ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,004
RencMan

https://www.kulina.cz/kucharsky-nuz-twin-1731-zwilling/d-80183/

...a co tohle, když máš takový rozpočet...já když vybíral kuchyňák, tak jsem se nad ním hodně naslintal, ale byl zcela mé finanční úvahy.
Krásný nůž a na Zwilling je na Knife spousta chvály! Jestli chceš opravdu něco TOP co Ti bude celý život dělat radost, mohlo by to být TO ono.
Ber to samozřejmě jen jako tip a inspiraci.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,004
Řada Zwilling Diplóme vypadá taky parádně...
Laugh Wink Razz ...a už jsem v tom zas
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/24/2018
Příspěvky: 10
Jo Zwilling je určitě super značka a kudla vypadá dost dobře. Chtěl bych ale asi něco co není sériovka... Popravdě mám v hlavě větší zmatek než na začátku. Co jsem tak ale pochopil tak lepší je uhlíková ocel která je sice složitější na údržbu ale kvalitnější, co jsem se tak díval, tak ty japonské nože jsou hodně z uhlíkové ocele. Mam aktuálně zapůjčen nůž z klasického Damašku a řekl bych, že v pohodě. Na noži zůstávají ,,fleky" to mě ale zase tak nevadí. Už teď jsem naučen, že po každém použití svůj dosavadní kuchyňák opláchnu, osuším a uklidím. Jediné co jsme zpozoroval, že ocel zanechává na potravinách lehkou kovovou pachuť.
Aktuálně si nejsem jist zda chci damašek šlo mi hlavně o to aby nůž byl kovaný, to se děje i sendvičové ocele (ta se mi možná líbí ještě víc jak damašek), nevím jaká další ocel vlastně prochází pod rukama kováře??? Moc se mi nelíbí když se nůž jen vyřeže z kusu plechu a pak brousí (u ručních praví v takové cenové relaci samozřejmě...)
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/18/2012
Příspěvky: 6
Ahoj ve spolek.

Rád bych si koupil nějaké pěkné nože do kuchyně a tak mě napadlo, že vás tu kolektivně požádám o doporučení.

Hledám nože evropského typu (klidně japonské výroby) - ideálně pokud by se podařilo najít nějaký špalek nebo sadu. Ocílku bych unesl i v jiném duchu, pokud by nebyla součástí. Ideálně aby sada obsahovala nůž se zoubky na chleba - ale pokud mě přesvědčíte, že s pořádně jedovatými kousky je to zbytečné uvidíme.

Plus bych ještě poprosil o srovnání, jestli si myslíže, že nože japonské výrovy budou co do údržby a životnosti horší volba - než klasika ukovaná v Německu apod.

Čím méně sada bude stát, tím lépe, ale myslím, že strop by mohl být kolem 5-8 tisíc.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2010
Příspěvky: 2,522
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,235
Enky napsal:
Ahoj ve spolek.

Rád bych si koupil nějaké pěkné nože do kuchyně a tak mě napadlo, že vás tu kolektivně požádám o doporučení.

Hledám nože evropského typu (klidně japonské výroby) - ideálně pokud by se podařilo najít nějaký špalek nebo sadu. Ocílku bych unesl i v jiném duchu, pokud by nebyla součástí. Ideálně aby sada obsahovala nůž se zoubky na chleba - ale pokud mě přesvědčíte, že s pořádně jedovatými kousky je to zbytečné uvidíme.

Plus bych ještě poprosil o srovnání, jestli si myslíže, že nože japonské výrovy budou co do údržby a životnosti horší volba - než klasika ukovaná v Německu apod.

Čím méně sada bude stát, tím lépe, ale myslím, že strop by mohl být kolem 5-8 tisíc.



Osobně bych do sady nožů nešel. Časem se zjistí, že některé nože ze sady vůbec nepoužíváš.
Ve své kuchyni zvládám všechny činnosti dvěma noži. Všechno, co se krájí, zpracovávám kudlou s 21 cm čepelí; je to nůž od Romána. Čištění a loupání zeleniny obstarává malý nožík od KDS za pakatel. Pravda, nezabývám se vykosťováním masa, filetací ryb a podobných věcí.

“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/26/2007
Příspěvky: 1,317
Zdenek má pravdu. Dva stačia. Keby nestačili, tak je dobré mať jeden 20 cm (krájanie väčších vecí, jeden 15 cm denné bežné krájanie a dva nože do 10 cm na čistenie drobné odkrajovanie. Tie malé používam najčastejšie a veľký najmenej. Samozrejme mám nožov viac, ale v podstate sú mi zbytočné. Sadu určite nie. Dokonca ja tie štyri je dobré mať od rôznych výrobcov. Nie som presvedčený o tom, že tvar rúčky na veľkom noži by mi vyhovoval na malom noži, pritom výrobcovia robia často rady nožov s rovnakým tvarom rúčky, len sa líšia rozmerom.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
Na loupání cibule a česneku mám malýho Trampa - 12 060 - ( dobře padne do ruky i se drží fajn za čepel) , krájení cibule taky, ev. 19 312 od Radeka ( letos Lipová - KITH), na běžné krájení svůj sendvič - 19 312, pak ještě na hrubší zacházení moje kudla z M390. No a když je větší práce s masem, vytáhnu nerez sendvič santoku s VG1 na středu. A na pečivo Mikov s hladkým ostřím.
Takže v podstatě potvrzuju Mimovo zkušenosti.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/18/2012
Příspěvky: 6
Chlapi moc díky za Vaše příspěvky, jen bych poprosil jestli je můžete doplnit o odkazy - nejsem ani kovář ani nožíř - jen jsem se tu začetl, udělal jsem si drobnou představu a hledám další inspiraci, případně nějaké akce nebo méně známé značky.

Pokusím se blíže specifikovat co hledám.

Osobně taky vystačím s velkým kuchyňákem a menším nožem na jemnou práci + nůž na chleba, ale pokud mi jen chybí ostrý nůž, rád to příjmu.

O sadě uvažuju ze 2 důvodů:
- cenová výhodnost a kompletní vybavení v jendom řešení - a počítám, že ženská bude zase raději pracovat s menšími noži než já i přesto, že nemám tlapu jak medvěd Grin
- ad 2 - rád bych je měl jako designový prvek, kdy mě pohled na ně bude opravdu těšit

V tomhle ohledu by se mi líbilo něco ve stylu Wusthof, Dick, Zwilling - co by obsahovalo třeba i ten nůž na ryby - ale u Wusthofu jsem někde myslím četl docela kritiku na ergonomii (myslím, že to bylo u Gourmet/Clasic, ale v ruce jsem je neměl) - proto mě napadlo, jestli byste neměli nějaké alternativy, kde by bylo stejně muziky za méně peněz.

No a pak druhá varianta - japonec s evropskou ručkou, třeba:
http://www.noze-nuz.com/dick/kusakichi.php
http://www.nipponshop.cz/78/japonsky-nuz-sakai-takayuki-gyuto-210mm-damasek-33-vrstev.html

Tady si ale říkám, jestli budou stejně funkční, jako ta sada (co do univerzálnosti) a jestli se nemusím bát, co se týká horšího zacházení s noži - respektive jestli pak netrávím život jen jejich údržbou Grin

Případně navrhněte nějaké alternativy a doplnění o broušení, ocílku, možná fileťák a vidličku na maso - prostě druhou - část sady Wink

Jo a zajímal by mě Váš názor na rozdíl v ostrosti mezi japonci a evropskou klasikou - jestli ty nože krájí stejně.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/25/2016
Příspěvky: 205
Ahoj chlapi, nevím jestli to sem patří, doufám,že jo. Chtěl byc se zeptat, čím brousíte kuchyňské nože. Já mám vodní kameny o 120-5000 hrubosti a pak obtahovací kožený řemen. S tím jsem vždy nabrousil vše, až nedavno mi znamý donesl pár levných kuchyňáku se slovy nabruš to prosím, neřežou. Za boha se mi to nepovedlo, tak mě zajímá, v čem by mohla být chyba. Úhel broušení byl jak jsem se dočetl 10-15 stupňů. Ještě bych se chtěl zeptat, kdy a proč se používá ocílka.Popřípadě výhody a nevýhody broušení ocílkou. Omlouvám se za pravopis píšu na rychlo z mobilu...... děkuji Admire Admire
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/23/2015
Příspěvky: 208
Čau,

ak si otvorený aj iným možnostiam ako klasické značky typu Wusthof, Zwilling a pod., tak ja Ti dávam do pozornosti tieto nože z aliexpresu www.aliexpress.com/store/group/Z-L-Series/3667083_512749152.html?spm=2114.12010608.0.0.15d568b2xZOQ0i.

Ja som ich kupoval asi polroka dozadu. Či je ten damašek fakt kovaný alebo je to nejaký fake, to nedokážem posúdiť, keďže nie som kováč. Pri tej cene mi je to v zásade jedno. Nože prišli ale jedovato nabrúsené (každý z nich holil), výbrus stiahnutý krásne do tenučka, čo je pri kuchynských nožoch dôležité. Môžeš zobrať sadu, alebo si vyskladať vlastnú. Spracovanie je podľa mňa veľmi dobré. Myslím, že aj oceľ je fajn spracovaná, lebo ostrie držia dobre. Som ochotný veriť tomu, že tam je použitá fakt tá VG10 ako uvádzajú. A namiesto ocieľky by som radšej kúpil keramické kamene od Jan03 - sú perfektné.

Toľko za mňa

M.

Enky napsal:
Chlapi moc díky za Vaše příspěvky, jen bych poprosil jestli je můžete doplnit o odkazy - nejsem ani kovář ani nožíř - jen jsem se tu začetl, udělal jsem si drobnou představu a hledám další inspiraci, případně nějaké akce nebo méně známé značky.

Pokusím se blíže specifikovat co hledám.

Osobně taky vystačím s velkým kuchyňákem a menším nožem na jemnou práci + nůž na chleba, ale pokud mi jen chybí ostrý nůž, rád to příjmu.

O sadě uvažuju ze 2 důvodů:
- cenová výhodnost a kompletní vybavení v jendom řešení - a počítám, že ženská bude zase raději pracovat s menšími noži než já i přesto, že nemám tlapu jak medvěd Grin
- ad 2 - rád bych je měl jako designový prvek, kdy mě pohled na ně bude opravdu těšit

V tomhle ohledu by se mi líbilo něco ve stylu Wusthof, Dick, Zwilling - co by obsahovalo třeba i ten nůž na ryby - ale u Wusthofu jsem někde myslím četl docela kritiku na ergonomii (myslím, že to bylo u Gourmet/Clasic, ale v ruce jsem je neměl) - proto mě napadlo, jestli byste neměli nějaké alternativy, kde by bylo stejně muziky za méně peněz.

No a pak druhá varianta - japonec s evropskou ručkou, třeba:
http://www.noze-nuz.com/dick/kusakichi.php
http://www.nipponshop.cz/78/japonsky-nuz-sakai-takayuki-gyuto-210mm-damasek-33-vrstev.html

Tady si ale říkám, jestli budou stejně funkční, jako ta sada (co do univerzálnosti) a jestli se nemusím bát, co se týká horšího zacházení s noži - respektive jestli pak netrávím život jen jejich údržbou Grin

Případně navrhněte nějaké alternativy a doplnění o broušení, ocílku, možná fileťák a vidličku na maso - prostě druhou - část sady Wink

Jo a zajímal by mě Váš názor na rozdíl v ostrosti mezi japonci a evropskou klasikou - jestli ty nože krájí stejně.

FB @nozejanovic
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/10/2015
Příspěvky: 638
KaRlOsss napsal:
Ahoj chlapi, nevím jestli to sem patří, doufám,že jo. Chtěl byc se zeptat, čím brousíte kuchyňské nože. Já mám vodní kameny o 120-5000 hrubosti a pak obtahovací kožený řemen. S tím jsem vždy nabrousil vše, až nedavno mi znamý donesl pár levných kuchyňáku se slovy nabruš to prosím, neřežou. Za boha se mi to nepovedlo, tak mě zajímá, v čem by mohla být chyba. Úhel broušení byl jak jsem se dočetl 10-15 stupňů. Ještě bych se chtěl zeptat, kdy a proč se používá ocílka.Popřípadě výhody a nevýhody broušení ocílkou. Omlouvám se za pravopis píšu na rychlo z mobilu...... děkuji Admire Admire

Dôvodov môže byť viac - vyhnuté (dokrútené) ostrie, možno boli tupé tak že si sa ešte neprebrúsil na nové ostrie a podobne. Ocielka sa používa na zrovnanie ostria po použití. Je to také dočasné (geometricky nie zrovna šťastné) riešenie problému no stále lepšie ako nič. Alternatívou sú keramické tyčky ktoré ostrie aj brúsia (je to abrazív).
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 4,500
Enky napsal:
Ahoj ve spolek.

Rád bych si koupil nějaké pěkné nože do kuchyně a tak mě napadlo, že vás tu kolektivně požádám o doporučení.

Hledám nože evropského typu (klidně japonské výroby) - ideálně pokud by se podařilo najít nějaký špalek nebo sadu. Ocílku bych unesl i v jiném duchu, pokud by nebyla součástí. Ideálně aby sada obsahovala nůž se zoubky na chleba - ale pokud mě přesvědčíte, že s pořádně jedovatými kousky je to zbytečné uvidíme.

Plus bych ještě poprosil o srovnání, jestli si myslíže, že nože japonské výrovy budou co do údržby a životnosti horší volba - než klasika ukovaná v Německu apod.

Čím méně sada bude stát, tím lépe, ale myslím, že strop by mohl být kolem 5-8 tisíc.


Ptáš se na rady, ovšem tohle je hodně, ale opravdu hodně osobní, navíc pokud sám říkáš, že se chceš dívat na pěknou sadu .....
Zkus spíš začít u toho co máš, co doma používáte a co Ti na tom vyhovuje nebo naopak vadí .... to Ti napoví co potřebuješ.
kuchyňáky jsou fakt jiná záležitost než nůž pro radost na pásku, ty desítky nebo stovky hodin při vaření za rok můžeš zažívat pohodu nebo pakárnu s něčím co nějak vypadá....
Když si třeba koupíš jeden byť obyčejnej kuchyňák a dobrou brusnou sadu budeš se těšit na každý rajče a prorostlý maso, když si koupíš krásnou sadu a budeš dělat s tupým nožem, protože k nožíři na nabroušení se dostaneš až za týden, budeš mít rajčata rozpatlaný po celým prkénku a maso žužlat jak bezzubej stařec z Ukrajiny a pohoda to určitě nebude....
Souhlasím se Zdenkem a myslím, že na dobrou sadu je 8 prostě málo ( jenom co stojí třeba blok ...)
Nakonec když teď koupíš dva dost dobrý, zjistíš zase co Ti schází a za třeba dva roky koupíš jeden nebo dva zase parádní co Ti doplnějí tu mezeru no a na dalších 20 let budeš mít naprosto super sadu a vaření si užívat.....
Jarda
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2015
Příspěvky: 154
Sorry jako, ale tady to je fakt ....... Moc to řešíte. Je to hlavně pracovní nástroj. Uvědomte si, že váš čistý čas práce s nožem při přípravě jídla pro rodinu bude asi pět minut.
Kdo doma rád vaříte a nejste si jistí jestli santoku za tři a půl nebo Zwilling za čtyři a půl, kupte si co chcete. Zvyknete si na to a bude to OK. Osobně doporučuju pro amatéry KDS, Pok nebo Fiskars a pokud se o to budete starat, tak máte na hóóódně dlouho klid. Hlavně si pořiďte dobrou ocílku a brousek.
Pro rejpaly. Jsem profesí kuchař. V oboru bez přestávky pracuju od roku 1988. A vyzkoušel jsem od no name kudel, po Wüstofy, Zwillingy, všech možných typů, že to málo kdo kdy bude mít v rukách.
Doma mám Poky, v práci Haccp kudly z makra(lehce se brousí a kupuje mi je zaměstnavatel a na melouchy mám pár svých, výše zmiňovaných Wüsthofů, dva Zwillingy a dvě no name, ale super kudly.
P.S. Nemít v sobě devět piv, nenapíšu to sem. Tak to berte ( samozřejmě kdo chcete) jako doporučení. Ale jestli je libo, kupte si co chcete.
Jo a ještě- nemyslim si, že je potřeba mít nůž na housku a nůž na rohlík. Z praxe vim, že pokud nekostíš a nebouráš maso, stačej na domácí vaření když se rozšoupnu dvě až tři kudly. A někdy i jedna.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Ať nezakládám nové vlákno. Rozhodl jsem se přejít ze všech těch ala supermarket nožů o kousek dál. Moc se mi líbí japonské nože a hlavně Damascénské nože, což bych nejradši, ale bojím se, že se nesloučí s mou představou:
- priorita je co nejdelší udržení si ostří (jakžtakž zvládnu ocílku, na šutry si netroufám a nabrousit nechám jednou za 2 roky)
- Zatím nevím jestli nůž šéfkuchaře nebo santoku (levné variace mám doma obě, ale každá má něco do sebe)
- Damasc se bojím, že půjde chuť oceli do jídla, čemuž se chci vyhnout (plus dá se udržovat bez patiny od jídla?)
- Chtěl jsem sadu, ale nakonec budu preferovat ergonomii úchopu před designem
- chtěl jsem 4 kudly za 2 k, nakonec je mi jasný, že asi přitlačím a půjdu do dvou nožů a pak dokoupím dráp (takový malý lehký zahnutý - s tím dělám rád)
- cenově si umím trochu polevnit victorinox, wusthof, f.dick, zwilling a berndorf či fiskars a KDS (ale ne všechny řady od daných značek)
Děkuji za tipy a směr či vyvrácení mýtů
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,235
No já zas říkám, proč si komplikovat život? Japonská kuchyně je odlišná od evropské a tam jsou ty nejrůznější nože a nožíky potřeba. Navíc, později se zjistí, že udržovat nože z rez-uhlíkovky je otrava. Do kuchyně bez nerezu nelez.😄
Nejlepší je nechat si u nožíře zhotovit pořádnou kuchyňskou kudlu z "kosmického materiálu" (termín vypůjčen od pana Matějky) a je vystaráno. Jednou za uherský rok se ostří oživí na keramice a jede se dál. Mám dva kuchyňáky z RWL 34 a M390, co potřebuju jiného?
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Dekuji Zdenku a ano. Dava to smysl i me. Jen pro info. Kolik je cca cena od nozire na kvalitu a material co mas. Ciste hrube. Dekuji
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,004
Ahoj,
Mám nůž od Wajgyho z Elmaxu, santoku. Naprosto precizní zpracování, geometrie ostří, jsem prostě moc spokojený!Ok
Ber to jako nasměrování a koukni do inzerce nožířů, na těch třech stránkách nezabloudíšWinkHappyWajgy tam má jak klasické kuchyňáky,tak i santoku v DLC.
Uvidíš, získáš nějakou představu a rozhodneš se jestli nakonec nožíře nebo nějakou fabriku...
Šťastnou ruku při výběru!!!Happy
Luboš
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,235
hampejz napsal:
Dekuji Zdenku a ano. Dava to smysl i me. Jen pro info. Kolik je cca cena od nozire na kvalitu a material co mas. Ciste hrube. Dekuji


... o cenách se tu bavit raději nebudu. Posílám emílek.
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Zdeněk/Gyrl - díky. Prošel jsem nabídku nožířů. Upřímně na japonských nožích mě přitahuje tradice a historie a pokud půjdu do japonce, tak chci skutečně v japonsku dělaný nůž (neříkám, že hned Hatoriho). Baví mne na tom ten příběh. Ale zatím to vidím u výše zmíněných fabrik. Obzvlášť když jsem dnes viděl ženu něco krájet na talíři (dá se žena nějakou hypnozou převést do stavu knifefriendly? :) ). To bude největší boj
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris