ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2007
Příspěvky: 314
Se na to koukám - ta sestava má 15 nožů. Plus stojan, počítejme ho pro zjednodušení jako šestnáctý nůž. Takže na jeden nůž nám vychází cena necelých 38 Sk, to je asi 30 Kč.
Keosane, myslíš si, že nůž za 30 Kč bude kvalitní? Já myslím že ano, v Číně je hodně továren na nože, které chtějí zkrachovat a vyrábí nože za korunu kus, aby se to po dovozu, proclení, rabatu a DPH dostalo na těch 30 Kč. Kup si to.
-= Wiki - encyklopedie nožů =-
(a odpovídající vlákno na fóru)
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Naco mi to nukas ?Happy Ked vidim, kolko stoji pribornik plus pocet nozov deleno 15, plus titanova uprava, plus zisk, material, praca, clo atd. tak mi je jasne, ze musia carovat Happy

Ja som ho nekupil /ale niekto iny../, len som si chcel dat potvrdit usudok. Pripadne ci by ma niekto vyviedol z omylu, ak taku sadu ma Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 553
KEO napsal:
len som si chcel dat potvrdit usudok.

no jestli si tohle potřebuješ nechat potvrdit Laugh
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Vsak, ked je tu tolko odbornikov, tak som cakal, ze sa najde aj nejaky na potitanovane noze. Aspon jeden Happy

Takze aspon do buducnosti, mozno budem medzi prvymi s referenciami, ako dlho /ci skor kratko/ tie noze vydrzali Happy


Mimochodom, co hovorite na KYOCERA www.keramickenoze.sk ?
Celkom zaujimava technologia, budu asi dost krehke, ale potom mozno, keby ich vyrabali hrubsie, masivnejsie - bolo by to mozno zaujimavejsie i praktickejsie ? Robia si reklamu, ze kto skusil keramicky noz, nechce iny. Vraj ide chutovo rozoznat na ovoci, ci zelenine krajanie keramickym a kovovym nozom.

Podal by niekto z noziarov objektivny nazor, ked zoberieme v uvahu, ze prevazna vacsina remiesiel v tejto oblasti sa tyka hlavne kovu ?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 553
nevím jak vy, ale já bych si keramický nůž se kterým můžu opatrně nakrájet rajče asi nekoupil
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2007
Příspěvky: 1,584
bigdragon napsal:
nevím jak vy, ale já bych si keramický nůž se kterým můžu opatrně nakrájet rajče asi nekoupil


Materiáy na bázi keramiky nemusí být křehké. To bývalo před pár lety, kdy se s keramikou začínalo.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 553
honza36 napsal:
bigdragon napsal:
nevím jak vy, ale já bych si keramický nůž se kterým můžu opatrně nakrájet rajče asi nekoupil


Materiáy na bázi keramiky nemusí být křehké. To bývalo před pár lety, kdy se s keramikou začínalo.

no asi máš pravdu, ale po tom co jsem si přečetl jejich FAQ Shocked
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
http://global.kyocera.com/prdct/fc_consumer/kitchen/images/catalog.pdf

Napr. tu je katalog, maju tam aj zatvaracie noze. V ponuke je aj keramicky sekac na maso.
Predpokladam, ze na kuchynske prace by to malo hadam stacit - bez poskodenia.
V CZ to predavaju napr. s vacsou ponukou.
http://keramika.kyocera.cz/

Inac, ked si clovek zoberie napr. take sklo na flasi od sampusu - je hrube a nerozbije sa ani pri dopade na zem. Keby bola na tom keramika podobne /s hrubsim materialom/, alebo mozno nejake tvrdene specialne sklo - bol by to pre kuchynak hadam perfektny material /a asi aj lacny/. Len sa divim, ze napr. v CZ, kde je bohata tradici keramiky, neprisli s tymto noziari /pripadne sklari/ uz davno. Alebo ano a vtedy sa to nejak este neujalo ?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Příspěvky: 4,987
Tak ad nože Kyocera. Myslím si, že o nožích něco vím. Kyocery mám dvě a loupačku na okurky k tomu , a říkám - kdo nezkusil, neuvěří. Samozřejmě že je potřeba s tím zacházet trochu jinak, než s ocelovým dranžírákem, ale o ostrosti, řezných vlastnostech a absolutní netečnosti materiálu mají jednoznačně pravdu. A udělat keramiku na bázi zirkonoxidu jistě není totéž, jako udělat květináč nebo cihlu. Ani ocel není jako ocel, že...Happy S ostrým ocelovým nožem s tenkou čepelí se taky neotevírají konzervy, tak proč se bát použití keramiky?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 553
Surg napsal:
Tak ad nože Kyocera. Samozřejmě že je potřeba s tím zacházet trochu jinak, než s ocelovým dranžírákem,

jasně, nespochybňuji řezné vlastnosti, ale my co máme ruky na borový šišky asi dáme přednost oceli Wink
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Příspěvky: 4,987
bigdragon napsal:
...ale my co máme ruky na borový šišky asi dáme přednost oceli Wink

No jo, ale pak Ti nezbyde než se i holit sekerou Fiskars místo žiletky Wilkinson... Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/3/2007
Příspěvky: 553
Surg napsal:
bigdragon napsal:
...ale my co máme ruky na borový šišky asi dáme přednost oceli Wink

No jo, ale pak Ti nezbyde než se i holit sekerou Fiskars místo žiletky Wilkinson... Happy

sice používám Gillette, ale tohle opravdu nehrozí neboť málokdy narazím na kost Happy nicméně štípací Fiskarsku mám a nemůžu si ji vynachválit (ale to už jsem OT Sad )
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 2,900
Kyoceru mám v plánu na Vánoce, myslím, že změna je život a vše se musí vyzkoušet...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Příspěvky: 4,364
dva keramický nože od Kyocery jsem koupil loni v Příbrami a mohu jen doporučit, řežou fest, ta křehkost není dramaticá, chce to jen nenechat padat na dlažbu. jediný problém je s ostřením (dosud nebylo potřeba ostřit) ale Kyocera zajišťuje i ostření.
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Aky tvar cepele kuchynskeho noza /alebo druh/ preferujete na zeleninu - hlavne rajciny, papriku ? Viem, ze na fore je vacsina ludi u nozov zvycajne za noze bez zubkov /ja tiez/, ale na rajciny, papriky - sa mi dobre robi s nozmi, ktore maju velmi jemne zubky, ako niektore na chlieb napr. tento http://www.ceskadomacnost.cz/zbozi-obrazek/kuchynsky-nuz-tescoma-nuz-na-chleb-professional-20-cm-881012/0
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Na zeleninu mám rád tento japonský kuchyňský nůž (Usaba - obrázek č.1), on je, mimochodem, na zeleninu přímo určen, dobře se ním zelenina rychle seká, ale i krájí. Vzdal jsem používání nožů s jednostranným výbrusem, nepochopil jsem výhodu.

Jinak jsem věrný evropským tvarům nožů (jako na obr. č.2)

Podle mě zuby do kuchyně nepatří (jedině vlastní), kvalitní a dobře nabroušený kuchyňský nůž ti nakrájí i měkké rajče na kostičky a to lépe a rychleji než nože se zoubky.


dmz vložil tyto přílohy:
Kitchen_Knife_Usuba.jpg
500px_Kitchen_Knife_Anatomy.png

KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Ten sekacik vyzera zaujimavo. Nie je to na niektoru zeleninu hrube ?
Sice sa tym da asi nieco rozsekat najemno, ale ako je na tom s krajanim ?
Pod krajanim nemyslim urobit kocky, ale:

- ak krajam rajcinu, alebo papriku - rad niekedy nakrajam velmi tenke platky o hrubke cca 1 milimeter. Takze sa mi jedna o co najpresnejsie, velmi tenucke krajanie. Pokial mal noz jemne zubky, tak to slo celkom dobre. Alebo treba na tak jemny rez, nejake extra ostre bezne noze ?
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2007
Příspěvky: 314
KEO napsal:
Ten sekacik vyzera zaujimavo. Nie je to na niektoru zeleninu hrube ?
Sice sa tym da asi nieco rozsekat najemno, ale ako je na tom s krajanim ?
Pod krajanim nemyslim urobit kocky, ale:

- ak krajam rajcinu, alebo papriku - rad niekedy nakrajam velmi tenke platky o hrubke cca 1 milimeter. Takze sa mi jedna o co najpresnejsie, velmi tenucke krajanie. Pokial mal noz jemne zubky, tak to slo celkom dobre. Alebo treba na tak jemny rez, nejake extra ostre bezne noze ?


Je to dobrý.



-= Wiki - encyklopedie nožů =-
(a odpovídající vlákno na fóru)
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
KEO: Není to ale žádný "sekáček na maso". Nůž je lehký, čepel tenká, výbrus je oboustranný. Díky šířce čepele se velice dobře vede, takže krájet milimetrové plátky není problém. Pokud člověk potřebuje být obzvlášť přesný, pak ten evropský model zase funguje tak, že konec ostří se pořád opírá o prkénko a nůž pak lze vést velice přesně a celý proces krájení či sekání se odehrává někde mezi bodem C a D na obr. uvedeném výše Happy
Ať na jemný nebo hrubý řez, nůž má být vždy nabroušen a má se to dělat pravidelně. Kdyby si měl nůž pořádně nabroušen, neřešil by si tu takovou otázku, ani zuby, takže vřele doporučuji to udělat Happy
Chceš-li do kuchyně kvalitní nůž, projdi si toto vlákno a nejdeš tu řadu adeptů. Určitě to nebudou kousky, co si posílal v linku. Takové nože nejsou ani dobře navrhnuty, ani dobře vyváženy, materiál nepůjde uspokojivě nabrousit a čepele neudrží ostří, navíc obvykle je možné ohýbat ji do všech možných stran a úhlů, což u filetovacího nože výhoda je, u velkého kuchařského ale nikoliv.
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Tu TESCOMU Profesional mam iba na chlieb co si peciem v pekarnicke /hore je pruzny, makkucky az sa moze trhat, po bokoch tvrda korka, striedka makkucka/, zeleninu nim nekrajam. Presiel som si predtym rady a niekto na tu znacku nadava, ale nasiel som par prispevkov, kde si ho dost pochvalovali. Mal som podobny nozik s jemnymi zubkami /ina znacka/ a tym som krajal aj zeleninu. Sluzil cca 15 rokov a ani raz sa nemusel brusit a krajal stale dobre. Potom sa mu zlomila rucka. Tak som v rychlosti kupil to najlepsie, co sa naokolo dalo narychlo zohnat. Ostatne noze boli horsie. Predavacka v hypermarkete si ho hodila 2 m po stole k pokladni.Sad

Quote:
Ať na jemný nebo hrubý řez, nůž má být vždy nabroušen a má se to dělat pravidelně. Kdyby si měl nůž pořádně nabroušen, neřešil by si tu takovou otázku, ani zuby, takže vřele doporučuji to udělat
To urobim Happy Na chleba cerstvy, chrumkavy chleba s makkou striedkou to sice nebude idealne, ale na zeleninu to pomoze. Ak su rajciny tvrde, bude to asi OK, ale mam pocit, ze pri makkych a prezretych sa to odtlaca a zle kraja. Alebo to musi byt tak ostre ako ziletka na holenie ? Mate kuchynaky az takto dobre nabrusene ?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris