI ASTICUS

Čepel 9,7 cm od špičky k vrcholu příložek, rukojeť cca 12,7 cm, tloušťka cca 12 mm, váha 110 g, ocel D2, hodně odlehčené příložky jsou z nějakého nerezu. Keramická ložiska a detent. Střenky z G-10 mají znatelně, ale jemně strukturovaný povrch a nebudou podle mého drbat ani jemnější kapsy.

Krátce po zakoupení jsem musel zakápnout čep. Povolování je hned poznat na vyosení čepele a šroub pak jde docela rychle ven, tak je dobré to hlídat. Detent je dobře vyladěný a čep jde seřídit tak, že čepel po odjištění padá vlastní vahou.

Jednoduché a čisté linie, linka střenek navazuje na falešné ostří, jediným dizajnovým „výstřelkem“ jsou střenky nedosahující k okraji příložek. Opticky působí jako menší, než je ve skutečnosti, a hodně k tomu přispívají právě střenky. Skutečnou velikost nože si člověk uvědomí až po otevření.

Asticus je skvěle ovladatelný a úchop je až překvapivě pohodlný. Při běžném držení (kladivovém nebo jiném) není cítit žádný diskomfort, při silném zmáčknutí příložky trochu propružují – vzhledem k tomu, jak je nůž odlehčený, ale spíš překvapuje, že propružují tak málo.

Rukojeť perfektně zapadne do dlaně a při své délce neomezuje žádný způsob držení ani u větší ruky, jen u reverzního úchopu na konci rukojeti je trochu znát klip pod prsty. Nůž je vyvážený na půlce mezi koncem klipu a čepem, což taky přispívá k ovladatelnosti

Hluboký klip dobře sedí na kapse a patka nože nevyčnívá ven, vyndání za klip bez problémů. Výhodou je, že za pár peněz jde sehnat civivi klipy pro rovné i půlkulaté hlavičky.

K tomuhle noži mě přitáhla čepel. Bezchybně a čistě zpracovaná, jemný satin (po vyleštění čepele po broušení ještě víc vynikl), hrany oboustranně přesné, se světelnými efekty si jde hrát hodně dlouho. Čepel je dost široká, i když na první pohled to díky poměrně výraznému falešnému ostří není tak zřetelné. Líbí se mi, že hřbet čepele je rovný a navazuje na linii rukojeti.Ve hřbetu má u střenek cca 3 mm, potom se znatelně ztenčuje jak ke špičce, tak k ostří.

Famózní je ovšem dutý výbrus, jak vizuálně, tak funkčně. Už s tovární fazetou nůž řezal excelentně (tovární fazeta byla jemná a souměrná dokonce i na špičce). Po nabroušení na 40° vrcholových bych ve spojení s linkou ostří řezivost označil spíše za brutální.

Choil považuji u čepele téhle délky za zbytečnost, která jen zkracuje použitelné ostří, na druhou stranu ale zas tak moc nevadí a nůž se možná i líp brousí. Se špičkou bych zacházel velmi opatrně.

Flipper je poměrně malý, aspoň vzhledem k velikosti čepele, a má větší a na kůži poměrně chytlavé vroubkování. Je dobře tvarovaný a umístěný a umožňuje velmi pohodlné a jisté otevření s vynaložením velmi malé síly … ze začátku jsem musel pořád zkoušet, že to jde opravdu rak lehce.

Pojistka má na odtlačné ploše vroubkování (doteď jsem nepochopil, v čem je jeho přínos), chodí bezchybně, napružení je poměrně tvrdé, ale odjištění není nepříjemné. Pozitivní je, že odtlačná plocha je zvýšená a že vnitřní strana není zbroušená, takže není třeba rvát palec dovnitř, dokonce i kdyby byly střenky zarovnané s příložkami.

Na tomhle noži by se krásně vyjímalo nějaké dřívko, zádrhel může být v tom, že čep je proti protáčení zajištěný pouze malou hrankou na dosedací ploše střenek pro čep, aspoň podle videí, já jsem nůž nerozebíral. Šroub čepu sám o sobě tvarovaný není a protáčí se.

Srovnávací fotka je po rozkliknutí v téměř životní velikosti.

Asticus je velký, lehký, skladný, a přitom docela bytelný nůž pro celodenní pohodlné nošení a běžné každodenní věci a tomu je potom do detailů přizpůsobena jeho konstrukce i vzhled. Řekl bych, že jako velký EDC svačiňák s potenciálem i pro těžší práce nebude mít moc konkurentů.

Já s ním mám vlastně jen jeden problém – nejsem moc velký střídač a už jsem si příliš zvykl na jiný nůž, takže pořád váhám, jestli mi zůstane, jednou v inzerci už byl. Za osobní zkušenost ale stojí, myslím.

Chloupek vložil tyto přílohy:
AST_1.JPG.jpg
AST_2.JPG.jpg
AST_3.JPG.jpg
AST_4.JPG.jpg
AST_5.JPG.jpg
AST_6.JPG.jpg
AST_7.JPG.jpg
AST_8.JPG.jpg
AST_9.JPG.jpg
AST_10.JPG.jpg
AST_11.JPG.jpg
AST_12.JPG.jpg
AST_13.jpg.jpg

Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast
ještě trochu ... je docela fotogenický Happy

210606_1a.JPG.jpg
210606_2.JPG.jpg
210606_3.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
byla chyba prodávat ho ... po třech měsících mě znovu překvapilo, jak je ve skutečnosti velký a jak skvěle sedí v ruce, i slicer od kizeru je ve srovnání s asticusem lehce pajcroidní Happy

210924_1.JPG.jpg
210924_2.JPG.jpg
29.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/25/2011
Ok

OldaS vložil tyto přílohy:
IMG_20210924_194028.jpg.jpg

Našel jsem se sedíc se založenýma rukama, na hranici dělící minulost a budoucnost.
Jako bych mohl zabít čas, aniž by zranil věčnost. - Thoreau
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/9/2004
Chloupek napsal:
byla chyba prodávat ho ... po třech měsících mě znovu překvapilo, jak je ve skutečnosti velký a jak skvěle sedí v ruce, i slicer od kizeru je ve srovnání s asticusem lehce pajcroidní Happy

No, ještě že jsem si udělal zásobu Happy .
Po nějakém čase zjišťuji, že se vyrábí menší verze, dokonce i s dřívkem.
Já jsem na něj přišel, když jem hledal alternativu místo Zt0452, který mě úplně nevyhovovalo. Používám ten s tou flekatou čepelí.
J'aime mon pays et Paris... mon Opinel aussi!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Civivi Lumi

alone-rs vložil tyto přílohy:
IMG_20211211_115635.jpg.jpg
IMG_20211211_115438.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/4/2007
😂🤏🏼

Dony vložil tyto přílohy:
1A588358_C776_4CC8_B542_A0848A081776.jpeg.jpg

Kde se jí, tam jez, kde se pije, tam pij, kde se pracuje, tam nepřekážej ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2020
Chloupek napsal:

Civivi je super, ale s dutym vybrusom radsej nie.
Posláno:

Štamgast
@Evenk
Máš blbou zkušenost? Na páčení suchého dřeva to samozřejmě nebude, pro běžné použití jsem zatím vůči dutému výbrusu nenarazil na žádnou výhradu (má ho nejen asticus) Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Ono asi záleží na tom, co chceš s tím nožem dělat. Do břitvy vytažený duťák na páčení moc nebude, ale na to si vezmu něco jiného, třeba něco s konvexem.

Ten Asticus vypadá dobře. Ještě ho tu nějakou dobu vychvaluj, Vláďo a já se zase neudržím. Laugh

Zdenek
Posláno:

Štamgast
Velký už se nevyrábí, dají se snad sehnat s damaškem nebo s barevnými kovy,.ale mini asticus vypadá moc dobře, i když pro mě už je to mrňous Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/30/2017
Cogent👍

Mico1300 vložil tyto přílohy:
20211214_153805.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/9/2013
Mico1300 napsal:
Cogent👍

ahoj.. kde jsi ho sehnal? taky ho potřebuju. Wink
Posláno:

Štamgast
Ahoj, Baterky Nože, ale mal som ho objednaný, na stránke ho zatiaľ nemajú pridaný.
Každopádne neváhaj, nôž je to fakt výborný, hlavne tá obsluha, ale samozrejme aj úchop, spracovanie, proste paráda.

20211215_120244.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Práve vybalený Relic, čepeľ ako Cogent, mikarta a pinzeta, krása je v tej jednoduchosti.

20211222_113750.jpg.jpg
20211222_114007.jpg.jpg
20211222_114243.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 8/14/2021
Civivi trailblazer

Na papíře se nezdál jako nějaký zázrak, opak je ale pravdou.
Výborné zpracování, ostrý jako břitva, výborně řeže, Sandvik se dobře udržuje, pružina je dostatečně silná a zároveň se pohodlně otevírá/zavírá. Takže nějaké nechtěné zavření hrozí opravdu vzácně.
Velké plus je také klips, ten se často u slipjointů nevidí.

Jediné mínus je že při silořezání trošku tlačí klips a spodní hrany ... Ale jelikož to není pracovní nůž tak mu to odpustím Grin

Doufám že v budoucnu uvidíme u Civivi více slipjointů, nic proti double detent mechanismu ...ale pružina je pružina Happy

bolfiik.edc vložil tyto přílohy:
PSX_20220114_161237.jpg.jpg
PSX_20220113_165846.jpg.jpg

Kde je vůle, tam je cesta
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Lumi & Elementum

alone-rs vložil tyto přílohy:
IMG_20220116_151049.jpg.jpg
IMG_20220116_151129.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/25/2013
Panove, mam Velikou prosbu na majitele Civivi Mandate:
Muzete mi prosim zmerit veskere rozmery u (nahradni) cepelky? Moc mne zajima, jestli bych tam mohl dat jine..
Tak trochu malicko specha Admire Admire
diky!!!!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2020
Mico1300 napsal:
Práve vybalený Relic, čepeľ ako Cogent, mikarta a pinzeta, krása je v tej jednoduchosti.

To je aka farba tej micarty?
Posláno:

Štamgast
Podľa výrobcu Dark Green, ale podľa mňa tmavo zelená vyzerá inak.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum