ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 10/6/2020
Příspěvky: 298
Galdr napsal:
martas38 napsal:
Myslím, že lepení potravin není až tak o úhlu výbrusu, ale celkově o materiálu, provedení a tloušťce čepeli, o jejím vyleštění. Já jsem měl dřív tendenci brousit kuchyňáky pod hodně nízkým úhlem a s vysokým gritem. Takový nůž pak holí jak břitva, ale jednak po potravině jako rajče klouže a za další je po několika dnech tupý. Dnes brousím dle nože pod vrcholovým úhlem 30-40 stupňů a hrubost 800-1000, u tvrdých japonců do 2000-3000. Takový nůž mnohem líp drží ostří, hrubší výbrus má daleko lepší řezivost a krom těch japonců se ostří podstatně líp oživuje na ocílce.
A jakej bych si vzal nůž na krájení zeleniny? Buď klasickej velkej kuchařskej a nebo nůž ve tvaru santoku, lepivosti celkem zabraňuje i to profilování čepele.


Jen abych upřesnil dotaz, neměl jsem namysli fazetu ale výbrus nože. Jde mi o to jestli na krájení zeleniny bude lepší použít nůž co má, dejme tomu, 15 mm vysoký šavlový výbrus, nebo nůž co má plochý výbrus a postupně se zužuje od ostří až ke hřbetu Happy


Ahoj,
mě to přijde tak, že když bude výbrus jiný než plochý od hřbetu k fazetě, tak se toho menšího lepení krájenýho materiálu dosáhne tím, že se části naříznou a pak ,,odlomí,, , místo toho aby čepel postupně zajela do materiálu a skutečně oddělovala krájením a nikoli rozlamováním.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/8/2010
Příspěvky: 156
Idem sa spýtať nemá tu niekto WE Knife Yakula ? Celkom sa mi pozdáva len na "paring knive" má podľa mňa dlhú čepeľ tak možno mi to jeho majiteľ vyvráti Happy


maško vložil tyto přílohy:
97692_18_91128_product_primary_image.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 765
Má ho Štef, viděl jsem ho u něj na videu, tak mu napiš. Nebo koukni na to video.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/29/2004
Příspěvky: 31
Ahoj, dostal jsem vynikající nápad vyrobit si kuchyňák - s tím, že coby velmi příležitostný nožíř si alespoň vyrobím něco, co budu reálně občas používat Happy
Váhám ale nad tím, po jaké oceli sáhnout. Logicky mi vychází nerez, a pravděpodobně něco běžně dostupného - N690 nebo se trochu plácnout přes kapsu a sáhnout po dvojnásobně dražším Elmaxu. Otázka tedy zní - vyplatí se příplatek za Elmax? A dává vůbec jedna z těchto ocelí pro kuchyňák smysl, nebo jsem úplně mimo a měl bych se porozhlédnout jinde?
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 1,860
Mám z N690 kuchyňák od nožíře, který je profesně kuchař a nemůžu si stěžovat. Pracuje se s tím dobře a ostří drží taky dobře. Kdo by konečně měl taky vědět, jak má fungovat kuchyňák, když ne kuchař. Happy Certifikát k tomu nemám, neb to byl dárek, ale pokud si dobře vzpomínám, zakalené je to na 60 HRC a je to podmražené.

Zdenek


Sidney vložil tyto přílohy:
n_ž.jpg_big.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/31/2022
Příspěvky: 4
Zdravím,

Som tu nováčik a rád by som si zakúpil 2-3 kuchynské nože s cenou do 150 max 200€.
Viete mi prosím poradiť čo odporúčate ?

Ďakujem
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2010
Příspěvky: 2,463
Napr. https://www.baterky-noze.sk/wusthof-classic-sada-3-nozov/
Wink
Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 10/31/2022
Příspěvky: 4
Aké by malo byť skladovanie takých nožov ?
Viem že isto nie spolu s ostatnými nožmi ale skôr mi i de o to či je lepsie použiť box na nože alebo či je vhodné ich umiestnit aj na magnetickú lištu na stene.
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/11/2020
Příspěvky: 139
Já sem několik let maximálně spokojený s noži Dick Premier plus.

Témeř každý den mám v ruce typ Santoku 18cm, pak často používám kuchařský 21cm. Manželka Santoku 14cm s výbrusem a 12cm okrajovací (protože je na nože prase, tak je dává i do myčky). Každý den v zápřahu.

K tomu doporučuji ocílku Dick Dickoron ovál. Tou stačí párkrát přejet a je to zase ostré jak břitva. Jednou za rok je přebrousím na Tormeku.

www.profi-noze.cz/detail/fr-dick-premier-plus-santoku-kovany-nuz-18-cm-1/
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/11/2020
Příspěvky: 139
Jinak dřív jsem je měl na magnetické liště. Po rekonstrukci kuchyně je mám v dřevěném bloku a cajk. Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/16/2015
Příspěvky: 602
Sady nedoporučuju.
Nejdřív si rozmysli, nebo vyzkoušej, jakých chceš mít ten základní nůž, jestli Santoku
https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/classic-nuz-santoku-17-cm-detail
Nebo evropský kuchařský
https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/classic-nuz-kucharsky-18-cm-detail
A pak dokupovat podle potřeby, v sadě je dost často jeden nůž, který pro Tebe není nutný.
U nás doma je například jeden z nejvíc používaných tenhle svačiňák
https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/classic-nuz-na-uzeniny-14-cm-detail
Perfektní na rozkrajování měkkého pečiva.
A jak už jsi poznal, máme doma Wüsthofy Classic už mnoho let k velké spokojenosti.
Kámoš koupil manželce velkou sadu z levnější řady Gourmet a je prý taky moc spokojená.

Nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní......
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 765
Santoku/Gyuto + Petty, Japonce z VG10 a uděláš s tím skoro všechno. Koukni na Tojiro. Skladovat na magnetické liště.


Martin Morávek vložil tyto přílohy:
20220726_171322.jpg.jpg


“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 87
Mam magneticky drzak (tezky hranol s bokem ve tvaru kruhove vysece), dreveny blok se skvirami na cepele a valec nastojato se spoustou spejlicek nebo neceho takoveho.

Magneticky drzak je tak silny, ze je to otravne. Ne ze by se hnul, tezky je dost, ale noze z nej musim doslova odtrhnout. Pichnout je do spejlicek a zas vytahnout je pohodovejsi. Do dreva se skvirami se nevejdou vysoke noze jako santoku anebo nakiri. Ja bych tedy dalsi magnet nebral. Mozna, se od drzaku na zdi noze odervou snaz...
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 87
K tomu petty knife WE Yakula - ten nemam, ale mel jsem 15cm petty Mcusta. Venoval jsem ho, protoze jsem mel v ruce vic 17cm santoku Happy Poridill jsem petty 12cm, ale myslim, ze jsem mohl jit az na 9cm Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 765
Lišta je ideální, nože jsou po ruce, navíc hezky a očích a nezabírají místo na lince, která má být úplně prázdná. Blok zabírá dost místa a kudly jsou v něm náchylnější ke korozi. Ten blok se špejlemi je zlo, protože ty špejle jsou z bambusu, který je velmi tvrdý a kudly zbytečně tupí. Dobrá magnetická lišta je nejvíc. Já na ní teď nalepil tenkou kůži, aby mi neškrábala kudly.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 945
Akorát když necháš 2 nože vedle sebe, tak se scvaknou - krapet se zmagnetizují a brousit je za sucha bez hadru je opruz.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 935
Martin Morávek napsal:
Ten blok se špejlemi je zlo, protože ty špejle jsou z bambusu,


Asi bude vic druhu, ja mam neco, co vypada jako stetiny ze smetaku (na bambus mi to prijde mekke).
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 765
Miloslav Zítek napsal:
Akorát když necháš 2 nože vedle sebe, tak se scvaknou - krapet se zmagnetizují a brousit je za sucha bez hadru je opruz.


Tohle jsem nikdy nějak nevnímal, brousím většinou na sucho a nemám problém. Večer vyzkouším, jestli jsou ty moje kudly magnetické.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 765
krezac napsal:
Martin Morávek napsal:
Ten blok se špejlemi je zlo, protože ty špejle jsou z bambusu,


Asi bude vic druhu, ja mam neco, co vypada jako stetiny ze smetaku (na bambus mi to prijde mekke).


To je fajn, ale pořád o to tu kudlu zbytečně tupíš a škrábeš. Za mě tohle fakt ne.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 87
Martin Morávek napsal:
krezac napsal:
Martin Morávek napsal:
Ten blok se špejlemi je zlo, protože ty špejle jsou z bambusu,


Asi bude vic druhu, ja mam neco, co vypada jako stetiny ze smetaku (na bambus mi to prijde mekke).


To je fajn, ale pořád o to tu kudlu zbytečně tupíš a škrábeš. Za mě tohle fakt ne.


Jo, pravda, ne spejlicky, ale neco jako stetiny z rejzovyho kostete, jenom ne zvlnene, ale rovne.

A zjistil jsem, ze je muzu z valce vysunout a prozkoumat. Drzi v nejakem tezitku, nerozsypou se po stole Happy Daly by se umyt, kdyby do nich nekdo vyklopil marmeladu Happy

Moje jsou z nejake umele hmoty. Neni uplne hladka, ale ani moc hruba. Tvrdost vypada normalne. Neni mekka jako napln do glue gun, ale ani tvrda jak bakelit.

Noze, ktere posklrabe a ztupi bambus, bych si nehyckal ve stojanu Happy Ale vypada to, i kdyz vyrobci davaj drevo sec muzou, stetiny dali umele. Mozna pocitaji s nozi, co se boji bambusu Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris