ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Líběj se mi ty vaše diskuze. Něco si vždycky vyberu. Ale co mě dostalo, je toto :

Tiež som mal v kuchyni aj nôž z Elmaxu. Odvtedy máme dorezané taniere (niektoré ženy nenaučíš...). Grin konec citátu
Asi dcerka dostane přísný zákaz brát do ruky právě tyhle nože, co mám pro zetě nachystané....
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
baca napsal:

Ahoj Jirko,
"zastarana" nie "zasrana"

Fajn. Dolož to testami, ktoré to dokazujú. Dovtedy to ale prosím prezentuj ako tvoje subjektívne pocity a nesnaž sa to vsugerovať ostatným ako všeobecnú pravdu. Cool

Jujky neumím číst sorryred face Laugh Zastarala jo to si myslím, je to dávno překonaná ocel zrovna jako spousta dalších i tak stále najde své místo na trhu. Prostě dobrý poměr cena víkon a k tomu minimum továrních nožů z jiných ocelí.
Z desetinou máš pravdu je to opravdu lepší, podle testů pětina až čtvrtina. Možná Palo testoval i něco později ale ty jeho nové testy už mě nebavěj tak je nesleduju.

Příloha / Přílohy:
Vysledky_testov.pdf (72kb) staženo 127 time(s).

Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/6/2018
Poznate niekto znacku Bachmayr solingen?

midlo vložil tyto přílohy:
45717334_182296439371725_4288777182974574592_n.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/8/2008
Myslim ze to predavaju na parkovisku pred obchodakmi naši spoluobčania. Ked nekúpiš su potom málo príjemný. Musíš ich poslať rovno do p..e.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/20/2018
Nevzalo mi to odpoved, tak len v skratke. Uz na fotke vidno nerovnomerny vybrus, krivo osadene nity.
Svokra to ma doma, po piatich cykloch v umyvacke to falosne drevo zliezlo dole a ostal podkladovy plast na rucke.
Nabrusit sa to neda, po prechode kamenom sa z toho sype, akoby ten noz bol z lisovanej muky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
A ešte sa môže stať,že rukoväť záhadne akosi ostane v ruke, oddelená od zvyšku noža.Grin
Proste šmejd v plnom význame slova.
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:
Začátečník
nasiel som ich v rodicovskom dome, zabalene, nedotknute. zle opracovane a nesediace rucky som si vsimol hned. Co ma prekvapilo, ze rovny noz je pomerne ostry, ale vlnkovaty mi pride tupy. ak by nemal vlnky, tak pecivo neprereze.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
Meiming napsal:
Jujky neumím číst sorryred face Laugh Zastarala jo to si myslím, je to dávno překonaná ocel...

Z pohľadu moderných vysoko-legovaných ocelí zastaraná je. Nedosahuje ich výkon a to je aj dobre inak by vývoj ocelí nemal zmysel. Na kuchynské nože ju však má zmysel používať práve pre absenciu legur, ktore spôsobujú hrubšie zrno. Preto má zrno jemné a ľahko sa udržuje.
Malé prirovnanie: dýchame ten istý kyslík čo dinosauri a dýcha sa mi docela OK... Grin

Meiming napsal:
Z desetinou máš pravdu je to opravdu lepší, podle testů pětina až čtvrtina. Možná Palo testoval i něco později ale ty jeho nové testy už mě nebavěj tak je nesleduju.

Tabuľka, ktorú si priložil ukazuje hlavne, kto viac alebo menej zvládol tepelné spracovanie a geometriu noža. Rozdiely sú dosť veľké aj pri vysoko legovaných oceliach. A je to vidno aj na pridaných komentároch. Napríklad u CPM REX 121 od Yongerta vydržalo ostrie 500 rezov. Je to dostatočne "moderná" oceľ oproti 1.4116-ke? Cold Steel Finn Bear z 1.4116-ky vydržala 1029 rezov... Cool
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
midlo napsal:
nasiel som ich v rodicovskom dome, zabalene, nedotknute. zle opracovane a nesediace rucky som si vsimol hned. Co ma prekvapilo, ze rovny noz je pomerne ostry, ale vlnkovaty mi pride tupy. ak by nemal vlnky, tak pecivo neprereze.

Zahoď ich, čokoľvek čo má "výbrus" vo výške cca jeden centimeter je sračka.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
baca napsal:
Z pohľadu moderných vysoko-legovaných ocelí zastaraná je. Nedosahuje ich výkon a to je aj dobre inak by vývoj ocelí nemal zmysel. Na kuchynské nože ju však má zmysel používať práve pre absenciu legur, ktore spôsobujú hrubšie zrno. Preto má zrno jemné a ľahko sa udržuje.
Malé prirovnanie: dýchame ten istý kyslík čo dinosauri a dýcha sa mi docela OK... Grin

Taky když se to napíše takhle, pozitiva i negativa, nemám s tím nejmenší problém. Nemá legury, lehce se udržuje lehce se tupí. Moderní práškovky maj spoustu legur, jemný zrno mnohem pomaleji se tupí a daj se i lehce udržovat na kvalitním vodním kameni, ne ocelovou ocílku. Vadí mi hlavně když výrobci dělaj z lidí blbce a píšou o 1.4116 "špičková, vynikající, vysoce uhlíková" jak potom popsat Elmax a M390 práškovky.
Klidně českýmu kuchaři nebo řezníkovi udělám nůž z 1.4116 ať si ho může obtahovat ocílkou, ale nebudu mu lhát že to je špičková ocel s vynikající výdrží ostří, když je to nerezová ocel s minimem dalších legur krom chromu s minimální otěruvzdorností. Což je zas třeba supr když je potřeba staršímu noži vytáhnout unavené nebo poškozené ostří a výbrus dotáhnout do jemnějšího nebo leštěného povrchu.
Jsi si jistej že by se dinosaurum dnes dýchalo dobře? Je ve vzduchu stejně kyslíku, dusíku,... (legur)?

baca napsal:
Tabuľka, ktorú si priložil ukazuje hlavne, kto viac alebo menej zvládol tepelné spracovanie a geometriu noža. Rozdiely sú dosť veľké aj pri vysoko legovaných oceliach. A je to vidno aj na pridaných komentároch. Napríklad u CPM REX 121 od Yongerta vydržalo ostrie 500 rezov. Je to dostatočne "moderná" oceľ oproti 1.4116-ke? Cold Steel Finn Bear z 1.4116-ky vydržala 1029 rezov... Cool
Neřekl bych že ukazuje "hlavně", ukazuje toho hodně a je tam dost údajů i různých nožů ze stejných materiálů z kterých si jde udělat celkem slušnou představu co od které oceli očekávat v porovnání s jinou testovanou ocelí. Zrovna REX 121 je na nůž podle mě nevhodnej, jeho dobré vlastnosti se projeví při geometrii na fréze. Při nožové geometrii výbrusu je buď moc tvrdej ale taky zatraceně křehkej nebo použitelně houževnatej ale s výdrží jako mají mnohem dostupnější, levnější a líp zpracovatelné materiály. Jen byl v jisté době zrovna COOL. To radši deset nožů z 1.4116 než další z REXe aby ležel v šuplíku.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Začátečník
Uz je doma Applause

midlo vložil tyto přílohy:
_SAM9181.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/10/2013
Zdravím všechny,
Mate někdo zkušenost s touto sadou? http://www.garden21.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=158642
Pokud by to bylo opravdu s vg10, tak by to byl asi dobrej kup, ale komu se dá dnes věřit Confused

Není to pro mě, ale znamej něco shání tak do 4tisic sadu o třech kouscich.

http://www.garden21.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=158642

Předem díky za jakoukoliv odpověď 😉
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/30/2006
Eskimo napsal:
Zdravím všechny,
Mate někdo zkušenost s touto sadou? http://www.garden21.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=158642
Pokud by to bylo opravdu s vg10, tak by to byl asi dobrej kup, ale komu se dá dnes věřit Confused

Není to pro mě, ale znamej něco shání tak do 4tisic sadu o třech kouscich.

http://www.garden21.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=158642

Předem díky za jakoukoliv odpověď 😉

To by se nechalo pořídit u mě v Elmaxu
Ale tak termín březen
Factory
chceš můj nůž tak pisni na e-mail
Posláno:

Štamgast
factory napsal:

To by se nechalo pořídit u mě v Elmaxu
Ale tak termín březen
Factory

Rád si pozriem ako za tú cenu vyrobíš tri integrály z elmaxu.
Počkám si kľudne aj rok... Grin
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/9/2015
Zdravím. Nemáte niekto skúsenosti s nožmi Victorinox Grand Maitre? Aká je výdrž ostria a celkové spracovanie? Victorinox je moja srdcovka tak rozmýšlam nad kúpou celej sady v drevenom bloku.
https://www.victorinox.com/hk/en/Products/Cutlery/Knife-Blocks--Sets/Grand-Maitre-Cutlery-Block-6-pieces/p/7.7243.6
Ďakujem
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2007
Ahoj. Happy
Porozuměl jsem tomu tak, že Eskymo shání něco slušného do té částky, že mu Faktory nabídl tři kuchyňáky z Elmaxu ve stejných tvarech a délkách.Útočit na něj jen proto,že v odkazu jsou možná skutečné integrály, shazovat jeho nabídku a tlačit ho tím do výroby integrálu mi připadá trochu nefér.Neutral Pěkný den.
Posláno:

Štamgast
Nikoho nezhadzujem ani naňho neútočím a už vôbec nikoho nikam netlačím. Cool

Len reagujem na vetu "To by se nechalo pořídit u mě v Elmaxu".

V odkaze sú tri integrály tak je predpoklad, že autor príspevku má záujem o integrály. Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/2/2007
OK. Happy
vaf
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/1/2009
Přihodil jsem si do vánoční objednávky takového prcka, ale co to bude za žiletku, to jsem netušil! 😃 V porovnání špiček je s Opinelem č.9.

vaf vložil tyto přílohy:
WP_20181205_10_46_21_Pro.jpg.jpg
WP_20181205_10_45_42_Pro.jpg.jpg
WP_20181205_10_48_33_Pro.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/28/2017
vaf napsal:
Přihodil jsem si do vánoční objednávky takového prcka, ale co to bude za žiletku, to jsem netušil! 😃 V porovnání špiček je s Opinelem č.9.

Ahoj vaf, mohli by jsi dát rozměry toho prcka - vypadá moc hezky Ok
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum