ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
P.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2005
Díky za uznání, reklamu fakt asi moc psát neumím, nezabývám se tím, jen jsem se snažil vyjádřit svůj osobní pocit z nožů pana Poka. Happy Jinak žádný kuchyňák od něho nemám (na rozdíl od mnoha mých kamarádů - měl jsem možnost s noži pracovat). Wink Ale třeba teď po té "reklamě" u něho budu mít slevu a nějaký nůž si pořídím! Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
jaká reklama, co to plácáš? chtěl jsi vysvětlení tak ti to podal každej po svym..Angry co chceš slyšet? já ten mesr doma mám a sem s ním spokojenej,i s tím hnusným dřevem a nic neříkajícím designem..chytrákuAngry neumím být asertivní jako PetrSad
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
P.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2005
Klíííd...Wink Vyrážím na Brdy podívat se jestli se tam po posledních deštích neobjevily nějaké houby. Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004

Poka jsem kupoval jako svatební dar, jel jsem pro sadu do Plzně osobně. O rok později jsem kupoval Vinoxe ( v Praze v kšeftě, neměl jsem čas ) cena plus minus stejná. Oboje nože si dotyční obdarovaní chválí a funkčně není co vytknout. Co se týče zpracování tak u těch Vinoxů byla taková ošklivá fuka jak dosedaj střenky na čepel (obdelníkovej výřez v dřevě oproti klínovitýmu tvaru konce čepele) v obchodě jsem si jí nevšim a pak mi to trochu zkazilo radost. Osobně si myslím že funkčně rozíl žádný, srdcově Poka. Na těch nožích je vidět že jsou dělaný ručně (myslím v tom dobrém slova smyslu).

2dePaul- sorry ale to co psal P. mi jako reklama nepřijde, podobnej názor má pár lidí co znám a ty nože maj doma.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
želva napsal:
jaká reklama, co to plácáš? chtěl jsi vysvětlení tak ti to podal každej po svym..Angry co chceš slyšet? já ten mesr doma mám a sem s ním spokojenej,i s tím hnusným dřevem a nic neříkajícím designem..chytrákuAngry neumím být asertivní jako PetrSad

Vysvetleni muze byt podano subjektivne nebo objektivne Wink.

Uz jsme konstatovali, ze ta ocel je v nejlepsim jenom prumerna. O ergonomii nic nevim a na rukojet nemam zadny nazor, protoze jsem zadny Pok-nuz nikdy nemel v ruce. Za to jsem drzel noze Victorinox a Sabatier ktere stoji priblizne stejne hodne jak noze pana Poka. Zvlast Sabatier ma fantastickou ergonomii a mam zatezko videt, ze "Poky" by mohli byt lepsi.

Moje otazky nebyly mineny jako napadeni nekoho nebo kritika, chtel jsem proste vedet proc ty "Poky" jsou tak oblibene, protoze jsem tomu nerozumel a porad jeste nerozumim.

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Co je tak průměrného na oceli používané panem Pokem? Vždyť je to stejná ocel, jaká je používána prakticky na všech továrních kuchyňských nožích (nerezových).
A co se týká oblíbenosti - je to opravdu vynikající poměr cena/výkon, navíc jsou (alespoň z části) ručně dělané českým řemeslníkem. A spokojenost ostatních je tou správnou reklamou.
To máš podobné jako u aut - Porsche je pojem a každý ho chce mít i když Subaru dělá lepší sporťákyRazz
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/1/2006
dePaul napsal:
Za to jsem drzel noze Victorinox a Sabatier ktere stoji priblizne stejne hodne jak noze pana Poka.
~Paul~

maly sabatier (4") stoji nejak 40 usd. neni to priblizne stenjy - cca 2x drahsi.
(nemam ani poka, ani sabatiera)
Posláno:

Pokročilý
slon napsal:

1. Co je tak průměrného na oceli používané panem Pokem? Vždyť je to stejná ocel, jaká je používána prakticky na všech továrních kuchyňských nožích (nerezových).

2. A co se týká oblíbenosti - je to opravdu vynikající poměr cena/výkon, navíc jsou (alespoň z části) ručně dělané českým řemeslníkem.

3. A spokojenost ostatních je tou správnou reklamou.

1. To faktum, ze tato ocel je pouzivana "prakticky na všech továrních kuchyňských nožích" neznamena, ze je tak vyborna. Bonpertuis HRC 54-58 neni podle meho hlediska nic zvlastniho. Podobne oceli jsou AISI 440A, 420HC, 425M, DIN 1.4110 a Sandvik 12C27. Abych ale pravdu rekl, tak bych radsi bral vsechny ty posledni pred Bonpertuis-oceli.

2. To je mozne, ale takovych je vic. Proto chapu, ze ten jediny argument ktery drzi je, ze jsou vyrobene v Ceske republice.

3. Absolutne. Informace muze ale byt podana subjektivne nebo objektivne. Hranice mezi subjektivitou a reklamou je dost mala.

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Co máš proti Bonpertuis? Všechny ty materiály jsou prakticky stejné, včem jsou Francouzi horší?

Stále mi není jasné, co ti není jasnéRazz - bavíme se tu o "laciných a kvalitních" kuchňských nožích a tam Pok kromě ceny konkuruje ostatním i výborným jménem mezi uživateli (a je jedno, jestli je ta reklama objektivní nebo subjektivní vzhledem k tomu, te nebyla objednána zaplacena výrobcem).
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/6/2004
Nekde jsem to tady uz psal drive. Mam jeden kuchynak od pana Poka a pouzivam ho k plne spokojenosti uz 5 let. Samosebou, za tuhle cenu, dnes temer "lidovou", nemuzeme cekat parametry spickovych matrosu. Muzu vas ale ujistit, ze nuz je pro kuchynske pouziti zcela dostatecny, jen je treba jej obcas obtahnout (pouzivam bily Spyderco trojhranek).
Kdo by ale prece jenom touzil po necem lepsim, jiste by nebyl velky problem pana Poka premluvit, aby udelal cepel z nejake lepsi oceli. Pok mladsi prece pracuje napr. s 440C, ATS34, atd. Nuz pak ale bude ne za "stovky", ale za tisice.
Preju vsem vesele pizlani.
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:

Pokročilý
mudd napsal:
dePaul napsal:
Za to jsem drzel noze Victorinox a Sabatier ktere stoji priblizne stejne hodne jak noze pana Poka.
~Paul~

maly sabatier (4") stoji nejak 40 usd. neni to priblizne stenjy - cca 2x drahsi.

Kde jsi na tu cenu prisel? Za prve, Sabatier ma mnoho modelu. Nektere drazsi, nektere levnejsi. Take zalezi na tom odkud je koupime. 10 cm dlouhy maly Sabatier stoji na teto strance 487 ceskych korun: http://www.cooks-knives.co.uk/x60HRx62Stellar_Sabatier_Knives2018.htm

Takovych stranek je na netu vic.

Cena je tedy priblizne ta sama jako cena noze pana Poka.

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/14/2006
Ahoj všem rozčileným, rozčilujícím se a všem ostatním - co to že nějaká nevinná poznámka nebo něčí názor zvedne vlnu emocí? Laugh
Já čtu pravidelně a líbí se mi že co člověk (neberte mě úplně za slovo! Wink to názor). Přečtu, popřemýšlím a udělám si svůj vlastní, ale to se mi líbí, kdybyste všichni psali úplně stejně, že ..... je super a .... na houno, tak to by jste se mě rychle zbavili...jen to chce víc klidu, ne? Shocked
"Tak jako všechny cesty vedou do Říma....někdy i všechny snahy vedou do prdele...."
Luděk
Posláno:

Pokročilý
slon napsal:
Co máš proti Bonpertuis? Všechny ty materiály jsou prakticky stejné, včem jsou Francouzi horší?

Stále mi není jasné, co ti není jasnéRazz - bavíme se tu o "laciných a kvalitních" kuchňských nožích a tam Pok kromě ceny konkuruje ostatním i výborným jménem mezi uživateli (a je jedno, jestli je ta reklama objektivní nebo subjektivní vzhledem k tomu, te nebyla objednána zaplacena výrobcem).

Nemam nic proti Bonpertuis. Mam nekolik nozu z teto oceli. Je to ocel stredni kvality, jak uz jsem nekolikat psal.

Moje preference zalezi na nekolika ruznych parametrech. Napriklad je Sandvik 12C27 cistsi a ma lepsi distribuci karbidu (ktere jsou mensi), 425HC, 425M se daj kalit do vyssi optimalni tvrdosti, nemecka ocel jako DIN 1.4110 ma obvykle lepsi QC atd, atd.

Jak jsem uz rikal. Ja nekritizuju noze pana Poka, jen nechapu ten podle mne prehnany hype.

~Paul~
Posláno:
Začátečník
dePaul napsal:
mudd napsal:
dePaul napsal:
~Paul~

Kde jsi na tu cenu prisel? Za prve, Sabatier ma mnoho modelu. Nektere drazsi, nektere levnejsi. Take zalezi na tom odkud je koupime. 10 cm dlouhy maly Sabatier stoji na teto strance 487 ceskych korun: http://www.cooks-knives.co.uk/x60HRx62Stellar_Sabatier_Knives2018.htm

Takovych stranek je na netu vic.

Cena je tedy priblizne ta sama jako cena noze pana Poka.

~Paul~

tady:
http://shop.sabatier.com/gb/catalogue/default.cfm?rubrique=Couteaux&gamme=Provence
Posláno:

Pokročilý
OK, clovek ale nemusi kupovat od tech nejdrazsich Wink

~Paul~
Posláno:

Začátečník
Připojený: 6/11/2007
Mám 3 nože od Poka a řežou jako čerti. Parádní nástroje, stačí udržovat ocílkou a starat se o ně. Jsou perfektní a velice dobře fungují a musím se přiznat, že je mi tudíž lhostejno, jakou má ocel jejich čepelí distribuci karbidu, nebo jestli mají daleko horší QC atd, atd.
Posláno:
Začátečník
dePaul napsal:
OK, clovek ale nemusi kupovat od tech nejdrazsich Wink

~Paul~

pokovi ceny taky mame od vyrobce - si myslim, ze je to fair porovnani. ;)
Posláno:

Pokročilý
mudd napsal:

pokovi ceny taky mame od vyrobce - si myslim, ze je to fair porovnani. ;)

Absolutne Happy

~Paul~
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
2 dePaul: Ještě je tu jedna věc, která má na nože Poka velký vliv, která zde nebyla zmíněna . A to skutečnost, že pan Pok objíždí se svými noži "všechny" výstavy a na výstavách je pokud se nepletu jediným člověkem, který tam má ručně vyráběné kuchyňské nože. Takže pak logicky všichni fandové nožů, když chtějí nůž do kuchyně, tak šáhnou po jediné možné variantě a to po nožích pana Poka. Materiálová kvalita možná není na špičce, ale dostačující. Zároveň zde stále není příliš rozšírené nakupování přes zahraniční internetové obchody, nabídka v kamenných obchodech také není příliš velká, alespoň mě přijde, že právě nějaké "střední" třída tu chybí. A pan Pok se v této oblasti poměrné dlouho a úspěšně drží. Tohle jsou podle mne ty pravé důvody, proč jsou jeho nože mezi lidmi na fóru tolik rozšířené a oblíbené.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Dle mého názoru je ocel od Bonpertiusu do kuchyně i jinam zcela dotačující.Dá se poměrně snadno nabrousit a relativně drží ostří a navíc je poměrně levná.Asi takhle poku bych si pořídil kuchyňák z RWL,S30V,M390,elmaxu případně jiné hitech oceli,stejně bych je musel někdy v průběhu práce obtáhnout případně přebrousit.Při dlouho trvající práci se asi nikdo nevyhne tomu aby nůž použil pro nástroj i nevhodným způsobem a tím mu způsobil újmu.Takže proč do kuchně ne top class?
1.Vysoké pořizovací náklady,nad poměry průměrné české rodiny jak na nůž tak na prostředky jeho údržby
2.čas strávený uvedením nástroje do stavu schopného přesné práce je delší a dnes v době požadavků maximálních výkonů se toto nenosí(hosti počkají kuchař si stojí u Tormeka a brousí si kudlu) bo čas jsou peníze.Jasně ty z top materiálů vydrží dýl(nezbrousíš je tak rychle),ale stejně je jednou opotřebuješ a zase následuje vysoká investice do pořízení nových.Na Poky vyděláš rychlejiWink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum