ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Poznávání přírody Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/23/2010
Mas pravdu asi to bude ten kerblik: http://botanika.wendys.cz/kytky/K85.php
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/19/2010
peku86 napsal:
Mas pravdu asi to bude ten kerblik: http://botanika.wendys.cz/kytky/K85.php

Jak jsem říkal, miříkovitých rostlin jen ve střední Evropě roste mnoho desítek druhů, mnohé jsou si velmi podobné. Projdi si tohle a uděláš si představu (a to tam určitě nejsou všechny druhy): http://botany.cz/cs/index.php?s=apiaceae&submit=Hledej
Posláno:

Štamgast
Pani ale ich je, no podla tych listov to bude ten kerblik lesny (trebulka lesna)
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...taky nejsem botanik. Kdysi za komančů jsem byl s kamarádem u takový bylinkářky (Patočkový) v Semilech a ta mu na nějakej neduh moc doporučovala "paštrňák" což byl vlastně pastinák. Koupit to tenkrát nebylo kde,ale dala mu nějaké typy kde by se to dalo natrhat a u toho nás zároveň varovala před záměnou s rozpukem...tak jsme to tenkrát trochu studovali.Dlouhý roky potom dávali v telce detektivku,kdy na stejným principu odkráglovala nějaká nána svýho manžela...tak jsem si na to taky vzpoměl.
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Pokročilý
Tyhlety krasavce jsme včera potkali se synem a oba viděli i v letu, což je, myslím, docela vzácnost. Druhy asi není třeba představovat, ale berte to jako malou hádanku. Tedy jen pro ty, co se nekouknou na název fotek.

Lucc vložil tyto přílohy:
tesařík_obrovský_Cerambyx_cerdo_cerdo_samec2.jpg.jpg
roháč_obecý__Lucanus_cervus__samice4.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/21/2008
...nádherný kucíí...Applause
mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2010
Tak přesně tyhlety dva sem si dovezl ve skleničce, když jsem byl minulý rok na Slovenska. Ono teda spíš jen jejich "skelety/slupky" našel jsem je v lese, roháč (našel jsem samce) měl ze spodu vyžranou díru (něce ho sežralo zevnitř - nepěkná představa) a tesaříka jakbysmet..
Jinak ještě v létě vídávám tesaříka alpského.
Sláva
Posláno:

Pokročilý
Error napsal:

Tak s ním jsem ještě neměl tu čest, ale rád bych. Ale musím se pochlubit, letos jsem poprvé viděl dospělého martináče hrušňového, bohužel jen mrtvolku.

Jo a k těm vyžraninám, to mohlo vzniknout posmrtně, nejspíš larvy much a mravenci. Dospělci hmyzu obecně nežijí moc dlouho.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2010
Lucc napsal:
Error napsal:

Tak s ním jsem ještě neměl tu čest, ale rád bych. Ale musím se pochlubit, letos jsem poprvé viděl dospělého martináče hrušňového, bohužel jen mrtvolku.

Jo a k těm vyžraninám, to mohlo vzniknout posmrtně, nejspíš larvy much a mravenci. Dospělci hmyzu obecně nežijí moc dlouho.
A co parazitické vosičky?Nemůže to být jejich dílo?Ty přece nakladou na brouka vajíčko do místa kde se stýkají chitinové štítky a larva se zaryje a spapá bítlbrouka hezky zevnitř,no a když je špajzka prázdná,prožere se ven....myslímHappy
PROSÍM NEPOSÍLEJTE MI PM,PIŠTE PŘÍMO NA MAIL.DĚKUJI,B5:-)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2010
S těma vosičkama mě to také napadlo, ale podle dírky nedokážu odhadnout co to mohlo být. Každopádně to byl pěkný kousek.
Sláva
Posláno:

Pokročilý
Bullterier5 napsal:
A co parazitické vosičky?Nemůže to být jejich dílo?

Nevyloučil jsem to, ale nejsem zrovna entomolog, takže fakt nevím, zda napadají i tyto druhy.
Posláno:

Pokročilý
A abychom nezůstali jen u těch hejblavejch breber, tak tady máte nehejblavýho krasavce. Na kopci za městem nám jich teď kvetou stovky.

Mimochodem, tento druh a pár dalších mapují na www.botany.cz. Vím, že hodně lidí z fóra chodí ven. Třeba by vás bavilo se zapojit.

Lucc vložil tyto přílohy:
IMG_5027.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2002
Lucc napsal:
A abychom nezůstali jen u těch hejblavejch breber, tak tady máte nehejblavýho krasavce. Na kopci za městem nám jich teď kvetou stovky.

Mimochodem, tento druh a pár dalších mapují na www.botany.cz. Vím, že hodně lidí z fóra chodí ven. Třeba by vás bavilo se zapojit.
Nějaká orchidej, že? Skoro to mám na jazyku...

EDIT: Ještě k těm tesaříkům: Před mnoha lety jsme se ženou šli na vandr po Šumavě. Seděli jsme snad někde v Borové Ladě na nějaké lavičce a přisedl si tam nějakej místní kořeň a pokoušel se konverzovat. Najednou kde se vzal tu se vzal, letěl kolem nějakej velikánskej, evidentně vzácnej tesařík. Kořeň ho rukou srazil na zem, přišlápl a procedil mezi zuby: "To byl klikoroh, ožírá mladý stromky!" Nehádal jsem se s ním, ale brouka mi bylo líto.

Byla tu řeč o parazitických vosičkách - kutilka (nebo nějaká podobná mrška) si přinesla ochromenou housenku ke hnízdu, odkryla otvor a chystá se housenku zatáhnout dovnitř:

fettgesicht vložil tyto přílohy:
P6120803.JPG.jpg

Proč mi vždycky vyjde příspěvek na začátek nové stránky?
Posláno:

Štamgast
Chrúst obyčajný

peku86 vložil tyto přílohy:
DSCN5567.jpg.jpg
DSCN5568.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2009
peku86 napsal:
Chrúst obyčajný

No toto mi nedá. Chroust obecný to není. Je to Zlatohlávek zlatý - Cetonia aurata.
Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/27/2009
A tu je rozdíl Chroust nahoře, Zlatohlávek dole.

Kiwi vložil tyto přílohy:
15930.jpg
30_Zlatohlavek_zlaty.jpg.jpg

Mám tlačítko mail. Na pm-ka nebudu reagovat. Jdou automaticky do spamů.
Posláno:

Pokročilý
fettgesicht napsal:
Nějaká orchidej, že? Skoro to mám na jazyku...

Ba. Pětiprska žežulík (Gymnadenia conopsea). Více informací zde.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/7/2010
Tohle je docela hezký vlákýnko..Dám takovou srandičku-kdo pozře odvar této léčivky-ten nemusí mít obavu o funkčnost předlouhou a tuhost ohromnou na hezkou řádku let...Grin
Roste to v okolí Lobolendu a již z názvu je patrno, že se nejedná o původní náš druh, ale je to klasický cestovatel za teplem... arón alpský

karakal75 vložil tyto přílohy:
04052012250.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/20/2006
Ví někdo jak se jmenuje tento strom?

Dawos vložil tyto přílohy:
DSC_0047.jpg.jpg
DSC_0048.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/24/2006
Není to štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides) ?, plody to má takové chlupaté lusky
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum