ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/22/2015
Příspěvky: 53
Ďakujem páni za reakcie.
Takže, z Vaších odpovedí (aj z pm) som došiel k záveru, že voľba 4 mm hrubého materiálu bola hlúposť a nezachráni to ani dutý výbrus.

Chcel som mať kuchyňáki trochu masívnejšie, nech vydržia aj "tvrdšiu" prácu. Pri jednom návrhu som sa trochu inšpiroval väčším modelom Sikayo od pána Reeva, kde volil materiál o sile 3,8 mm a preto som si nepripúšťal, že to bude zlý krok, keď takáto kapacita tiež použila hrubší materiál.
Ďaľšie dva návrhy sú také univerzálnejšie a ak by potraviny nekrájali, ale lámali, tak poprípade dorobím puzdro a budú mať využitie inde ako v kuchyni.
Každopádne, keď dielo bude hotové a po "záťažových skúškach", tak napíšem nejaké postrehy.
Ešte raz vďaka.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/28/2019
Příspěvky: 1
Zdravím pánové, co si myslíte o Zwilling řadě Gourmet a o jejich samoostřícím bloku https://www.chefshop.cz/zwilling-gourmet-samoostrici-blok-s-nozi-7-ks/ Mám možnost si ho pořídit za cca 4000 Kč a to už se mi zdá jako dobrá koupě, ale jsem v tomto amatér a rád bych slyšel Váš názor. Díky
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/23/2018
Příspěvky: 616
Tak dnes při vyklízení kuchyňské linky jsem objevil toto. (berte to jen jako kuriozitu)
Tak úžasnej a skvělej kuchyňskej nůž, že s ním nikdy nikdo neřezal a, že už něco pamatuje Laugh Laugh Laugh . Vůbec nevím kdo nám ho kdysi koupil, asi se chtěl pomstít Laugh Laugh Laugh .


Wolfes vložil tyto přílohy:
IMG_20191128_145551.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2009
Příspěvky: 2,720
To je mam pocit superhyper od Horsta co reze klince a stale holiLaugh
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2020
Příspěvky: 3
Ahoj, rád si nechám poradit s výběrem santoku nože. Možná Japonec...
Pár slušných nožů mám. (aspoň myslím). Např tento http://www.noze-nuz.com/dick/719008.php
Jsem s ním roky spokojen.
Obecně brousím vesměs na sadě Spyderko tri-angle. Případně pokud je to už potřeba tak na japonském vodním kameni (1000/3000).
Asi bych chtěl pořídit i keramickou ocilku na rychlé dobrušování, ale nevím jestli nožům neublížím.

Chtěl bych santoku max délku čepele 18.5cm. Tak ať se dobře brousí na tom co mám.
Cena max 3000,-Kč.
Líbí se mi tento ale je to fakt finanční strop a nevím jestli je dobrý. https://www.kuchynske-noze.cz/japonske-noze/kanetsune-hammered-damascus-santoku-185mm-w-mahogany-handle/

Je to sice damaškovy krasavec ale jak říkám finanční strop a mimoto i 185mm je pro mne také horní míra.

Třeba ty Kanetsune se mi líbí. Ostatní Japonce moc neznám.
Tento vypadá taky dobře. Délka čepele je lepší a lepší i cena. Asi už to není damašek, ale je šikovný.
https://www.kuchynske-noze.cz/japonske-noze/kanetsune-hammered-santoku/
Kdisi na fóru noze-nuz byla recenze a výborně dopadl nůž, který je dodnes stále v prodeji za cenu cca 800,-Kč jen má myslím už dost krátkou čepelku.
http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Vím že v tomto se špatně řadí ale i tak budu rád za každou dobrou radu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2009
Příspěvky: 2,720
Ak by som si musel vybrat ja s týchto troch nozov tak urcite ten prvy s jadrom s VG10
Kanetsune Hammered Damascus Santoku 185mm
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/23/2013
Příspěvky: 1,205
2Mutislav: No pokud se takhle zeptáš, tak se opravdu radí těžko. Alespoň napiš, co s tím chceš krájet, jak dlouho, jak často (profesionálně třeba?).
Takhle jen tak bych si já zrovna vybral ten poslední nůž (na odkazu k panu Šulcovi) a to pro délku čepele. Mám cosi jako japonský nůž, zhruba 16 cm a už mi to přijde celkem dost. Mimochodem, jádro z VG-10 mají oba odkazované Kanetsune.
"Šulcův" Hiromoto má tak nějak "japonštější rukojeť", takže pokud bys chtěl krájet jako oni, byl by asi vhodnější. A mne by na tom lákalo zkusit kombinaci uhlíkového jádra a nerezových boků.
A místo keramické ocílky si raději kup kvalitní opravdu ocílku. Pokud už bys nutně chtěl obtahovat nože na keramice, tak na to stačí obrácený talíř.
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,274
Japonske noze, a obecne noze tvrdší nez nejakych 58 HRC na ocilku nepatri, protoze ostří misto žádané plastické deformace vylámeš. Keramicka ocilka je urcite lepsi, ale idelani je kvalitni brusny kamen, pripadne vic a nasledny sropping.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/23/2013
Příspěvky: 1,205
Confused hmmm
Asi bych si měl pořídit opravdu japonský nůž. Jo, je to pravda s tou ocílkou a tvrdou čepelí (to co mám doma, je sice v Japonsku vyrobeno, ale poevropštěno, například právě tím, že čepel je broušená po obou stranách - a na ocílce se nevylamuje).
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
Mám ten poslední Hiromoto Saku Hocho Santoku s jádrem z černé oceli. Je to vcelku dobrý nůž, ale ostří černá, občas rezne i při slušném zacházení. Ještě bych doporučil podívat se na nože Tojiro. Mám od nich Gyuto tuším F808 s jádrem z VG-10 v evropském střihu a je to neskutečná paráda. Dobře se brousí perfektně drží ostří, ale jak bylo řečeno, zapomeň na ocílku. Dělá do těchto nožů zuby a když už, tak použít úplně hladkou polish a na nůž absolutně netlačit.
Pokud máš kuchařské návyky po pár ukrojení přetáhnout nůž na ocílce, tak si japonce nekupuj, budeš s ním mít víc starostí než radostí.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 1,254
Pokud netrvas na tom, aby to byl echt japonec/damasek/.., koukni na noze od Montyho (https://noze-monty.cz/). Mam ten prostredni z obrazku a pouzivam ho vic nez japonce, ktere taky mam. Ja ho kupoval pred casem za 700, na posledni vystave byla cena myslim 1000.


krezac vložil tyto přílohy:
20181208_113043.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2020
Příspěvky: 3
Tak abych to trochu upřesnil, jsem jen domácí kuchaříček, tedy nic profesionálního, jen takové to "domácí žvýkání". Vařím ale rád.
Nůž bych používal na vše, k čemu se santoku hodí, tedy v praxi asi dost. Nůž bude samozřejmě používat i zbytek domácnosti. Jasně že po předchozím "poučení".
Kromě pár slušných nožů mám i hromadu "šrotů", které se mi ani nechce brousit. I kupu typů santoku.....( nejlepší nože na světě z předváděčky, dárky atd... Happy ) Jednoduše se mi je nechce používat.
Návyky přetahovat nože na ocílce nemám...jen jsem myslel, že by to byla pomoc na takové rychlé dobroušení. Přece jen sada spyderko už chce trochu času, a vodní kámen taktéž. Spyderko má brusné tyčky syntetické.
Co se týče černání ostří, to mi nevadí a jsem zvyklý na tom mém japonci. Že dokonce i zarezne už jsem v minulosti také jednou zjistil. Happy

Tojiro je už dost drahé.
Jsou lacinější..třeba Samura
viz toto.
https://www.nejostrejsinoze.cz/japonsky_santoku_nuz_samura_damascus_67_sd67_0094_175mm_SD67-0094/
ale vůbec to neznám, ani recenze na to nejsou.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/5/2008
Příspěvky: 106
Mám tu jeden čistě uhlíkový japonský nůž, je to naprostá žiletka. Výborně řeže, má krásnou patinu, je lehoučký a i přes délku čepele cca 20 cm s ním je ochotná řezat i žena. Jenže není ochotná mu dopřát řádnou péči (opláchnout, utřít a uložit), tak jí ho nepůjčuji.

Dál mám zmiňované Hiromoto, podaroval jsem jimi během let několik členů rodiny, jsou s nimi velmi spokojeni.

V neposlední řadě mám santoku evropského typu, a to kovaný Victorinox (ta nejvyšší řada). Dá se pořídit za zmiňované 3 000 Kč. Je to velmi bytelný nůž, na ženu už těžký. Beru ho často jak do kuchyně , tak na všechny grilovačky, není tak náchylný na špatné zacházení jako tvrdý japonec. Ostří drží velmi dlouho ostré, když už to není ono, tak rovnou brousím, ocílku na něj neberu.

Pokud bych měl mít jen jediný z těch třech (nebo i dalších), bez váhání bych vzal Victorinox.
Z kuřete nejde udělat dobrej řízek, kuře nechrochtá ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Příspěvky: 4,922
Se mnou jezdí i na cesty... Ok


Dušan vložil tyto přílohy:
IMG_2129.JPG.jpg
IMG_2130.JPG.jpg


Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
To gyuto vypadá pěkně. Manželka si santoku oblíbila. Akorát jsem ji jednou musel vézt do špitálu na šití, protože si komplet uřízla bříško prstu. Nabrousit to jde opravdu jedovatě.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2020
Příspěvky: 3
To Hiromoto saku hocho vezmu určitě, jádro tam bude asi stejné, jako mám u tohoto http://www.noze-nuz.com/dick/719008.php.
A je to držák.

Má někdo zkušenosti s tou značkou Samura?

Jsou to Japonci, jsou krásné, zároveň hodně laciné.
Například tento damašek s jádrem VG-10 za 2200,-Kč to je úžasná cena.
https://www.nejostrejsinoze.cz/japonsky_santoku_nuz_samura_damascus_67_sd67_0094_175mm_SD67-0094/

Z internetových videí je vidno, že se asi dost prodává v Rusku.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Příspěvky: 4,922
Jj vezmi. Mně se s tou žiletkou pracuje dobře, stačí sem tam potáhnout na keramice. Žádný velký sra.. a složitý broušení.
Na rostbíf to není, ale proč si neudělat radost jiným kouskem... mrGreen
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 96
Já to brousím na KMFS a jde i ten roastbeef. Je fakt, že Tojiro z VG-10 drží ostří daleko líp, ale na svoji cenu je Hiromoto parádní nůž. Akorát mě na něm víc než černání štve ten japonský tvar rukojeti. I když mám malou ruku, nepřijde mně to ergonomický. Ale to je věc názoru, manželka ho naopak používá takřka výhradně.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
Příspěvky: 4,922
To není kvůli ostrostiWink , ale když my děláme rostbíf tak s tímhle to nežužlám, ale vezmu delší kousek a dělám dlouuuuhé pomalé tahy. Na té dlouhé a široké čepeli tu krásu přenesu na talíř...
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/7/2013
Příspěvky: 4,944
Jojo, roastbeef a šunka dloouhej nůž a je to růžovej papír do okna, na jazyku se jen rozplyne a ten pohled na to jak se plátek dloouhým řezem odděluje to je rozkoš ..... noLaugh
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris