ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Poznávání přírody Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 5/21/2009
lesnypes napsal:
ak by sa to neujalo tak skus bushcraft portal .sk tam by to mozno slo .
Nerobim reklamu aky by bol taky nazor prosim zmazat dakujem

Pôvodne som uvažoval aj nad tým. Sem tam si stránku pozerám ale málo sa hýbe. Na knife chodí oveľa viac ľudí a platí, že viac hláv viac rozumu, tým pádom sa tu viac dozvieme. Tak či tak, ak sa Ti bude chcieť, môžeš založiť na buškraft portáli niečo podobné.
Mora Q 511
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
diky tomu jak je to zde zamerenim ruznorode se pravdepodobne dozvime vic nez od lidi co jsou zamereni stejne.

libi se mi tady diky tomu jak maji clenove ruzny ale rozumny pristup, a to zde naprostou vetsinu lidi neznam,
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
zajímala by mě jedna věc s tímhle tématem související - vždycky když jsem zmagnetizoval jehlu, k severu ukazovala špička, nikdy ouško jehly - a včil Loskutáci - proč tomu tak?
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Posláno:

Pokročilý
Mr. Smith napsal:
zajímala by mě jedna věc s tímhle tématem související - vždycky když jsem zmagnetizoval jehlu, k severu ukazovala špička, nikdy ouško jehly - a včil Loskutáci - proč tomu tak?

Sú dve možnosti - buď naťahuješ a vždy si rovnakou stranou magntu magnetizoval rovnaký koniec ihly alebo platí prvá možnosť. Skôr by som sa obával spoliehať sa určiť sever ihlou zavesenou na nitke, pretože torzná tuhosť nitky je väčšia ako magnetizmus Zeme pôsobiaci na ihlu, čo spôsobuje odchýlku voči severu až do 30°. Preto sa mi zdá ihla uložená na vode presnejšie riešenie.

Mora Q 511
Posláno:
Štamgast
presne te torzni tuhosti nitky se obavam, ale to by slo poresit. poves delsi kus nitky a protahni jej nekolikrat prsty, aby se odkroutil, pak by ho ta jehla mohla prehlasovat. druha moznost je pomalicku a mirne s nitkou kroutit na obe strany a vsimnout si mista kdy s jehla nehne.
Posláno:

Pokročilý
Vkladám link na návod v pdf (76 strán) na astronavigáciu (orientácia na povrchu zeme podľa polohy Slnka, alebo hviezd) pomocou sextantu. Možno dnes v dobe GPS to vyzerá byť úsmevné, ale aj GPS v konečnom dôsledku vychádza z astronavigácie. Táto téma súvisí čiastočne s gnomónom, resp. s pohybom Zeme okolo Slnka a s jej vlastnou rotáciou.
http://sajri.astronomy.cz/astronavigace/zaklady_astronavigace.pdf

Mora Q 511
Posláno:

Pokročilý
V sobotu sme so synmi objavil v malom lesíku v strmej dolinke 3 mŕtve zožraté srny (jedna bola už iba kostrou - možno z jesene?) navzájom od seba vzdialené 30-50 m. Srny sú prikrmované v zime senom. Myslím, že toho roku nebolo nadmerné množstvo snehu ani extrémne mrazy. Myslím, že keby srnu postrelil poľovník, nemal by ju problém dohľadať. V okolí je najväčším predátorom líška. Neviete niekto vysvetliť ako mohli uhynúť? Je líška schopná strhnúť srnu? Žerie ju na mieste, kde ju našla, alebo ju stiahne na kľudnejšie miesto?

Po nájdení srny (bola priamo v potôčiku) starší syn hovorí mladšiemu: "už rozumieš prečo sa nemá piť voda z potoka ale iba z prameňa" - ani neviete ako ma to potešilo Happy
Mora Q 511
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/7/2008
Niesom lovec či poľovník ale 100% líška srnu nestrhne. Možno len v Americkom filme.Grin
Skôr ich strhol medveď a líšky dokonaly dielo. Alebo ďalšia varianta, vlky. Nemajú problém prebehnúť 80km. Ak to bola nejaká svorka na potulkách.Najedli sa a šli.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2010
bapa napsal:
V sobotu sme so synmi objavil v malom lesíku v strmej dolinke 3 mŕtve zožraté srny (jedna bola už iba kostrou - možno z jesene?) navzájom od seba vzdialené 30-50 m. Srny sú prikrmované v zime senom. Myslím, že toho roku nebolo nadmerné množstvo snehu ani extrémne mrazy. Myslím, že keby srnu postrelil poľovník, nemal by ju problém dohľadať. V okolí je najväčším predátorom líška. Neviete niekto vysvetliť ako mohli uhynúť? Je líška schopná strhnúť srnu? Žerie ju na mieste, kde ju našla, alebo ju stiahne na kľudnejšie miesto?

Po nájdení srny (bola priamo v potôčiku) starší syn hovorí mladšiemu: "už rozumieš prečo sa nemá piť voda z potoka ale iba z prameňa" - ani neviete ako ma to potešilo Happy
Včera to bylo v televizi.Soukromí chovatelé dobytka se neštítí krást z krmelců solný liz,který tam zakládají myslivci pro zvěř.Ta pak hyne v zimě vyčerpáním,protože z nedostatku minerálů nemají funkční elektrolyty a tím narušený metabolismus potravy.Beating
PROSÍM NEPOSÍLEJTE MI PM,PIŠTE PŘÍMO NA MAIL.DĚKUJI,B5:-)
Posláno:

Pokročilý
Vo Fatre a na Kysuciach vlky sú. Ale tento lesík je priamo v kotline obklopený poliami, možno 2 km od mesta a niekoľko 100 m od najbližšej dediny. Nezdá sa mi, aby vlci šli tak blízko k civilizácii.
Mora Q 511
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/14/2008
Ahoj můj názor je ten že se otrávili ,to že byla jedna až v potoce či blízko u potoka je tím že postřelený kus či otrávený z posledních sil leží u vody a v leže pije a také tam zemře.Někdy se srnčí otráví věcmi co v lese pohodí lidé někdy i schválně a někdy i věcmi z přírody.Pak je samo ožere zvěř ,lišky a divočáci milují srnčí a u vás medvědi.I to že tam byli 3kusy odpovídá otravě.Pokut to nebyl takzvaný lesní hřbitov kam chodí stará a nemocná zvěř umírat.Zhasínat.Ale to většinou bývá hlouběji v lese.
Posláno:

Štamgast
Mne v Handlovej prebehol vlk cez cestu a boli to nejaké 2km od mesta. Ak ich štvali tak vlkom je jedno kam šli. Zálkad je ich zložiť a skonzumovať.Happy
Posláno:

Pokročilý
Srny v jednom stáde majú revír tak do priemeru 3 km. Tí vlci by museli prejsť najskôr niekoľko km poliami, aby na ne vôbec natrafili. Ale môže byť aj to. Skôr sa však prikláňam k Bulisovmu vysvetleniu s otravou a pitím vody, hoc je pravda aj to, že pri krmelci plnom sena mali aj solisko, ale bolo bez soli.
Mora Q 511
Posláno:

Štamgast
Nachcem sa hrať na chytrého, ale až teraz som čítal Bulisov názor. Bleskla mi hlavou aj táto myšlienka, ale napísal som čo som písal.Happy
Posláno:

Pokročilý
Nech je to akokoľvek, mňa by taká otrava alebo soľ ani vo sne nenapadla - zase o čosi viac vieme Happy.
Mora Q 511
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2009
Surg napsal:
ahaswehr napsal:
to Surg: nepamatuji se, že bych viděl na slunečních hodinách gnomon kolmý k podložce. ...

To si nepamatuješ správně Happy - hodiny s gnómónem jsou nepřesné a proto se nepoužívají. Na běžných slunečních hodinách je tyč rovnoběžná se zemskou osou a nazývá se polos, tím se zvýší přesnost ukazování času. Jenže jak to provést při survivalu, že...Happy

Hlavne jak to RYCHLE provest, kdyz neznam svou zemepisnou sirku, tudiz nevim jaky uhel vuci vodorovine nastavit a predevsim jak sklon tyce spravne orientovat, kdyz neznam sever Happy.
Posláno:
Štamgast
bez zemepisnych souradnic (sirky) a orientace na sever presne slunecni hodiny nepostavis.

pro nepresne Ti staci sklon +-60 stupnu.

nejmin presne slunecni hodiny jsou pastyrske hodiny (dial ring, shepherds ring), staci znat priblizne datum. tento typ se dela pro urcitou zemepisnou sirku. opet, jsou nepresne takze ani v tomhle nebylo nutneji dodrzet zcela presne

spocitat to je dost veda, krivka kterou slunce kresli je slozita.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/20/2008
Bapa:Jestli byly srny u vody, ale aj u krmelce bývá to často otrava.Jestli píšeš o několika km polí, stačí aby na nich byla řepka.Srnčí ji z nedostatku žere jak blbé.Začne být apatické a nechá se dojít na pár metrů.Finálně slepne a zalehá u vody či krmelce.Konec je jasnej.
U nás máme problém se psy.Je li kus stržený psem a věřím že i vlkem, je to většinou v houštáku nebo alespoń tyčovině kde zvíře škobrtne a pes má šanci kus strhnout(stačí i hustší ostružiní).Bohužel je li ten den třeba desátým čoklem co si jej prožene zvládne to i smeták velikosti kokra(podobný případ teď řešíme s PČR).
Rval bych za to lidem pokuty, že by z nich stříkalo mlíčí!
Liška když nosí štěňatum tak zvládne strhnout i pěkný srpnový srnče.Od staré ale dostane nakopáno je li na blízku.Jednou mi při návratu z posedu došel starej lišák po stopě srnčí, kterou sledoval.Když jsem neopatrně upustil podsedák abych zamířil, lišák nadskočil a hned jistil do rokle kam srnčí šlo, jestli ho nemaže koza skopat.Jeho smůlou bylo že na druhou stranu ode mne.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/21/2009
Gofi napsal:
... Alebo ďalšia varianta, vlky. Nemajú problém prebehnúť 80km. Ak to bola nejaká svorka na potulkách.Najedli sa a šli.Happy

Vlk nema problem ani s jeste vetsi vzdalenosti, ale tohle urcite vlci nebyli. Ti strhnou jen kus, kterej potrebujou, a sezerou (postupne od vnitrnosti) kompletne i s kostma. Vzhledem k tomu, ze srna vazi cca kolem 20kg, byla by to pro dva vlky porce na jedno nazrani. Takhle by to udelali psi, ti zabijeji jen ze vzruseni z lovu. V tomhle pripade to ale vidim taky na otravu a nebo vycerpani (mozna i po stvani psem/psama).
Nemusíš trefit, stačí, když se poserou. (Jakov Ščukin)
Posláno:

Pokročilý
Debatovali sme o tom ešte s kolegom na obede a ten hovoril, že ak majú srny v zime nedostatok soli, idú k cestám, ktoré sa solia.
Ináč je pravda, že v okolí lesíka sa pernamentne prechádzali ľudia, niektorí so psami a jedna časť lesíka je mladina (tyčovina) a srny boli v roklinke priamo pod mladým lesom.
Mora Q 511
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum