ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
Příspěvky: 25
ondravojta napsal:
Zdravím, rád bych poprosil o radu


tak ja by som si teda nerobl starost ako sa bude k nozom chovat, to mu teda rovno kup tescoma azza, hmm ktory ked som skusal a bol ok nabruseny a clovek s nim zaobchadzal ako clovek tak boli ok, wusthof atd su predrazene noze, platis za znacku, ziadny zazrak netreba cakat, ok taky kuchar pohlreich propagoval zwilling ale plati ze bud sa o noz staras alebo nie, netvrdim ze su to zle noze ale ale treba sa o ne starat a to je cele, ak sa bojis ze bude s nozom zaobchadzat zle tak je to jeho problem, ak si ochotny doplatit cca 200czk tak mozes mat dva

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-basic/sada-nozov-tbs200


Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,235
" ... taky kuchar pohlreich propagoval zwilling..."

Jistě, taky tu reklamu nedělal zadara. Na balení těch nožů bývala i fotka plešatého kuchaře.

“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/19/2022
Příspěvky: 25
s damaskom vobec nemam skusenost a uz vobec ako sa s nim robi pri ostreni tak vas chcem poprosit o nazor

takze prvy noz ma 3x vrstvu vg10 jadro a nejaka antikorozna ocel a druhy noz oznacovany ako damascensky ma tiez jadro vg10 a 33 vrstiev nejakej ocele

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-oboro/petty-f1310-univerzalny-noz

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-gai/petty-f1353-univerzalny-noz

o ktorom nozi sa da teda povedat ze je kvalitnejsi s lepsim drzanim ostria?, brusi sa damascus tazsie?

este sa spytam - na pracu s masom sa moc nehodi ked noz ukoncim napr gritom 5000, skratka sa smyka a chce to take tie mikrozubky, nie je mi jasne ako na tsprof dosiahnut nieco take, pomozem si tak ze ukoncim to gritom 1000 a ihlu strhnem napr kozou?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,132
Mají oba stejnou ocel, takže budou držet ostří cca stejně, pokud jsou stejně zakalené. Damašek je tu pouze estetická záležitost, ale vypadá lépe a je překvapivě i levnější, takže já bych šel do něj. Navíc ta mikartová (nebo co to je) ručka vypadá fakt super. Skončit na 1000 a pak lehce zastropovat na kůži bude určitě fungovat dobře. Buď si koupíš lapovací destičku z kůže/balsy atd., nebo to prostě obtáhneš normálně v ruce. Osobně mi ale vadí, jak pak kudla drhne na prkénku. Můžeš zkusit něco mezi, třeba finish na 2500 - 3000. Prostě co ti bude nejvíc sedět.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,274
Na maso je , podle mě, plně dostačující GRIT 800 a zelená pasta na hladké straně kůže. Tu VG10 mám cca 10-12 let??? a dělám to dycky tak.
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 164
Já byl dlouho zastánce zrcadlového ostří, které padá vlastní váhou do rajčete, ale v poslední době testuji broušení, kde po 240 dia na KMFS jdu rovnou na kůži s diamantovou pastou a musím říct, že jsem příjemně překvapen jak to samé ostří může řezat vlas ve vzduchu a zároveň mít agresivitu pilky na železo.
Možná by to chtělo otestovat na laně kvůli výdrži ostří Wink



Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 5/16/2011
Příspěvky: 93
Mám podobnou zkušenost. Grit 800 u kuchyňáků naprosto stačí, výš jdu jen u japonských nožů. Pravda pouze 240 jsem s KMFS nikdy nezkoušel. Pokud je to broušeno 3000 a víc, ostří jde rychleji pryč a občas to i po rajčeti klouže, byť chlupy holí jak břitva. Míň je někdy víc.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2018
Příspěvky: 368
Martin Morávek napsal:
Ty patky na noži nechceš.


Patky, to je věc, která mi na některých domácích kuchyňácích děsně vadí.

Dá se toho v domácích podmínkách nějak zbavit? Dílnu nemám, nože ani nic z kovů nevyrábím. Svěrák u kamaráda bych si domluvit dokázal.
Poradíte nějak, nebo případně i nějaké video? Díky. Radek
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/29/2011
Příspěvky: 1,132
Můžeš to zkusit odbrousit, ale některé jsou i duté. Je to blbost, prostě se těch kudel zbav a kup si jiné bez patek. Nebo prostě jednou za čas ubrousíš i kus té patky, aby kudla dokrajovala.
“Knives are easy to hide. They don’t jam and they never run out of bullets. They come in handy when you have to do some close contact work.”
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2011
Příspěvky: 1,357
Dělám to už dlouhá léta tak jak píše Martin. Prostě jednou za rok, za dva ubrousím
patku. Na spoustě dobrých nožů ta patka prostě je. Na kuchyňských nožích to je dá
se říct standart. Mám dost známých, kteří tam prostě tu patku chtějí, dost často jsou
to ženy. Důvod je větší jistota, že se nepořežou o ostří. Testoval jsem hodně značek,
neboli výrobců. A nejsem úplně přesvědčený, že pořádný nůž do kuchyně pro běžného
uživatele musí být nůž japonský. Za mě je několik evropských, přesněji německých
výrobců, kteří umějí vyrobit velice kvalitní nože, které slouží spoustu let, záleží pak na
uživateli jak nůž udržuje.
P.S.V kuchyni používám i nože japonské výroby.
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/14/2012
Příspěvky: 33
vauvauvau napsal:
ondravojta napsal:
Zdravím, rád bych poprosil o radu


tak ja by som si teda nerobl starost ako sa bude k nozom chovat, to mu teda rovno kup tescoma azza, hmm ktory ked som skusal a bol ok nabruseny a clovek s nim zaobchadzal ako clovek tak boli ok, wusthof atd su predrazene noze, platis za znacku, ziadny zazrak netreba cakat, ok taky kuchar pohlreich propagoval zwilling ale plati ze bud sa o noz staras alebo nie, netvrdim ze su to zle noze ale ale treba sa o ne starat a to je cele, ak sa bojis ze bude s nozom zaobchadzat zle tak je to jeho problem, ak si ochotny doplatit cca 200czk tak mozes mat dva

https://japonskenoze.sk/c/tojiro-basic/sada-nozov-tbs200




krájel jsem dlouhým kuchyňákem Wüsthof bloček sýra, kolmo tlačil rukojetí dolů a ta čepel se ulomila tam kde navazuje na střenku, letěla nepředvídatelně a jen jsem čekal kam se mě zapíchne, naštěstí minula
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 164
Tak třeba na krájení sýrů je luxusní konvexní výbrus. Velice malá styční plocha. 😏

To a batoning je snad jediné využití kde konvex zazáří.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,438
-BaRD- napsal:
Já byl dlouho zastánce zrcadlového ostří, které padá vlastní váhou do rajčete, ale v poslední době testuji broušení, kde po 240 dia na KMFS jdu rovnou na kůži s diamantovou pastou a musím říct, že jsem příjemně překvapen jak to samé ostří může řezat vlas ve vzduchu a zároveň mít agresivitu pilky na železo.
Možná by to chtělo otestovat na laně kvůli výdrži ostří Wink


Veľmi podobné brúsenie aj s testom som už urobil. Rozdiel bol "len" v odstránení ihly. Obe strany noža som nabrúsil na hrubom kotúči. Potom som vrchol ostria na strane kde bola vytvorena - vyhrnutá ihla prebrúsil najjemnejším kotúčom (3um).
Výsledok bol 2x lepší ako pri štandardnom búsení na test.



PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/28/2018
Příspěvky: 164
sandor napsal:


Veľmi podobné brúsenie aj s testom som už urobil.


Já samozřejmě dual grid testování viděl. 🙂
Taky mám prostudovanou stránku:
https://scienceofsharp.com/2021/06/15/dual-grit-sharpening/

Ale přijde mi, subjektívně, že 200-300 grid plus kůže s diamantem je něco jiného. Nevím

A taky neříkám, že nutně lepšího. Řekl bych, že ostří nevydrží ostré tak dlouho...
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris