ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/2/2010
Příspěvky: 2,521
Kluci, z Mikova mám ty mražené kudly ze 420 už cca 37 let. Musel jsem ale udělat nový ručky - ty jejich nevydržely....
Ale jinak je to fakt slušnej oddíl. Čímž myslím jen ty kuchyňáky.
No a pokud u Poků maj stejnou technologii, bude to asi to samý.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/10/2011
Příspěvky: 311
Nevím o tom, že by POK požíval dusík
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2016
Příspěvky: 1,403
pánové potřeboval bych radu - kamarád shání pro svého tátu šéfkuchaře jako dárek k 65. narozeninám nějaký kudel. Přemýšleli jsme nad nějakým univerzálním větším japonským kuchyňákem, protože prý nic takovýho nemá, ale nerozumíme tomu ani prd.
Otec není žádný extra fajnšmekr, používá běžný nože Bergof, možná Wusthof, takže to nemusí být nic moc extra nóbl. Představa je "tovární" kudla do 5000,-. Myslím že za tu cenu se dá sehnat fakt pěkná (možná i dvě) a navíc se to dá i použít v praxi a ne jen ve vitríně.
Poradili byste konkrétní značku a typ se kterou máte dobrou zkušenost? Na netu toho je přehršel a nevyznám se v tom....
Dík Ok
Sapere Aude.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/8/2010
Příspěvky: 174
Ja mám tento stojí viac ako chce kamarát dať ale za mňa velká spokojnosť a možem doporučiť.

https://sharpedgeshop.com/products/zdp-189-bunka-black



maško vložil tyto přílohy:
2019_09_07_183044.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2010
Příspěvky: 2,536
Máš v inzercii Bokra Wink
Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
pohlava: pokud je to opravdu kuchař, bude pro něj hrozně těžké odnaučit se ten nůž přejíždět ocílkou. Do tvrdých japonců to dělá zuby.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2016
Příspěvky: 1,403
martas38 napsal:
pohlava: pokud je to opravdu kuchař, bude pro něj hrozně těžké odnaučit se ten nůž přejíždět ocílkou. Do tvrdých japonců to dělá zuby.


No, tak to nas nejak nenapadlo....
Dík za podnět....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/15/2016
Příspěvky: 1,023
pohlava napsal:
martas38 napsal:
pohlava: pokud je to opravdu kuchař, bude pro něj hrozně těžké odnaučit se ten nůž přejíždět ocílkou. Do tvrdých japonců to dělá zuby.


No, tak to nas nejak nenapadlo....
Dík za podnět....


Dovolím si jenom vložit můj názor a zkušenost.
Používám také japonce. Bohužel nevím přesně použitou ocel nějaká uhlíkovka, ale o žádném blátu se nedá vůbec hovořit. Jsem také kuchař a nože co mám, všechny co jsou i nejsou japonci, na ocílce beru red face Happy
Dělám to však hodně šetrně, takřka bez přítlaku a na kvalitní jemné ocílce. Po jednom tahu z každé strany, ne více. Samozřejmě proti ostří. A žádné zuby jsem ještě nezaznamenal. Toť zkušenost.
Názor - Nevím na kolik to vyjde, ale což tak nechat udělat nějaký kuchyňák u nožíře např. z elmaxu ? Nevím jak moc to spěchá..
Pak už mě napadlo, podle nožů co používá, buďto jeden nebo nějaká menší sada buď od Zwillingu nebo nože Fr.dick
Mě by se líbil nůž šéfkuchaře viz. níže

https://kuchynske-noze.heureka.cz/zwilling-professional-s-26cm/
https://kuchynske-noze.heureka.cz/fr-dick-1905-26cm/

nebo nějaká sada, dost často jsou i na ve stavu novém na Bazosi.sk či cz za rozumný peníz.

https://kuchynske-noze.heureka.cz/zwilling-ps-professional-s-set-nozu-3ks/
https://www.noze.cz/darkova-3-dilna-sada-kovanych-nozu-dick-ze-serie-premier-plus-8109800

Každopádně bych já asi šel u Zwillingu do řady PRO. Jenom nápad, přeji šťastnou ruku při výběru. Ok
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
Jinus12: Mám dva japonce. Tojiro z VG10 (hodně tvrdý) a Hiromoto Saku Hocho lamino uhlíkovka. Mám dvě čočkové ocílky Dick Dickoron - safírový tah a hladkou polish. Safír nemá vůbec význam používat (i když drážky jsou podstatně jemnější než bývá u ocílek zvykem), to dělá do obou nožů zuby okamžitě. Ta polish se zase na tu VG10 skoro nechytá. Pravda nemám při ostření ocílkou určitě takovou zručnost jako ty kuchař. U obou nožů je v návodu psáno brousit a udržovat ostří na vodních kamenech (já to teda brousím naprosto úspěšně na diamantech + na závěr umělý kámen 6000 na sadě KMFS) a nikdy nepoužívat ocílku. Když vezmu na ocílce normální nože, tak je to něco úplně jiného.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2016
Příspěvky: 1,403
Jinus: tohle co dáváš do odkazů jsou právě kudly který on vesměs používá. Neříkám že zrovna tu značku, ale tak nějak ten typ. Proto nás napadlo mu pořídit japonce, ale v podstatě jen pro to, že by se mu to mohlo líbit a ještě ho nemá. Jestli ho bude používat nebo si ho nechá ve vitríně je nám asi jedno, ale čistě vitrínový šperk nechceme.
O výrobě u nožíře uvažujeme taky....
Sapere Aude.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/15/2016
Příspěvky: 1,023
martas38 napsal:
Jinus12: Mám dva japonce. Tojiro z VG10 (hodně tvrdý) a Hiromoto Saku Hocho lamino uhlíkovka. Mám dvě čočkové ocílky Dick Dickoron - safírový tah a hladkou polish. Safír nemá vůbec význam používat (i když drážky jsou podstatně jemnější než bývá u ocílek zvykem), to dělá do obou nožů zuby okamžitě. Ta polish se zase na tu VG10 skoro nechytá. Pravda nemám při ostření ocílkou určitě takovou zručnost jako ty kuchař. U obou nožů je v návodu psáno brousit a udržovat ostří na vodních kamenech (já to teda brousím naprosto úspěšně na diamantech + na závěr umělý kámen 6000 na sadě KMFS) a nikdy nepoužívat ocílku. Když vezmu na ocílce normální nože, tak je to něco úplně jiného.


Souhlasím že se to nemá, určitě by byla šetrnější např. kůže na prkýnku nebo samozřejmě jap.kameny. Holt v kuchyni bohužel nemám čas na hrdinství, abych bral nože na šutrech.
Jen jsem psal že to sem tam dělám a nemám s tím problém u mých nožů. Věřím že ta VG-10 bude asi dělat zuby, i se to o ní píše že je křehká.
Přece jenom uhlíkovka bude o něco houževnatější než tato nerez. Používám taky ocílku Dick , asi ten standart, ale působí dost jemně. Když to vezmu na nějaké KDS či co je to, tak bída.
Asi by jsi se divil kolik kuchařů znám, co na ocílce absolutně neumí a používají jí špatně. Laugh
Tím neříkám, že já to dělám perfektně, vždy je co zlepšovat. Chtěl jsem tím jen říci, že tam zručnost asi nebude moc hrát roli, zase taková věda to není. Spíš to bude v materiálu toho konkrétního nože.



Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/15/2016
Příspěvky: 1,023
pohlava napsal:
Jinus: tohle co dáváš do odkazů jsou právě kudly který on vesměs používá. Neříkám že zrovna tu značku, ale tak nějak ten typ. Proto nás napadlo mu pořídit japonce, ale v podstatě jen pro to, že by se mu to mohlo líbit a ještě ho nemá. Jestli ho bude používat nebo si ho nechá ve vitríně je nám asi jedno, ale čistě vitrínový šperk nechceme.
O výrobě u nožíře uvažujeme taky....


Ano, vím, taky jsem to i podle toho bral. Psal jsi, že to nemusí být něco extra nóbl a toto byl jen tip, podle toho co jsi uváděl.
Ještě mě napadlo mrknout pro inspiraci sem:
http://www.nipponshop.cz/1/japonske-noze/1/japonske-kuchynske-noze/?token=15

nebo pan Šulc toho má taky docela dost:
http://www.noze-nuz.com/kuchynske_noze/kuchynske_noze.php

Těžko dávat přesnější tip když pána neznám a nevím ani co přesně má za nože. Wink
Mrkni a uvidíš.Ok
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
Jinus12: Já si třeba vůbec nejsem jistej, jestli to s ocílkou umím. Nůž pak líp řeže, ale určitě to jde líp.

Ještě bych si při výběru nože dal pozor na výbrus. Japonci mají často jednostranný, případně na každé straně jiný úhel, např. 70/30. Kdo s tím neumí, pro toho je velký problém udělat rovný řez o broušení nemluvě.

Jinak já za sebe můžu doporučit:

https://www.noze-tojiro.cz

Dělají to z několika materiálů v několika řadách, já mám nůž F-808 a je to paráda.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2012
Příspěvky: 85
Zdravim,
potreboval by som Vas nazor na vec s ktora mi poslednu dobu neda spat :) Asi ako vacsina ludi tu na fore, nozov mam ovela viac ako potrebujem, hlavne vreckovych. Tak som si povedal ze kedze kuchynske noze rezu ovela viac, mal by som zainvestovat aj tam. Takze z tych lacnejsich mam par znaciek ktrore vobec nepoznam, par zwillingov a dick. Tak som trochu upgradoval a kupil som Tojiro DP a Tojiro SG2 (praskovka). Vsetky noze brusim na cca rovnaky uhol, pomerne nizky kedze brusim rad a chcem aby noze poriadne rezali. Co mi nejde do hlavy je ze tie lacnejsie noze naozaj nesetrim, ale japonske rezu len da doske, ziadne kosti atd... Na vassine lacnych ziadne zuby, ale kolkokrat brusim japonce par ich najdem :( Tak radte chlapi, dvihnut uhol na Tojirach? Skusit inu znacku?

Romyslal som nad tymto, malo by to byt tvrdsie a huzevnatejsie,to znie perfektne
https://www.chefknivestogo.com/kohagy18.html
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
macekP: používáš ocílku?
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 11/3/2012
Příspěvky: 85
martas38: Vacsinou Shaptony a nakoniec kozu. "Ocielky" mam dve,jedna je z keramiky a jedna "sintered ruby", tusim je preklad spekany synteticky rubin, ale tie na japoncov velmi nepouzivam....
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
Mně dělá ocílka do nože Tojiro DP z VG-10 zuby. Ani hladká polish není ideální.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/22/2015
Příspěvky: 50
Zdravím Vás.

Plánujem nové kúsky z 4mm Elmaxu a N690 do kuchyne a rozhodujem sa medzi klinovým výbrusom a dutým výbrusom. Mám ale obavy, či sa ostrie noža s dutým výbrusom nevyláme pri čistení/krájaní hlúbovej zeleniny, alebo pri nejakom aj mäkšom kontakte s kosťou.
Prešiel som si celé vlákno kuchynských nožov, ale nikde som nenarazil na nejaké skúsenosti s nožmi s dutým výbrusom. Je vôbec takýto typ výbrusu do kuchyne vhodný?

Momentálne krájam s touto zostavou, ale tiež si s ňou nedovolím nakrájať napr. kaleráb, alebo zeler.


SVEULADO vložil tyto přílohy:
20190930_105042.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,911
Jestli ono to nebude tím že pořádné nože do kuchyně se dělají v tloušťkách okolo 2,5 mm ve hřbetu a na to duťák moc dělat nejde a 4mm ve hřbetu maj sekáčky a podobné nože kde chceš aby nůž byl těžký, tam ale zas potřebuješ víc materiálu nad ostřím a duťák se tam tudíž taky nehodí.
Samozřejmě občas najdeš i tenký kuchyňák s dutým výbrusem, jen to je spíš parodie na nůž i výbrus, jeden takový jsem si před léty koupil na dovolené když na chatě nebylo čím krájet meloun, tuším že stál v Kauflandu 69Kč. Náznak dutého výbrusu a nad fazetkou má milimetr.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
SVEULADO: Nejlíp když se podíváš, jak jsou udělány nože od nějakého renomovaného výrobce. Wüsthof a podobně. Kuchyňák musí být obratný a zároveň něco vydržet. Takže určitě ne půlcentimetrové kopito s dutým výbrusem. Kuchyňák je velice často ve styku s ocílkou a určitě by se nemělo ostří vylomit v mrkvi, nebo když narazí na kost, což je naprosto běžné.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris