ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 2/4/2021
Příspěvky: 78
Kohn napsal:
a já se optám uživatelů japonských, jak je to s jednostranným výbrusem? Zkušenosti, postřehy?

Mě láká zase tenhle slicer od Tadashiho:

https://www.nipponshop.cz/p/enami-tadashi-yanagiba-shobu-300mm/


Tak ten je nádhernej, ale na 30cm jednostranné čepele bych si já osobně na kameni se svýma zkušenostma netroufl Neutral Bál bych se že to nebude rovnoměrně nabroušeno, že se mi nepovedou dlouhé srovnávací tahy přes celou čepel. Ale jestli si zručný, tak bych se toho nebálHappy Případně na těch stránkách ti ho za cca 700kc nabrousíHappy

Mám zkušenost jen s cca 16cm jednostrannou uhlíkovou Debou, kterou jsem koupil tu na fóru v docela sešlém stavu, a ta se brousí celkem v pohodě. Tím že je daný úhel na velké ploše, tak se ho stačí držet. Brousím po celé ploše jednostranného ostří až do jehly, kterou pak odstraním lehkým přejetím po druhé straně. Ale není to žádná super tvrdá ocel a tím že je krátká, dá se brousit celá délka jedním tahem.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
-BaRD- napsal:
MarVer napsal:
A presne to je to preco chcem skusit viac Japonca.


Objednaj tento:

https://brusnekameny.cz/cs/santoku-sefkucharske/4987-6031-santoku-nuz-tosa-style-17-cm-kyusakichi.html

Pak napíš, ako si bol spokojný.
Yoshida Hamono ma zatiaľ nesklamal Ok


Na týmto som dosť uvažoval Wink Ho skúsim a potom už len naučiť ženu správnej údržbe Laugh
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 619
Pak si koupíš tento

https://www.svycarskenoze.cz/nuz-na-rajcata-11cm/


a všechny nože končí až na druhém místě - věř mi.

Bez legrace,

Ok
Lepší poměr cena/výkon neexistuje. My sice kupujeme drahé super nože, ale ve skutečnosti je to jen obsese a nakrájet rychle a přesně to jde právě touhle mrňkou i ty rajčata na průsvitno. Je to blbuvzdorné, krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked


Kohn vložil tyto přílohy:
c4vBZVt.jpeg

Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/27/2015
Příspěvky: 156
AMEN
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/10/2012
Příspěvky: 3,911
Kohn napsal:
.......................krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked

Horst by to neprodal líp Laugh Nůž který se nikdy neztupí z ocele ala AK5Surprised Mám doma taky nějaké normální KDSka a brousím spoustu nožů spoustě příbuzných známých kolegů apod. Od 60 let starých po moderní práškovky. Dýl jak rok nikomu podobný nůž ostrý nevydrží ani při sebevětší opatrnosti, vždy se v rodině najde někdo kdo nůž hodí mezi příbory, talíře apod a tím ho ztupí. Spousta rodin to zvládne za pár dní, jestli tvůj nůž je ostrý po třech letech používání jaké jsi popsal tak máš doma zázrak.
Pište mi prosím raději email než PM. Pro ty co jim nestačí kouzelné slovíčko, na PM nereaguju.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/20/2022
Příspěvky: 79
To je sranda. Proč by někdo proboha sekal kosti nožem ? Na to je snad sekáček a když mi nedávno někdo dones kýtu z divočáka rozšmelcoval jsem mega kost mačetou.

Nevím co to je měkká ocel. Už jsem tu psal, použivame leta letouci Zwillingy a řežou, řežou, řežou. Na brusném kameni jsem se naučil brousit i já ;) Black Wasabi mám, nemyslím, že by se rychle ztupilo.

Nůž patři do špalku, nebo na lištu/magnetickou desku. A ideálné po použití ihned omýt a usušit.

Z Japonců mám to Wasabi, pak ořezávací damaškový Shun a pak Miyabi 7000 a 4000. V podstaté to jsou Japonci ale lehce poevropštění.

A ženy baví Santoku od Zwillinga a damaškový (no nevim) Dellinger (ořezávací) plus dtto od Zwillingu. Mám i japonský, no name, podobný odkazovanému noži výše a nikoho moc 2x nebaví...

Jinak myslím že Santoku (které vzniklo až po druhé světové válce) a gyuto jsou v podstatě univerzály, gyutoh je elegantnější "katanovitá" verze chefa.., k tomu pairing (ořezávák/špikovák vulgo "nožejk")a normální sekáček na kosti... Mám i čínský šéfovský nůž (to co neznalci považují za sekáček)a příjde mi to jako nepraktická, těžká záležitost...

Takže všechno craftím tím black wasabi za 1500, které se podobně jako zwilling nebudu bát nabrousit. Do normální kuchyně, pro normální uživatele bych doporučil santoku od zwillinga, gyuto black wasabi, špikovák/ořezávák taky od zwilling a sekáček Tescoma Azza (prý made in Japan) a seká fajn...

Neutratíte majlant, je to vše provéřená kvalita, nemusí mít člověk hrůzu z broušení a je to takové funkční kombo.

Damašky a katanová ostří jsou nádherné, ale chce to u nich skill s broušením a mohou se vylomit třeba jen zavadénim o hrnek....

Určitě jsou pro běžného hobby kuchtíka lepši tihle poevropštění japonci, než echt japonci,nemlich jednostranný brus.

Jen je vždy nutné ctit "ducha čepele" a jak sem psal výše, dbát na čistotu a bezpečné uložení...(Bezpečné pro čepel i uživatele.). Špinavý, vlhký núž je hnus.(krom toho, dobrý nůž není za hubana). A pokud máte kokemnsebe lidi, co na "ducha čepele" dlabou je nejlepší zvlněná/jemně zubatá čepel-ale jak se to brousí netuším (ale tady už žádná duše nože není...)
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 10/5/2018
Příspěvky: 71
A co takhle Hiromoto Saku Hocho? Dělá se Gyuto, Santoku, Usuba. Mám doma všechny tři a nemohu si je vynachválit. Sendvič uhlíkovky a nerezu. Mám i nože Kai Shun z VG10, ale ty Hiromoto jsou častěji v ruce. Možná i proto, že se o ně za tu cenu tolik nebojím. Řežou parádně, brousit se dají moc hezky, reagují dobře na ocílku.
Hiromoto Gyuto

Vlevo 3x Hiromoto, pak 3x Kai Shun, vpravo Mikov


Eiffeltom vložil tyto přílohy:
IMG_20230401_060306.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 619
Meiming napsal:
Kohn napsal:
.......................krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked

Horst by to neprodal líp Laugh Nůž který se nikdy neztupí z ocele ala AK5Surprised Mám doma taky nějaké normální KDSka a brousím spoustu nožů spoustě příbuzných známých kolegů apod. Od 60 let starých po moderní práškovky. Dýl jak rok nikomu podobný nůž ostrý nevydrží ani při sebevětší opatrnosti, vždy se v rodině najde někdo kdo nůž hodí mezi příbory, talíře apod a tím ho ztupí. Spousta rodin to zvládne za pár dní, jestli tvůj nůž je ostrý po třech letech používání jaké jsi popsal tak máš doma zázrak.


jenže se bavím o tom zoubkatým a ne plain . tam s tebou souhlasím - ostatně někteří to vidí podle té slavné karmy stejně, tak to nebude asi takový zázrakHappy Ale jo, prostě musíš rozlišovat takovou jako nadsázku - míněnou samozřejmě vážně Grin

jinak jak výše píši, doma jsou v permanenci uhlíky od Bokeru, a pak dva wusthofy - ikon a classic chef - k tomu dick a vykošťovák za 150.- kč od Jera (ten je s tou cenou uplně super - ve dřevě.) Japonce jsem měl a vrátil.

...a ty zoubkaté vinoxy ty prostě bereš do ruky od rána do večera jako první.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,892
Se zubatými mám stejnou zkušenost já i všichni, kterým jsem ho koupil, v podstatě není důvod brát do ruky cokoliv jiného. Snad jediné omezení je měkké maso jako kuřecí prsa a tak, ale i to se dá. A zubatý zavírák je už úplná bomba Grin .
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/9/2009
Příspěvky: 3,187
Máme to doma stejně, jiné nože než zubaté viktorinoxy se nepoužívají.Akorát je nedáváme do myčky.Grin Zavírací jsem koupil synovi a veliké nadšení.Ok
Hiromota mám taky už dlouho,za ty prachy super kuchyňák.Ten používám jenom já.Grin
Cokoli děláš, s rozumem čiň a na konec mysli.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/10/2018
Příspěvky: 798
a nebo ?!

univerzál za pětistovku Happy


janm vložil tyto přílohy:
12crante1.jpg.jpg

Dog
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/18/2013
Příspěvky: 203
Kohn napsal:
Pak si koupíš tento

https://www.svycarskenoze.cz/nuz-na-rajcata-11cm/


a všechny nože končí až na druhém místě - věř mi.

Bez legrace,

Ok
Lepší poměr cena/výkon neexistuje. My sice kupujeme drahé super nože, ale ve skutečnosti je to jen obsese a nakrájet rychle a přesně to jde právě touhle mrňkou i ty rajčata na průsvitno. Je to blbuvzdorné, krájíš, krájíš a pak to hodíš do myčky a krájíš a krájíš a hodíš to do myčky, nebrousíš nic a jen dál a dál krájíš. Mám to doma snad tři roky a pořád to krájí a krájí Shocked


Zubatce používám jen na řezání v ruce a často. Je to nůž na řezání a ne na krájení - je to konec konců pila bez šranku. Jestli s ním někdo krájí, tak ve skutečnosti nekrájí - vždycky se ten pohyb musí dokončit tahem, aby oddělil to, co se nedořízlo mezi zuby,
Když jsem si všiml, jak dobře rajbuje prkénko, na prkénku i nadále používám nože s hladkým ostřím. Proto se s kuchařským nožem houpe a netahá.
A to je asi tak všechno.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
Dog
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/18/2013
Příspěvky: 203
Nečekal jsem, že sem budu psát takhle často.
Ze zvědavosti jsem v Lidlu vzal kuchařský nůž ERNESTO. Když jsem ho doma brousil, překvapilo mě, že je tvrdší než obvyklá čína, vzájemným rejpáním má tvrdost kolem 56 HRc jako Fiskars nebo Victorinox. Nedořesává, protože má vyšší patku, ale kdo má doma nářadí a nože běžně brousí to není problém.
Pro místní fajnšmekry asi nezajímavé, ale jako náhrada za "značky" do zahradní kuchyně nebo na chalupu za 59,-dobrý.
Mluv jen tehdy, jsou-li Tvá slova moudřejší než mlčení.
PJ
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2021
Příspěvky: 211
-BaRD- napsal:
Kolega jde na služebnou cestu do Číny a možná se staví i v Tokiu. Přemýšlím, že by jsem ho požádal nakoupit pár kuchyňských nožů. Nevíte jak je to pak s dopravou v letadle když pojede z Tokia znova do Číny a pak sem? Nezabaví mu to na letišti?


Ahoj, ten přesun do Číny nevím, ale z Japonska sem mi teď v únoru bratránek dva nože přivezl a v pohodě bez nějaké detailnější kontroly. V zákoně mají pouze podmínku, že při sobě můžeš mít kudličku do 6,5cm, v kufru zabalené a bez možnosti okamžitého použití můžeš mít cokoliv…
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/30/2023
Příspěvky: 8
Tak nakonec jsem stejne skoncil u Kai Wasabi Black. Musim rict, ze za tu cenu je to snad lepsi nez jsem si predstavoval. Kudly jsou ostre jako svina az se mi nechce verit, ze neco krome skalpelu muze byt ostrejsi Happy Zpracovani hezke, nic nikde vevycniva, nelicuje a baleni odpovida cene... Nedelam si iluze, ze takto ostre vydrzi extra dlouho, ale to uvidime casem. Kazdopadne diky vsem za rady Wink
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/1/2016
Příspěvky: 23
Ahojte, este otazka na odbornikov, keby ste mali na vyber kuchynsky noz bud Roselli z ocele wootz uhc alebo cinsky Xinzuo zo ZDP189, ktore by bolo lepsie zvolit?
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/8/2010
Příspěvky: 171
Ja mám z ocele ZDP 189 tento odkaz a úplná spokojnosť.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 169
fatter napsal:
Ahojte, este otazka na odbornikov, keby ste mali na vyber kuchynsky noz bud Roselli z ocele wootz uhc alebo cinsky Xinzuo zo ZDP189, ktore by bolo lepsie zvolit?


Zdp-189 na kuchynskom noži je to najlepšie čo môžeš na japonskom noži dostať. Všetky tie reči, že uhlíkovky sú lepšie ako nerezovky sa hovoria iba preto, že ignoruješ práškové ocele ako zdp-189 a SG2.

Ale nemohol by som ti s čistým svedomím odporučiť kuchyňák z Číny na ktorom bude napísaná akákoľvek oceľ, pretože ja osobne by som tomu neveril kým neuvidím, ako ho niekto otestuje a potvrdí, že tá oceľ v Číne je tepelne spracovaná rovnako dobre ako z Japonska.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,188
fatter napsal:
Ahojte, este otazka na odbornikov, keby ste mali na vyber kuchynsky noz bud Roselli z ocele wootz uhc alebo cinsky Xinzuo zo ZDP189, ktore by bolo lepsie zvolit?


Vzal bych ZDP189 nebo SG2, ale určitě z Japonska.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/1/2016
Příspěvky: 23
Predajca pise, ze noz je z japonskej ocele zdp 189. Ale verit cinanovi je ako verit Ficovi.Inak zo zdp189 mam jedno Spyderco, pred 5 rokmi mi ho nabrusil p.Sandor a odvtedy som ho nebrusil, pritom ho bezne pouzivam.Sice uz neholi ale inak je furt ostry
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris