ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,382
KEO napsal:
... Alebo to musi byt tak ostre ako ziletka na holenie ? Mate kuchynaky az takto dobre nabrusene ?


Tych par kuchynakov co pouzivam vyhradne len ja sa snazim udrziavat naozaj velmi ostre cize holia. Ale ostatne noze v nasej kuchyni uz take ostre neudrziavam aspon ma uz nevytaca ked vidim niekoho krajat priamo na skle ci mramorovej doske.
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 6,909
Dneska vyšel laický článek o kuchyňských nožích..

http://bydletelepe.centrum.cz/dum-a-byt/clanek.phtml?id=3111?top_bydlet
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Križo
Na tie 3 ostre mas stojancek, alebo su v sufliku ? Uhadnem znacku - su to noze od p. Poka ?Happy Ci ina znacka ?

Quote:
Nůž univerzální
Středně velký, všestranný nůž s vroubkovaným ostřím.
Zacitoval som z clanku o nozoch. Viem, ze neradi vidite zubkovane ostrie u nozov /tiez som dospel k nazoru, ze je to zbytocne u nekuchynskych nozov/, ale u kuchynakov - mozete niekto povedat preco nie? Poprosim argumentami, nie silnym vyhlasenim "bo je to tak a basta" Happy Vynechajme teraz moznost, ci nemoznost zleho ostrenia zubkovaneho noza.

U zubkovaneho ostria u kuchynakov som objavil par vyhod. Zatial co bezne kuchynske noze som musel ostrit - zubkovane som nikdy neostril a stale dobre rezali potravu. Pre laika velka vyhoda Happy Taktiez im nevadilo moc ani rezanie na porcelane /no co, clovek je lenivy Sad .../ atd. I na pribore su v drvivej vacsine zubky. Negativom zase mohlo byt, ak niekto nechal nieco zaschnut na zubkoch, uz sa to horsie umyvalo.

Doplnim este link na clanok o vybere kuchynakov. Radia dobre ?
http://domacnost.sme.sk/clanok.asp?cl=3453295
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,382
KEO napsal:
Križo
Na tie 3 ostre mas stojancek, alebo su v sufliku ? Uhadnem znacku - su to noze od p. Poka ?Happy Ci ina znacka ?


stojancek nemam noze mam odlozene v takych umelohmotnych makkych obaloch na mieste kde bez podlozky stolicky ci rebrika dosiahnem len ja
Happyjeden je tescoma starsi model rady cosmo "laicky" mu hovorim chefkoch messer Laugh
kupoval som ho pred par rokmi a kupil som si k nemu aj tescoma osličku/ocilku rovnakej rady som s nim spokojny material cepele sice nie je kozmicky ale dokazem ho nabrusit tak aby holil
dalsi je fallkniven biela velryba je najdrahsim kuchynakom ktory mam a pouzivam ho fakt pomenej
mno a nie velmi davno som si zacal zakladat sadu swibo momentalne mam 2 noze a jednu osličku ostre boli od vyroby naozaj velmi velmi velmi
nedavno som zmercil v jednom obchode kuchynak od vinoxu taky univerzalny tak som ho kupil jednemu mojmu kamaratovi k 29.narodkam som zvedavi ako posluzi
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
KEO: Konečné rozhodnutí je vždy na tobě, neexistuje universální řešení, ani nejlepší postupy. Smyslem odborného fóra je nejen rozdělit se o zkušenosti a postřehy mezi lidmi, co nože dělají, ale i mezi těmi, co je nože zajímají.

Tím, že se účastníš diskuse na fóru zaměřeném na nože, se standardní termín "neznalý laik" vlastně opouští, protože zájem je přesně opačný. Zjistit, že nic není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo - a vydržíš-li, uvidíš obrovský posun ve svém zájmu nyní a např. za půl roku. Myslím si, že řada lidí (i zde, včetně mě) prošla podobnou iniciací.
Vůbec nejde o to, aby teď člověk šel a vyhodil z kuchyně veškeré nože, co má. Máš-li se zubatým nožem dobré zkušenosti, pak je to nástroj, co slouží ku spokojenosti a vše je ok.

Kuchyně je zajímavé místo (já vařím velice rád), kde se ten nůž (paradoxně) používá vlastně nejvíce, tedy, bydlíš-li ve městě a máš-li zaměstnání, ve kterém se nožem neoháníš. Právě v kuchyni otestuješ svůj výběr i své "ostřičské" schopnosti nejrychleji a prakticky.

**** Moje tipy ****

Pokud se ti líbí japonské kuchyňské nože, tak dePaul zde uvedl link: http://www.japanesechefsknife.com/products.html
(dobré ceny, dodávají do celého světa, velice slušný výběr, plánuji zde nákup)

a v ČR: http://www.pok.cz/

diskuze k tomuto je k dispozici na tomto vlákně.
KEO
Posláno:
Provokatér
Skupiny: Člen
Připojený: 9/4/2007
Příspěvky: 70
Tie japonske su nadhera.Shocked Asi spicka toho co sa da dosiahnut s kovom. Happy
A ak by boli aj prave damascenske, ci z viac platov ako prave samurajske... Happy

Len ked porovnam cenu - tak za vo mne ozve praktik - to si clovek asi kupi za tu cenu par keramickych.
Po dobrych skusenostiach s keramickymi, co potvrdili ludia na fore - budu
keramicke vdaka svojmu netypickemu materialu asi vzdy lepsie nez najspickovejsi kovove

Alebo je nejaky dovod nevolit keramicky /okrem moznosti, ze sa moze polamat ak spadne na zem/
miesto spickovych japonskych kovovychv ? Pripadne co by ste odporucili do kuchyne - keramicky
noz a par slusnych kovovych /ci miesto nozov sekacik/ ?

Pripadne co hovorite na tuto supravu "japonskych" od Master Cuttlery ?
http://www.noziarstvo.sk/index.php?typ=ponuka&k=noze&z=master_cutlery&noz=kuch

Slusne, ujdu, ci lacne nekvalitna napodobenina ?


PS: DMZ daj potom prosim vediet, co si kupil, cena, ako to nakoniec dopadlo.
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Psal jsem, z japonských mám rád nůž na zeleninu (třetí ze shora), ostatní mě nenadchly. S tou špičkou v oblasti "kovů" bych byl opatrnější, najdi si evropské, americké, ale i jiné výrobce kuchyňských nožů.
Ještě plánuji koupit santoku, ale nikoliv s jednostranným brusem, zkoušel jsem s tím pracovat a řeže (mi) to "za roh", ne rovně (já potřebuji oboustranný výbrus). Každá kultura má své oblíbené nástroje, které se jiné kultuře používají, jaksi, hůře. To platí pro některé tvary japonských nožů, stejně jako pro jídelní hůlky ...

KEO: kdyby byla keramika opravdu tak lepší, než ocel, používala by se více. Viděl si někdy profesionálního kuchaře, co má keramické nože? Řezníka? Asi nějaký bude existovat, ale znám jich povícero a nikdo s nimi nepracuje. Vědí u nich, ale zůstávají u oceli. Já osobně proti keramickým nožům nic nemám.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 3,086
Nedávno tady proběhla diskuze o keramických nožích, tak mi to nedá abych sem nedal obrázek, na který jsem narazil na netu.


Vencál vložil tyto přílohy:
santoku.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/24/2007
Příspěvky: 1,970
ja myslim ze pravi mistri rozhodne pouzivaji tento nuzLaugh Laugh


MelGhi vložil tyto přílohy:
Big_knife.jpg.jpg


Hlavně s rozumem :)
. FB - Melicharek Knives _---_ Instagram - melicharek_knives
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Strider - šéfkuchařský nůž. Vzhledem k tloušťce čepele (cca 8 mm) bude určen na radioaktivní bojovnou a tuze odolnou cibuli.

=== Info===
Blade Material: 5/16" Twisted Nickel Damascus
Overall Length: 13"
Blade Length: 8 3/8"
Handle Material: "Natural Micarta"
==========


dmz vložil tyto přílohy:
strider_111_MSC_Damascus_Kitchen_1.jpg.jpg
strider_111_MSC_Damascus_Kitchen_2.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2007
Příspěvky: 1,584
Možná na půlení prasete jedním švihem nebo pro nějakého šíleného 200kg černošského šéfkuchaře.
Zase na druhou stranu, na posilování by to nmuselo být špatné. Dělat s tím měsíc, tak máš svaly jako kráva Laugh
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/28/2005
Příspěvky: 89
Jako dárek jsem pořídil 3 nože a ocílku od firmy F.DICK

http://www.noze.cz/index.php?action=section&id=14107
http://www.125west.com/F_Dick_Premier_Plus_Knives.html

zpracování velice dobré, perfektní ergonomie střenek (oproti 20 cm noži KDS king-row o koňský délky jinde)


skypi vložil tyto přílohy:
PICT0021.JPG.jpg
PICT0022.JPG.jpg
PICT0024.JPG.jpg
PICT0025.JPG.jpg
PICT0026.JPG.jpg
PICT0027.JPG.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2007
Příspěvky: 32
som si pred tyzdnom kupil noz od Tescoma - Cosmo. nabruseny bol hrozne. jedna strana podstatne viac ako druha Angry pri skusani na zemiaku to bolo nechutne. som ho dal do policky, ze sa s nim pohram neskor. dnes som ho nasiel pohodeny medzi ostatnymi zeleznymi nastrojmi v sufliku v kuchyni s hrdzavou cmuhou. potesujuce Angry Angry Angry

edit: pri teste na papieri som sa dostal do 1 cm max Laugh musim ho poskusat nabrusit mojimi obidvoma lavymi rukami Wink
BOINC
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/22/2007
Příspěvky: 3,382
rado_shadow napsal:
som si pred tyzdnom kupil noz od Tescoma - Cosmo. nabruseny bol hrozne. jedna strana podstatne viac ako druha Angry


Neviem ako je na tom s kvalitou ta nova rada cosmo ja mam velky kuchynak zo starsej rady a da sa v pohode nabrusit tak aby holil hrdzu na nom nemam ani som nemal lebo o "moje" kuchynaky sa staram naozaj vzorovo (co sa o monhych mojich ostatnych nozoch az tak celkom tvrdit neda) cize hned po pouziti dokonale vycistenie vysusenie kontrola ostria ked sa mi nevidi pride na radu oslička nakoniec papierova utierka a par kvapiek slnecnicoveho alebo ineho portavinarskeho oleja na beznu opateru
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/17/2005
Příspěvky: 2,239
Ahoj chlapi, už jsem koukal, jakej si skypi pořídil pěknej dárek F.DICK je pořád Rolls Royce mezi nožema, to ta Tescoma je proti tomu shit pro ženskou, taky bych DICKa ženě do ruky nedalWink
Fakt je, že ta cena je od Tescomy někde jinde, takže jak říká náš nejmenovaný přítel kvalita za rozumnou cenuLaugh
dmz: ještě se mi líbí ten chefs knife od Micka El-paso jak říká jeho kámoš LádesLaugh
možná, že si časem něco podobnýho udělám ale ne z damašku, byl by furt rezavejWink
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Je to zajímavý kousek, zvlášť výbrus je netradiční - na kuchyňský nůž. Ale jinak - bral bych na posilování víc než na vaření Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/6/2005
Příspěvky: 610
dmz napsal:
...zvlášť výbrus je netradiční - na kuchyňský nůž...


IMHO je takovej vybrus pro kuchynak na nic. Ale pan Strider musel ukazat, ze to u nich CNC umi Happy
neca eos omnes, deus suos agnoscet
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/28/2007
Příspěvky: 16
Kuchynaky od F.DICKa Razz parada.
Podobne zpracovani maji take GIESSER a SOLINGEN ktere pouzivam ja,(maji jen trosicku jinou ergonom.rukojeti)
Jako Rolls Royce je v kucharine casto povazovan spise JAPONSKY GLOBAL,ja o tom nejsem az tak presvedceny. Vsechny tyto zminene znacky jsou spicka mezi kuch.nozi a tudiz si myslim ze je to spis vec nazoru a osobniho pocitu pri drzeni a praci s tim ci onym nozem.
Kuch.noze TESCOMA a KDS ?
Prizniva cena,prijatelna kvalita (u nekterych kusů) rozhodne lepsi nez kdejaky ten
ŠOGUN od TV shopu.
Co se tyka tech "zubáčů" HREBIKY rezou vyborne(TV),ale rajce s tim moc dobre krajet nejde a to nemluvim o tom kdyz se tou prisernosti riznesAngry ( to je ale jen muj nazor a osobni zkusenost) Wink

Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/28/2005
Příspěvky: 89
Ergonomie u uvedených F.DICK-ů je opravdu perfektní, výborné je i vyvážení nože a celkový pocit při práci (samozřejmě mi to nedalo, abych nože nevyzkoušel - i když to byl dárek pro bratra). Uznávám, že je to do jisté míry subjektivní záležitost, ale osobně jednoznačně upřednostňuji funkční věci - s tím , že v duchu hesel klasického funkcionalistického designu můžou být i funkční věci krásný.

Následující text tedy prosím neberte jako snahu o "pošpinění značky" ,ale jako subjektivní komentář.

Není ale nadto nože vidět na vlastní oči a a samozřejmě je vzít do ruky - nože GLOBAL jsem v ruce držel a nějak mne tedy nenadchly - dlouho pracovat bych s nimi tedy nechtěl - rukojeť poněkud klouže, úchop mi subjektivně nepřipadal jistý. Další věc, co mi vadila je, že i když jsou prezentovány jako vysoce hygienické, do otvorů v rukojeti se rychle začnou "zadírat" nečistoty při práci, které se pak asi nebudou odstraňovat nikterak skvěle.

Dalšími z nožů ,které neušly mé pozornosti byly nože Chroma Type 301 designed by F.A. Porsche (viz např. www.chefdepot.net/porsche.htm, www.gourmantis.de/index.php?cPath=104_108) - i když některé věci ze studia PORSCHE DESIGN jsou nádherné - k nožům bych měl opět značné výhrady - nože nejsou dobře vyvážené, úchop ještě horší než u globalu , naopak čistitelnost bude téměř bezproblémová.

Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/28/2007
Příspěvky: 16
No...ja Global taky nejak moc nemusim.Ty jamky na rukojeti nejsou moc hluboke,tak to cisteni neni nikterak hrozne(nic moc tam nezustava), ale klasika je klasika. Celokov.noze mne vubec nejak moc neoslovuji a noze GLOBAL opravdu trpi na tu nejistotu úchopu.Sad
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris