ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Příspěvky: 4,365
Samurai napsal:
jedno zbytečně založené vlákno:

marek2006 napsal:
čaute rád by som si kúpil nejaký nôž do kuchyne tak za 500 max 600sk,varím pomerne často
poraďte prosím aký by bol za tú cenu najvhodnejší


Byl jsi rychlejší a hodnějšíLaugh , já bych to mázl bez náhradyWink
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/6/2004
Příspěvky: 1,243
Po delsi dobe si chci udelat radost nejakym dalsim kuchynakem. Ve hre "neco vetsiho" od ZWILLING J.A. HENCKELS nebo Solicut. Mate nekdo osobni zkusenost s temito vyrobky?
Z.

“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2007
Příspěvky: 725
Z těch delších používám déle než rok 23cm Solingen.
Při půlhodinovém krájení má ale jednu nevýhodu, příliš ostré
hrany rukojeti.


cb058374 vložil tyto přílohy:
PICT0004.jpg.jpg
PICT0010.jpg.jpg
PICT0007.jpg.jpg

Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 3/9/2008
Příspěvky: 1
kto má skúsenosti s nožmi KDS TREND za cenu okolo250Kč mi pripadajú ako dobrá voľba udávana tvrdosť 54-55 HRC oceľ s prísadou molybdenu a vanadu. Dík za info
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/7/2004
Příspěvky: 840
Noze KDS Sedlcany asi myslis,ak ano tak su v pohode mal som jeden 4 roky ako ucen a vydrzal by do teraz nebyt toho ze som ho zabudol v reichu na brigade.
Teraz pouzivam Tescoma Profi series.Take tie klasicke kuchynaky je to uz 7 rokov co ich mam a zatial ziadne velke staznosti nemam,pouzivane su 5 dni v tyzdni.Wink
Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/17/2008
Příspěvky: 7
Před časem jsem koupil nože od Wuesthofu (řada Le Cordon Bleu ) a potřeboval bych poradit. Klasické nože jsou OK a jsem s nima nadmíru spokojen, hlavně jak drží ostří, práce s nima jedna báseň. Ale nevím co ten vlnkovatý nůž na chleba - ze začátku byl v pohodě (nebo jsem si toho nevšiml), ale teď má na sobě jakoby "otřepy" z broušení a řekl bych že ani už tak dobře neřeže. Používám je asi dva měsíce a zrovna tenhle na chleba používáme doma každý den - jenom na chleba a ihned po použití putuje umytý a osušený na magnet. Přikládám i fotky - líp už mi to vyfotit nešlo. Čím by to ostří mohlo jít srovnat, když ocílka u vlnek nejde použít? Ani nechápu jak se to mohlo takhle samo otřepit, když jsem nůž ještě nikdy nebrousil a z výroby by měl přijít ve stavu k okamžitému použití. Budu rád za každou radu, poněvadž jsem v tomto oboru "amatér".
PS: Vím že by bylo nejlepší zajít někam za nožířem, jenže u nás žádný není a o nebližším vím v Brně a to mám nějakých 80 km...


Zdenek55 vložil tyto přílohy:
strana1a.jpg
strana1b.jpg.jpg
strana2a.jpg.jpg
strana2b.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2007
Příspěvky: 1,584
Nůž byl blbě z výroby - prostě to jednostranně nabrousili a otřepy po broušení tam nechali. Takže teď se jen ohly a olámaly.
Napravovat se to bude těžko, protože ty oblouky nejsou hlaské, ale úmyslně vlnkované, aby se to tolik netupilo.
Zkusil bych to jen nějak "ohnout" na druhou stranu a pak na velmi jemném kameni z druhé srany srazit (naplocho proti ostří).
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
Možná by do těch vlnek pasoval některý z tvarových brousků na řezbářská dláta (Benátky dělají dva typy s různými poloměry) - zkusit lepší železářství, nejlíp i s kudlou na vyzkoušení Wink
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/9/2002
Příspěvky: 4,992
Zkusil bych s tím nožem opatrně 2-3x říznout do měkkého - třeba smrkového - dřeva, jehla se odtrhne, a pak velmi opatrně na co nejjemnějším kameni zcela naplocho přebrousit tu plochou stranu čepele (jako když se brousí želízko hoblíku). Mělo by to udělat v těch zoubcích nové ostří.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2007
Příspěvky: 655
Dam sem něco z výroby jap.kuchyňáků HÓCHO

Na obrázcích je postup výroby. Jap nože jsou obvykle zkoseny jen z jedné strany, při držení v pravé ruce je zkosená pravá strana. Nůž tak při krájení neujíždí stranou a je možné s ním provádět velmi tenké a přesné řezy.
Materiál: čepel je tvořena dvěma materiály. Na straně s výbrusem je obvykle nějaký damašek. Je to čistě dekorativní záležitost, na řezání samotné to nemá vzhledem ke konstrukci čepele vliv. V tomto ohledu je důležitější rovná strana.Tu tvoří HAGANE.(ocel ostří) Já používám obvykle překládanou YASUGI.

OBRÁZKY:
1)větší paket je damašek(masame) 40 vrstev, menší překládaná YASUGI
2)položeno na sebe. Je třeba dávat pozor, aby byl paket na osří na správné straně, v nejhorším vznikne nůž pro levákaHappy
3)svařování
4)svařené pakety, linka v horní části je hranicí mezi jednotlivými materiály. Tento paket se vytáhne do plocháče požadovaných rozměrů a vykove se z něj čepel
5)vykovaná čepel. Zkosení ostří se nekove, ale vybrušuje.
6-7)ochroustaná a zakalená čepel, obě strany. Kalit je možné v plném profilu, já kalím parciálně bez hlíny. Vznikne tak hamon, viditelný jen z ploché strany. Aspoň je tam něco zajímavéhoRazz
8-9) další čepel, vyleštěná a leptlá. Nějalé větší leptání nemá smysl. Při ostření nože po použití se obrušuje celá zkosená plocha, pak se to jen lehce přejede z ploché strany. Plocha s Yasugi se nebrousí příliš intenzivně, aby nedošlo k odchroustání HAGANE
10-11)nějaký detailík, u hřbetu je vidět spojení HAGANE a damašku
na konci je nákres konstrukce/řez čepelí


Ještě nějakou tu ručku. Mám slíbené nějaké video z testování v provozu, myslím filetování lososa. Až ho dostanu, dodámWink


Pavel Bolf vložil tyto přílohy:
DSCF6565.JPG.jpg
DSCF6568.JPG.jpg
DSCF6578.JPG.jpg
DSCF6585.JPG.jpg
DSCF6592.JPG.jpg
DSCF6594.JPG.jpg
DSCF6595.JPG.jpg
DSCF6596.JPG.jpg
DSCF6598.JPG.jpg
DSCF6601.JPG.jpg
DSCF6602.JPG.jpg
DSCF6604.JPG.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2005
Příspěvky: 6,447
Díky moc za názorné foto a popis, je skvělé mít možnost vidět alespoň takhle na super fotkách jednotlivé fáze výroby! Happy
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Příspěvky: 3,093
Móc pěkné, díky za ukázku. Můžu se zeptat, jak tlustá ta kudla je (nahoře ve hřbetu)?
Zaslechl jsem, že máš zdrav. problémy, tak přeju brzké uzdravení.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2007
Příspěvky: 655
síla hřbetu 5-6mm, podle kudly. Na trhu je spousta jap. nožů podstatně tenčích a lehčích. Nicméně tradičně vyráběné kousky, které jsem viděl v Japonsku byly masivní.
Zajímavé také je, že levnější varianty mají hagane jen třeba do třetiny pochy čepele, a ty drahé v plné výšce.Prodlouží se tím sice životnost nože(je možné ho brousit až ke hřbetuRazz ), nicméně pracné na výrobu je o stejně. A rozdíl v ceně je v tisících korun.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/26/2003
Příspěvky: 7,590
Ahoj Pavle! Mě přišlo,že 6mm,které jsem někde viděl,je docela ingot. Ta váha je znát. Nemají ti japonci nějaké to dělení,na co který nůž preferují?
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2007
Příspěvky: 655
Je to tak, existuje několik typů nožů, odlišujících se tvarem i velikostí. U jednoho výrobce nudlí SOBA jsem držel v ruce nůž, kterým ty 2mm široké nudle krájel. Byla to obluda o rozměrech čepele cca 40x20 cm s ostřím na spodní a čelní straně a tloušťce materiálu cca.6mm. Zkrátka asi japoncům těžší nůž nevadíWink
Spousta nožů jap.typu vyráběných v masové produkci z damasteelu má podstatně tenší čepel, ale já se radši držím těch tradičních rozměrů. Pokud by si někdo přál kuchyňáček tenší a lehčí, tak v tom ale problém nevidímRazz
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 7/28/2005
Příspěvky: 89
Paráda !
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/16/2008
Příspěvky: 45
No moc pěkné,zase jsem o něco chytřejší.Děkuji
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/17/2008
Příspěvky: 7
To honza36, dany, Surg

Díky za odpovědi a rady ohledně toho mého "zkaženého" ostří, neměl jsem čas se tomu věnovat tak píšu až teď... Zkusím s tím dle Vašich rad něco udělat, i když možná to nakonec radši zabalím a pošlu nějakému nožíři, abych to nezprznil... Ještě jednou díky za rady.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/8/2007
Příspěvky: 725
DMZ mě navnadil na extrakuchyňákyHappy


cb058374 vložil tyto přílohy:
penacn7.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/5/2007
Příspěvky: 513
Tak takhle dopad můj první kovanej z péra v Lipový, na bylinky. Ještě jednou dík Hejkalovi za zakalení.


bojovník vložil tyto přílohy:
nože_2008_013.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris