ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
To vypadá jako dobrá volba, chybu jsi určitě neudělal, ať sloužíHappy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Kolegové jakou značku "kuchyňáků" považujete za TOP ? Musím přiznat, že ze záliby v nožích nakonec zbyly ty kuchyňáky, asi proto, že ty využiji denně. Osobně mám slabost pro Zwillingy. Používáme je už dlouho, jistě přes deset let a drží ostří "jak helvétská víra". A když se mi stalo, že sem drahým damaškovým Miyabim (japonská odnož) škrtl o porcelánový hrnek a poškodila se čepel, výrobce mi bez problémů poslal nový nůž. Dokonce nabízí i možnost továrního ostření, takže co se týče servisu jsem se Zwillingem/Miyabi spokojen na 110%. Jediný problém je v tom, že zrovna "Japonce" se kvůli tomu, že nejsou "za hubana" zdráhám běžně používat a tak jsem dneska koupil jinou japonskou konkurenci - KAI. Od těch jsem měl dosud dvoje nůžky a jsem velmi spokojen. Upřímně jsem na ten Kai (základní řada Wasabi) zvědavý, zatím to vypadá na slušný nůž, oproti základnímu Miyabi od Zwillingu za 50%. Nějak věřím, že Japonci a Němci nože umí... Loni jsem si ještě pořídil i nádherné "steakové" nože od Opinelu, v ebenu... Pokud bych však měl vyhodnotit, co je u nás doma nejpoužívanější nůž tak základní Zwilling Santoku plus malý špikovací nožík, také od Zwillingu (základní řada). Kdysi jsem experimentoval i s Tescomou a nějakými no-name brandy ale Zwilling je prostě Zwilling. Ale zase je pravda, že Tescoma má docela slušný sekáček, údajně také japonský a za tu cenu (kolem 500) skvělý poměr cena/výkon. Pokukoval jsem i po "noži šéfkuchaře" od Mikovu nebo kovaných Victorinoxech, ale zase mi trochu příjde jako nesmysl mít doma x-kuchyňáků, jen protože se vám líbí. A je fakt, že s noži za 4000+ se pak třeba zdráhám pracovat. kdyžto u těch do 2000 ne...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
Zdravím, poradíte mi prosím z nerezového damašku kuchyňský nůž 30-32cm dlouhý, a aby byl ten damašek i na pohled pěkný. Nějak se mi nedaří hlavně z toho nerez damašku něco najít. Předem dík.
Posláno:
Pozorovatel
FerdaHL napsal:
Zdravím, poradíte mi prosím z nerezového damašku kuchyňský nůž 30-32cm dlouhý, a aby byl ten damašek i na pohled pěkný. Nějak se mi nedaří hlavně z toho nerez damašku něco najít. Předem dík.

Tady by se něco nenašlo?
Posláno:
Pozorovatel
Dlouhý 32cm - to myslíš jen čepel, nebo celý nůž tzn. čepel 24cm ? Já si nedávno kupoval malý shun a spokojenost i damastel vypadá pěkně. Velké mám od Miyabi, tam je damastel spíš nenápadný, zato servis příkladný. Ale víc používám 4000FC, který není damaškový ale na čepelí má krásnou vlnovku - přesně jako katana. Ono kupovat podle fotek může být zrádné, lepší je to vidět in natura.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Tenhle srdíčkovej damasteel je pecka ❤️

https://www.xincutlery.com/products/xincore-8-5-damascus-chef-knife-1

Obecně u nich se dá vybrat a prodávají je i u nás.

Tyler vložil tyto přílohy:
IMG_20220809_111933.jpg.jpg

"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Alfie napsal:
Dlouhý 32cm - to myslíš jen čepel, nebo celý nůž tzn. čepel 24cm ? Já si nedávno kupoval malý shun a spokojenost i damastel vypadá pěkně. Velké mám od Miyabi, tam je damastel spíš nenápadný, zato servis příkladný. Ale víc používám 4000FC, který není damaškový ale na čepelí má krásnou vlnovku - přesně jako katana. Ono kupovat podle fotek může být zrádné, lepší je to vidět in natura.

Celková délka max 32cm
Miyabi taky vypadá dobře
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Tenhle srdíčkovej damasteel je pecka ❤️

https://www.xincutlery.com/products/xincore-8-5-damascus-chef-knife-1

Obecně u nich se dá vybrat a prodávají je i u nás.

To vypadá fakt dobře Ok Dík
Posláno:

Štamgast
Je trochu větší, bez bys chtěl. Ale mrkni na webovky, s damasteelem toho mají víc. Mně se líbí tenhle tvar šéfkuchaře (zvažoval jsem dost pořídit verzi se Sandvikem) a ty srdíčka je prostě bomba nápad i provedení.

Jinak Xin Cutlery je dceřinná firma Bestechu, takže kvality není třeba se bát.
"Thin is sharp."
Posláno:
Pozorovatel
Fuuuuj vždyť je to Made in China… Jako sorry, ale když damašek, tak buď nožíř (ale popravdě netuším kolik damaškový hand made kuchyňák stojí) nebo to co jsem udělal já - sériovka od nejlepších značek jako je Zwilling-Miyabi a Kai-Shun (které stojí i za zde tak populárními zavíráky ZT). Čínu bych nekupoval. Oni Japonci z Japonska nejsou za levno, ale do 5000,- už damasteelový kuchyňák made in Japan seženeš. Minimálně v pražských prodejnách jsem narazil na fajn personál, který mi nenutil předražený drek…

A možná to je individuální, ale 20cm mi příjde ovladatelnější, než 24, to už je trochu meč, ale to je individuální.

Za mě - ze všech “Japonců” co mám na mě nejvíc japonsky působí Miyabi 4000FC který NENÍ damaškový ale prostě má na čepeli stejné linky jako katana a v reálu je lehký, rukojeť z pakawoodu je taky pěkná…

Nejblíže je mu cenově Kai/Shun který už je damaškový, 32 vrstev, eben…

Krom kované Miyabi 4000FC mám i 7000D, který má 64 vrstev CMV60. Je ale těžší, co jsem pochopil je to sice Japonec ale trochu do evropského stylu…

Co sem se teď díval, mezi Kai/Shun a Zwilling/Miyabi je u těch velkých 24cm rozdíl cca 1000 KČ, přičemž Miyabi má víc vrstev ale paradoxně linky se mi víc líbí na Shunu. Pokud to mám ale vzít čistě z dlouhodobé zkušenosti, prověřené časem mám Zwillingy a když se mi právě mou neopatrností poškodila čepel na drahé 7000D tak jsem dostal nový kus. 7000D je taková trochu víc modernisticky působící řada, není to typický japonský design, na rukojeti je micarta/ocel…

Každopádně když damaškového Japonce tak z Japonska, určitě ne Čínu a myslím, že Zwilling-Miyabi a Kai-Shun jsou sázka na jistotu, prémiové značky… a Zwilling je pro mě srdcovka, kterou doma používáme tak 15 let, ne-li víc…

Ono když se podíváte na napětí kolem Taiwanu, tak bych fakt neposílal další a další juäny do Číny. A japonským a německým nožířům od TOP značek fakt věřím víc než libovolné čínské značce… a na rovinu - pokud to má být třeba dárek tak made in Japan působí líp než made in China. A zrovna nožířství je jeden z oborů, kde tu “Chinu” fakt mít nemusíš a zvlášť u drahých nožů se ji dá vyhnout programově…(Pro mne je Made in China na noži označení pro nejlacinější zboží.)

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Ferdo, mám cca 15 let 2 od Yaxellu s VG10 na břitu , suma sumárum 33 vrstev (2 x 16 nějaká jejich nerezovka a 1 to VG) a jsem maximálně spokojený. U těch se dá taky vybrat. Navíc jezděj i do Příbrami - tam by sis mohl kudly okouknout. Jestli to teda nespěchá. Ale Příbram je už příští měsíc.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 6/4/2005
Zrovna Zwilling moc "japonce" neumi - maji velice tezke rukojeti, tzn balanc je spatne (napr. mam Miyabi 7000MC. Sice je to ZDP-189, ale skoro ho nepouzivam, protoze se s nim proste nedela moc dobre).

Co je dalsi extremne dulezita vec je profil cepele - typicke u tech s damaskovymi boky je ze jsou tluste a vybrus neni vytazen do tenka. Takze opet "nejaponske".

Je to tu x-krat, ale https://japanesechefsknife.com/ je jednoducha cesta k japonskemu nozi. Pokud chcete neco o neco levnejsiho (ale pozor, je to opet spis "evropsky" styl, tezky a cepel je znacne robustni (az moc), tak https://www.ebay.com/itm/321839778418
(to je sice Cina, ale ta opravdova Cina (tzn. Taiwan) (btw od tohoto prodejce je lepsi koupit si cinsky sekacek - https://www.ebay.com/itm/223775604804 )

No ale co bych doporucil ze vseho nejvice, je kontaktovat tady na foru uzivatele Sinogi - https://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&t=17063&p=7 a domluvit se na kuchynaku od nej - do tenka vytazeny vybrus, lehke, co chtit vic.
Posláno:
Pozorovatel
Podle mě Miyabi 7000D je poevrropštěný "Japonec". Já ho mám právě taky, i v santoku. A jak jsem psal u 4000 mám úplně jiný pocit. Ta rukojeť u 7000 je těžká, ale podle mne to je schválně, snad jsem to i kdysi někde četl. 4000 je víc japonská ale není to damašek, no.

Nejjednodušší cesta k japonskému noži určitě není objednávat z USA a zabývat se poplatky, clem atd... Nejjednodušší cesta je jít do nožířství a tam si nůž zkusit do ruky. V Praze je jich několik a mají různé značky.
Posláno:
Pozorovatel
Souhlas s Alfie, čínskejch damašků je fůra, ale proč je kupovat. Pokud jde jen o dizajn, z masové produkce, tak asi ok. Bude to určitě levnější. Ale osobně bych z něj radost neměl. Oproti tomu takový nůž ze země kde jsou stále poloviční manufaktury, z jedné takové tradiční dílny pro mě tu hodnotu má Co třeba tento damask od Hattoriho? Není krásnej? Happy
A btw, proč objednávat z USA když to jde přímo z JaponskaHappy

para242 vložil tyto přílohy:
16426744_D564_446A_AA55_C9C7762319A0.jpeg.jpg
08C45CB8_EFA1_43CA_A0A9_1C840765FE94.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
A je ten bílej číňan damašek? Soudruzi to rádi leptají, aby to vypadalo. Otázka taky, zda je jádro opravdu VG-10. A vadilo by mi, že není kovaný.
Posláno:

Štamgast
Miloslav Zítek napsal:
Ferdo, mám cca 15 let 2 od Yaxellu s VG10 na břitu , suma sumárum 33 vrstev (2 x 16 nějaká jejich nerezovka a 1 to VG) a jsem maximálně spokojený. U těch se dá taky vybrat. Navíc jezděj i do Příbrami - tam by sis mohl kudly okouknout. Jestli to teda nespěchá. Ale Příbram je už příští měsíc.

Tohle mě hodně zaujalo! Moc dík.
Nůž musím mít do konce září a cena je cca10000,-Kč
Né kvůli politice, ale přikláním se k názoru, že by nůž měl být japonský, když už.
Všem dík za rady Happy
Posláno:

Štamgast
Jasně, každýmu co chce.

Jinak ten srdíčkovej Xin (v transkripci právě znak pro srdce) je dceřinka Bestechu, kterej dělá dlouhodobě opravdu kvalitní nože. Design tohodle kuchyňáku je od Ostapa Hela. Vzor toho damasteelu je podle všeho unikátní, aspoň nikde jinde jsem ho neviděl. Tohle má od šméček z Alíku zatraceně daleko. A poptávka ani nebyla po "japonci", ale kuchyňáku s damasteelem.

Takže hejtům na Čínu sice můžu rozumět, ale asi vocuď pocuď, objektivně asi hned tak stejnou kudlu nenajdete Wink. Nikomu nic necpu, zajímavá možnost to podle mě ale rozhodně je.

Mimochodem, nerezový damašky s jádrem z VG-10 podle mě i naši kluci kupují, a teprve pak z něj strouhaj svoje kuchyňáky.
"Thin is sharp."
Posláno:

Štamgast
Nechci tady vést spor Čína/Japonsko.
Jsem rád, že jste mi všichni poradili.
Vybírat bude stejně dárce ... znáte to ... ty děláš nože tak mi vyber kuchyňák nejlépe damaškový, aby nerezavěl. Dotyčný si potrpí na pěkné věci ať je pěkný, rád jí a vaří a nemusí to být zas kudla jak na velryby Grin
Jistě jsou vaše rady přínosem i pro jiné členy fóra a o to na forech jde né?
Mě osobně stačí tento nůž jsem s ním spokojen
Hiromoto Saku Hocho, Gyuto

FerdaHL vložil tyto přílohy:
di719068.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
FerdaHL napsal:

Mě osobně stačí tento nůž jsem s ním spokojen
Hiromoto Saku Hocho, Gyuto

Offtopic k Tvému dotazu, ale po tomto koukám na noze-nuz uz pěkně dlouhoHappy Za ty prachy bezkonkurenční, jen by pro mě mohl být o 2-4cm delšíConfused

A dotaz do pléna. Když brousíte daškové či lesklé nerezové nože na kamenech, leštíte potom nůž nějak? Tedy alespoň mě se děje že je nůž "podřený", je to vidět na mých fotkách Hattoriho výše. Je to jen estetika, ale poradíte čím to vyleštit v domácích kuchyňských podmínkách?
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/27/2015
Chlapi, když to tady pročítám, tak by mě zajímalo a to jako že opravdu zajímalo, kolik toho s těma kudlama nakrájíte třeba za den, týden, měsíc. Fakt to nemyslím nijak jízlivě.
Chápu, že chce někdo mít pěknou kudlu pro radost. Ale nějak mi to pořád hlava nebere. Tak jen tak informativně by mě to zajímalo .
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum