ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 79
hampejz: upozorňuji, že na udržování ostří japonských nožů není ocílka vhodná. Dělá to zuby. Osobně vyzkoušeno na noži Tojiro Western s jádrem z oceli VG-10 tvrdost 60HRC. Přímo výrobce píše, že se ostří neudržuje ocílkou, ale na vodním kameni.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Martas: to jsem prave cetl. Mozna si japonce necham na pozdejsi roky :) bude treba k nemu dospet
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 858
Mám kuchařský Wüsthof Classic Icon 20 cm a santoku Zwilling Diplòme. Ta řada Diplome je vyrobena v Japonsku,přišlo skvěle nabroušené ostatně stejně jako Wüsthof
Ženy a nože...
Tchýně nůž používá jako šroubovák, sekeru,sekáček a neví,že existuje prkénko, nože běžně ihned po nabroušení a klidně přede mnou vezme na talíř plech nebo pekáčAngry Beating Beating Beating
Manželka nůž opláchne a vrátí do bloku a pokud nůž okamžitě neprokrojí slupku rajčete přichází okamžitě reklamaceGrin Applause tož asi takWink Happy
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
zlatá žena :) Prosím Tě, classic 8" je určitě ve výběru. Kdy vezmeš santoku a kdy 8"? Mě to přijde, že jsou plně zastupitelné a furt řeším, jestli chci oba nebo stačí jeden z nich
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 858
Doma nekuchám ryby a na špikování použiju 8-10 cm nožík na čištění zeleniny. Momentálně mám na všechno santoku, prostě santoku období Wink a krásně se na tu plochu čepele nabírá cibule nebo cokoliv z prkénka...takže doma stačí na drtivou většinu asi jeden pořádný ...
...Laugh Laugh Laugh ale chtění je úplně jiná disciplína Razz Grin
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Jj, to přesně chápu. Já se právě rozhoduju jako základ mezi 8" či santoku a k tomu asi drápek. Většina zelenina, bylinky jak na prkénku, tak v ruce a sem tam trochu masa. Jen jsem blíž 8" protože santoku bych chtěl origo japonsko Damašek a ten prostě chce jednak ruce na broušení a druhak další prachy na vodní šutr :(
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 79
hampejz: Jestli můžu mluvit za sebe, tak mně přijde na běžnou kuchyňskou práci univerzálnější kuchařský nůž a nebo gyuto, než santoku. Santoku je dobrý na zeleninu, ale není tak obratný.
Jinak evropský kuchařský vs gyuto: Gyuto bývá tvrdší, líp drží ostří, ale nevhodný pro ty co jsou zvyklí každou chvíli přejet ocílkou a poměrně velké procento "brusičů" ti ten nůž zmrví. Dál je gyuto křehčí subtilnější, není to rozhodně na sekání kostí jako klasický kuchařský nůž. Kuchařský nůž je masivnější, jde s ním bez obav sekat, snese prasácké zacházení, s ocílkou si rozumí víc než dobře. Materiál bývá měkčí, jde líp brousit. Pokud nevíš pořádně co chceš, běž do kuchařského, bude to pro Tebe i pro nůž snažší, obzvlášť pokud ho bude brát do ruky někdo další, kdo se nebude chovat k noži tak opatrně jako ty. Stejně tak pokud máš návyky profi kuchaře - přejet po pár říznutí na ocílce.
Mimochodem ten damašek je krásná frajeřina, které ovšem docela fest šroubuje cenu a na funkci to nemá vliv.
Sám vím o čem mluvím, japonce mám.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
Ahoj Martine. Ano děkuji za potvrzení. Vidím to právě, že vezmu třeba jen 8" Evropskýho šéfa a nebo v doplnění viz sada výše (je to dobrá koupě?) a poté, když mě tyhle nápady nepustí, tak si udělám radost nějakým Hattorim a bude prostě hlavně pro radost a používání jen mnou (a k tomu ještě jeden z Ali na kterém se naučím brousit kamenem :) ).
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 4/30/2017
Příspěvky: 12
A jeden vitez mnoha testu. Jen se bojim, ze stejny pribeh a ocilku neda
https://www.macknife.com/products/professional-series-8-chefs-knife-with-dimples-mth-80
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/10/2011
Příspěvky: 316
Vzhledem k tomu, že se blíží vánoce a rodiče projevili zájem o sadu kuchyňských nožů, chtěl bych se Vás zeptat, co by jste mi jako nejlepší v poměru cena výkon doporučili v levnější cenové kategorii (vzhledem ke stylu údržby a broušení mého otce nechci kupovat nic extra drahého). Jaké máte například zkušenosti s Victorinoxem, Fiskarsem nebo Opinelem? Doporučili by jste raděj něco jiné?
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/19/2018
Příspěvky: 33
Já jsem před pár lety koupil k vánocům jako dárek tenhle Mikov:
https://www.mikov.cz/nuz-320-nd-16-lux-profi/
a za tu cenu si myslím, že to je pěkný nůž.
Nebo se zkus kouknout na nože Croma Japanchef.
https://brusnekameny.cz/cs/497-chroma-japanchef
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/16/2015
Příspěvky: 602
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/10/2013
Příspěvky: 52
rainier wolfcastle:

Mám KDS, fiskars, giesser, victorinox.
Fiskars: Za tisicovku (dovolim si dát odkaz: https://kuchynske-noze.heureka.cz/fiskars-functional-formstartovaci-set-5ks/) sada 5 nožů, velice lehké, obratné, levné. Na cokoliv v domácí kuchyni dostačující. Co je pro mě trochu mínus je ručka - taková... no asi moc lehká :D ale nic závažného.
Giesser messer: jsou takové levnější nože do provozu, pořádná ručka, dobře se drží, nekloužou ani zamaštěné. Železo to je měkčí, ale snadno se brousí, obtahuje na ocílce. Opět v domácí kuchyni dostačující, řekl bych nadprůměr oproti lecčemu, co má většina lidí v šuplíku.
Victorinox: Parádní nože, nemám jim co vytknout. Používám v kuchyni i doma. Řady s rukojetí FIBROX mají takový profesionální vzhled, řada swiss classic trochu elegantnější.


Do sady bych doporučil nožík malý hladký, malý zoubkovaný, fileták/vykoštovák, santoku, šéfkuchařský 22cm a velký zoubkovaný + ocílka. Vše potřebné ke štěstí Laugh
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
No.... nože Viktorinox má zeťák ( nevím tedy, jakou řadu) a rozhodl jsem se, že mu udělám elmaxový. Nějak mi jejich kukyňáky nesedly, na rozdíl od zavíracích nožů. Ale KDS taky není vůbec špatná volba. Nezapomínejte na ně.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/10/2013
Příspěvky: 52
Je to možné, každému sedí něco jiného :)
Jinak kuchyňské řady Victorinoxe se liší v podstatě jen rukojetí. Čepele zůstávají stejné a s elmaxem se můžou těžko měřit. Rozdíl je až pak v řeznických SWIBO a nejvyšší řadě Grand Maitre.

Rukojeť mě teď třeba velice mile překvapila u modelů Victorinox Modern, opravdu příjemná v ruce.

A KDS rozhodně práci zastanou, za výborný peníz. Mě jen nejsou tak pohodlné a při práci klouzaly - řady s plastovou rukojetí.



Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 79
Mám dva nože Victorinox, klasický nekovaný s dřevěnou rukojetí na šunku a velký dranžírák fibrox. Do domácnosti jsou to výborné nože za přijatelnou cenu, dobře drží ostří a oba mají jedno společné - výbornou ergonomii, žádné jiné kuchyňáky mně tak dobře nesednou do ruky (což bude asi dost subjektivní) a není ani problém s klouzáním. Mám je mnohem raději než třeba nože od Poka.
Ještě bych dodal, že máti má několik dřevěných nekovaných Victorinoxů minimálně dvacet let a nože jsou krom na pohled vyšisované rukojeti (což by asi spravila nějaká fermež, nebo tak) v naprosto perfektním stavu.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/6/2018
Příspěvky: 7
Chlapci ma niekto skusenosti s boker forge chef? Zhanam kvalitny noz do kuchyne, zahrube za take peniaze, ktory sa tak skoro neotupi a podla moznosti nema tu hrubu ochranu prstov na cepeli.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/10/2011
Příspěvky: 316
Dekuji za podnety. Na tu sadu od Fiskarsu jsem se dival, co jsem ale cetl tak je to docela blato... zapomel jsem napsat to nejdulezitejsi, cenove bych se rad pohyboval v cenove hladine kolem 2000 ( ne ze bych chtel na rodicich setrit, ale nasi si nelamou hlavu nad tim na cem kraji, jestli hodi nuz do mycky a uz vubec ne nad brousenim)
Dival jsem se na nejake noze od KDS. Jake mate zkusenosti s jejich cepelem. Nikde neni napsano o jakou se jedna ocel... Docela me prekvapilo, ze zakladni rady maji tvrdost 54-56hrc, rada frosthard (sic reznicke) 57-59hrc a pritom vyssi rady pouze 52-54hrc. Co je pod 55 je podle me uz docela blato.... Docela dost me zklamal Mikov (v porovnani s nabidkou KDS).
Nevite jakou ocel a jakou tvrdost pouziva Victorinox?
Jake mate zkusenosti s nozi od Poka?
Dival jsem se i na noze ze Solingenu ale opet nikde neni uveden ani material ani tvrdost.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/16/2015
Příspěvky: 602
https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=1065&p=3
už se to tu kdysi probíralo Happy
Za mně Fiscars nebrat, ale já jsem zmlsanej, mám většinou Wüsthofy. Jo a Poky dobrý, ale ty, co mám já jsou dost masivní s poměrně malými držátky, což nemusí vyhovět každému.
Nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní......
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris