ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské nože I. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 386
Rad by som sa spytal ci ma niekto skusenosti s nozmi DEBA. Aj tie maju jednostranny vybus?
Niekde som cital, ze maju hrubku 9mm a su na maso a sekanie rybych hlav.
Rad by som nejaky kupil ale chcem najskor zistit ci maju vsestrane vyuzitie v kuchyni.


bandy7 vložil tyto přílohy:
deba.jpg

P.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2005
Příspěvky: 6,382
Díky jednomu z členů našeho fóra jsem šťastným vlastníkem nože deba (na maso) dovezeného přímo z Japonska. Happy (Honzo, ještě jednou DĚKUJI!!!).
Hned se musím přiznat, že nůž je mi až skoro líto používat a dost si ho šetřím. Wink Samozřejmě s ním ale občas dělám, takže co se praxe týče: perfektně nakrájí maso na kostičky, proužky, prostě tak akorát na pánev wok. I při značné tloušťce čepele - u rukojeti má hřbet 7,5mm řeže, seká výborně. Je to podle mne dáno hlavně výbrusem, ale vliv bude mít jistě i váha nože. Zatím jsem ho jen lehce obtahoval na keramice, nedovolil jsem aby se výrazně ztupil, ale díky uhlíkaté oceli věřím, že by se i dobře brousil. Nevýhodu vidím jen v poměrně malé délce čepele - cca 170mm. Při rozdělávání větších kusů masa na plátky raději sáhnu po osvědčeném klasickém řeznickém porcovacím noži...
K přípravě pokrmů a tudíž i kuchyňským nožům mám vysloveně pozitivní vztah, takže tahle konkrétní deba mi vždy když ji vezmu do ruky udělá radost! Happy

P.S.: Na rajčata a další zeleninu jsou jiné nože, tenhle typ je na maso! Happy Takže co se týče "univerzálního" použití v kuchyni, tak to asi ne... Wink


P. vložil tyto přílohy:
Asejmout.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Příspěvky: 4,360
Happy tak to plně soucítím, kudlík je super ... já používám ty kudlsony mnou dělané .... brousek neviděly od loňskýho srpence, ... jen keramiku, a přefidlal jsem s nima i zmrzlý kuře a kotletuHappy
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
P. napsal:
Hned se musím přiznat, že nůž je mi až skoro líto používat a dost si ho šetřím. Wink
Tento pocit po nejake dobe prejde. Pred nedavnem jsem koupil Geunine Stag handle, Santoku 175mm od pana Itou (Japanese Chef's Knives):



Ze zacatku jsem byt take moc opatrny, ale ted jsem si na nej zvyk a uz ho pouzivam jak se ma. Tvrde, ale opatrne.

~Paul~

PS Jsem s nim moc spokojeny :)
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/1/2006
Příspěvky: 18
dePaul napsal:

Ze zacatku jsem byt take moc opatrny, ale ted jsem si na nej zvyk a uz ho pouzivam jak se ma. Tvrde, ale opatrne.

a otviras lahvac zadni hranou cepele? ;)
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
mudd napsal:
dePaul napsal:

Ze zacatku jsem byt take moc opatrny, ale ted jsem si na nej zvyk a uz ho pouzivam jak se ma. Tvrde, ale opatrne.

a otviras lahvac zadni hranou cepele? ;)
Jo, absolutne Wink

~Paul~
P.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2005
Příspěvky: 6,382
mudd napsal:
a otviras lahvac zadni hranou cepele? ;)

K tomu nemám co dodat...Sad Já mám na pivo v kuchyni otvírák.
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
P. napsal:
K tomu nemám co dodat...Sad Já mám na pivo v kuchyni otvírák.
Coze to slysim??!? Ty na to nepouzivas SAK:a? Laugh

~Paul~
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 6/1/2006
Příspěvky: 18
P. napsal:
K tomu nemám co dodat...Sad Já mám na pivo v kuchyni otvírák.

osobne na to pouzivam almar uc8 - takovy ukon vyrobek z mesta seki urcite zvladne s velkou rezervou. mnohem podstatnejsi, myslim, abychom takove kudly nevalely ve drezu nebo v sufliku... (mohlo by se to stat zdrojem domaciho nasili)

Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 8/18/2006
Příspěvky: 21
P. napsal:
Díky jednomu z členů našeho fóra jsem šťastným vlastníkem nože deba (na maso) dovezeného přímo z Japonska. Happy (Honzo, ještě jednou DĚKUJI!!!).
Hned se musím přiznat, že nůž je mi až skoro líto používat a dost si ho šetřím. Wink Samozřejmě s ním ale občas dělám, takže co se praxe týče: perfektně nakrájí maso na kostičky, proužky, prostě tak akorát na pánev wok. I při značné tloušťce čepele - u rukojeti má hřbet 7,5mm řeže, seká výborně. Je to podle mne dáno hlavně výbrusem, ale vliv bude mít jistě i váha nože. Zatím jsem ho jen lehce obtahoval na keramice, nedovolil jsem aby se výrazně ztupil, ale díky uhlíkaté oceli věřím, že by se i dobře brousil. Nevýhodu vidím jen v poměrně malé délce čepele - cca 170mm. Při rozdělávání větších kusů masa na plátky raději sáhnu po osvědčeném klasickém řeznickém porcovacím noži...
K přípravě pokrmů a tudíž i kuchyňským nožům mám vysloveně pozitivní vztah, takže tahle konkrétní deba mi vždy když ji vezmu do ruky udělá radost! Happy

P.S.: Na rajčata a další zeleninu jsou jiné nože, tenhle typ je na maso! Happy Takže co se týče "univerzálního" použití v kuchyni, tak to asi ne... Wink


Já jsem se zase díky kolegovi stal vlastníkem Deba Bóčó, nebo jak tomu říkají žaponci, s délkou čepele 210 mm, těch 160 mi připadalo málo.
V reálu je to strašlivý kus oceli až jsem měl strach s nim něco dělat. Ale už se nebojím, a vyzkoušeno na mase, rybách a zelenině. Ta zelenina na nudličky se lepí na ostří... Na chleba a pečivo nic moc, má u hřbetu tloušťku 9mm. Stále trochu zápasím s tou kulatou rukojetí.


Rootbeer je pěknej hnus, kdo neochutnal, neuvěří.
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Tak jsem koukal na http://www.pok.cz/ a vybral si následující:

Obrázek 13

č. 1 (900,-)
č. 4 (680,-)

Obrázek 14

č. 12 (460,-)
č. 13 (460,-)

Teď přemýšlím, zda mám poslat objednávku rovnou, či vydržet a požádat o informaci, z kterého materiálu a s jakým HRC je vlastně dostanu ... Ale jsou to fulltangs a to já rád.

Info ze stránek:

Materiál na nože - ocel
francouzská ocel od firmy BONPERTUIS
T5MO, T7MO, T5MOV, T6MOV, T7MOV
tvrdost 55-58 HRC
dmz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/30/2006
Příspěvky: 1,868
Tak jsem to vyřešil "šalamounsky". Objednal jsem v první várce jen č.4 - vyzkouším ho a chytne-li mě u srdce (vypadá tak, že ano), objednám další, nakonec toho budu potřebovat asi víc.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2005
Příspěvky: 2,855
dmz: a co takhle pána Poka vykoupit na nějaké výstavě, myslím, že jezdí s paní na všechny Wink a nesponzorovat "ČP"
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
dmz napsal:
Materiál na nože - ocel
francouzská ocel od firmy BONPERTUIS
T5MO, T7MO, T5MOV, T6MOV, T7MOV
tvrdost 55-58 HRC

Trochu nerozumim tomu hypu kolem nozu pana Poka. Jejich vzhled mi nic nerika a kdyz ted vim jakou ocel pouziva tak se mi ani jeho vyber materialu moc nezamlouva.

Kdybych nahodou chtel nuz vyrobeny z teto oceli tack bych radsi volil nejaky model od firmy Sabatier nebo Victorinox.

Mozna, ze tu necemu nerozumim. Muzete mi proto vysvetlit proc noze pana Poka jsou tak oblibene?

~Paul~
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,731
kvalita za rozumnou cenuWink
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
želva napsal:
kvalita za rozumnou cenuWink

To je prave to cemu nerozumim Wink

~Paul~
P.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/11/2005
Příspěvky: 6,382
„Nožířské řemeslo rodiny Poků ma již sedmdesátiletou tradici.“ - v našich končinách není až tolik malých soukromých nožířských firem, které by se mohly pochlubit podobnou historíí. Takže proč nebýt trochu patriotem, a nekoupit si Czech Made výrobek srovnatelný se zahraniční produkcí danné kategorie? (a tím mám na mysli i cenu) Wink
„...výroba kuchyňských, řeznických a řemeslnických nožů“ – pan Josef Pok si na nic nehraje a celý život se drží výroby toho co mu jde nejlépe (žádné módní SPECNAZ knives, nože „na přežití“ či haky a drápy). Wink
„Na rukojeti se používá staré osvědčené a dodnes oblíbené dřevo z domácích druhů dřevin, jako je švestka, ořech, třešeň a jiné.“ – pro mne sympatické v době, kdy se všichni snaží používat různé tropické, exotické dřeviny a jiné materiály. Wink

Úhel pohledu ze Švédska je možná jiný než ze západních Čech...Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/22/2005
Příspěvky: 7,731
za ruční práci je to super cena..u pana Poka to nesekaj mašinky jako u Victorinox..pokud dobře vím tak kuchyňáky nejsou o vzhledu ale o praktičnosti..je to nástroj a když se s ním musíš ohánět třeba pět hodin v kuse tak oceníš jen to jak dobře sedne v ruce a jak drží ostří,jak dobře a rychle se ten nůž dá nabrousit atd...
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
P. napsal:
Takže proč nebýt trochu patriotem, a nekoupit si Czech Made výrobek srovnatelný se zahraniční produkcí danné kategorie?

Tohle je, IMO, ten jedinny seriozni argument z celeho toho clanku. To ostatni je dost nesikovne sepsana reklama.

Cili, celkovne porad nevim proc ten hype.

~Paul~
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 2/14/2002
Příspěvky: 231
želva napsal:
u pana Poka to nesekaj mašinky

A s tim si uplne jisty?

~Paul~
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris