ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
Zubatý ostří je na opravdu křupavé pečivo, což ve většině případů nehrozí. A tak teda stačí jakýkoli dostatečně dlouhý a ostrý nůž. Mám doma asi 8-10 let kudlu z Mikova ( něco CrMo z Brazílie) dobře se to brousí a je to dost vysoký na čepeli a i dlouhý - takový univerzál. Jen se na to lepí žitnej chleba a tak to musím po manželce prostě umejt, no....
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/27/2016
Příspěvky: 393
Ahoj hošani, všem Vám patří dík za radu, komentář. Velké + dávám piráte Tobě za ten link na tu light 14cm. Ten se mi líbí. Původně jsem chtěl nůž od Opinelu, no tam byla délka 210 cenťáků, z toho už jsem měl obavu. Takže ještě jednou díkec všem Cool
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/22/2007
Příspěvky: 314
Z nože o délce 2,1 metru bych měl taky strach...
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/27/2016
Příspěvky: 393
Njn, tak jsem se upsal. Ta 0 tam je nějak navíc. 21cm je správně
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/2/2015
Příspěvky: 48
Ahoj, chtěl bych se zeptat na názor kamarád mi přinesl na nabroušení dva japonské kuchyňáky Tojiro a při broušení jsem si všiml, že jsou oba tak po různu prohlé. Zkusil jsem jen velmi zlehka prohnout zpět jen v ruce bez použití síly a velmi ochotně se prohli zpět, ale tu původní rovnost už to samozřejmě nemá.

S tímto druhem nožů zkušenost vůbec nemám, tak jsem se chtěl zeptat je to dáno typem nože i když uváděná tvrdost 61 hrc by se asi moc prohýbat neměla, nebo to může být vadou výroby?
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2001
Příspěvky: 448
Houzva napsal:
Ahoj, chtěl bych se zeptat na názor kamarád mi přinesl na nabroušení dva japonské kuchyňáky Tojiro a při broušení jsem si všiml, že jsou oba tak po různu prohlé. Zkusil jsem jen velmi zlehka prohnout zpět jen v ruce bez použití síly a velmi ochotně se prohli zpět, ale tu původní rovnost už to samozřejmě nemá.

S tímto druhem nožů zkušenost vůbec nemám, tak jsem se chtěl zeptat je to dáno typem nože i když uváděná tvrdost 61 hrc by se asi moc prohýbat neměla, nebo to může být vadou výroby?


Je velice pravděpodobné že to ohýbání bude tím že je to klasická japonská konstrukce měkká nosná část a na středu nebo na boku tenká tvrdá řezná část. Oproti "západním" nožům které jsou vetšinou zakalené v celém průřezu a z jednoho druhu oceli a "pruží" tak ty japonské se prostě ohnou Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2009
Příspěvky: 2,718
Houzva >>> Par krat sa mi uz dostali do ruky noze tohto "damaskového "tipu. Ono je to v podstate jadro z VG10 (+- N690)obalene damaskovym blatom. 61HRC ma len to VG10 jadro.Po pravde neskusal som to nikdy ohybat ale asi tam bude "pes zakopany"ze tie kraje su nekaleny nerez damasek, si myslimWink
PS nez som to dopisal Jeronimo to vystihol
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
Mám doma něco podobného s VG-1. Po 16ti vrstvách čehosi na bocích - síla 1,8 mm - a pěkně drží, nic se neohýbá - i když jsem to zkoušel...
Takže si myslím, že chybka je jinde.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,911
miloslav.zítek napsal:
Mám doma něco podobného s VG-1. Po 16ti vrstvách čehosi na bocích - síla 1,8 mm - a pěkně drží, nic se neohýbá - i když jsem to zkoušel...
Takže si myslím, že chybka je jinde.

Mílo japonskej standart je tvrdé jádro a měkké boky, je to praktické na výrobu údržbu a zároveň i levné proto to tak dělají.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 1/2/2015
Příspěvky: 48
Díky s tou laminací to chápu. Tohle byl třívrstvý sendvič uprostřed nějak uhlikovka, ale i tak mě zarazilo když se to ohybalo jako kus drátu.
vaf
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 9/1/2009
Příspěvky: 319
Nedávno jsem si přinesl z bazaru 20cm Zwillinga řady five star, kde bych kvůli značce vadu při výrobě skoro vyloučil a byl taky do oblouku. Vzhledem k tomu, co jsem s ním musel dělat, abych ho před broušením srovnal, nemyslím, že by se to stalo při drcení česneku. To musela výt jinačí síla. Byly momenty, kdy jsem se s ním skoro loučil a on to snes a srovnal se. Shocked Pružnej jako fileťák. Úplně za hranicí toho, co bych si k němu normálně dovolil. Jako říkal jsem si vždycinky, že se ty značky krapet přeceňujou, ale... Admire S tím by měla co dělat i Eliška Pomořanská!
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/5/2012
Příspěvky: 135
Velký vliv má způsob kalení. Pokud je to parciálně nebo hamon, tak to pochopitelně jde ohnout poměrně snadno Happy .
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Příspěvky: 230
Ahoj kamarádi, přátelé kudliček.Happy
Většina z nás velmi pozorně s potěšením sleduje jak se objevují stále nové a velice nádherné kudličky. Radost se dívat. Účel pro které byly vyrobeny se různí. Dovolte mi abych oživil trochu toto vlákno a podělil se o pocity a zkušenosti z užívání kuchyňských nožů jejichž tvůrcem je Faktor (Jirka Rachota)
Nebudu nic bytečně okomentovávat, sami o nich máte dobrý přehled. Jen to krátce shrnu. Převážně dělá z oceli Bohler N690 a tepelně je má většinou zpracované na 58-59 HRC, což osobně vidím jako ideál pro nůž určený pro kuchyňské práce.
Začnu náhledem na jejich výběr který jsem si od něj postupně pořídil a pak bych se vrhnul na krátký komentář k tkzv. řeznickému vykošťováku, na zkušenosti s jeho používáním v běžných podmnkách.
V komentáři nepůjde o recenzi v pravém slova smyslu ani smysluplné důkladné testování....půjde o dojmy z užívání.


Lodivod vložil tyto přílohy:
IMG_20170925_085743.jpg.jpg
IMG_20170925_085506.jpg.jpg
IMG_20170925_085523.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Příspěvky: 230
Ahoooj.
Tak ten prvně pořízený se světlejší rukojetí ještě vykazuje známky hledání cesty k ideálnímu tvaru, ale ten později pořízený ( tmavší rukojeť) už zcela zjevně postoupil jak zpracováním tak pojetím o třídu výše. V prostředí kde tyto kudličky vznikají je to obdivuhodné, vůbec už nebudu komentovat ceny za jaké je Jirka nabízí.Happy


Lodivod vložil tyto přílohy:
Říjen_2017_004.JPG.jpg
Říjen_2017_007.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Příspěvky: 230
Ahoooj.
V zaměstnání nám tuto zimu v době nemocí dvou spolupracovníků pomáhají dva mladí kluci, topenáři a špičkoví svářeči. Jeden z nich je vyučený řezník a přivydělává si při bourání masa, nějakou tu kačku si přivydělá na zabijačkách a výrobou klobás. Slovo dalo slovo a tak si zapůjčil na jednu takovou akci Jirkův vykošťováček.
Opět se nechci pouštět do nějakých odborných výrazů z řezničiny, fotečky řeknou daleko více.
Po jejich shlédnutí shrnu závěr a názor profesionála.Happy řezníka, topenáře a svářeče....Grin


Lodivod vložil tyto přílohy:
P1030249.JPG.jpg
P1030251.JPG.jpg
P1030252.JPG.jpg
P1030253.JPG.jpg
P1030255.JPG.jpg
P1030256.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2007
Příspěvky: 230
Ahoooj.
Tak ten slíbený závěr.
Náš řezník Marek byl doslova unešený, zhodnotil to tak, že bourací práce mu s touto kudličkou trvala zhruba polovinu času co kudlou kterou používal doposud. Moc se s tím chlubit nechtěl, ale stačil se u toho i pořezat.
Jediné co si prý netroufl, tak vrazit kudlu mezi kolenní kloub a páčit, to se bál aby mi jej nezničil, použil na to svůj starší nůž s téměřo 1,5 mm silnější čepelí. ( ta Jirkova má sílu čepele 2,5 mm )
Obratem si u Jirky objednal dva stejné nože a teď už jen čeká na jejich dodání.

Jirko, jen ti touto cestou chci poděkovat za tvá díla jež zbobí naši kuchyni.Happy


Lodivod vložil tyto přílohy:
P1030258.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/30/2006
Příspěvky: 552
Ahoj Dušane,
Děkuji za krásný počteníčko,jsem moc rád že našli moje nožíky tak věrného zákazníka .
Ještě přidám fotečku od zákazníka co udělal radost své ženě.
Jirka factory


factory vložil tyto přílohy:
mms_img_6662781400.jpg.jpg


chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 9/20/2017
Příspěvky: 58
zabikuch88 napsal:
Ahoj, prosím Vás o radu. Už se dále nemůžu dívat na stav mého kuchyňského vybavení ( nože ) Do lesa chodím s prvotřídním nádobíčkem a doma to je děs a hrůza. Nyní nastal čas na radikální změnu.
Základ je proškolení obsluhy. To provedu, rodina dostane školení co se s noži dělá a jaký je na jakou práci. Další bod je uložení kudel. To jsem vyřešil nezerovým magnetickým držákem, takže základ by byl, jedem dál.
První nůž potřebuji na pečivo. Z větší části bude rozkrávat rohlíky, různé cer. bulky atd. Chléb si kraju v obchodě v tom automatu, mám rád krajíčky krásně rovné. Někdy se ale stane že chléb potřebuji nakrát i doma, takže to musí nůž zvládnout.
Poradíte, dáte mi prosím tip jaký si tedy mám nůž na pečivo koupit? Tip už mám, s noži na pečivo ale nemám žádnou zkušenost. Děkuji za odpověď 😎


Z vlastnej skusenosti mozem odporucit na pecivo /z poslednej doby/ napr.

Chlebovy s jednostrannym vybrusom:
https://www.alza.cz/berndorf-sandrik-nuz-na-chleb-profi-line-d5151523.htm?o=4

Vyborny univerzal /dobry aj na chlieb/, s jednostrannym vybrusom
https://www.alza.sk/berndorf-sandrik-noz-uzitkovy-profi-line-d5151518.htm

Univerzal, lahsi /dobry aj na chlieb/
https://www.alza.cz/victorinox-swissclassic-nuz-na-rajcata-cerny-d1481023.htm?o=9

Podobnu verziu ma aj Fiskars /o chlp dlhsiu a trochu tensiu/ +aj ine znacky
Jan Amos Komenský: Veškeré kvaltování toliko pro hovado dobré jest.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/5/2010
Příspěvky: 1,117
factory: prosímtě hledal jsem, ale nenašel.. nemáš nějaké stránky-katalog-ceník? sháním pár kuchyňských nožů a zkusil bych tvoje (preferuji funkčnost ne značku typu FDick..)... spíš na hrubější práce typu zabíjačky atd..

díky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/30/2006
Příspěvky: 552
pepe12345 napsal:
factory: prosímtě hledal jsem, ale nenašel.. nemáš nějaké stránky-katalog-ceník? sháním pár kuchyňských nožů a zkusil bych tvoje (preferuji funkčnost ne značku typu FDick..)... spíš na hrubější práce typu zabíjačky atd..

díky

Mrkni do emailu
Jirka factory
chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris