ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/13/2003
dePaul napsal:
Mical napsal:
Jakym zpusobem jsou noze POK vlastne brousene? Jak vypada geometrie cepele? Hadam slabe konvexni?

...klasika klinovej vybrus....
Diky za info.

~Paul~

V záplavě emocí zapadla jedna chybná informace. Nože Pok nejsou broušeny na klasickej klínovej výbrus - část tak 15 - 20 mm u ostří je konvexní.
Zaháníme úzkost bojem s představami, budoucnost je vždycky nejistá,
když s obsahem lebky nevíme si rady - tu se zrodí síla nečistá...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/14/2002
Black napsal:
dePaul-kdybys na začátku utrousil,že jsi býval kuchař profesionál,diskuse se mohla ubírat trochu jiným směrem.Já jsem brusič,a brousil jsem mnoha lidem,co tvrdili,že jsou kuchaři,nebo řezníci,a stav jejich nožů byl vždy k pláči.A tady v čechách existuje rčení:"Nač házet perly sviním..."Tím se myslí,že pro většinu "profíkůů "stačí jako pracovní nůž ledasco.Tyto stránky navštěvují nadšenci různých ůrovní,a tedy proto možná takto.Mě by samotného zajímalo,jaké preferuješ výbrusy,co máš osvědčené.Mě to páni odborníci nedokázali popsat."Oto to zrob tag,aby to bylo ostre,jak cip"No,to se toho jeden dozví.Takže,pokud máš zkušenosti,poděl se.

Ano, rad. Mam nejradsi full flat vybrus (nevim, jak se to jmenuje cesky). Primerni ostri kolem 12-13 stupnu a sekunderni kolem 7-8. Aby ale nuz mohl mit takto tenke ostri, musi mit ocel urcitou kvalitu.

Kdyz nemohu mit full flat tak mam rad lehce konvexni ostri (Opinel) a kolem 23 stupnu dohromady. I tady je dulezita kvalita oceli. Mnoho lidi totiz kupuje noze vyrobene z te nejlepsi oceli a nakonec nevi co s tim. To je bohuzel jen platvani s penezma.

Tady u nas je znacka Global hodne popularni, ale ja ji nemam rad, protoze nechci mit celo-kovove noze. Jsou kluzke a ergonomicky spatne. IMO, neljepsi rukojet je bud drevena nebo z nejakeho rohu, alt Micarta (Umakart).

Ty tak posledni dobou popularni noze MAC se mi tez docela zamlouvaji, ale zdaji se mi prehnane drahe na to co clovek dostane.

~Paul~
Posláno:

Pokročilý
Dominik napsal:
dePaul napsal:
Mical napsal:
Jakym zpusobem jsou noze POK vlastne brousene? Jak vypada geometrie cepele? Hadam slabe konvexni?

...klasika klinovej vybrus....
Diky za info.

~Paul~

V záplavě emocí zapadla jedna chybná informace. Nože Pok nejsou broušeny na klasickej klínovej výbrus - část tak 15 - 20 mm u ostří je konvexní.

A, zajimave, diky!!

~Paul~
dmz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/30/2006
Tojiro - F 517 Santoku 170mm
http://www.japanesechefsknife.com/PowderedHighSpeedToolSteelSeries.html

netušíte, zda to má jednostranný výbrus? Uvedeno to tam není, tak se obávám, aby to skutečně nemělo jen jednostranný výbrus, mě nesedí a nemám ho rád.

dmz vložil tyto přílohy:
f517Img535.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
dmz napsal:
Tojiro - F 517 Santoku 170mm
http://www.japanesechefsknife.com/PowderedHighSpeedToolSteelSeries.html

netušíte, zda to má jednostranný výbrus? Uvedeno to tam není, tak se obávám, aby to skutečně nemělo jen jednostranný výbrus, mě nesedí a nemám ho rád.

Jsem jisty, ze to ma oboustranny vybrus.

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
je někde ve švédském Goteborgu speciální prodejna nožů POK?

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:

Pokročilý
ahaswehr napsal:
je někde ve švédském Goteborgu speciální prodejna nožů POK?

Bohuzel neni. Abych pravdu rekl, tak tu neni ani jeden specialni obchod vysadne jen s nozema. Jsou ve Stockholmu, v Eskilstune, v More a v Bodenu ale tady ne Sad .

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/6/2004
Quote:
Osobne bych bral Fällkniven. Lepsi ocel, evropsky nuz, .....

Tou Evropou bych si uz tak jisty nebyl a vubec by mne neprekvapilo, kdyby to z VG 10 bouchali Japonci.
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:

Pokročilý
Zdenek napsal:
Quote:
Osobne bych bral Fällkniven. Lepsi ocel, evropsky nuz, .....

Tou Evropou bych si uz tak jisty nebyl a vubec by mne neprekvapilo, kdyby to z VG 10 bouchali Japonci.

Noze Fällkniven se vyrabi v Japonsku ale jejich design je evropsky (svedsky).

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
dePaul napsal:
Porad mi je divne proc nikdo nepreferuje noze Sabatier nebo Victorinox pred nozema pana Poka, kdyz jsou priblizne stejne drahe. Ale proc uvazime na techto trech firmach? Jak rikas; Frosts, Mora of Sweden, noze z IKEI, EKA, Bergo Tools. Tady je tolik znacek, ktere IMO jsou o tolik lepsich. Cili, porad jeste nechapu ten hype kolem nozu pana Poka ............!

Patřím mezi ty, co pana Poka podporují. Koupil jsem už od něj asi 50 nožů (většinou jako dárky) a budu tak činit i nadále. Mohu srovnávat pouze s noži Spyderco a tam Pok jasně vede. Rád si nože před koupí osahám a to mi pan Pok vždy umožní. Také krátký rozhovor s "legendou" českého nožířství je "priceless". Až mi pan "Sabatier" nebo "Victorinox" nabídne stejný komfort nákupu za stejnou cenu - rád je vyzkouším. U pana Poka je to prostě pohoda - úplně neco jiného než někde na netu koupit nůž, který vidím jen na obrázku a potom třeba řešit reklamaci ..... Mimochodem, na poslední výstavě neměl jeden kousek, co jsem chtěl. Předplatil jsem ho a ... po 2 týdnech jsem dostal nože dva - prý ať dám ten druhý nějakému známému.. Prostě bezpříkladný servis, dobré ceny a kvalitní zboží. Nepotřebuji chodit nikam jinam kupovat nože do kuchyně - pan Pok je mým jediným dodavatelem.

D.
( . )( . )
Posláno:

Začátečník
Připojený: 1/3/2007
Pánové neměl jste někdo v ruce kuch.nože Benchmade Prestigedges docela by mě zajímalo jak řežou a tak vůbec jak se sněmy pracuje.

Jeffry vložil tyto přílohy:
ben.jpg

dmz
Posláno:

Štamgast
Tak v pondělí si jedu na poštu pro první kousek od p. Poka, napíšu pak pár "postřehů", protože celkové hodnocení je vždy otázkou času.
dmz
Posláno:

Štamgast
Tak první kousek dorazil, je velice dobře zpracovaný, ostrý, díky kování mi přijde dobře vyvážený a - stal se ihned oblíbencem mé ženy. Pro ni je ideální, má menší ruku než-li já, drží se jí skvěle (navíc mi řekla, že má ráda tento styl kuchyňských nožů).

Já mám:
- menšího společníka na lehčí práce
- odrazový můstek pro další objednávku, kdy si nechám udělat "mírně" mohutnější kousek (o tvaru ještě zauvažuji)

Závěr: Z nože se stal jak pomocník, tak dárek, jsem spokojen Happy

dmz vložil tyto přílohy:
100_4105_resize.JPG
100_4107_resize.JPG
100_4109_resize.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Vítej do klubu spokojených uživatelů. další si koupíš, neboj... HappyHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
Pánové myslíte, že pan PUK má i nože pro řezníka "poloprofesionála"?

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
dmz
Posláno:

Štamgast
Pro Surga: Víc než tuším (tj. vím), že ano. Jak z katalogu, tak na "míru".
Pro Ahaswehra: stránky a katalog jsou zde: http://www.pok.cz - řeznické nože jsou ve standardní nabídce, zkušenost se zakázkovým modelem (ale domluveným přes internet (takhle to totiž budu řešit)) zatím nemám, možná zde někdo připojí svůj poznatek.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor - inzerce
Připojený: 7/16/2001
Vřele doporučuji s panem Pokem pohovořit na nějaké výstavě. To je k nezaplacení.

D
( . )( . )
KEO
Posláno:
Provokatér
Připojený: 9/4/2007
Zaujimalo by ma, co si myslite o tomto.

http://www.neckermann-international.com/sk/nm2/home/suche/FH_bmZoX3BhZ2V0eXBlPWRldGFpbCZuZmhfYWN0aW9uPXNlYXJjaCZmaF9zZWNvbmRpZD1uZWNrZXJtYW5uX3NrXzkxODk5JmZoX3ZpZXdfc2l6ZT0xMCZmaF9lZHM9JWMzJTlmJiZmaF9sb2NhdGlvbj0lMmYlMmZuZWNrZXJtYW5uX3NrJTJmZGVfREUmZmhfc2VhcmNoPXRpdGFuJmZoX3JlZnZpZXc9c2VhcmNo//m-91899/index.html

Kupilo sa to do domacnosti napriek mojim ostrym protestom, ze to bude skor vtip Happy /este sa to nepouzilo, "setri sa to" takze som nemal ani moznost to otestovat/.
V reklame sa hovorilo o titanovych nozoch, co sa nemusia uz nikdy brusit a budu ostre.
No nekupte to, povie si nejedna gazdinka... Laugh

Ale, za tu cenu maju aspon podstavec pod noze. Laugh Alebo som sa mylil a je to nejaka novinka, specialitka za malu cenu vela muziky ? Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
Na stánku u Vietnamců koupíš stejnou kvalitu za podstatně menší peníze.
Nebo si zajeď na předváděčku ovčích přikrývek, popř. zázračných hrnců a dostaneš tu sadu jako dárek.
Zrovna tento obchod je jeden z tech, kde bych nože, které k něčemu jsou nehledal...
KEO
Posláno:
Provokatér
Připojený: 9/4/2007
To si myslim tiez, ale ked gazdinky citaju katalogy o overenej nemeckej kvalite za super cenu s predstavami cien z CSSR /v prepocte na kusy mozno este lacnejsie/ - a o vychvalovani vyberania kvality len tych nejlepsich vyrobkov - tak to nakoniec kupia Happy

No co, aspon, ak sa to pokazi, ostane ten pribornik na noze Happy

Mimochodom, videli ste tiez volakedy tie TV shopping reklamy, ako titanovym mozikom prerezu hadicu, klinec, celu konzervu, zmrznute maso a potom zlahka odrezu tenucky platok paradajky. Odkial tie kozmicke /ci komicke/ technologie beru? Laugh
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum