ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
-BaRD- napsal:
MarVer napsal:
-BaRD- napsal:
MarVer napsal:

Co bych ale určitě chtěl, jsou Japonské nože, prostě se mi líbí Happy


Napiš, či je rez (alebo) patina na noži problém. Či vám doma nebude vadit, když budou nože vypadat jak na fotkách výše. Viem si predstaviť, že to nieje pre každého.
Neviem, či by som veril nožu s VG10 v cene do 1500,-

Ja osobne, by som v tejto cenovej kategórii išiel do Victorinox Fibrox.
Dobrá cena, dobrá váha, dobré vyváženie, dobrá rukoväť, dobrá výdrž ostria.
Všetko čo môžeš očakávať od noža za 1500 Kč


Myslis patinu/hrdzu na uhlikovej oceli? To by asi problem byt nemal pokial bude noz robit to co ma, krajat.
Tie Fibroxy preco nie, rad si necham poradit od skusenejsich, no nemozem si pomoct, ale tie rukovate mi pripominaju stare komunisticke noze nasich babiciek


Súhlasím, že nevyzerajú najkrajšie, ale v testoch kuchyňských nožov vždy končia na prvých priečkach jak v odolnosti, tak , rezivosti aj vo výdrži ostria. Tá rúčka vyzerá nezaujímavo, ale dobre sa drží, je bezúdržbová narozdiel od dreva a nekĺže keď máš mastné alebo mokré ruky.

Vezmi si to takto, prišiel by som za tebou že chcem kúpiť ojazdené auto a mám len 15 tisíc korún. Čo by si odporučil? Pekné nezhrdzavené auto, u ktorého sa dá predpokladať že s ním budeš každý mesiac v servise, alebo mierne hrdzavé auto, ktoré bude mať motor a súčiatky čo najlepšie vzhľadom ku cene? Grin

Ale možno ti tu poradia iný ľudia, čo majú skúsenosti.

Ja už roky nevlastním nôž ktorý by som kúpil za menej ako 8000 Kč...
Takže som možno trochu zhýčkaný Laugh


S tým autom je to pravda a je to tak i s dalsimi vecami. Samozrejme, že prakticá stránnka je na prvom mieste.
Pozriem sa im viac na zubok.
Rad by som dal za to i ovela viac penazi, ale bohuzial dat za noz viac ako 1500 je predsa zbytocne Angry
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/3/2023
Příspěvky: 648
Kohn napsal:
Totoro napsal:
Nebo evropská varianta?
Za málo peněz spousta muziky a za čas i duše Applause

Böker Cottage-Craft



Švestičky z naší zahrádky.

Denně v rukách už asi dva roky... nejprve jsem kupoval ten dlouhý (čepel 21cm), pak nejmenší (asi 11cm) a pak toho malého šefa cca 16cm (dělají i větší). Používá je ráda i žena i děti... nikdo to do myčky nikdy nedal, takže vše ok.


Ok
Já pořídíl jeden - Small Chef z fotek.
Jak došel a prohlédl jsem si jej, vůbec jsem nevěřil, co jsem za tu cenu pořídil (to byl také důvod, proč jsem si ho tehdy nafotil).
Druhý den jsem objednal všchny z té série, takže Smólšéfa mám dvakrát.
Naprostá spokojenost do dnešních dníAdmire
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 105
Fibrox jsem měl. Jsou to za ty prachy dobré nože, ona je ta Inox ocel co používá Victorinox celkem dobrá. Ta rukojeť není vzhledově lákavá, ale je opravdu ergonomická a neklouže ani v mastné ruce. Vytkl bych tomu jen to, že čepel je relativně tenká a trochu pruží. To člověk uvítá u vykošťováku, u velkého kuchařského nože už méně.
Mimochodem co tě láká na japoncích? Ono je s tím daleko víc starostí, než s nějakou německou ocelí. Ano jsou tvrdé a velice ostré. Na druhou stranu daleko krehčí, už jsem pár japonců zlomených ve věcech jako je celer, batáty, kukuřice a podobně viděl. Problém je u japonce ocílka a to zejména u VG-10, dělá to do nože zuby. Takže co ty u evropského nože vyléčíš pár tahy na ocílce, musíš u japonce řešit na vodním kameni, což se ti asi nebude chtít. Ocílku jedině totálně hladkou polish, ale ono to na ty tvrdé nože moc nefunguje. Jen pro představu mám japonský gyuto od Tojira, sendvič s VG-10 uprostřed a tvarově i délkou prakticky shodný Dick Premier Plus, jen je Tojiro lehčí. Dick je samozřejmě papírově horší, byl o 30% levnější, je měkčí, ale co myslíš? Dickem přesekneš kost kuřete jako nic, usekl by sis s ním prst, jen by to křuplo. Tojiro bys dost možná zlomil. Ostří Dicka oživíš ocílkou za třicet vteřin. No dopadlo to tak, že Tojiro leží v šuflleti, vytáhnu ho jednou za měsíc a Dick používám denně, pracuje se mi s ním líp.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
martas38 napsal:
Fibrox jsem měl. Jsou to za ty prachy dobré nože, ona je ta Inox ocel co používá Victorinox celkem dobrá. Ta rukojeť není vzhledově lákavá, ale je opravdu ergonomická a neklouže ani v mastné ruce. Vytkl bych tomu jen to, že čepel je relativně tenká a trochu pruží. To člověk uvítá u vykošťováku, u velkého kuchařského nože už méně.
Mimochodem co tě láká na japoncích? Ono je s tím daleko víc starostí, než s nějakou německou ocelí. Ano jsou tvrdé a velice ostré. Na druhou stranu daleko krehčí, už jsem pár japonců zlomených ve věcech jako je celer, batáty, kukuřice a podobně viděl. Problém je u japonce ocílka a to zejména u VG-10, dělá to do nože zuby. Takže co ty u evropského nože vyléčíš pár tahy na ocílce, musíš u japonce řešit na vodním kameni, což se ti asi nebude chtít. Ocílku jedině totálně hladkou polish, ale ono to na ty tvrdé nože moc nefunguje. Jen pro představu mám japonský gyuto od Tojira, sendvič s VG-10 uprostřed a tvarově i délkou prakticky shodný Dick Premier Plus, jen je Tojiro lehčí. Dick je samozřejmě papírově horší, byl o 30% levnější, je měkčí, ale co myslíš? Dickem přesekneš kost kuřete jako nic, usekl by sis s ním prst, jen by to křuplo. Tojiro bys dost možná zlomil. Ostří Dicka oživíš ocílkou za třicet vteřin. No dopadlo to tak, že Tojiro leží v šuflleti, vytáhnu ho jednou za měsíc a Dick používám denně, pracuje se mi s ním líp.


Přesně to mě láká na japonci, ta jeho ostrost. Vím, že jsou i křehké, ale v tom bych v našem používání problém neviděl, batát ani nevím jak vypadá a celer krájím jednou za rok do vývaru na vánoce, včetně kapra a na to holt vytáhnu klidně starou kudlu, nebo koupím časem i nějaký japan sekáček Happy Nevím, ale prostě mě moc lákají, třeba budu za rok nadávat a měnit, ale to je život. Broušení na kameni mi nevadí, teď jsem i zjistil, že mě to i dost baví (zatím) a místo ocílky bych chtěl radši používat pouze kůži s pastou. Nevím no, jsem v tom méně než začátečník, ale ty Fiskarsy mě už prostě se...
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
Příspěvky: 82
Ahoj. Japoncu pár mám. Ty pověry že jsou více starostí než radostí jsou dle mé zkušenosti nesmysl. Ano, nesmíš mít na všechno jeden nůž, ale právě krása je že na každou činnost existuje nějaký druh. Kosti nebudeš sekat santoku ani gyutem, ale vezmeš něco starého čeho ti není líto, nebo si poříďíš debu či honesuki. Druhů ocelí máš dostatek, takže si vybereš která ti vyhovuje. Z nerezovek mám Aus8 - nemám rád (blbě se brousí a prd vydrží), VG10 - mám rád. Poslední dobou jsem si oblíbil uhlíkovky - white steel, blue steel a něco co nazývají CarboNext steel - vše 60-62HRC. Parádně se brousí na vodním kameni a vydrží dlouho.
Podle řečí tady na fóru jsem přestal používat ocelovou ocílku (i když na Aus8 a VG10 žádné zuby nedělala), nahradil jsem ji keramickou která brousí i ty tvrdé uhlíkovky.
Píšeš že chceš více nožů v nějaké ceně - to asi neumím poradit kde to sehnat tak levně, nicméně já vše nakoupil postupně tu (už ten Japonský eshop zase propaguju:) ) JapaneseChefsKnife a konkrétně z této série mám gyuto které považuju za nej poměr cena výkon.
Nevím jak to máš ty, ale já třeba cíleně střídám evropské a japonské ručky. Na práci je mi to v domácí kuchyni jedno, ale to je individuální.
Takže na závěr - kup jeden santoku či gyuto, a uvidíš. Buď ho odložíš a vrátíš se k německým(obecně evropským), nebo se ti to zalíbí a pak víš co máš dělatLaugh


para242 vložil tyto přílohy:
BF9ED7E8_8D68_452A_9C65_15E2D52A7D7D.jpeg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 105
No vidíš. A kouzlo těch evropských kuchařských nožů je v tom, že s jedním nožem děláš krom škrábání brambor všechno. Tak to prostě v kuchyni chodí, na hraní si s desetidílnou sadou není čas, stejně tak na udržování ostří na kameni. Ocílkou to vezmeš po každým nakrájeným kile masa a jednou za dva měsíce nože nabrousíš.
Ocelovou ocílkou se nebrousí, ale rovná ostří. Keramická ocílka brousí, tedy odebírá materiál. S mastnotou si keramika moc nerozumí a hlavně bych měl z kuchařkého nože za rok vykošťovák, pokud bych ho bral keramikou.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 231
Tiež záleží, čo v kuchyni bežne režeš.
Ja som prežil polovicu života na dedine (vesnici) kde som stahoval králíky, porcoval kuřata, 2x do roka zabíjačka prasat, ale nikdy v životě sa mi nestalo, aby som musel preseknúť stehenní kost od kuřete, nebo sekat kosti nožem...

Sekera, sekáč, nôž a fileťák. Nástroje ktoré sa používali.
Na druhú stranu v dnešnej dobe často řezem mäso na jerky které pak suším, a ideálny plátok vepřovej panenky je tak tenký, až je průsvitný. To s kopitoidním německým nožem ide blbě. Zato dobrý japonský nôž řeže krásně. Až je to tak uspokojujúci pocit Happy
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
-BaRD- napsal:
Tiež záleží, čo v kuchyni bežne režeš.
Ja som prežil polovicu života na dedine (vesnici) kde som stahoval králíky, porcoval kuřata, 2x do roka zabíjačka prasat, ale nikdy v životě sa mi nestalo, aby som musel preseknúť stehenní kost od kuřete, nebo sekat kosti nožem...

Sekera, sekáč, nôž a fileťák. Nástroje ktoré sa používali.
Na druhú stranu v dnešnej dobe často řezem mäso na jerky které pak suším, a ideálny plátok vepřovej panenky je tak tenký, až je průsvitný. To s kopitoidním německým nožem ide blbě. Zato dobrý japonský nôž řeže krásně. Až je to tak uspokojujúci pocit Happy


A presne to je to preco chcem skusit viac Japonca. Poslednou dobou casto varime azjske jedla, ktore su dost o krajani zeleniny, dost na tenko a kedze uz to robim hlavne ja, tak chcem z toho mat tiez dobry pocit. Tym nehovorim, ze Evropske noze su zle, ale viac ma tiahne k tym Japoncom no Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
Příspěvky: 82
-BaRD- napsal:

...To s kopitoidním německým nožem ide blbě. Zato dobrý japonský nôž řeže krásně. Až je to tak uspokojujúci pocit Happy


"Kopitoidní" - přesné, jen jsem se cíleně tomuto přirovnání vyhnul abych nepopudil spokojené uživatele těchto nástrojůHappy A naprostý souhlas - je to pocit až uspokojujícíGrin

Nicméně je to jako se vším, každý si najde to své, co se líbí, vyhovuje mu a je spokojen. Univerzální pravda naštěstí neexistujeGrin

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 231
Tak za 1500 zoženieš kvalitný japonský nôž asi iba v Japonsku. Tam sú aj o polovicu lacnejšie ako u nás.
Buď uprav cenu, alebo kúp malý základný japonský nôž, aby si vedel čo očakávať.
Ja som začínal s týmto:
http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Je to niečo ako lacná alternatíva aby si si to ošahal a aby si sa rozhodol či si kúpiť skutočného Japonca, alebo ťa to nenadchne.
Nečakaj ale, že to bude rezať ako niečo takéto:





Tam je už cenovka niekde inde
...a taky tisícky hodín tréningu, aby si to dokázal ako on 😂
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
-BaRD- napsal:
Tak za 1500 zoženieš kvalitný japonský nôž asi iba v Japonsku. Tam sú aj o polovicu lacnejšie ako u nás.
Buď uprav cenu, alebo kúp malý základný japonský nôž, aby si vedel čo očakávať.
Ja som začínal s týmto:
http://www.noze-nuz.com/akce/santoku.php

Je to niečo ako lacná alternatíva aby si si to ošahal a aby si sa rozhodol či si kúpiť skutočného Japonca, alebo ťa to nenadchne.
Nečakaj ale, že to bude rezať ako niečo takéto:





Tam je už cenovka niekde inde
...a taky tisícky hodín tréningu, aby si to dokázal ako on 😂


Cenovka je samozrejme upravitelna, nie je to strop, ale tiez nedam za jeden noz +3k (nie teraz hned) Viem, ze v tej cenovej hladine nemozem ocakavat top kvalitu, ale tiez nie som ziadny sefkuchar a urcite aj lacny japonec bude lepsi nez to co mame doma teraz...
Inac, ten z videa vyzera luxusne po vsetkych strankach.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 231
MarVer napsal:
A presne to je to preco chcem skusit viac Japonca.


Objednaj tento:

https://brusnekameny.cz/cs/santoku-sefkucharske/4987-6031-santoku-nuz-tosa-style-17-cm-kyusakichi.html

Pak napíš, ako si bol spokojný.
Yoshida Hamono ma zatiaľ nesklamal Ok
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 633
a já se optám uživatelů japonských, jak je to s jednostranným výbrusem? Zkušenosti, postřehy?

Mě láká zase tenhle slicer od Tadashiho:

https://www.nipponshop.cz/p/enami-tadashi-yanagiba-shobu-300mm/
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
Příspěvky: 82
Kohn napsal:
a já se optám uživatelů japonských, jak je to s jednostranným výbrusem? Zkušenosti, postřehy?

Mě láká zase tenhle slicer od Tadashiho:

https://www.nipponshop.cz/p/enami-tadashi-yanagiba-shobu-300mm/


Tak ten je nádhernej, ale na 30cm jednostranné čepele bych si já osobně na kameni se svýma zkušenostma netroufl Neutral Bál bych se že to nebude rovnoměrně nabroušeno, že se mi nepovedou dlouhé srovnávací tahy přes celou čepel. Ale jestli si zručný, tak bych se toho nebálHappy Případně na těch stránkách ti ho za cca 700kc nabrousíHappy

Mám zkušenost jen s cca 16cm jednostrannou uhlíkovou Debou, kterou jsem koupil tu na fóru v docela sešlém stavu, a ta se brousí celkem v pohodě. Tím že je daný úhel na velké ploše, tak se ho stačí držet. Brousím po celé ploše jednostranného ostří až do jehly, kterou pak odstraním lehkým přejetím po druhé straně. Ale není to žádná super tvrdá ocel a tím že je krátká, dá se brousit celá délka jedním tahem.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
-BaRD- napsal:
MarVer napsal:
A presne to je to preco chcem skusit viac Japonca.


Objednaj tento:

https://brusnekameny.cz/cs/santoku-sefkucharske/4987-6031-santoku-nuz-tosa-style-17-cm-kyusakichi.html

Pak napíš, ako si bol spokojný.
Yoshida Hamono ma zatiaľ nesklamal Ok


Na týmto som dosť uvažoval Wink Ho skúsim a potom už len naučiť ženu správnej údržbe Laugh
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 633
Pak si koupíš tento

https://www.svycarskenoze.cz/nuz-na-rajcata-11cm/


a všechny nože končí až na druhém místě - věř mi.

Bez legrace,

Ok
Lepší poměr cena/výkon neexistuje. My sice kupujeme drahé super nože, ale ve skutečnosti je to jen obsese a nakrájet rychle a přesně to jde právě touhle mrňkou i ty rajčata na průsvitno. Je to blbuvzdorné, krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked


Kohn vložil tyto přílohy:
c4vBZVt.jpeg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2015
Příspěvky: 174
AMEN
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,912
Kohn napsal:
.......................krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked

Horst by to neprodal líp Laugh Nůž který se nikdy neztupí z ocele ala AK5Surprised Mám doma taky nějaké normální KDSka a brousím spoustu nožů spoustě příbuzných známých kolegů apod. Od 60 let starých po moderní práškovky. Dýl jak rok nikomu podobný nůž ostrý nevydrží ani při sebevětší opatrnosti, vždy se v rodině najde někdo kdo nůž hodí mezi příbory, talíře apod a tím ho ztupí. Spousta rodin to zvládne za pár dní, jestli tvůj nůž je ostrý po třech letech používání jaké jsi popsal tak máš doma zázrak.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/20/2022
Příspěvky: 80
To je sranda. Proč by někdo proboha sekal kosti nožem ? Na to je snad sekáček a když mi nedávno někdo dones kýtu z divočáka rozšmelcoval jsem mega kost mačetou.

Nevím co to je měkká ocel. Už jsem tu psal, použivame leta letouci Zwillingy a řežou, řežou, řežou. Na brusném kameni jsem se naučil brousit i já ;) Black Wasabi mám, nemyslím, že by se rychle ztupilo.

Nůž patři do špalku, nebo na lištu/magnetickou desku. A ideálné po použití ihned omýt a usušit.

Z Japonců mám to Wasabi, pak ořezávací damaškový Shun a pak Miyabi 7000 a 4000. V podstaté to jsou Japonci ale lehce poevropštění.

A ženy baví Santoku od Zwillinga a damaškový (no nevim) Dellinger (ořezávací) plus dtto od Zwillingu. Mám i japonský, no name, podobný odkazovanému noži výše a nikoho moc 2x nebaví...

Jinak myslím že Santoku (které vzniklo až po druhé světové válce) a gyuto jsou v podstatě univerzály, gyutoh je elegantnější "katanovitá" verze chefa.., k tomu pairing (ořezávák/špikovák vulgo "nožejk")a normální sekáček na kosti... Mám i čínský šéfovský nůž (to co neznalci považují za sekáček)a příjde mi to jako nepraktická, těžká záležitost...

Takže všechno craftím tím black wasabi za 1500, které se podobně jako zwilling nebudu bát nabrousit. Do normální kuchyně, pro normální uživatele bych doporučil santoku od zwillinga, gyuto black wasabi, špikovák/ořezávák taky od zwilling a sekáček Tescoma Azza (prý made in Japan) a seká fajn...

Neutratíte majlant, je to vše provéřená kvalita, nemusí mít člověk hrůzu z broušení a je to takové funkční kombo.

Damašky a katanová ostří jsou nádherné, ale chce to u nich skill s broušením a mohou se vylomit třeba jen zavadénim o hrnek....

Určitě jsou pro běžného hobby kuchtíka lepši tihle poevropštění japonci, než echt japonci,nemlich jednostranný brus.

Jen je vždy nutné ctit "ducha čepele" a jak sem psal výše, dbát na čistotu a bezpečné uložení...(Bezpečné pro čepel i uživatele.). Špinavý, vlhký núž je hnus.(krom toho, dobrý nůž není za hubana). A pokud máte kokemnsebe lidi, co na "ducha čepele" dlabou je nejlepší zvlněná/jemně zubatá čepel-ale jak se to brousí netuším (ale tady už žádná duše nože není...)
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2018
Příspěvky: 73
A co takhle Hiromoto Saku Hocho? Dělá se Gyuto, Santoku, Usuba. Mám doma všechny tři a nemohu si je vynachválit. Sendvič uhlíkovky a nerezu. Mám i nože Kai Shun z VG10, ale ty Hiromoto jsou častěji v ruce. Možná i proto, že se o ně za tu cenu tolik nebojím. Řežou parádně, brousit se dají moc hezky, reagují dobře na ocílku.
Hiromoto Gyuto

Vlevo 3x Hiromoto, pak 3x Kai Shun, vpravo Mikov


Eiffeltom vložil tyto přílohy:
IMG_20230401_060306.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris