ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 116
Miloslav Zítek napsal:
Tahle válcovaná záležitost je použitá u vícero nožířských firem. A že ji mám už dost dlouho, můžu posoudit. Jo VG1 je dobrý materiál. Čepel santoku má 1,8 mm ve hřbetu. Takže žiletka - pozor na kosti!!!!!

Díky, mě se právě tady ty tradiční japonské tvary moc líbí. Něco už jsem si o tom přečetl, takže asi vím, jak s takovým nožem zacházet. Je to opravdu tak háklivé, stačí říznout do zbytku kosti a už se vyláme?
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,640
V téhle síle je všechno háklivé. Kuřecí kosti za syrova ještě jo, ale krůta už je moc. Jiné jsem už raději nezkoušel....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/23/2013
Příspěvky: 1,224
dagger napsal:
...třicet let rasování plastového prkénka tupými noži a sekáčkem vyrobilo 2mm lavor. Můj názor VYHODIT...
...poraďte jak to hodit do roviny, když nemám horizontální frézku. Vlastním jen pásovou brusku "1 HELL" a "ruční" elektrický hoblík CCCP (o váze 8 kg) oboje se šířkovým záběrem 100 mm. Tož babo co s tím.Shocked ...

Reaguji se zpožděním, ale kuchyňské nože moc nesleduji, mám svou sestavu a měnit jen tak nebudu. Než k věci - při pohledu na "prkénko" myslím, že vyhodit je jediná rozumná varianta, protože pokus o rovnání strojem, ve kterém při opracování vzniká teplo, může skončit napečením plastu na stroj ať chladíš jak chladíš. Navíc to po tolika letech bude zkřehlé (to je na fotce skoro i vidět) a plast se z toho do jídla bude uvolňovat tak jako tak. Nejrozumnější rada byla udělat rozměrově totéž z bukového prkénka.
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 1,288
Obycejne riznuti do kosti asi takova katastrofa nebude (teda pokud na nuz netlacis jak hovado), ale sekat (nebo zapasit s kloubem) bych nezkousel
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 116
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


Mates01 vložil tyto přílohy:
IMG_20230720_150952592.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 116
Mimochodem, to prkénko je syntetický kaučuk a první dojem je víc než dobrý...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 628
Mates01 napsal:
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


no tak jsi na prvním kroku, teď už jen dojít k těm opravdovým Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 116
Kohn napsal:
Mates01 napsal:
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


no tak jsi na prvním kroku, teď už jen dojít k těm opravdovým Happy

Tak samozřejmě pořád je to sériovka, nicméně vyrobeno v Japonsku, z kvalitních materiálů, zpracování podle mě naprosto perfektní a za docela slušnou cenu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,175
Ahoj,
S čím máte nejlepší zkušenost v kuchyni v rámci držení ostří?
Spoustu z nás tu máme zavíráky a nožíky do lesa za mraky peněz, řešíme otěruvzdornost, houževnatost, výdrž ostří, jestli to holí, když připravím půl kubíku dřeva na oheň na noc...ale já v ruce stejně nejčastěji držím kuchyňák.
Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,458
Gyrl napsal:
...Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉


Protože z Tvé otázky nevím, co preferuješ a kolik do toho chceš vrazit, vezmu to ryze teoreticky. A taky z vlastní zkušenosti.

1. Pokud Tě ten materiál neuráží, klidně pořiď keramické nože. Třeba taková Kyocera je záruka kvality a v peněžence moc velký vír neudělá. Výhody: řeže jako ďas a ostrá vydrží velmi dlouho. Taky nemusíš furt hlídat rodinu, aby ho někdo nedal do myčky. Nevýhody: vzhledem k materiálu je čepel křehká a při neopatrném zacházení může prasknout. Brousit keramiku sice jde, ale je to opruz. Většina lidí to řeší pořízením nového nože.

2. Podívej se např. na nabídku TP Knives. Tomáš Procházka je profi kuchař, takže ví z praxe velmi dobře, co by měl takový kuchyňák splňovat. Mám od něj dva kousky, Ultralight a Petty a nemůžu si stěžovat. Ocel N690 zakalená na 60 HRC a podmražená, nože jsou lehké a dobře drží ostří. Nevýhoda: cena je oproti keramickým Kyocerám zhruba dvojnásobná.

3. Japonské kuchyňáky. Jsou kvalitní, jsou ostré, dobře se s nimi pracuje. Asi bych volil nějaký kompromis mezi kvalitou a cenou. Např. Tojiro vyrábí nože, které se dají pořídit za velmi slušný peníz. Většinou třívrstvý sendvič s VG10 na ostří, kaleno na 60-61 HRC. Vlastním Tojiro Nakiri https://www.nejostrejsinoze.cz/tojiro_western_japonsky_kucharsky_nuz_nakiri_165_mm_F-310/. Ano, žádná špička, ale za ty peníze je perfektní. Tady je odkaz na celou řadu těchto nožů. https://www.nejostrejsinoze.cz/noze-tojiro/noze-tojiro-western/

Co na závěr? U kuchyňáku bych už dneska nešel pod 60 HRC, protože taky nemám rád časté dobrušování. Mohl bych se samozřejmě podívat do vyšších pater ceny i kvality, než co jsem koupil a výše popsal, ale jako důchodce nemám neomezený zdroj financí a poměr cena x výkon je pro mě asi hlavním kritériem. Tohle výše uvedené nože splňují beze zbytku.

Omlouvám se za svou rozkecanost. Happy Zdenek
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 228
Gyrl napsal:
Ahoj,
S čím máte nejlepší zkušenost v kuchyni v rámci držení ostří?
Spoustu z nás tu máme zavíráky a nožíky do lesa za mraky peněz, řešíme otěruvzdornost, houževnatost, výdrž ostří, jestli to holí, když připravím půl kubíku dřeva na oheň na noc...ale já v ruce stejně nejčastěji držím kuchyňák.
Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉


Pro mně existuje jen jediná odpověď:
https://sharpedgeshop.com/collections/zdp-189-steel-kitchen-knives?pf_st_stock_status=true&sort=price-descending



Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,175
Díky Zdenku,
Vyčerpávající a osobní zkušenost, super!
Nechci uhlí.
Doma:
Classic Ikon Wüsthof - to chce furt brousit, obtáhneš, hned je jehla... ruka daleko od čepele při úchopu, v poměru cena/výkon ho porazí i Fiskars, protože od něj nic extra nečekáš
Zwilling Diplome(Japan) santoku - za mě super, ergonomie i výdrž ostří

Někdo doporučoval Black Wasabi. O Tojiru a VG10 vím, ale pak jsem si uvědomil, že pokud vynechám nožíře, že vlastně nic nevím

https://www.be-ready.cz/zwilling-kramer-euroline-nuz-kucharsky-20-cm--34891-201/
Má to tu cenu? Vůbec netuším...stejně tak třeba tohle...

https://www.be-ready.cz/zwilling-twin-1731-nuz-platkovaci-20-cm--31840-201/

Ocel SG 2, N690, VG10...ale zkušenost nemámit

Sleipner, Calmax, Niolox, Elmax, Vanadisy, S30V...to bych věděl, max na něco DLC
Ale u těch kuchyňáků si neumím porovnat cena/výkon a vlastní pocit...a pokus x omyl to řešit nechci
Proto prosba na pár tipů, děkujiHappy Ok

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 628
Kup si Němce. Wusthof a k tomu ocilku.

Nebudeš nic řešit 35let. Pak už jen urna.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,175
Kohn napsal:
Kup si Němce. Wusthof a k tomu ocilku.

Nebudeš nic řešit 35let. Pak už jen urna.


Stačí pozorněji číst...Mám a přesně tohle už nechci!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/29/2009
Příspěvky: 2,919
Gyrl napsal:
Kohn napsal:
Kup si Němce. Wusthof a k tomu ocilku.

Nebudeš nic řešit 35let. Pak už jen urna.


Stačí pozorněji číst...Mám a přesně tohle už nechci!


Zkus Vildu Pokludu - LAMU jestli ještě tvoří... Spoustu let mám od něj nože z M390 a naprosto spokojenost a nebyla to žádná řacha za sadu. Mužu Ti jeden poslat na vyzkoušení (pokud Vilda ještě dělá a dohodli by jste se. Nože dělá, ale nevím jestli ještě kuchyňákyWink ).


Dudulik vložil tyto přílohy:
IMG_20201015_135622.jpg_big.jpg.jpg


Kontakt pouze email,PM ne.Děkuji
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 628
Gyrl napsal:
Kohn napsal:
Kup si Němce. Wusthof a k tomu ocilku.

Nebudeš nic řešit 35let. Pak už jen urna.


Stačí pozorněji číst...Mám a přesně tohle už nechci!


chápu a nečettl jsem to pozorně - nicméně rada je stejná. Nebo ještě lepší varianta užitné hodnoty jsou Jero nože z Portugulaska - vpodstatě zadarmo s nepatrně ekonomičtější ocelí. Pokud jdeš do Japonska, tak jdi rovnou "nahoru". Na Nipponshopu mají krásné nože v topu. U japonců nemá cenu se srát s nějakými polokvalitami - to dostaneš čínu.

Ps. pokud nožíře z CZ, pak jedinou kvalitu za rozumný peníz dostaneš od POKa ze z Plzně Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/12/2007
Příspěvky: 7,488
Šéfkuchař z Elmaxu od Michala nebo Petra Dohnalových... Na ručku si vymyslíš, co chceš, od G10 po různá stabilizovaná dřeva. Výbrus krásně dotenka, drží ostří jak čert. Michal ti udělá i DLC, ale na Elmax je zbytečný. Jo, a kdybys chtěl M390, tak by neměl být problém taky.

Za cca sedmičku máš kuchyňák stoprocentně do konce života, navíc od nožířů s tradicí a jménem, ke všemu krásnej.

Dvě fotky pro inspiraci, nahoře z Michalovy galerie, dole mnou dříve vlastněný od jeho táty a bráchy.


Tyler vložil tyto přílohy:
Dohnal_Michal_chef__1_.jpg.jpg
IMG_20200717_183027.jpg.jpg


"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 628
Tyler napsal:
Šéfkuchař z Elmaxu od Michala nebo Petra Dohnalových... Na ručku si vymyslíš, co chceš, od G10 po různá stabilizovaná dřeva. Výbrus krásně dotenka, drží ostří jak čert. Michal ti udělá i DLC, ale na Elmax je zbytečný.


to jsem míval. Od Petra a Petra - a ano super. A stejně jsem skončil na němci a portugalovi. Happy Ne nutně navždy. Taky mámm tři nože s uhlím na čepeli a švestkou na střence - Boker cotage - naprosto vyjimečné za super peníz. (na ty jsem zapomněl v radách) - no a tak se dostávám k jádru pudla: Je to uplně jedno, stejně to bude mít jak se zavírákama. Laugh


Kohn vložil tyto přílohy:
20230722_195504.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/12/2007
Příspěvky: 7,488
Vidíš, dokud jsem žil v původní domácnosti, tak jsem při vaření (až na EDC zavírák na drobnější práce) do ruky nic jinýho než Dohnala nevzal. Ani mě to nenapadlo. Fantastickej nůž.
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
Příspěvky: 1,695
Já včera kuchyňák do karavanu . Překvapila mne řezivost a hlavně skladnost


tolokan vložil tyto přílohy:
ooo.jpg.jpg
oooo.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Aktuálně


Účet pro dary pro Milana a Xaxu
2300513210 / 2010
více a QR zde
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris