ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Ja mazu (cokoliv) a krajim maslo priborovym nozem. Tim prvnim, co mi prijde v supleti do ruky. Jsou z oceli "priborovky", co nerupe Happy
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/8/2018
Zlomený nožík má hrúbku čepele 1,4 mm ( kalibrovaná posuvka ). Tak či tak, je to nebezpečný nožík NoNoNo
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Nože v kuchyni obyč,tak se s tím moc nese…
Začnu největším,skončim nejmenším. Diamanty 240,600,1000 a fertig. Stačí to na všechno krájení. Co víc si přát…?

Muscatel vložil tyto přílohy:
FCAC2594_F917_4EFA_A684_C8399B4BECEF.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Mám to taky tak, ale co máš proti KDS??? Happy)))
PJ
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 2/1/2021
Pekny, ta klema je odkud? Díky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/16/2013
Miloslav Zítek napsal:
Mám to taky tak, ale co máš proti KDS??? Happy)))

Proti nemám nic,Mílo. Jen je považuji za obyčejné… Laugh

PJ
Klemu jsem si dělal. Takže Domorobo ©️ Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2018
navstevnik napsal:
Ja mazu (cokoliv) a krajim maslo priborovym nozem. Tim prvnim, co mi prijde v supleti do ruky. Jsou z oceli "priborovky", co nerupe Happy

To mě mrzí, že nefotím příboráky. Laugh CZ výroba, taky ruply.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Pánové, tak já nevím, ale zkuste někdy přeprat kostku másla nahřátým nožem (chvilku podržet nad hrnkem čaje, opláchnout teplou vodou apod.) třeba bude svět najednou bezpečnější mrGreen
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/10/2019
sodekcz napsal:
navstevnik napsal:

To mě mrzí, že nefotím příboráky. Laugh CZ výroba, taky ruply.

Příboráky, většinou z jednoho kusu a ruply? Leda hovno. Sandrik, Toner, vyloučeno. Kupuj příbory od seriozních výrobců, ne od Vietnamců, nebo sturmführera Kamprada.......
PROSÍM POUZE O E-MAILOVOU KOMUNIKACI, DĚKUJU.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/22/2019
Tento je mé drahé,je super ale myčku zevnitř zná
velmi podrobně. Nejsem schopen jí TO vysvětlit...
Mluvím česky? Mluví česky má DRAHÁ? Neutral

vonBahnhof vložil tyto přílohy:
20220827_120930.jpg.jpg
20220827_120412.jpg.jpg
20220827_120849.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/29/2022
Zdravím,
rád by si koupi nějaké kvalitnější nože do kuchyně a také bych chtěl zkusit nože japonské,
po pročtení všeho možného jsem se dostal k Hiromoto.

Konkrétně
719718 Saku Hocho Petty, Small All-purpose Knife
719054 Hiromoto Saku Hocho, Santoku
z obchodu noze-nuz

Nad čím ještě váhám, je kvalita, i tady jsem četl, že nové verze nejsou tak pěkné jako původní (i když vypadají téměř stejně).

Nekupoval jste je někdo poslední dobou, byly ok?
Případnému návrhu na jiné nože se nebráním, ale v podobných stylech a velikostech.

Předem děkuji za případnou odpověď
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/28/2018
Zdravím. Chem sa opýtať. Ako by ste reagovali, keby ste si objednali japonský kuchynský nôž, s vyhláseného obchodu s japonskými nožmi a pak príde úplně tupý?
A nielenže tupý, ale nejde nabrúsiť. Je prekalený a pod mikroskopom to vyzerá, ako by som brúsil nôž zo skla. (popraskaný, odrbaný, krechký).

Skúšal som KMFS, japonský vodný kameň, brusné papiere na položku aj lapovanie na koži s brúsnou pastou.

Nechal som na tom noži cca 7 hodín a vo výsledku zostal tupý (nedokázal prerezať kancelársky papier).

Odobral som z ostria cca 3 milimetre, skúšal som uhol od 25° až do 40°. Výsledok rovnaký.

Je to na reklamáciu? Prejde reklamácia, keď už som ten nôž brúsil? Alebo ho rovno vyhodiť?

Dík
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/8/2021
Skoda, ze jste ho zkousel nabrousit. Kdyby ne, mohl byste ho vratit urcite. Nedovedu si predstavit, ze noze nekdo prodava tupe a nabizi brouseni jako extra sluzbu, i kdyz mozne je vsechno Happy

Jestli je nuz z nejake zbesile tvrde oceli, mate odpovidajici kameny? Tvrdy diamant, co asi mate v KMFS, bych urcite nebral. To odrbavani nebo vystipovani ostri, co popisujete, ukazuje, ze mate "tvrde" kameny. Nemate i "mekke"? King, Naniwa nebo Suehiro (mam ja). Muzete zkusit hledat neco o vztahu oceli a kamenu i tady v tematu o kamenech. Mozna sem prispeje nekdo, do rozumi materialum a vysvetli spravny vyber kamenu podle velikosti a tvrdosti zrn karbidu v oceli. Ja muzu ric jenom - na tvrde noze mekke kameny, na mekke noze tvrde kameny Happy

Odebrat 3mm jednim brouseni je docela prda. Muzete zjkusit, jak se bude prodejce tvarit. Sam bych byl zvedav.

Nedavno jsem kupoval dva noze Mcusta Classic Black z VG10 a damasku jako darek. Prisly tak ostre, ze jsem bal je polozit na nehet Happy Ano, neni to tradicni japonec z uhlikovky, ale dat takoveho japonce ceske hospodynce by asi bylo za trest Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
navstevnik napsal:
Nedovedu si predstavit, ze noze nekdo prodava tupe a nabizi brouseni jako extra sluzbu, i kdyz mozne je vsechno Happy

Český eshop nipponshop prodáva japonce i kameny a k noži nabádá připsat do poznámky, že chcete nabrousit. Ručně, profesionálně ho nabrousí zdarma před odeslánim.
Jen pro zajímavost.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
jimbok: jestli chceš kvalitní japonské nože, doporučuju značky jako Tojiro, KAI, Kanetsune, Al Mar.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/20/2022
Moji “Japonci”.(Ne všichni)

Alfie vložil tyto přílohy:
0EB02277_07AE_4716_8F26_174E1127BE45.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/28/2018
Tyler Durden napsal:
navstevnik napsal:
Nedovedu si predstavit, ze noze nekdo prodava tupe a nabizi brouseni jako extra sluzbu, i kdyz mozne je vsechno Happy

Český eshop nipponshop prodáva japonce i kameny a k noži nabádá připsat do poznámky, že chcete nabrousit. Ručně, profesionálně ho nabrousí zdarma před odeslánim.
Jen pro zajímavost.

Práve s nipponshopu bol kupovaný ten tupý Japonec a kamarát mi ho rovno doniesol, nech ho prebrúsim. Brúsil som ho mimo iného aj na kameni naniva 1000/3000 čo je kameň ako stvorený na uhlíkovky ako: Yasuki Aogami #1 tvrdost HRC 63 ±1

Takže odporúčam si ho nechať nabrúsiť rovno u nich aby na prípadnú závadu prišli ešte pred odoslaním.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2020
Ahoj,
Měl bych takový dotaz.
Doposud jsem všechny kuchyňské nože snažil dělat tak, aby výbrus byl co nejvyšší a úhel výbrusu tudíž co nejmenší (v rámci možností). Obecně tak, aby geometrie byla co nejtenčí a nůž pronikal do materiálu s co nejmenším odporem.
Nedávno jsem ale narazil na poznámku, ze které vyplývalo, že u některých nožů je vhodné, aby byl výbrus nižší, že prý díky tomu potraviny nemají takovou tendenci lepit se na čepel.
Teoreticky mi to dává smysl, ale má s tím někdo praktické zkušenosti? Ideálně někdo kdo má doma více nožu takových i makových, aby poreferoval po jakém noži sáhne když jde krájet zeleninu?
Díky Wink
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/16/2011
Myslím, že lepení potravin není až tak o úhlu výbrusu, ale celkově o materiálu, provedení a tloušťce čepeli, o jejím vyleštění. Já jsem měl dřív tendenci brousit kuchyňáky pod hodně nízkým úhlem a s vysokým gritem. Takový nůž pak holí jak břitva, ale jednak po potravině jako rajče klouže a za další je po několika dnech tupý. Dnes brousím dle nože pod vrcholovým úhlem 30-40 stupňů a hrubost 800-1000, u tvrdých japonců do 2000-3000. Takový nůž mnohem líp drží ostří, hrubší výbrus má daleko lepší řezivost a krom těch japonců se ostří podstatně líp oživuje na ocílce.
A jakej bych si vzal nůž na krájení zeleniny? Buď klasickej velkej kuchařskej a nebo nůž ve tvaru santoku, lepivosti celkem zabraňuje i to profilování čepele.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/25/2020
martas38 napsal:
Myslím, že lepení potravin není až tak o úhlu výbrusu, ale celkově o materiálu, provedení a tloušťce čepeli, o jejím vyleštění. Já jsem měl dřív tendenci brousit kuchyňáky pod hodně nízkým úhlem a s vysokým gritem. Takový nůž pak holí jak břitva, ale jednak po potravině jako rajče klouže a za další je po několika dnech tupý. Dnes brousím dle nože pod vrcholovým úhlem 30-40 stupňů a hrubost 800-1000, u tvrdých japonců do 2000-3000. Takový nůž mnohem líp drží ostří, hrubší výbrus má daleko lepší řezivost a krom těch japonců se ostří podstatně líp oživuje na ocílce.
A jakej bych si vzal nůž na krájení zeleniny? Buď klasickej velkej kuchařskej a nebo nůž ve tvaru santoku, lepivosti celkem zabraňuje i to profilování čepele.

Jen abych upřesnil dotaz, neměl jsem namysli fazetu ale výbrus nože. Jde mi o to jestli na krájení zeleniny bude lepší použít nůž co má, dejme tomu, 15 mm vysoký šavlový výbrus, nebo nůž co má plochý výbrus a postupně se zužuje od ostří až ke hřbetu Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum