ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/28/2021
para242 napsal:
Musím se pochlubit dvěmi novými přírustkyHappy
Nakiri z jádrem z uhlíkovky Hitachi White Steel No.2 s magnoliovou ručkou a Petty 13cm z damaškové VG10 s třešňovou ručkou.
Oba jsou skvělé, ale zejména ten petty je pecka. Téměř nic neváží, ostrý jako žiletka přímo z krabice, je to jako řezat se špičatou břitvouGrin
Kupováno na JCK, doručeno do 5 pracovních dnů, a opět zásilka unikla jinak pozornému oku celníkaLaugh

Dobrý den,
máte někdo z poslední doby zkušenost jak to je s Clením nožů z Japonska?
Našel jsem, že Japonsko a EU má mít nějakou dohodu o neclení, ale je třeba to dokládat "Prohlášením o původu zboží". Ale na celních stránkách je to zmateně popsané.
https://www.celnisprava.cz/cz/clo/puvod-zbozi/aktuality/Stranky/2019.aspx

Třeba je tento fakt důvodem proč tvoje nože celníci neřešili...

Díky.

Lukáš
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
OT Me pred lety zasilku z Japonska normalne proclili. Ale treba se od te doby neco zmenilo.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/4/2021
LukasKnife napsal:

Dobrý den,
Našel jsem, že Japonsko a EU má mít nějakou dohodu o neclení, ale je třeba to dokládat "Prohlášením o původu zboží". Ale na celních stránkách je to zmateně popsané.

Třeba je tento fakt důvodem proč tvoje nože celníci neřešili...

Díky.

Lukáš

Za poslednich 12 měsíců jsem nakupval 3x a ani jednou neproclily ani nedanily. Máš pravdu že ta pravida jsou zmataná, takže to jedu na riziko. Někde jsem četl, že limit pro "CLO" je 150EUR. Všechny tři mé poslední nákupy byly nad tento limit, a přesto to prošlo. Možná proto, že JCK uvádí hodnotu zásilky asi jen 20USD. A kde a kdo odvádí DPH taky netušímConfused - možná to vyřídí shop na pozadí.
Z celkových 8 nákupů jsem platil DPH a Clo jen jednou.

Teď jsem 2x kupoval z UK, sice ne nože, ale "evropske zboží", pod 150EUR a taky bez DPH a Cla doplatku.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/3/2012
Teď mi přistál balíček z USA do schránky. Oni budou celníci mít teď málo lidí.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
LukasKnife napsal:

Taky by me zajimalo, jak to je. Chtelo by si to o tom neco najit, nez clovek z Japanu neco objedna.

Kupoval jsem na e-shopu a nechal si poslat z Japonska objektiv. (To vam holt ani nejlepsi mistni stamgast neuboucha Wink Zaplatil jsem clo i DPH. Uz to je ale vic nez pet let. Vypada to, ze ta dohoda asi zrusila cla, minimalne na noze, a DPH je vybirano uz obchodem podle zeme urceni. Takze jenom balik do schranky Happy

Nedavno jsem neco objednal v Jizni Koreji pres eBay a na fakture byl kod o zplaceni DPH pro EU. Dokonce ho lupli i do policka v adrese, asi aby se toho celnici fakt vsimli Happy Jednodussi, nez zadat o vraceni dane prodejce, pokud ji nauctoval. Vyplnil jsem plnou moc k procleni a zdaneni a zaplaceni inkasem - maj to pekne zautomatizovany, e-mail + web formular -, jinak bych musel do Prahy, ale ani po tydnu mi z uctu jeste nezmizelo nic. Doufam, ze to tak skonci Happy
Posláno:
Začátečník
Tak mi "Japonec" dorazil, foto níže.

Dodání Japonsko - CZ bylo 6dní, a dostat nůž při clení 10dní...

Pro info k clení: poštu jsem elektronicky zmocnil k celní deklaraci za 97Kč (jelikož do té doby se nic nedělo a bál jsem se, že mi naúčtují dlouhé skladování), doplatil jsem DPH, ale Clo ne. Pošta balíček doručila nechala si zaplatit dobírku DPH + těch 97Kč.

LukasKnife vložil tyto přílohy:
IMG_20210824_224417.jpg.jpg
IMG_20210824_224439.jpg.jpg
IMG_20210824_224502.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Jak jsi je, prosím, zmocnil? Leží mi u nich klip, tracking říká: zahájeno celní řízení a 11 dní nic...
Posláno:
Začátečník
Teatime napsal:
Jak jsi je, prosím, zmocnil? Leží mi u nich klip, tracking říká: zahájeno celní řízení a 11 dní nic...

Tady je celkový popis, při zastoupení ČP: https://www.ceskaposta.cz/sluzby/celni-rizeni/ocekavate-zasilku-ze-zahranici#3

Ale jednoduše, musíš vědět číslo zásilky a zadat ho sem a poté vyplnit údaje, oni ti nacení kolik zaplatíš a to pak dáš při dobírce: https://www.postaonline.cz/celni-rizeni/(S(h05hiw4ujc0dkt3jjj14fyhj))/Form.aspx?form=38&guid=

Ten formulář není úplně šťastný a tak je třeba vybírat z rolovacích seznamů, aby ti to našlo správnou adresu. Když jim dáš údaje, tak by to mělo být jen za 97Kč, bez nich asi 200Kč.
Posláno:
Začátečník
Díky moc!

Zkusil jsem a: "U zadané zásilky proběhlo celní řízení, a proto už není možné vyplnit údaje."

Takže ještě chvíli počkám.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/25/2016
Nevím, jestli to sem úplně patří, ale chtěl bych se zeptat. Nevíte, kde by se daly nastudovat výrobní rozměry japonských kuchyňských nožů(santoku, petty, gyutou, nakiri,deba, usuba a dalších). Chtěl bych jich několik vyrobit pro svou manželku a zároveň bych si o tom chtěl něco nastudovat. Hlavně by mě zajímaly tloušťky materialů, kolik nechat sílu nad fazetkou. Jaký je rozdíl mezi evropským a japonským broušením.😊 Vím , že to tu na knifu určitě někde bude, ale s vyhledávačem nejsem úplně kámoš( opravdu jsem to i zkoušel🤬) a nechce se mi tu pročítat X stránek zbytečně. Děkuji za jakěkoliv nasměrování k informacím. Admire Admire
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/10/2012
KaRlOsss napsal:
.......... Nevíte, kde by se daly nastudovat výrobní rozměry japonských kuchyňských nožů(santoku, petty, gyutou, nakiri,deba, usuba a dalších). ..............

Ahoj, nejlepší máš si je sám zkouknout oměřit a případně i obkreslit. www.nipponshop.cz Ale tak jako oni to u nás stejně neuděláš leda bys chtěl strávit hodně času broušením po kalení, těch pár set let praxe kování, kalení a broušení je znát, nikdo u nás to neumí, maximum co tu lidi zvládnou je vzhled a tvar z boku ale nože jsou moc tlusté a tím i těžké a když to pak kuchař zkusí s japoncem a jakojaponcem tak ti to sám poví.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/23/2013
2KaRIOss: Tak nějak jak výše uvedeno. ZDE [klik] malá ochutnávka...
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Pomocník dostal futrálek

Žak vložil tyto přílohy:
IMG_20220115_160845.jpg.jpg
IMG_20220214_095308.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 4/15/2021
Meiming napsal:
KaRlOsss napsal:
.......... Nevíte, kde by se daly nastudovat výrobní rozměry japonských kuchyňských nožů(santoku, petty, gyutou, nakiri,deba, usuba a dalších). ..............

Ahoj, nejlepší máš si je sám zkouknout oměřit a případně i obkreslit. www.nipponshop.cz Ale tak jako oni to u nás stejně neuděláš leda bys chtěl strávit hodně času broušením po kalení, těch pár set let praxe kování, kalení a broušení je znát, nikdo u nás to neumí, maximum co tu lidi zvládnou je vzhled a tvar z boku ale nože jsou moc tlusté a tím i těžké a když to pak kuchař zkusí s japoncem a jakojaponcem tak ti to sám poví.

Umí - kontaktoval bych Pavla Bolfa, ten dokonce do Japonska jezdil a ukazoval jim to,, taky má českého brusiče/leštiče katan a tak.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/8/2022
Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou o radu při výběru prvního japonského nože.Měl by to být Santoku do ceny cca 2500 kč .Použití pro běžné domácí krájení potravin. Líbilo by se mi něco v tomhle stylu https://www.kuchynske-noze.cz/santoku-165mm-w-plywood-handle-kc-311/
ale nevím jestli je to pro začátek dobrá volba nebo vyhozené peníze. Předem děkuji za případné rady s nákupem.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/16/2019
Koukni na nože Monty. Není to přímo Japonec, ale cena a výkon Ok A údržba jen brousek a ocílka.
Posláno:

Začátečník
Připojený: 4/16/2019
Ahoj, já mám několik let tento- http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php. Poprvé jsem ho brousil po cca dvou letech a to byl používán téměř denně
Kdo selže v plánování, tomu selžou plány.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Já bych ti doporučil tohle:

https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/noze-japonske/japonsky-kuchynsky-nuz-santoku2014-07-18-14-14-31_-detail

Mám od nich gyuto ve stejném provedení a je to super nůž. Sendvičová VG-10.
Vím, že to má evropské tvary ručky, ale to je spíš ergonomická výhoda.
Mám ještě zmiňované Hiromoto Saku Hocho santoku, ale tam je prostřední plátek z černého železa a naučit manželku, aby to nerezlo věc nemožná... A taky mi nesedí ta japonská ručka, byť mám malé ruce.
Ovšem s japonskými noži je o dost víc starostí, jak s evropskými, musíš zapomenout na přeseknutí kosti kuřete, což je pro kuchyňák Dick hračka, musíš zapomenout na ocílku, protože do toho dělá drážky a podobně. Prostě jsou to subtilní nože, které jdou na jednu stranu nabrousit brutálně do jedovata, ale na druhou stranu s nima musíš zacházet v rukavičkách, dá se to zlomit třeba v bulvě celeru.
Sám upřednostňuju evropské nože, japonec odpočívá v krabičce a je spíš na kochání.
Ono dost záleží na tom, jestli jednou za čas uvaříš oběd a nebo to bude obden krájet metrák řízků.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 2/4/2021
Brraun2 napsal:
Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou o radu při výběru prvního japonského nože.Měl by to být Santoku do ceny cca 2500 kč .Použití pro běžné domácí krájení potravin. Líbilo by se mi něco v tomhle stylu https://www.kuchynske-noze.cz/santoku-165mm-w-plywood-handle-kc-311/
ale nevím jestli je to pro začátek dobrá volba nebo vyhozené peníze. Předem děkuji za případné rady s nákupem.

Ahoj, na úvod, mám jen japonské nože, na ty evropské kopyta jsem si nikdy nezvyknul. Ano, jsou subtilnější, pokud chceš sekat kosti potřebuješ jiný druh, třeba debu. Ale odměna je fantastická lehkost, vyvážení a ergonomie. Začínal jsem s aus8 a vg10 ocelí, ale poslední nože už jen uhlíkatá ocel. Rozdíl proti těm nerezům je snažší broušení a delší výdrž ostří.
Broušení je ovšem trošku komplikovanější, ideálně whetstone (1000, 3000-4000 zrnitost). Na obtažení pak keramickou ocílku, Na ty vg10 a Aus8 ocele beru ale klidně ocelovou ocílku, ty pověry o tvorbě zubů se mi neprojevily.
Tebou vybraný kenetsuke vypadá dobře, poměr cena výkon super. Jestli Ti bude stačit 16cm je na Tobě, já osobně bych bral spíše 18cm. Bude třeba se smířit že ti to jádro zešedne, zoxiduje. Je třeba to po použití utírat, nenechávat mokré. Ale to k tomu patří.
Pokud se nebojíš zahraniční shopů, tak já kupoval vše tu: https://japanesechefsknife.com/. Akorát do 100 dolarů skladem moc nemajíSad
Posláno:
Začátečník
Připojený: 7/8/2022
Na web JCK jsem koukal,ale jak píšeš za ty peníze tam fakt nic neseženu a hlavně to bude můj první japonec,takže o nich vím zatím kulový.Nakonec jsem se rozhodl pro tenhle https://www.kuchynske-noze.cz/kanetsune-santoku-16cm-kc-148/
tak doufám,že jsem neudělal velkou chybu a na seznámení bude stačit.Na syntetických kamenech se teprve učím brousit a docela mě to baví a věřím,že mi to časem půjde.Dík za rady.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum