ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Na rok s Pioneerem Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/25/2013
Ahoj, zdravím všechny kamarády, známé, i ty, se kterými se tu pravidelně jen potkávám.

Letos v dubnu to bude právě deset let, co jsem se k tomuto fóru připojil. Je to čas, za který se to tu hodně změnilo, vystřídali se členové, někoho to tu přestalo bavit, někdo odešel na FB a pár lidí bohužel umřelo. Prostě docela dlouhá doba.

Během ní jsem vystřídal cca 200 - 250 převážně zavíracích nožů. Neskromně se pochlubím tím, že jsme tu spolu s Tylerem představili u nás tehdy zcela neznámou a dnes už zase téměř nedostupnou značku Great Eastern Cutlery, pro mě velký favorit.

K americké produkci mě to táhlo od začátku a rozhodně jsem dával přednost nožům, jako vyňatých z mayovek.
Abych mohl nože kupovat musel jsem je i prodávat, a tak mi z těch "divokých" deseti let moc ostrých nástrojů nezůstalo, jen ty opravdu prověřené.
Krom nožů že Států mě ale baví i Evropa a jak se zdá, nakonec to překvapivě vyhrálo Švýcarsko.

A proto mě napadlo založit tohle vlákno. Vím, jaká tu k zakládání nových vláken panuje skepse, dalo by se to ale pojmout jako diskuzní prostor k dlouhodobému testu.

Přes svou zkušenost s mnoha noži totiž nejčastěji beru do ruky nenápadného švýcarského elegána, eloxovaného robustního Pioneera, chcete-li Soldiera, Soldatenmesser.
Je to nůž, který si nakonec může dovolit takřka každý fanda a po mých ostrých deseti letech musím přiznat, že mě ani jednou nezklamal. Pořád se vyrábí v Evropě a sloužil celé řadě lidí, co na něj přes jeho obyčejnost nedají dopustit.

Vlastním jich mnoho a myslím si, že je to nůž, co mě bude provázet celý život. Touhle cestou bych mu rád vzdal hold a třeba popostrčil váhavce, že za to tahle obyčejná kudlička z Ibachu opravdu stojí.

O co tedy jde: koupil jsem balík barevných Pioneerů, které si pro svou značku ve Švýcarsku nechala vyrobit firma Wanger. Jsou to úplně obyčejní Pioneerové, jen mají barvené střenky. Napadlo mě, že jeden z nich budu nosit celý jeden rok. Jen ten a žádný jiný. Průběžně bych sem vkládal obrázky jeho opotřebení, poznatky a postřehy a po roce by se vidělo, jak se to s tímhle mým oblíbencem má. Někomu to třeba pomůže v rozhodování, někoho to třeba odradí. Kdo ví.

Pokud by někomu tahle roční recenze vadila, nelpím na ní a po dohodě s adminem se dá smazat. Přišlo mi to ale jako takové pěkné oživení stojatých vod, recenze se tu už moc nepíší.

Začnu hned prvního ledna a 31. prosince 2023 to ukončím.
Jo, tajemství jsou od toho, aby se prozrazovala. Kamarád z hromádky vybral zelený kousek.

Luděk vložil tyto přílohy:
IMG_20221219_140448.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/16/2017
Dobrý nápad.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Zajímavý počin, smekám před tvojí trpělivostí a těším se na dlouhý příběh! Applause
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Luďku Applause moc dobrý nápad!!!

A přejiHappy ať se ti rok s Pioneerem vydaří!

POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/28/2018
Paráda. Moc se na to těším... Takovej seriál :)
Myslím, že nějaký podobný test dělal nekdo (ibu?), kdysi ve vlákně o Švýcarech. Měl tam něco s nůžkami. A že to drželo docela dlouho...
Posláno:

Štamgast
Tak pánové, moc Vám děkuji za podporu. Nikdo to vyloženě neodsoudil, tak tomu tedy dejme život Happy

Dnes u vody naposledy s červenáčkem a od zítra už? Wink

Přeji hezký nový rok! Ok

IMG_20221231_144107.jpg.jpg
IMG_20221231_144129.jpg.jpg
IMG_20221231_144154.jpg.jpg
IMG_20221231_144251.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/17/2014
S Pioneerem třeba na konec světa :). Díky za nápad a těším se na fotky. Jak test dopadne víme už teď, je to skvělý společník! J.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/4/2016
Hodně hezky nápad Applause Applause Admire
Posláno:

Štamgast
Prvního ledna už je skoro za námi, tak si představíme modelku!

Jak už jsem psal, vybrán byl zelený kousek.
Pro Ty, co třeba tenhle 93mm zázrak neznají, bych uvedl, že tzv. Pioneer Range standardně uvádí, resp. donedávna uváděl, ve dvouřadém (dvě vrstvy želízek, dvě pera) provedení modely Pioneer s otvírákem na konzervy a hodně šikovným plochým šroubováčkem, Electrician, co má místo tohoto otvíráku elektrikářskou čepelku s odizolovávačem kabelů a model Rancher, kde je patřičné místo vyplněno zahradnickou žabkou.
Electrician i Rancher se ještě občas dají sehnat, bohužel už ale spadly mezi modely, kterých se Ibach nadobro vzdal (Electrician se přestane vyrábět letos).

Když se pro něj rozhodnu, dostanu Pioneera v obyčejné papírové krabičce s drobným návodem a gratulací k výběru tradičního produktu. Nic, nad čím by sběratel zaplesal, tohle za roky uchovávání nestojí. Ale! V krabičce je solidní nůž, který se jen s minimálními změnami vyrábí od roku 1961, kdy nahradil model 1951.
Na rozdíl od jiných modelů, tenhle švýcarská armáda opravdu používala, konkrétně v letech 1962 - 2007. Tehdy byl nahrazen onehand modelem Soldier 2008. Ano, švýcarská armáda nože Victorinox stále používá.

Nůž, který mám k dispozici k testu, oplývá zeleným eloxem, což je jediná odlišnost od standardní produkce. Pro své účely si ho jako limitku nechala vyrobit německá firma Wanger, což je znát na zadním štítku. Žádná tragédie, logo firmy je vcelku elegantní.
Čepel je u čepu 3mm silná a krásně se zužuje ke špičce. Krom ní má nůž řadu otvíráků/šroubováků a téměř kouzelné želízko jménem výstružník. Ostrý výstružník. S ním se dají dělat téměř neuvěřitelné věci.

Majitelé 91mm modelů odpustí, ale v robustnosti a v pocitu z nože v ruce vychází 93mm Pioneer jako jasný vítěz. Já vím, nemá vývrtku a pinzetu s párátkem, ale stejně.

Na barevném eloxu bude zajímavé pozorovat pomalu vznikající patinu. Máloco je ve světě nožů hezčí, než ošoupaný eloxovaný vojáček, tady to žije! Happy.

Abych jen nechválil, musím zároveň rovnou upozornit i na jeden jev, který se projevil jen u mého nejoblíbenějšího 93mm modelu, tedy u Pioneera. Electrician ani Rancher podobnou konstrukční zvrhlost nemají. Mluvím o vystouplém očku s kroužkem na provázek. Dokonce jsem za něj Pioneera viděl viset i na klíčích. Bída.

Kdo nedržel v ruce starého Soldiera s průchodkou namísto zadního nýtu mi možná neuvěří, ale ten rozdíl mezi ním a modelem s vyčnívajícím očkem Pioneera je neskutečný. Tady švýcarští návrháři ergonomii nezvládli, při silovém řezání se výstupek Pioneera nepěkně obtiskne do dlaně. Naštěstí je to snadno řešitelné, všem novým Pioneerům očko dočista odbrušuji. Zelenáče to v nejbližších dnech čeká také, snad už zítra Wink

500x500_Victorinox_Pioneer___53960_2.jpg
51_2ioT4lqL._AC_SX679_.jpg.jpg
Victorinox_Pioneer_Rancher.jpg
1000x750_Soldier_model_1951_from_1953.jpg.jpg
350x286_Victorinox_Soldier___1961_Design_2.jpg
316x343_Victorinox_2008_Soldier_2.jpg
IMG_20230101_145307.jpg.jpg
IMG_20230101_145335.jpg.jpg
IMG_20230101_145547.jpg.jpg
IMG_20230101_145555.jpg.jpg
IMG_20230101_145644.jpg.jpg
IMG_20230101_150123.jpg.jpg
IMG_20230101_150211.jpg.jpg
IMG_20230101_150007.jpg.jpg
IMG_20230101_145921.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/22/2005
Jj, nápad dobrej, kolikrát jsem si sam před sebou připadal jak magor, jak jsem nože pořád měnil od levných po drahé, sotva pořídil nový, hledal zas další.
Někdy bych si nejraději podobnou očistnou kůru naordinoval. Jeden jednoduchý nůž jako RAT1 nebo Avispa v ceně do 1500 , případně k tomu Švýcaraka a tzv naklid a neřešit.

Luděk - proč jich máš tolik?
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/15/2009
To bude parádní test. Kde se dají prosimtě pořídit?
Posláno:

Štamgast
Mám jich hodně, protože je mám rád Happy
Každý je něčím nějak zvláštní, něco jsem dostal... A ty nepoužité mám jako slušnou zásobárnu dárků. Když už fakt nevím, zalovím v krabičce a dárek je na světě.
Tedy, rodina je už zásobená maximálně, takže tímhle argumentem si možná jen lžu do kapsy, ale občas prostě nějaký koupím, na Někdy... Happy

Koupit se dají ZDE. Nákup je to jednoduchý a rychlý. Kdyby ale někdo chtěl udělat nějakou větší objednávku, nebo chtěl něco koupit, rád to zařídím Ok Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 12/20/2007
Tak tenhle nápad se mi moc líbí! Třeba se k něčemu podobnému časem taky dostanu. Už mě popravdě samotného unavuje taková ta sběratelská vášeň, kdy pořád pokukuji po nových nožích... A že těch možností dneska je. Díky eshopům v podstatě cokoliv odkudkoliv, záleží jen, kolik je člověk ochoten zaplatit. A kdybych náhodou zapomněl, tak se mi hned připomene nějaká reklama. Přitom zrovna dnes jsem vzpomínal na dobu před eshopy, kdy jsem měl jako kluk jeden zavíráček a jeden pevný nůž na tábory a moje spokojenost byla maximální Confused

Každopádně držím palce a těším se na příspěvky Ok

Švýcarák pro život, ostatní pro radost.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2015
Nápad super, už se těším na seriál Ok
Já bych nezvládl mít Victorinox bez nůžek, ale už tady s touto moji úchylkou otravuji poněkolikáté Shocked
Bez Climbera bych nevytáhl paty z domu

zase2 vložil tyto přílohy:
IMG_20230102_084133.jpg.jpg

Zatím jsem nezažil nic, co bych nepřežil.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/28/2018
zase2: chápu:)
Pokud by časem vznikala hromadná objednávka jak nabízel Luděk, tak bych se s dovolením, klidně s nějakým kusem přidal....

Satch vložil tyto přílohy:
IMG_20230102_153403.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
já jsem si, Luďku (a Vláďo), GEC nože dotáhl někdy v době, kdy jsi se sem registroval. Sraní jak s prvničkou, objednání, doprava z USA, celní deklarace a nakonec fakturace a odvod dph, protože jsem hje bral přes svoje sro.
Tenkrát snad jeden Bull skončil i u BOBa přes zdejší inzerci a jeden byl i u tebe, ten jsem držel hodně dlouho z nostalgie.

Nyní, když mám nutkání, koupím nůž pro syny (třeba starší má aktuálně ProTech), ale sám již více než rok nepoužívám nic jiného než obyčejnej uhlíkovej jednočepelovej Joker s olivou na střence za bratru 350 vočí.
A vždy když něco koupím, protože mě to nutkání přemůže, tak to nakonec dříve či o maličko později prodám.
Je to osvobozující, moc toho nemít

Nápad fajnový Ok
Jsem zvědav na patinu.

Jo a pioneery vlastně máme doma taky, 2018-22 limitky - spolu se syny a právě starší mladej už mi ukazuje jak roste jejich cena na ebay, to je výchova příkladem
No a měl jsem podržet i ty GEC, to by byl vejvar Grin Wink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/31/2022
ahoj,,
pro:Satch také bych si jeden "barevný" nožík vzal,, (kdyby někdo objednával)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2008
Kolik že Piochů musí bejt boabyibach eloxl spešl barvu a logo knife.cz? mrGreen
Vzal bych do zásoby! Wink
Erleichda..
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
Budu sledovat a těšit se na příspěvky.
Sám jednou za čas hodím xx nožů do řady a každej si bez vyjímky musi odsloužit týden v kuse. Člověk pak kouká, co nůž udělá tam, kde by preferoval jiný styl nože.
A ne pořád jen "do práce one hand a na houby slipjoint"

Pokud se podaří, spamnu sem foto svýho pracanta a nefachčenko u sebe.

Tyler Durden vložil tyto přílohy:
IMG_20200410_114017.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/29/2007
zase2 napsal:
Nápad super, už se těším na seriál Ok
Já bych nezvládl mít Victorinox bez nůžek, ale už tady s touto moji úchylkou otravuji poněkolikáté Shocked
Bez Climbera bych nevytáhl paty z domu

Já Ti věřím, že bys to dal i s aloxem bez Climbera. Existuje přece Pioneer X a Farmer X Happy
U mě běžná výbava v civilu RAT1 + Farmer X, v práci RAT1+ Farmer. A v podstatě jako talisman jsem pořídil Soldiera s mým rokem narození, tedy 68 Happy Jo, je to diagnoza.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum