ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/2/2008
westy napsal:

Ono se ČSN blbě přirovnává ke "špičkové japonské nerezavějící oceli" ......Sad

Ono mi nejde ani tak o ČSN jako o subjektivní pocit lidí co je mají, protože "japan stainless steel" mi opravdu nic neřekne.
Carpe diem quam minimum credula postero
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/1/2007
westy napsal:
Dušan napsal:
Pánové měl bych na vás dotaz.
Přirovnejte mi prosím ocel nožů AZZA k nějaké známější oceli - pro představu.

Ono se ČSN blbě přirovnává ke "špičkové japonské nerezavějící oceli" ......Sad

asi takhle - mám 20cm Wüsthof (classic) i Azza ... kvalita zpracování i oceli je u obou stejná. Oba jsou perfektní. A v kuchyni slouží jak o život. Azza je lehčí a má trošku jinej tvar ostří. Ale ostrost drží oba stejně, střenky jsou příjemný do ruky, nic nepraská, nic se neviklá, nic nevyčuhuje, nedře. Už je mám víc než rok (možná dva) a oba jsou pořád OK.

chemická složení nožů neznám a ani po něm nepátrám, jak Tescoma Azza tak Wüsthof Classic jsou kvalitní řady nožů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/2/2008
Díky.Happy
Carpe diem quam minimum credula postero
k2w
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/17/2008
Rád bych ještě jednou otevřel téma nožů WMF nabízených Intersparem. (Několik přízpěvků zpět jsem vkládal scan letáku a ptal se, jestli o těch nožích někdo neví něco bližšího.)
Dnes jsem totiž navštívil jiný Interspar, tam měli ty nože vystavené a já opsal z jedné čepele tento text:

WMF
SPITZENKLASSE
GERMANY ROSTFREI INOX
1.4116 X45 Cr Mo V 15

Nemáte někdo zkušenosti s touto řadou nožů WMF, připadně z toho řádku s Cr Mo V 15 nevyčtete něco o oceli?

Díky.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
k2w napsal:

Nemáte někdo zkušenosti s touto řadou nožů WMF, připadně z toho řádku s Cr Mo V 15 nevyčtete něco o oceli?

Díky.

Nájdeš ju v tejto tabuľke :

Příloha / Přílohy:
steel.doc (88kb) staženo 832 time(s).

k2w
Posláno:
Začátečník
Děkuji!
Našel jsem, je tam uvedeno, že jde o "425 MODIFIED" a HRC kolem 56-60. To zní vcelku dobře, minimálně nejde o nějaké bláto vznosně pojmenované.
Jinak, vzdělání v oboru nemám, takže další čísla mi nic neřeknou. Snad jen: mám nějaké kapesní nože z ocelí v té tabulce uvedených (AUS8, 154CM, 440C) a ty mají v tabulce víc uhlíku a víc HRC.

Na noze-nuz.com se píše:
425M a 12C27 – jsou oceli podobné 440A ( mají 0,5 a 0,6 % uhlíku). Ocel 425M používá firma Buck. (12C27 se používá na finské a norské nože).

Pak jsem ještě našel jeden anglický text na zknives.com:
440A and its relative peers, 425M, 420HC, 12C27, and 6A are the next group. They can be hardened more than the previous group (420 and 420J), for better strength, and they are more wear resistant, though wear resistance is just getting to the point of acceptability. 440A and 12C27 are the leaders of this group, with solid heat treat both perform okay. 12C27 is said to be particularly pure and can perform very well when heat treated properly. 6A trails those two steels, though with its vanadium content, can take a razor edge. 425M and 420HC trail the rest.

Mě to zatím přijde: nic extra, ale na kuchyňák do 500 Kč (to stojí ten největší z řady, menší jsou i do tří set) by to ušlo. Ale já tomu prd rozumím.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Před časem se tady dost diskutovalo o keramických nožích - tak tady je filmeček o tom, jak se vyrábějí keramické nože Kyocera - včera ho vysílali na Discovery. A pozor, je tam taky, jak se brousí - budete se divit...Laugh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/7/2008
Ahojte, uz som to pisala niekam vedla do diskusie, moc sa tu este nevyznam. Potrebujem poradit aky noz mam kupit priatelovi, mal by to byt japonsky noz, nieco na styl santoku. Mne sa osobne pacia tie vo maju na sebe priehlbinky aby sa nelepili vecfi co sa krajaju, ale necham si poradit. Kukala som na vsetko mozne, podla toho ako sa to tu diskutovalo ale som z toho zmatena a stratena, tak mi skuste cosi poradit. rada investujem, v ramci moznosti samozrejme, takze ziadne extremy prosim Happy Noz bude pouzivat vacsinu casu on, ja obcas, lebo ja mam radsej mensie noze, lepsie sa mi drzia v ruke, on naopak tie velke. ALe to je asi aj tym, ze ma velku ruku, lebo je vysoky a ja mam malu, takze sa mi potom zle drzi rucka. Tak snad mi poradite, mockrat diky. Jaj, a hlavne aby bol dlho ostry a nemusel sa pod chvilou brusit. diky moc.
k2w
Posláno:
Začátečník
Mrkni SEM a nějaký vyber podle článku, osobních sympatií a ceny Happy
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/28/2005
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/6/2008
miramff napsal:
Ahojte, uz som to pisala niekam vedla do diskusie, moc sa tu este nevyznam. Potrebujem poradit aky noz mam kupit priatelovi, mal by to byt japonsky noz, nieco na styl santoku. Mne sa osobne pacia tie vo maju na sebe priehlbinky aby sa nelepili vecfi co sa krajaju, ale necham si poradit. Kukala som na vsetko mozne, podla toho ako sa to tu diskutovalo ale som z toho zmatena a stratena, tak mi skuste cosi poradit. rada investujem, v ramci moznosti samozrejme, takze ziadne extremy prosim Happy Noz bude pouzivat vacsinu casu on, ja obcas, lebo ja mam radsej mensie noze, lepsie sa mi drzia v ruke, on naopak tie velke. ALe to je asi aj tym, ze ma velku ruku, lebo je vysoky a ja mam malu, takze sa mi potom zle drzi rucka. Tak snad mi poradite, mockrat diky. Jaj, a hlavne aby bol dlho ostry a nemusel sa pod chvilou brusit. diky moc.

Používám tady ten
http://www.highlife.cz/zwilling-kuchynsky-nuz-zwilling-four-star-18-cm-v3707
Akorát jsem ho pořídil o cca 1700Kč levněji.Happy
Kde je vůle,tam je i cesta.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/14/2008
Zdravím, jsem tady novej a rozhoduji se v koupí kuchyňských nožů do 3500,- za sadu i se špalkem. Mám několik favoritů a pořád nevím který to vyhraje? Za prvé nože v akci od Intersparu, materiál není špatnej, srovnatelnej se všemi favority, který uvedu. Dále sadu od Cold Steelu http://www.noze-nuz.com/kuchynske_noze/CS59KSET.php (je tam 20% sleva po té slevě by byly za 3300,-) a na konec sadu od pana Poka st.! Dejte mi ještě nějaký návrhy.Asi to bude dost jednoznačný pro pana POKa, ale uvidíme, je to přeci českej výrobek.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/22/2008
Já jsem se rozhodl pro sadu šesti od poka,ale přinese mi to až ježíšek ,tak ti ktomu nemůžu napsat žádnou zkušenost jen to, že jsem se před tím také poradil na tomto vlákně a kus zpět to vše najdeš tedy jestlis to už nečetWink
Posláno:
Začátečník
Připojený: 8/24/2008
gorlo napsal:
Zdravím, jsem tady novej a rozhoduji se v koupí kuchyňských nožů do 3500,- za sadu i se špalkem. Mám několik favoritů a pořád nevím který to vyhraje? Za prvé nože v akci od Intersparu, materiál není špatnej, srovnatelnej se všemi favority, který uvedu. Dále sadu od Cold Steelu http://www.noze-nuz.com/kuchynske_noze/CS59KSET.php (je tam 20% sleva po té slevě by byly za 3300,-) a na konec sadu od pana Poka st.! Dejte mi ještě nějaký návrhy.Asi to bude dost jednoznačný pro pana POKa, ale uvidíme, je to přeci českej výrobek.

Noze v Intersparu jsem onehda ocumoval taky. Zdaji se mi kapku predrazene, mimo akci vyjdou docela draho.

Kdyz jsem potreboval nuz, objednal jsem si jej u pana Poka a jsem maximalne spokojeny. Zlate ceske rucicky, jak se rika. A rucni prace je na tom opravdu poznat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
afrikab napsal:
gorlo napsal:

Noze v Intersparu jsem onehda ocumoval taky. Zdaji se mi kapku predrazene, mimo akci vyjdou docela draho.

Kdyz jsem potreboval nuz, objednal jsem si jej u pana Poka a jsem maximalne spokojeny. Zlate ceske rucicky, jak se rika. A rucni prace je na tom opravdu poznat.

A jak? Moc ruční práce na nich není. Je to normální sériová výroba.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/8/2004
no cold steel neznám ani ten interspar,Dva Poky mám doma asi rok a další jsem rozdal. Nikdo si zatím neztěžuje Happy Akorát mají dřevěnou rukojeť což některým lidem může vadit a občas i majiteli když je někdo dá do myčky Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/6/2004
janstanek napsal:
Dva Poky mám doma asi rok a další jsem rozdal. Nikdo si zatím neztěžuje Happy Akorát mají dřevěnou rukojeť což některým lidem může vadit a občas i majiteli když je někdo dá do myčky Laugh

Proc by drevena rukojet mela vadit? Mam starou KDSku, snad ze zacatku, kdy zacali delat s nerezovkou ( na cepeli je napis KDS NEREZ); tedy desitky let stara kudlicka. Ta ma puvodni, drevenou strenku, podle mne neosetrovanou, a to drevo je porad drevo, zadna hniloba...
Rukojet toho jedineho Poka, co mam, tak dvakrat do roka dukladne namastim olivovym olejem, co pouzivam pri vareni, otru a po asi 5ti letech kazdodenniho pouzivani vypada stale jako nova a mozna jeste lip, nez kdyz nova opravdu byla. Happy
Mycku nemam, takze noze myju ruco. Kdy dava kuchynaky do mycky, nema k temhle delnikum nalezity vztah.
“Whoever said the pen is mightier then the sword obviously never encountered automatic weapons.”
- General Douglas MacArthur
Posláno:
Začátečník
Připojený: 11/14/2008
Akorát mají dřevěnou rukojeť což některým lidem může vadit a občas i majiteli když je někdo dá do myčky Laugh[/quote]

Ano někomu to vadí, mám kamaráda, kterej by si nůž s dřevěnou střenkou prostě nekoupil! Ohání se tvrzením, že se tam drží bakterie, je to náchylný na poškození a je to dřevo, přírodní materiál, kterej podléhá času. Upřednostňuje nože, buď s kovovou střenkou nebo plastovou, jo holt každej má svoje babský vrtochyHappy
Za další jsem se chtěl zeptat, jestli nože Od pana POKa mohu koupit i jinde, než jen v Plzni? Jsem totiže ze Znojma a je to dálka, jak za devatero horami a devatero řekami.....! Nože chci dát jako dárek k Vánocům, tak bych to chtěl stihnout a někde si je i ošahat.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Na výstavy nožov v Brne pán Pok chodieva. Či tam bude aj teraz 22.11. neviem, ale zo Znojma to ďaleko nemáš....
Posláno:
Štamgast
Připojený: 8/1/2006
je fakt, že pan Pok většinou v Brně vystavuje a prodává a pokud se nepletu, má jeho nože v nabídce i pan Jiří Maděrič, co pořádá hodonínskou výstavu a má tam i nožokšeft.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum