ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
A místo brusky si pořiď kámen o dvojí zrnitosti tak cca 600 // 1000 a prkýnko se zelenou pastou na stržení jehly.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/27/2019
Už som sa rozhodol, že zoberiem oba nože wüsthof.
Akurát by som sa chcel poradiť, brúsku ktorú som pár príspevkov vyššie spomínal nie je vhodná?
Je to originál wüsthof ktorú odporúčajú na brúsenie.

Prípadne ak nie, aký je rozdiel v brúseni ocielkou a kameňom?
A akú ocielku keď sú štyri typy? Prípadne akú hrubosť kameňa,?

Dik
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2016
brtani napsal:
Akurát by som sa chcel poradiť, brúsku ktorú som pár príspevkov vyššie spomínal nie je vhodná?

Dik

Takhle, já osobně neznám žádnou takovouhle brusku na protahování, která vhodná je.
Tuto konkrétně neznám, to musíš vědět ty jestli ti vyhovuje a nůž si chrochtá, já teda pochybuju.
Rozdíl v broušení na ocílce vs kámen je ten, že na klasické ocílce se nebrousí, pouze vytahuje (obnovuje, narovnává) ostří do co možná nejpůvodnějšímu stavu. Kdežto kameny už nůž brousíš. Hrubost ti už radil v příspěvku výše pan M.Zítek. A ocilku já doporučuju nějakou od F.Dick, je to většinou popsané jaká je na co, musíš vědět ty co od ní očekáváš. Případně ocílka od Jan03 viz.odkaz by nemusela být špatná volba.Wink
http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=53667
Posláno:

Štamgast
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/22/2009
Jinus12 napsal:
brtani napsal:

Dik

Takhle, já osobně neznám žádnou takovouhle brusku na protahování, která vhodná je.
Tuto konkrétně neznám, to musíš vědět ty jestli ti vyhovuje a nůž si chrochtá, já teda pochybuju.
Rozdíl v broušení na ocílce vs kámen je ten, že na klasické ocílce se nebrousí, pouze vytahuje (obnovuje, narovnává) ostří do co možná nejpůvodnějšímu stavu. Kdežto kameny už nůž brousíš. Hrubost ti už radil v příspěvku výše pan M.Zítek. A ocilku já doporučuju nějakou od F.Dick, je to většinou popsané jaká je na co, musíš vědět ty co od ní očekáváš. Případně ocílka od Jan03 viz.odkaz by nemusela být špatná volba.Wink

Ocílka od Jan03 už často i brousí.
Posláno:

Štamgast
xxviktor napsal:
Jinus12 napsal:
brtani napsal:

Dik

Ano, myslel jsem to tak že by zabil dvě mouchy jednou ranou Ok
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 12/28/2017
Jinus12 napsal:
[quote=brtani]Zdravim, chcel by som sa poradiť pri výmene starých nožov z Tescoma a zároveň čo si myslíte o nozi z Lidla a bruske.

Nôž z Lidla je X50 CrMo V15, ostril som ho asi 10x menej ako nože z Tescoma, mám pocit že je celkom OK.

Ale hlavne by som sa chcel poradiť ohľadom výberu 2 ks nožov miesto tých z Tescoma viď foto. (10cm a 18cm)

Zatiaľ som si vybral tieto:
1. Nôž
https://www.kulina.cz/kuchynsky-nuz-12-cm-classic
alebo
https://www.kulina.cz/spikovaci-nuz-spitzenklasse-plus-pc
alebo
http://www.pok.cz/katalog-nozu-pok/noze-pok-typ-vii/129-nuz-pok-vii-3.html
alebo
http://www.pok.cz/katalog-nozu-pok/noze-pok-typ-vi/108-nuz-pok-vi-2.html

2. Nôž
https://www.kulina.cz/kuchynsky-nuz-16-cm-classic
alebo
https://www.kulina.cz/kuchynsky-nuz-s-vybrusem-16-cm-classic
alebo
https://www.kulina.cz/nuz-na-maso-18-cm-classic
alebo
http://www.pok.cz/katalog-nozu-pok/noze-pok-typ-vii/133-nuz-pok-vii-7.html
alebo
http://www.pok.cz/katalog-nozu-pok/noze-pok-typ-vi/106-nuz-pok-vi-4.html

Zaujímali by ma osobne skúsenosti, ako nože sadnú do ruky a taktiež kvalita ocele. Samozrejme aj cena hrá rolu.
Zároveň či je možné potom na nové nože (jeden z vyššie uvedených) použiť brúsku viď obrázok alebo je lepšie kúpiť ocielku. Prípadne poraďte čím brúsiť.

Ďakujem za rady.

Ahoj,
co se týče tvého výběru nože č.1 tam bych asi šel do toho od p.Poka 13cm ostří, nebo popřípadě ten Wusthof, ale ten mě přijde zbytečně drahý. Beru ze svýho pohledu, já tyhle prťouse moc nepoužívám a přijde mi zbytečný do nich vrážet víc jak 500Kč.

U nože č.2 z tvého výběru bych bral Wusthof 18cm.

Tipuju že malý máš asi na zeleninu, špikování atd. ten Wusthof bych viděl na plátkování a přípravu masa, k tomu ten velký od Lidlu jako šéfkuchařský universál.
Co se Lidlu týče, tak asi oproti Tescomě určitě lepší, měl jsem tu možnost si ho vyzkoušet, ale za mě je strašně blbě vyvážený do rukojeti a těžký jako půlka prasete Wink
Tam bych uvažoval o jiné variantě alespoň časem. A Tescomu zahoď!!! To jsou strašný nožeWink

Tak ať dobře vybereš a neuspěchej to . Ok

Připojuji se k tomu že ty modrý teskoma nože jsou šrot, mám je doma, a katastrofa.... to mě přivedlo k tomu že jsem si udělal vlastní. Ten velký modrý se po trošku větším zabrání vylomí z plastu, broušení....to nejde ani nabrousit. Nůž z lidlu jsem v ruce neměl a wusthof také ne. Ale kalené nože (Ak5, N690 ocel) jsou super.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/2/2010
A to docela dobře i CTS 204P - pidlil jsem s ní Rajaha. Přeci si nebudu ničit hranatý brousek tím esíčkem čepele.....

Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/27/2019

Prečítal som včera v noci niekoľko tém o brúsení, ale stále v tom mám trošku zmätok.

Ak chcem nabrúsiť nôž potrebujem brúsny kameň alebo zariadenie ktoré si pridal v odkaze?
Ak chcem iba obnoviť ostrie tak ocielku? Alebo môžem použiť aj brúsny kameň s jemnou zrnitosťou? Prípadne dá sa to zariadenie použiť aj na nabrúsenie aj na obnovenie ostria?

Vyššie mi poradil brúsny kameň cca 600 // 1000 , čiže na 600 nabrúsim nôž a na 1000 obnovím ostrie? A o zelenej paste na strhnutie ihly som ečte nepočul, je to potrebné?

Pozeral som aj keramickú ocielku od Jan03, keramická slúži na ostrenie alebo obnovovanie? Lebo niekde som sa dočítal že odoberá materiál, neviem čo je na tom pravdy.

Do teraz som ešte nemal poriadny nôž, a všetky čo som mal boli po jednom použití zas tupé. Podľa čoho by som zistil že potrebujem len obnoviť ostrie alebo aj naostriť? Chcel by som si v tom spraviť poriadok a zakúpiť niečo čím nôž naostrím a tiež obnovím ostrie, lebo už ma nebavia tupé nože.

Akú kombináciu by som mal zvoliť? Kameň 600 a 1000 bude dostatočný alebo mi bude treba aj ocielku prípadne niečo iné

Ďakujem.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/27/2007
Ahoj,
v brousicím vlánkně jsme načal diskusi o výběru kuchařského nože, který drží ostří, takže se s dotazem přesouvám sem.

Přemýšlím o novém kuchyňáku. V tomto momentě mám něco od WMF. Bylo to v nějaké akci za body v sámošce, takže kvalita průměr. Je to klasicky kovaný nůž, 20cm, nějaká standardní CrMoV ocel. Brousím to na kamenech Cerax (a předtím na sadě Lansky), ale ostří moc nevydrží. Po nabroušení holí, ale po pár dnech už ani omylem, i když na cibuli to pořád stačí. Používám keramickou ocílku (otázka je, jestli jí používám správně Happy). Prostě bych chtěl něco lepšího.

Moje představa:
- klasický evropský tvar (žádné santoku apod.)
- délka 20-23cm (spíš těch 20) pro evropský způsob krájení (kolébka nebo "sekání")
- Nechci ho zlomit, když narazím na kost, i když sekat kosti s ním primárně nebudu.
- spíš těžší, kovaný nůž
- half bolster, ideálně se zkoseným úchopem pro "pinch grip"
- dobrá brousitelnost a výdrž ostří.
- cena do 3500, lépe tak do 3000.

Uvažoval jsem o Zwilling Pro - https://www.ifantazie.cz/kucharsky-nuz-20-cm-pro-38411-201
V brousicím vlákně mi byl navržen Dellinger nebo nějaká obdoba z Číny, kde jsou ceny sice zajímavé, ale recenze rozporuplné.
Hlavním cílem není ušetřit, ale pořídit nůž, který bude kvalitní a na furt. Jasně, pokud by čína byla stejně dobrá za půlku, tak proč ne, ale cena není priorita. Jinak uznávám, že na obrázku ten Dellinger nebo i ta Čína vypadají lépe než Zwilling, ale vzhled není priorita (i když potěší).

Díky za každý tip nebo nasměrování.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Pro: johny_r.
Osobně mám téměř stejné provedení nože od Zwillingu, pouze na tom
tvém je asi mírně snížená špička. Jinak stejný materiál, délka 20 cm.
Mám jej minimálně čtyři roky a veliká spokojenost. Super řezivý, dlouho
drží ostří, velice snadno se brousí. Je to kus nože. Takže bych se vůbec
nebál do něj jít. Hlavně bych využil toho, že na té adrese co uvádíš mají
zrovna na tento model super cenu a to nemusí trvat dlouho. Já jsem jej
koupil po slevě 20% za necelé tři tisíce. Jinak většinou ho dnes prodávají
cca kolem tři a půl tisíce. Viz ilustrační foto. Svůj na nafocený nemám, oni
se ty kuchňáky strašně blbě fotí. Ale vypadá pořád stejně.

Herodes vložil tyto přílohy:
Kuchařský_nůž_20_cm_ZWILLING__Pro.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Nože Zwilling jsou super. Jsem profi kuchař a mám dva ve svém "vercajku". Ostří, klasický kuchařský nůž drží dobře. Stejně jako wuesthof nebo dick. Ale s tím broušením si dovolím nesouhlasit. Brousí se dost na p...u. Jednak je to tvrdý, ale hlavně tyhle kudly mají rikaso a dělá to pak blbej "schod". Dříve jsem měl. Wuesthof tu řadu profi (Gordon Bleau), ten rikaso nemá ale stejně ti z toho zbyde takovej divnotvar. Mě tyhle třiadvacítky vydrží asi tak 2-3 roky. Ale domů bych ti asi nechtěl. Mám tyhle nože jen na melouchy, kde dělám před lidma, aby to k něčemu vypadalo.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
johny_r napsal:
................
- dobrá brousitelnost ....................

.............
V brousicím vlákně mi byl navržen Dellinger nebo nějaká obdoba z Číny..........................
Na Ceraxu se o brousitelnost bát nemusíš nabrousíš na něm vše, od 19191 až po legurama narvaný práškovky.
Delinger je to samé jako "ta obdoba z číny", je to jedna továrna a když od nich vemeš víc nožů natisknou ti na ně třeba JOHNY_R.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/27/2011
Aby to nedopadlo tak, že někdo přijde s tím, že hodnotím něco o čem
vím jenom z doslechu, tak jsem narychlo nafotil nůž o kterém jsem psal
johnymu_r. Pro zlingo, s tím ricasem máš pravdu, ale jinak si na
broušení nožů od Zwilling&Henckels nemůžu stěžovat. U Wusthov je to
podobné. Já naopak nerad brousím nože od Dicka. Ale co se týká toho
rikasa tak to je problém všech nožů, které jej mají. Ten patvar už se mi dělá
na jednom Zwilingu, tak se musí rikaso snížit a čepel zarovnat. Na poslední
foto jsou tytéž dva nože od Zwilling, co na fotce první. Je z roku 2013 a to
už mají cca pět let služby za sebou.

Herodes vložil tyto přílohy:
IMG_3566.JPG.jpg
IMG_3569.JPG.jpg
IMG_1634.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Jo jo. Proti gustu,žádnej dišputát. Mě už to " vysírání" s pracovníma kudlama nějak přestalo bavit. Jak jsem psal, mám je jen na nějaký akce, ale jinak mi suprově slouží Wenger, KDS a kudly z makra od zaměstnavatele. Jo a nesmím zapomenout na POKa. Ten dobře drží ostří a i se dobře brousí. To je takovej vyváženej nástroj, jak má bejt. Až na ty tenčí ručky. Nakrájíš 20 kilo plece na vrabce a bolí z toho dlaň prsty i zápěstí. Takže je na doma a na menší akce.
Jinak dřív jse brousil na obyč kameni, pak jsem pořídil Lanskýho a teď mám zas šutr. Tyrolit. Chtělo to trochu cviku, ale už mi to jde. No a v práci máme docela hustej brousek jako příslušenství na starýho východoněmeckýho robota. Na ty naše pracovní kudly je dobrej. Tak ať se podaří vybrat ten správnej nástroj johny_rHappy
p.s....nezapomeň na dobrou ocílku. Bez tý je ti všechno to drahý harampádí na ho..
Posláno:

Štamgast
brtani napsal:

Prečítal som včera v noci niekoľko tém o brúsení, ale stále v tom mám trošku zmätok.

Ak chcem nabrúsiť nôž potrebujem brúsny kameň alebo zariadenie ktoré si pridal v odkaze?
Ak chcem iba obnoviť ostrie tak ocielku? Alebo môžem použiť aj brúsny kameň s jemnou zrnitosťou? Prípadne dá sa to zariadenie použiť aj na nabrúsenie aj na obnovenie ostria?

Vyššie mi poradil brúsny kameň cca 600 // 1000 , čiže na 600 nabrúsim nôž a na 1000 obnovím ostrie? A o zelenej paste na strhnutie ihly som ečte nepočul, je to potrebné?

Pozeral som aj keramickú ocielku od Jan03, keramická slúži na ostrenie alebo obnovovanie? Lebo niekde som sa dočítal že odoberá materiál, neviem čo je na tom pravdy.

Do teraz som ešte nemal poriadny nôž, a všetky čo som mal boli po jednom použití zas tupé. Podľa čoho by som zistil že potrebujem len obnoviť ostrie alebo aj naostriť? Chcel by som si v tom spraviť poriadok a zakúpiť niečo čím nôž naostrím a tiež obnovím ostrie, lebo už ma nebavia tupé nože.

Akú kombináciu by som mal zvoliť? Kameň 600 a 1000 bude dostatočný alebo mi bude treba aj ocielku prípadne niečo iné

Ďakujem.

Koukni na youtube jak se s tím pracuje Wink je spousta způsobů jak nabrousit nůž i o schod třeba Happy to je vtip samozřejmě. Na 600 uděláš celkem hrubé ostří a čím jdeš výš 1000,2000,3000 je ostří jemnější Wink pokud ostří potřebuješ opravit a je hodně tupé tak se začátek dělá třeba na 120 nebo 240 zrnitost. Záleží pak na co ho budeš používat. Pokud budeš chtít řezat tlakem tak je lepší jemnější finiš pokud tahem je lepší hrubější s mikropilkou. Musíš trošku tu klávesnici proprstit a hledat ne se jenom ptát Wink tady toho je Ok
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/27/2007
Díky za názory.
Ještě se zeptám na srovnání Zwilling pro a Wüsthof Classic Ikon co do udržení ostří, pohodlí apod. Ten Wüsthof vypadá pohodlnějí díky oblé a víc tvarované rukojeti. Taky ta kovová patka by mohla působit lepší vyvážení. Ale v ruce jsem je neměl.

A pak by mě zajímal názor třeba profi kuchařů na délku nože. Teď mám doma 20cm, ale říkám si, že 23cm by se někdy možná hodilo. Třeba při krájení rostbeefu apod. Jaký je rozdíl v ovladatelnosti z pohledu někoho, do má srovnání?

Díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/1/2011
Ahoj,
Mám doma Classic Ikon 20cm a Zwilling Diplôme santoku 18cm. Naprosto rozdílné pojetí. Ikon je "kus kuchyňáku, Diplôme je lehčí váha, výbrus do tenka, jedovata! Ikon určitě zvládne i kuřecí klouby a pařátky s Diplôme bych to ani nezkoušel.
Je mi jasné, že Ti úplně neodpovídám na Tvou otázku, ale Ikon přišel luxusně nabroušený, měl jsem pocit, že překrojím prkénko. Ostří drží výborně a na velmi jemné keramické ocílce, velmi jemné!!! Za blbé tři stovky stačí opravdu max dva tahy na každé straně a opět žiletka.
Jestli 20 nebo 23cm mi příjde o zvyku, mě těch 20 stačí i když manželce občas krájím na patra piškotový korpus na dort na vrstvy...
Tolik za mě...šťastnou volbu!
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/25/2012
Ahojte. Kde by som mohol kúpiť resp. nechať si vyrobiť nôž Deba s jednostranným výbrusom pre ľaváka? Ďakujem.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
trout napsal:
Ahojte. Kde by som mohol kúpiť resp. nechať si vyrobiť nôž Deba s jednostranným výbrusom pre ľaváka? Ďakujem.
V japonsku a počítej že cena je dvoj až trojnásobná oproti stejnému noži pro praváka. Jestli u nás najdeš někoho kdo umí sendvič a velikej dutej výbrus tak dej vědět, já o nikom nevím.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum