ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 619
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2009
Příspěvky: 2,645
Nové kuchyňáky MKM PrimaCool

Design Jens Anso, Takefu damašek, Fat carbon... Ok


Rahmed vložil tyto přílohy:
mkm_prima_limited_edition_gyuto_gold_black_03cc002dam.jpg.jpg
mkm_prima_limited_edition_santoku_black_03cc003dam.jpg.jpg


Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Příspěvky: 1,192
Třicet let rasování plastového prkénka tupými noži a sekáčkem vyrobilo 2mm lavor. Můj názor VYHODIT. Oponence ho chce zachovat, že pasuje do odkapávací desky dřezu BLANCO, ale e ten vzhled není estetický. Tak chlapi poraďte jak to hodit do roviny, když nemám horizontální frézku. Vlastním jen pásovou brusku "1 HELL" a "ruční" elektrický hoblík CCCP (o váze 8 kg) oboje se šířkovým záběrem 100 mm. Tož babo co s tím.Shocked


dagger vložil tyto přílohy:
IMG_1807.JPG.jpg

Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/8/2021
Příspěvky: 212
Dalsich 30 let rezat a mlatit po stranach Happy

S tou rucni pasovkou by to melo jit. A treba ji i spalite a budete mit duvod koupit si aspon narexku Happy

Ja mam jenom vibracni s kruhovou gumou na kterou se lepi smirgl suchym zipem. Zaobloval jsem s ni hrany na konci nasady kalace, kde bylo poslednich par cm nastavenych nejakou pogumovanou koncovkou a ta se odtrhla. Zbyl po ni konec s jakoby cepem a hranou. Obrousit to slo dobre, ale smirgl se docela rychle zanesl a byl na vyhozeni. Mozna jsou specialni smirgly na umelou hmotu, co se tak nezanasi. Nebo to byl jenom ten material nasady tak "agresivni".

Celou sirku by asi vzala hoblovka, co je vetsinou u cirkularky, ale bojim se, ze to by se kouslo a vystrelilo Happy

Nebo si muzete na par minut pujcit brusku na parkety, prkynko dat pod ni a zapnout Happy

Anebo zajdete tajne k truhlari, at vam vyrobi stejny rozmer z buku, a potichu to vymente. Treba se dockate pozitivni reakce Happy
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 10/25/2007
Příspěvky: 149
dagger napsal:
Třicet let rasování plastového prkénka tupými noži a sekáčkem vyrobilo 2mm lavor. Můj názor VYHODIT. Oponence ho chce zachovat, že pasuje do odkapávací desky dřezu BLANCO, ale e ten vzhled není estetický. Tak chlapi poraďte jak to hodit do roviny, když nemám horizontální frézku. Vlastním jen pásovou brusku "1 HELL" a "ruční" elektrický hoblík CCCP (o váze 8 kg) oboje se šířkovým záběrem 100 mm. Tož babo co s tím.Shocked


Jestli je to spis takovy sranda projekt, tak to muzu zkusit na moji mini frezce. Nemam asi kapacitu na to abych to vzal na jedno upnuti, ale kdyz je to jen krajeci prkenko, tak nejaka setinka se asi vstreba:) Pokud to stoji za postovne, tak mi to zkus poslat postou (dohodneme se v soukromych zpravach). Kdyz to nevyjde, kompenzaci poresime:)
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 84
Ahoj, delší dobu se poohlížím po nějakých pěkných kuchyňských nožích a zaujala mě tato sada. Nemá někdo zkušenosti s touto značko?, Kvalita, popř.doporučení na nějaké jiné v tomto stylu?
https://japonskenoze.sk/c/shippu/sada-nozov-gx201
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,359
Tahle válcovaná záležitost je použitá u vícero nožířských firem. A že ji mám už dost dlouho, můžu posoudit. Jo VG1 je dobrý materiál. Čepel santoku má 1,8 mm ve hřbetu. Takže žiletka - pozor na kosti!!!!!
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 84
Miloslav Zítek napsal:
Tahle válcovaná záležitost je použitá u vícero nožířských firem. A že ji mám už dost dlouho, můžu posoudit. Jo VG1 je dobrý materiál. Čepel santoku má 1,8 mm ve hřbetu. Takže žiletka - pozor na kosti!!!!!

Díky, mě se právě tady ty tradiční japonské tvary moc líbí. Něco už jsem si o tom přečetl, takže asi vím, jak s takovým nožem zacházet. Je to opravdu tak háklivé, stačí říznout do zbytku kosti a už se vyláme?
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,359
V téhle síle je všechno háklivé. Kuřecí kosti za syrova ještě jo, ale krůta už je moc. Jiné jsem už raději nezkoušel....
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/23/2013
Příspěvky: 1,186
dagger napsal:
...třicet let rasování plastového prkénka tupými noži a sekáčkem vyrobilo 2mm lavor. Můj názor VYHODIT...
...poraďte jak to hodit do roviny, když nemám horizontální frézku. Vlastním jen pásovou brusku "1 HELL" a "ruční" elektrický hoblík CCCP (o váze 8 kg) oboje se šířkovým záběrem 100 mm. Tož babo co s tím.Shocked ...

Reaguji se zpožděním, ale kuchyňské nože moc nesleduji, mám svou sestavu a měnit jen tak nebudu. Než k věci - při pohledu na "prkénko" myslím, že vyhodit je jediná rozumná varianta, protože pokus o rovnání strojem, ve kterém při opracování vzniká teplo, může skončit napečením plastu na stroj ať chladíš jak chladíš. Navíc to po tolika letech bude zkřehlé (to je na fotce skoro i vidět) a plast se z toho do jídla bude uvolňovat tak jako tak. Nejrozumnější rada byla udělat rozměrově totéž z bukového prkénka.
Máš-li krátký nůž, potřebuješ dlouhou ruku.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 1,202
Obycejne riznuti do kosti asi takova katastrofa nebude (teda pokud na nuz netlacis jak hovado), ale sekat (nebo zapasit s kloubem) bych nezkousel
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 84
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


Mates01 vložil tyto přílohy:
IMG_20230720_150952592.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 84
Mimochodem, to prkénko je syntetický kaučuk a první dojem je víc než dobrý...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 619
Mates01 napsal:
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


no tak jsi na prvním kroku, teď už jen dojít k těm opravdovým Happy
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2021
Příspěvky: 84
Kohn napsal:
Mates01 napsal:
Vždycky jsem si myslel, že nože, které vlastním, jsou všechny krásně ostré, až tyto Japonské kuchyňáky mě přesvědčily, jak hluboce jsem se mýlil...


no tak jsi na prvním kroku, teď už jen dojít k těm opravdovým Happy

Tak samozřejmě pořád je to sériovka, nicméně vyrobeno v Japonsku, z kvalitních materiálů, zpracování podle mě naprosto perfektní a za docela slušnou cenu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,058
Ahoj,
S čím máte nejlepší zkušenost v kuchyni v rámci držení ostří?
Spoustu z nás tu máme zavíráky a nožíky do lesa za mraky peněz, řešíme otěruvzdornost, houževnatost, výdrž ostří, jestli to holí, když připravím půl kubíku dřeva na oheň na noc...ale já v ruce stejně nejčastěji držím kuchyňák.
Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,091
Gyrl napsal:
...Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉


Protože z Tvé otázky nevím, co preferuješ a kolik do toho chceš vrazit, vezmu to ryze teoreticky. A taky z vlastní zkušenosti.

1. Pokud Tě ten materiál neuráží, klidně pořiď keramické nože. Třeba taková Kyocera je záruka kvality a v peněžence moc velký vír neudělá. Výhody: řeže jako ďas a ostrá vydrží velmi dlouho. Taky nemusíš furt hlídat rodinu, aby ho někdo nedal do myčky. Nevýhody: vzhledem k materiálu je čepel křehká a při neopatrném zacházení může prasknout. Brousit keramiku sice jde, ale je to opruz. Většina lidí to řeší pořízením nového nože.

2. Podívej se např. na nabídku TP Knives. Tomáš Procházka je profi kuchař, takže ví z praxe velmi dobře, co by měl takový kuchyňák splňovat. Mám od něj dva kousky, Ultralight a Petty a nemůžu si stěžovat. Ocel N690 zakalená na 60 HRC a podmražená, nože jsou lehké a dobře drží ostří. Nevýhoda: cena je oproti keramickým Kyocerám zhruba dvojnásobná.

3. Japonské kuchyňáky. Jsou kvalitní, jsou ostré, dobře se s nimi pracuje. Asi bych volil nějaký kompromis mezi kvalitou a cenou. Např. Tojiro vyrábí nože, které se dají pořídit za velmi slušný peníz. Většinou třívrstvý sendvič s VG10 na ostří, kaleno na 60-61 HRC. Vlastním Tojiro Nakiri https://www.nejostrejsinoze.cz/tojiro_western_japonsky_kucharsky_nuz_nakiri_165_mm_F-310/. Ano, žádná špička, ale za ty peníze je perfektní. Tady je odkaz na celou řadu těchto nožů. https://www.nejostrejsinoze.cz/noze-tojiro/noze-tojiro-western/

Co na závěr? U kuchyňáku bych už dneska nešel pod 60 HRC, protože taky nemám rád časté dobrušování. Mohl bych se samozřejmě podívat do vyšších pater ceny i kvality, než co jsem koupil a výše popsal, ale jako důchodce nemám neomezený zdroj financí a poměr cena x výkon je pro mě asi hlavním kritériem. Tohle výše uvedené nože splňují beze zbytku.

Omlouvám se za svou rozkecanost. Happy Zdenek
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 167
Gyrl napsal:
Ahoj,
S čím máte nejlepší zkušenost v kuchyni v rámci držení ostří?
Spoustu z nás tu máme zavíráky a nožíky do lesa za mraky peněz, řešíme otěruvzdornost, houževnatost, výdrž ostří, jestli to holí, když připravím půl kubíku dřeva na oheň na noc...ale já v ruce stejně nejčastěji držím kuchyňák.
Poprosím, když tak výrobce a ocelOk
Jde mi o to po kile rajčat nebo masa na prkénku málem nemuset obtahovat ocílkou nebo kůží s pastou...😁🙈😉


Pro mně existuje jen jediná odpověď:
https://sharpedgeshop.com/collections/zdp-189-steel-kitchen-knives?pf_st_stock_status=true&sort=price-descending



Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Příspěvky: 1,058
Díky Zdenku,
Vyčerpávající a osobní zkušenost, super!
Nechci uhlí.
Doma:
Classic Ikon Wüsthof - to chce furt brousit, obtáhneš, hned je jehla... ruka daleko od čepele při úchopu, v poměru cena/výkon ho porazí i Fiskars, protože od něj nic extra nečekáš
Zwilling Diplome(Japan) santoku - za mě super, ergonomie i výdrž ostří

Někdo doporučoval Black Wasabi. O Tojiru a VG10 vím, ale pak jsem si uvědomil, že pokud vynechám nožíře, že vlastně nic nevím

https://www.be-ready.cz/zwilling-kramer-euroline-nuz-kucharsky-20-cm--34891-201/
Má to tu cenu? Vůbec netuším...stejně tak třeba tohle...

https://www.be-ready.cz/zwilling-twin-1731-nuz-platkovaci-20-cm--31840-201/

Ocel SG 2, N690, VG10...ale zkušenost nemámit

Sleipner, Calmax, Niolox, Elmax, Vanadisy, S30V...to bych věděl, max na něco DLC
Ale u těch kuchyňáků si neumím porovnat cena/výkon a vlastní pocit...a pokus x omyl to řešit nechci
Proto prosba na pár tipů, děkujiHappy Ok

Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/15/2021
Příspěvky: 619
Kup si Němce. Wusthof a k tomu ocilku.

Nebudeš nic řešit 35let. Pak už jen urna.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris